290 εκ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης για συντάξεις ΙΚΑ-ΟΑΕΕ

Τραβούν το ποσό μαμούθ των €290 εκατ. από τον λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, για πληρωμή των συντάξεων.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
290 εκ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης για συντάξεις ΙΚΑ-ΟΑΕΕ

Λεφτά για συντάξεις δεν υπάρχουν –τουλάχιστον όχι όλα όσα χρειάζονται- και η κυβέρνηση βάζει χέρι στον Α.Κ.Α.ΓΕ, για να μην βρεθούν εκατομμύρια συνταξιούχοι προς δυσάρεστης εκπλήξεως μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Χέρι» στο Α.Κ.Α.ΓΕ για να πληρωθούν οι συντάξεις

Κοινή υπουργική απόφαση του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Γιώργου Χουλιαράκη, άναψε το πράσινο φως ώστε να αφαιρεθεί το ποσό «μαμούθ» των 290 εκατομμυρίων ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και να πιστωθεί στους λογαριασμούς του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Ταμείου Νομικών. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απόφαση, ένα μεγάλο μέρος από τα 290 εκατομμύρια ευρώ, πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς των τριών ταμείων ανήμερα του Αγίου Δημητρίου (26/10) έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα χρήματα, θα μεταφερθούν στις 10 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου ώστε να βοηθήσουν στην πληρωμή των συντάξεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση είχε βάλει και πάλι «χέρι» στο ΑΚΑΓΕ για να καλύψει τρύπες των ταμείων. Μάλιστα, είχε αποφασιστεί ότι το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από το ΑΚΑΓΕ, δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ. Η «αφαίμαξη» του λογαριασμού που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες του ασφαλιστικού (σ.σ ο ΑΚΑΓΕ χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και με εισφορές που έχουν επιβληθεί στις υφιστάμενες συντάξεις) οδήγησε τους δανειστές στο να μας επιβάλλουν να ψηφίσουμε διάταξη για να κλείσει αυτό το «κανάλι» χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι, και έγινε. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε στις 17 Οκτωβρίου στη Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση, φρόντισε με αυτή την απόφαση για μια ακόμη «ένεση» ρευστότητας των ταμείων αποφασίζοντας τη μεταφορά των 290 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αναλύεται ως εξής:

Με την πρώτη απόφαση, διατάσσεται η διάθεση του ποσού των εκατόν είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (120.000.000,00 €) για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε. για το έτος 2015 από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που τηρείται στο Α.Κ.Α.ΓΕ. Το ποσό αποφασίστηκε να καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση επρόκειτο να δοθεί στις 26 Οκτωβρίου, η δεύτερη στις 10 Νοεμβρίου και η 3η στις 10 Δεκεμβρίου.

Με τη δεύτερη απόφαση, ζητείται η μεταφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα του τομέα νομικών. Η μεταφορά του ποσού θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ επρόκειτο να δοθεί στις 26 Οκτωβρίου και η 2η είναι η προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου.

Με την 3η απόφαση, διατάσσεται η μεταφορά του μεγαλύτερου ποσού -150 εκατ. ευρώ- αυτή τη φορά προς το ΙΚΑ. Η καταβολή έγινε και θα γίνει σε τρεις δόσεις: 50 εκατ. ευρώ στις 26 Οκτωβρίου, 50 εκατ. ευρώ στις 10 Νοεμβρίου και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. 27 Νοε 2020 | 21:12

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάικος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάικος

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 21:06

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε Βουλιαγμένης και Μεσογείων - Σταματούν όλα τα οχήματα

Μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ελέγχουν αν οι οδηγοί φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 21:02

Κοντοζαμάνης: Αρχές Δεκέμβρη άσκηση προσομοίωσης εμβολιασμού – Μονάδες αποκατάστασης στα νοσ/μεία

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα είπε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού

ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 27 Νοε 2020 | 20:53

Σενάριο για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου - Πιθανή εξαίρεση για δημοτικά και νηπιαγωγεία

Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας και όχι άνοιγμα "διαφορετικών ταχυτήτων".

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ 27 Νοε 2020 | 20:41

Άνοιγμα σχολείων με περικοπή ύλης έως 30% για Πανελλαδικές και αναπροσαρμογή για Γυμνάσια και Λύκεια

Πώς θα γίνει το άνοιγμα σχολείων - Σενάρια για μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών και αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης για Γυμνάσια και Λύκεια.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 20:37

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Μείωση 30% του φορτίου στα λύματα μέσα σε λίγες μέρες - "Πάμε καλύτερα, δεν εφησυχάζουμε"

Συνεχιζόμενη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας για τη Θεσσαλονίκη προκύπτει μεταξύ των μετρήσεων για κορονοϊό στα λύματα.

3.000 ΕΛΕΓΧΟΙ 27 Νοε 2020 | 20:22

Κορονοϊός: Συναγερμός για Φλώρινα και Γρεβενά - Τι ισχύει για την μετάλλαξη του ιού και τα εκτρεφόμενα ζώα

Σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ 27 Νοε 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πλαφόν στις τιμές των τεστ - 40 ευρώ το μοριακό, 10 ευρώ το rapid test

Ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου και rapid τεστ για τον κορονοϊό ορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης

ΑΠΑΘΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ 27 Νοε 2020 | 19:39

Δύο χρόνια από τη δολοφονία Τοπαλούδη - Εξομολόγηση σοκ από τη μητέρα της: Την σκότωσαν επειδή ήταν γυναίκα

Η Ελένη Τοπαλούδη κακοποιήθηκε και βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια δύο συνομηλίκων της.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Νοε 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων στη χώρα - Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι

Χρειάστηκαν σχεδόν 10 μήνες ώστε να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 100.000 κρουσμάτων κορονοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 19:19

Χριστούγεννα με κορονοϊό: "Φέτος θα είναι διαφορετικά" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

"Νωρίς για να μιλάμε για άρση του lockdown" είπε ενόψει Χριστουγέννων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 27 Νοε 2020 | 19:10

Ανείπωτη τραγωδία με αγοράκι 2,5 ετών: Οι γονείς ψάχνουν την αλήθεια - "Το παιδί μου έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή"

Το 2,5 ετών παιδί φέρεται να πνίγηκε πριν από έναν χρόνο με το φαγητό του στον παιδικό σταθμό

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 27 Νοε 2020 | 18:36

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.