Από τη Λέρο πέρασε και 2ος τρομοκράτης του Stade de France

Kαι δεύτερος τζιχαντιστής που ανατινάχτηκε στο Stade de France πέρασε από τη Λέρο. Τι αποκαλύπτουν τα αποτυπώματα σε διαμερίσματα σε Παγκράτι και Σεπόλια.

Από τη Λέρο πέρασε και 2ος τρομοκράτης του Stade de France

Το ενδεχόμενο ταυτοποίησης DNA και αποτυπωμάτων του νεκρού τζιχανιστή και διοργανωτή του αιματοκυλίσματος στη Γαλλία, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, πάνω σε ευρήματα της εξερεύνησης των δύο διαμερισμάτων σε Παγκράτι και Σεπόλια, δεν αποκλείουν στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών επιχειρώντας να εξηγήσουν την επιμονή των Γαλλικών αρχών για παρουσία του στη χώρα μας, πριν φθάσει στο Παρίσι.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τον περασμένο Ιανουάριο, ερευνώντας τις πληροφορίες των Βελγικών αρχών, μετά την αιματηρή συμπλοκή με τζιχαντιστές στο Βερβιέ, για επικοινωνίες του Αμπααούντ από την Ελλάδα ή με άτομα που βρίσκονταν στη χώρα μας, είχαν φθάσει στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι και σε ένα ακόμη στα Σεπόλια. Από το πρώτο είχαν κάνει τρεις προσαγωγές υπόπτων μεταξύ των οποίων και του 33χρονου Αλγερινού Ομάρ Νταμάς, που φερόταν να κατέχει την ύποπτη τηλεφωνική σύνδεση. Αν και στην αρχή οι Βέλγοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον στη συνέχεια εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του και ζήτησαν την έκδοσή του, κάτι που έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές.Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προβεί σε εξερεύνηση των δύο διαμερισμάτων, συλλέγοντας διάφορα ευρήματα (ρούχα, είδη υγιεινής, αποτσίγαρα, γαλλικά διπλώματα οδήγησης κ.ά.), τα οποία έστειλαν στις Βελγικές αρχές, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών σε θέματα τρομοκρατίας, καθώς εκείνοι διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες.

H Ελληνική Αστυνομία υπέβαλε τουλάχιστον τέσσερα αιτήματα προς τους Βέλγους, προκειμένου να τους απαντήσουν αν από αυτά τα ευρήματα ταυτοποιείται εργαστηριακά η παρουσία του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ στους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς ποτέ να λάβουν απάντηση. Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης είχαν απαντήσει πως δεν φαίνεται να σχετίζεται ο Ομάρ Νταμάς με τον Αμπαούντ και την απόπειρα εκδήλωσης επιθέσεων εναντίον αστυνομικών στόχων στο Βερβιέ.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τις πληροφορίες για παρουσία του Αμπααούντ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο νεκρός πλέον τρομοκράτης προτού κατευθυνθεί στο Παρίσι, είχε περάσει και από τη χώρα μας, επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον δύο κρατών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία μέρα μετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε άμεσα: «Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή, μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς. Παρακαλούμε τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές όπως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινήσεις».

Μετά από αυτή την επιμονή, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και των διωκτικών αρχών, δεν αποκλείουν τα ευρήματα των εξερευνήσεων σε Παγκράτι και Σεπόλια, να έχουν οδηγήσει σε ταυτοποίηση του Αμπααούντ, χωρίς όμως να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση των ελληνικών αρχών.

Στο μεταξύ μέσω Europol, οι Γάλλοι έχουν στείλει 23 αιτήματα αναζήτησης στοιχείων για υπόπτους τζιχαντιστές, συνοδευόμενα κάποια από αυτά με γενετικό υλικό και αποτυπώματα, σε 70 χώρες, προκειμένου να εντοπίσουν ίχνη τους στις βάσεις δεδομένων που διατηρούν.

Μετά την διαπίστωση ότι δύο από τους βομβιστές-καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς, είχαν περάσει μαζί στο νησί της Λέρου στις 3 Οκτωβρίου, οι γαλλικές αρχές αφήνουν υπονοούμενα για την ύπαρξη πυρήνων τζιχαντιστών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανοίγoντας το ενδεχόμενο έλευσης κλιμακίων στελεχών τους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Διαπιστώνεται ότι στην ίδια λέμβο προσφύγων μαζί με τον 25χρονο Αχμάντ Αλμοχάμαντ, τον έναν καμικάζι-βομβιστή που πέρασε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, ήταν και η δεύτερη «ανθρωποβόμβα» των τζιχαντιστών, από τους συνολικά τρεις που επιχείρησαν να εισβάλουν και να εκραγούν μέσα στις θύρες D και Ε, στο «Stade de France». Είχε πιθανόν πλαστό συριακό διαβατήριο με τα στοιχεία Μοχάμαντ Αλμαχμόντ, με τις γαλλικές αρχές να δημοσιοποιούν φωτογραφία του χθες, αναζητώντας στοιχεία της ταυτότητάς του.

Από τα αποτυπώματα των 198 προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που είχαν φθάσει εκείνη τη μέρα στη Λέρο, ανάμεσα στους οποίους και ο Αχμάντ Αλμοχάμαντ, τα οποία είχαν στείλει οι ελληνικές αρχές στις αντίστοιχες γαλλικές, ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας, που δεν αποκλείεται να έχει συγγενική σχέση με τον πρώτο. Τα πλαστά διαβατήρια είναι δείγμα, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ότι ήθελαν να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, το αιματηρό παρελθόν τους και την πιθανότητα να ήταν σεσημασμένοι για δράση στον ISIS.

«Δεν θα τους ενδιέφερε να έχουν πλαστά έγγραφα, αν δεν ήταν σεσημασμένοι, όταν μάλιστα ήταν αποφασισμένοι να γίνουν καμικάζι, οπότε και δεν θα τους ένοιαζε να δώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία αν δεν είχαν πρόβλημα εντοπισμού» εξηγούν αρμόδιοι αξιωματούχοι. Εδώ ανακύπτει το θέμα των σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο πιστότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων που παρουσιάζουν οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βέβαια ο όγκος των μεταναστευτικών ροών είναι τέτοιος, που καθιστά δύσκολη αυτή τη διαδικασία, οπότε θα πρέπει να γίνουν λεπτομερέστερες οι διαδικασίες εντοπισμού υπόπτων.

Από τη Λέρο πέρασε και 2ος τρομοκράτης του Stade de France

Ο Αλμοχάμαντ είχε ταυτοποιηθεί άμεσα, από το Συριακό διαβατήριο που είχε βρεθεί δίπλα στο κομματιασμένο σώμα του. Οι Γάλλοι αναζητούσαν τον δεύτερο, διαβιβάζοντας το ονοματεπώνυμο ενός άνδρα με κάποιους αναγραμματισμούς (Μοχάμαντ Αλμαχμόντ), ο οποίος φαίνεται να ταξίδεψε μαζί με τον Αλμοχάμαντ από την Λέρο στην Αθήνα, όπως προέκυπτε από μία πρώτη έρευνα των ελληνικών αρχών, στα εκδοτήρια εισιτηρίων ταξιδιωτικού γραφείου της Λέρου. Οι δυο τους όπως αποδεικνύεται ταξίδεψαν μαζί και ως τη Γαλλία, και ήταν οι δύο από τους τρεις καμικάζι αυτοκτονίας που θα επιχειρούσαν να ανατιναχθούν μέσα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπου διεξαγόταν το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Ahmad Almohammad, έφτασε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου 2015 μαζί με ακόμα 198 άτομα που είχαν επιβιβαστεί σε υπερφορτωμένες λέμβους από τα τουρκικά παράλια. Ο 25χρονος είχε καταγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης Eurodac (δαχτυλικά, παλαμικά αποτυπώματα και φωτογραφία) στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, το ίδιο είχε γίνει και στον συνοδό του, δεύτερο βομβιστή της Γαλλίας. Στις 4 Οκτωβρίου είχε προσαχθεί στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια ημέρα εκδόθηκε βεβαίωση παραμονής στη χώρα διάρκειας έξι μηνών. Ο 25χρονος, ωστόσο, δεν έκανε χρήση του εγγράφου παραμονής, καθώς είχε άλλα δολοφονικά σχέδια. Δύο ημέρες αργότερα, οι δυο τους εξέδωσαν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Πειραιά, και πήραν τον δρόμο για τη Γαλλία. Μέχρι να φτάσει στο Παρίσι πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τουλάχιστον πέντε χώρες ακόμα. Με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Σερβία και την Κροατία πουθενά αλλού δεν καταγράφηκε. Ο ίδιος και συνεργός του είχαν περάσει σαν «φαντάσματα» από τόσα ευρωπαικά κράτη και κατάφεραν να αιματοκυλήσουν την Γαλλική πρωτεύουσα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:30

Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής: Τρεις συλλήψεις "γνώριμων" - Γιάφκα με όπλα και εκρηκτικά στο Κουκάκι

Τρεις παλιοί γνώριμοι των Αρχών έπεσαν στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε μεγάλη επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΤΑ SOCIAL MEDIA 24 Σεπ 2020 | 07:57

Κορονοϊός: "Βρέχει" δικογραφίες για τους αρνητές της μάσκας - Στον εισαγγελέα ήδη 44 υποθέσεις

Αυτές οι 44 περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ... ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ 23 Σεπ 2020 | 12:06

Κορονοϊός: "Εβρεξε" πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Πλήθος ελέγχων, προσαγωγές και πρόστιμα τη νύχτα στο Παγκράτι για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βαρνάβα με ντουντούκες κατά συνωστισμού [εικόνες - βίντεο]

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έφοδο στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και έκοψαν πρόστιμα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 07:53

Κορονοϊός: Με μεγάφωνα και ντουντούκες στις πλατείες η αστυνομία εμποδίζει το συνωστισμό

Από χθες τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, κινούνται στις χαρτογραφημένες "κόκκινες" περιοχές της Αττικής.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 22 Σεπ 2020 | 07:51

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για μερικό lockdown σε πάρκα και πλατείες: Μεγάφωνα, κορδέλες, παραινέσεις και διαφημίσεις

Lockdown και τον περιορισμό συγκέντρωσης ατόμων σε πλατείες, πάρκα, άλση, πεζόδρομους ανοικτούς αθλητικούς χώρους και στάδια, επεξεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 21 Σεπ 2020 | 07:38

Πλημμύρες στην Καρδίτσα: Τρεις τραγικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν - Θρίλερ με τη 40χρονη φαρμακοποιό

Μια 40χρονη γυναίκα ακόμα αγνοείται στην Καρδίτσα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και το πέρασμα του "Ιανού".

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 19 Σεπ 2020 | 21:05

Κακοκαιρία "Ιανός": Δύο νεκροί και τρεις αγνοούμενοι σε Καρδίτσα και Φάρσαλα - Συγκλονίζουν οι ιστορίες τους

Πίσω από αυτές τις απώλειες κρύβονται τραγικές λεπτομέρειες από το πέρασμα του φονικού κυκλώνα.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 18 Σεπ 2020 | 08:10

Κακοκαιρία Ιανός: To σχέδιο "Δάρδανος" της Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση του κυκλώνα σε 4 φάσεις

Αυτή τη στιγμή η Πολιτική Προστασία βρίσκεται στη δεύτερη φάση του σχεδίου "Δάρδανος".

ΥΠΟΠΤΕΣ 15 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:48

Φωτιά στη Μόρια: Φύλλο και φτερό τα κινητά των αλλοδαπών συλληφθέντων

Οι διωκτικές αρχές ψάχνουν ενδελεχώς τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 16 Σεπ 2020 | 20:41

Καρά Τεπέ: "Αστακός" η νέα δομή - Με Αστυνομική Διεύθυνση και 350 αστυνομικούς

Σε... φρούριο μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, με απόφαση Χρυσοχοΐδη

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 16 Σεπ 2020 | 07:37

Φωτιά στη Μόρια: Πώς η Αστυνομία έφτασε στη σύλληψη των έξι αλλοδαπών - Φόβοι για νέους εμπρησμούς

Τα σημαντικά στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λέσβου. Οι "καθοδητητές" και η εμπλοκή τους με ΜΚΟ.