Follow us

Από τα θρανία στο έγκλημα: Διπλασιάστηκαν οι συμμορίες ανηλίκων σε έναν χρόνο - Σχεδόν 2 παιδιά θύματα επίθεσης κάθε μέρα

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν λάβει οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων σε όλη τη χώρα.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πέντε ληστείες, κλοπές και απόπειρες από ανηλίκους, κάθε ημέρα του 2023. 60% αύξηση στους ξυλοδαρμούς με δράστες μαθητές λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού μέσα σε ένα χρόνο. Διπλάσιες συμμορίες εφήβων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Σχεδόν δύο παιδιά θύματα ληστείας η βίαιων επιθέσεων κάθε ημέρα.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν λάβει οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων σε όλη τη χώρα. Οι αριθμοί των υποθέσεων που έχει διαχειριστεί η Αστυνομία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ξεπερνούν ήδη αυτούς που είχαν καταγραφεί συνολικά όλο το 2022! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα στατιστικά αποτυπώνουν αύξηση σχεδόν σε όλους τους δείκτες ανήλικης εγκληματικότητας.

Πενταπλασιάστηκαν οι ληστείες σε βάρος ανηλίκων

435 ανήλικα θύματα ληστείας από την αρχή του 2023, μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Ο σοκαριστικός αριθμός που κατά βάση αφορά περιστατικά ληστρικών επιθέσεων ανηλίκων σε βάρος συμμαθητών τους, αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Τα ανήλικα θύματα μέσα σε οκτώ μήνες, είναι ήδη περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν όλο το 2022 (426), ενώ έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με τα στατιστικά του 2021.

Εξίσου ανησυχητικός είναι ο αριθμός των ανήλικων δραστών που "πρωταγωνιστούν" στις βίαιες ληστείες με στόχο ανυπεράσπιστους μαθητές. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαχειριστεί συνολικά 195 περιστατικά, (+56% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022), με 292 δράστες (+35%). Συνολικά, για κλοπές, ληστείες και αντίστοιχες απόπειρες, έχουν βρεθεί ενώπιον των αρχών 1.544 μαθητές. Ο "τρομακτικός" αριθμός που αποτυπώνει την έξαρση της παραβατικότητας σε μικρές ηλικίες, έχει εκτοξευθεί από πέρυσι κατά 36%.

Από τα θρανία στο έγκλημα: Διπλασιάστηκαν οι συμμορίες ανηλίκων σε έναν χρόνο - Σχεδόν 2 παιδιά θύματα επίθεσης κάθε μέρα
ανηλικοι παραβατικοτητα

Ληστρικά "χτυπήματα" επικυριαρχίας

Βράδυ Τρίτης, ώρα 23:10. Σταθμός ΗΣΑΠ, Νέο Ηράκλειο. Δύο νεαροί προσεγγίζουν παρέα τριών 15χρονων μαθητών και με απειλές τους ζητούν να τους παραδώσουν τα χρήματα τους. Οι ανήλικοι αρνούνται και αμέσως δέχονται "καταιγισμό" από χτυπήματα. Οι δράστες θα φύγουν άπραγοι από το σημείο, λίγη ώρα αργότερα όμως θα τους εντοπίσουν αστυνομικοί. Ήταν μόλις 13 και 14 ετών και πάνω τους είχαν ακόμα και ένα… πιστόλι ρέπλικα. Ήταν μια ακόμα απόπειρα ληστείας, από τις εκατοντάδες που καταγράφονται κάθε χρόνο, με ανήλικους "πρωταγωνιστές". Όπως σημειώνουν έμπειροι αστυνομικοί, πολλές φορές οι "άγουροι" δράστες αρπάζουν τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων μόνο και μόνο ως… "λάφυρα" επίδειξης δύναμης, στα πλαίσια ενός "πολέμου" επικυριαρχίας σε γειτονιές της Αθήνας και άλλων περιοχών.

Ξύλο, αντίποινα και επίδειξη δύναμης

"… το κορίτσι ήταν εκεί με 5 παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και με ύβρεις, απειλές και φωνές επιτέθηκε στην κόρη μου και το αποκορύφωμα αυτού ήταν να σβήσει το τσιγάρο που κάπνιζε πάνω στο στήθος της κόρης μου". Πρόκειται για την σοκαριστική περιγραφή μητέρας μιας 13χρονης μαθήτριας από την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, η οποία δέχτηκε επίθεση την περασμένη Δευτέρα έπειτα από παρεξήγηση που είχε με μια συμμαθήτρια της. Το κορίτσι που την "σημάδεψε" με το τσιγάρο για να την… εκδικηθεί, ήταν μόλις 12 ετών! Όπως διαπίστωσαν οι αρχές, σε βάρος της… εκκρεμούσε μήνυση για ξυλοδαρμό άλλου κοριτσιού, στις αρχές του μήνα. Την ίδια μέρα, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ομάδα δέκα μαθητών ξυλοκοπούσε άγρια έναν 17χρονο. Η επίθεση είχε οργανωθεί ως… αντίποινα, καθώς μερικές ημέρες πριν το θύμα, είχε χτυπήσει έναν συμμαθητή του στο πρόσωπο όταν εκείνος εξαπέλυσε ύβρεις για τη μητέρα του.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για δύο από τα περιστατικά ξυλοδαρμών και επιθέσεων με θύματα ανηλίκους, που καταγράφονται με ανησυχητική συχνότητα σε όλη τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε ημέρα του 2023, οι αρχές "υποδέχονται" μια υπόθεση σωματικών βλαβών με δράστες μαθητές λυκείου, γυμνασίου, ακόμα και... δημοτικού. Ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση 60% μέσα σε ένα μόλις χρόνο! Τα ανήλικα θύματα αυτών των βίαιων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε σχολεία και σε γειτονιές, έφτασαν τα 420 (+17% σε σύγκριση με το πρώτο οκτάμηνο 2022), ενώ οι ανήλικοι δράστες, αυξήθηκαν κατά 33%. Συνολικά μέσα στο 2023, 328 μαθητές βρέθηκαν ενώπιον των αρχών για βίαιες επιθέσεις και συμπλοκές. Το 2020, ήταν μόλις 170…

Από τα θρανία στο έγκλημα

"Μην πάω στο Παίδων και τον φάω τον π......". Πρόκειται για ένα από τα μηνύματα που έχει στείλει σε φίλο του, μέλος συμμορίας ανηλίκων που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις αρχές. Λίγες ώρες πριν είχε μαχαιρώσει τρείς φορές στο πόδι έναν 15χρονο μαθητή από την Ουκρανία στη Νέα Σμύρνη και όταν αντιλήφθηκε ότι το αιματηρό συμβάν πήρε δημοσιότητα, δεν δίστασε να απειλήσει ότι θα επισκεφτεί το θύμα στο νοσοκομείο για να του κάνει κακό. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, είχαν επιδοθεί μέχρι τη σύλληψη τους σε κάθε λογής έκνομη δραστηριότητα. Ληστρικές επιθέσεις σε ανηλίκους, κλοπές ακόμα και στην "καρδιά" της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η άγρια συμμορία της Νέας Σμύρνης, ήταν μια από τις συνολικά 20 εγκληματικές ομάδες ανηλίκων που εξαρθρώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο 2023. Η οργανωμένη δράση αυτών των ομάδων, μαρτυρά την κλιμάκωση που καταγράφεται στην παραβατική ροπή μαθητών γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των ανηλίκων που είχαν εμπλοκή σε αυτές τις συμμορίες εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 80% (από 20 σε 36), ενώ οι υποθέσεις μέχρι και τον Αύγουστο, παρουσιάζουν αύξηση που φτάνει το 122%!

Διαδικτυακοί… ντετέκτιβ ανήλικης παραβατικότητας

"Είμαστε υποχρεωμένοι και θα το κάνουμε να έχουμε εντονότερη παρουσία -εκεί που κινούνται οι έφηβοι, οι νέοι- πιο ολοκληρωμένη διαχείριση μέσα από το Διαδίκτυο και την παρακολούθηση συγκεκριμένων ιστοσελίδων που προπαρασκευάζονται τέτοιου είδους πράγματα", ανέφερε λίγες ημέρες πριν σε συνέντευξη του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Με μια σειρά από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, η ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσει να βάλει "φρένο" στην έξαρση που καταγράφεται στην εγκληματική δράση νεαρών ηλικιακών ομάδων.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν είναι πάντα εύκολα, γιατί όσο έντονη και πυκνή αστυνόμευση να υπάρχει, πάντα θα υπάρχουν αθέατα σημεία που επιδιώκουν αφελώς, επιπόλαια, ανεξήγητα τα παιδιά να βρίσκονται και να γίνονται οι επιθέσεις.Η Αστυνομία κατάφερε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με τη συστηματική της παρουσία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας, σε ό,τι αφορά την πρόληψη και φυσικά να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς επιτυχίας σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Οφείλουμε η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 06 Δεκ 2023 | 09:27

Οι Πανελλήνιες φταίνε για τις κακές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA, λέει ο Πανάρετος

"Ο κορσές της ύλης οδηγεί στην ακραία απομνημόνευση εις βάρος της κριτικής σκέψης (ουσία του PISA)", αναφέρει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας.

ΑΠΟ ΤΟ MEGA 05 Δεκ 2023 | 21:53

Ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στη Νέα Ερυθραία- Τον εμβόλισαν με το αυτοκίνητο και έπεσε σε καπό διερχόμενου ΙΧ

Η Αστυνομία εντόπισε ρόπαλα, μολότοφ και στειλιάρια και σε αυτήν την υπόθεση.

ΟΟΣΑ 05 Δεκ 2023 | 12:41

Απογοήτευση: "Πάτωσαν" οι Έλληνες μαθητές στις εξετάσεις PISA του ΟΟΣΑ, ειδικά στα μαθηματικά

Οι Έλληνες μαθητές κατέγραψαν επιδόσεις χαμηλότερες του μέσου όρου του Οργανισμού και από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

04 Δεκ 2023 | 23:57

Ζελεδάκια κάνναβης: Συναγερμός για κατανάλωση από ανηλίκους - Τι είναι και από πού τα προμηθεύονται

Τα ζελεδάκια κάνναβης ως υποκατάτατο ναρκωτικών ουσιών έχουν σημάνει συναγερμό στους γονείς ανηλίκων

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ 03 Δεκ 2023 | 16:31

Ναύπακτος: Προκλητικοί οι ανήλικοι που έφτιαξαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους - "Θέλαμε να γελάσουμε"

Στο κινητό του ενός ανήλικου εντοπίστηκαν 18 ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες 6 συμμαθητριών τους, ενώ ο άλλος 13χρονος είχε προλάβει να τις σβήσει προτού συλληφθεί.

ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ 02 Δεκ 2023 | 08:31

Ναύπακτος: Με ποια δημοφιλή εφαρμογή "έγδυναν" τις συμμαθήτριές τους οι 13χρονοι - Τι βρέθηκε στα κινητά τους

Οι δύο 13χρονοι που "έγδυναν" συμμαθήτριές τους στη Ναύπακτο προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη, διαγράφοντας τις εικόνες. Τι βρέθηκε στα κινητά τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 01 Δεκ 2023 | 17:32

Ναύπακτος: "Ντρέπομαι πάρα πολύ" - Τι λέει μαθήτρια που συμμαθητές της την "έγδυσαν" με εφαρμογή και μοίραζαν φωτογραφίες

"Φαίνεται πολύ ρεαλιστική. Εάν δεν με ξέρεις φαίνεται να είναι αληθινή, αλλά δεν είναι", είπε η μαθήτρια στην εκπομπή "Live News".

ΣΕ ΑΥΛΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 01 Δεκ 2023 | 13:15

Καλαμάτα: Δύο μαθητές τσακώθηκαν και ο ένας κάρφωσε τον άλλον με σουγιά στο μηρό

Οι δύο ανήλικοι ξεκίνησαν να μαλώνουν σε αυλή γυμνασίου και αρχικά είχαν λεκτική αντιπαράθεση, ενώ στη συνέχεια ο ένας έβγαλε σουγιά.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ 01 Δεκ 2023 | 12:02

Ηράκλειο: Ξεμάλλιασαν τη συμμαθήτριά τους και τραβούσαν βίντεο

Επιτέθηκαν σε συμμαθήτριά τους, την ξεμάλλιασαν και τραβούσαν βίντεο.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 01 Δεκ 2023 | 10:30

Απίστευτο περιστατικό στη Ναύπακτο: 13χρονοι διακινούσαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες από συμμαθήτριές τους

Μαθητές Γυμνασίου στη Ναύπακτο, μέσω ειδικής εφαρμογής "έγδυναν" τα κορίτσια του σχολείου και μοίραζαν τις φωτογραφίες τους.

ΚΡΗΤΗ 01 Δεκ 2023 | 10:10

Χανιά: Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας στα σχολεία - "Τον έπιασε από τον λαιμό, οι άλλοι του πετούσαν πέτρες"

Ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Χανιά, με έναν πατέρα να καταγγέλλει πως θύμα έπεσε ο 12χρονος γιος του, μαθητής της Α' γυμνασίου.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 29 Νοε 2023 | 15:19

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με μαθητές Δημοτικού έξω από το Προεδρικό - High five και σέλφι [βίντεο]

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους μαθητές, κάνοντας High Five μαζί τους και όλοι μαζί έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία.