Απογοήτευση: Ένας στους τρεις άνω των 70 ετών δεν εμβολιάζεται - Αποκαλυπτικά στοιχεία του ECDC για την Ελλάδα [πίνακες]

Ικανοποιητική η πορεία εμβολιασμών στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC - Χαμηλότερη η συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία - Μαζικότερη των νεότερων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αποκαλυπτική για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ανά ηλικιακή ομάδα, είναι η έκθεση του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), στην οποία περιγράφεται ο χάρτης των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Ελλάδα προκύπτει σαφώς ότι οι 70 και άνω- ενώ μπορούν εδώ και μήνες- αρνούνται να εμβολιαστούν.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα κλείστηκε μέσα και επέβαλε lockdown, η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση, επιχειρήσεις έκλεισαν και δουλειές χάθηκαν για να σωθούν οι ηλικιωμένοι... και ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

Τα στοιχεία συνοδεύονται από την ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ το 25% των πολιτών της έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Σπεύδουν οι νεότεροι - Χαμηλότερα ποσοστά στους 70άρηδες και 80άρηδες

Στους χάρτες του ECDC φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν γοργά, όμως οι πιο ευαίσθητες ηλικίες, αυτές των 60 ετών και άνω, και κυρίως τα άτομα των 70 και 80 ετών δεν έχουν ανταποκριθεί όσο θα έπρεπε στους εμβολιασμούς καθώς τα ποσοστά κυμαίνονται κοντά στο 60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιθέτως, μαζικότερη -παρά το μικρό χρονικό διάστημα που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες- είναι η συμμετοχή των νεότερων ηλικιών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, δηλαδή στις ηλικίες των πολτικών έως 49 ετών. Μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα από 25 έως 49 ετών φτάνει στο 5,9%, ενώ από 50 έως 59 ετών έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας το 11%.

εμβολιασμοί ecdc

Όπως σημειώνται στους σχετικούς πίνακες, στη χώρα μας, οι νεαρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες σπεύδουν να εμβολιαστούν, εν αντιθέσει με τους άνω των 60 ετών, που παραμένουν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά.

Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα:

  • Οι άνω των 80 ετών σε ποσοστό 62,8%
  • Οι 70-79 σε ποσοστό 63,4%
  • Οι 60-69 ετών σε ποσοστό 45,3%
  • Οι 50-59 σε ποσοστό 11%
  • Οι 25-49 ετών σε ποσοστό 5,49%
  • Οι ηλικίες 18-24 ετών σε ποσοστό 1,2%

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με το γεγονός ότι αντίθετα με την πλατφόρμα για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, που έχει ανοίξει εδώ και καιρό, η πλατφόρμα για τους 30άρηδες άνοιξε τη Μ. Τρίτη 27/4. Για τους 40-44 ετών άνοιξε τη Μ. Τετάρτη και για τους 45-49 ετών το Μ. Σάββατο. Τέλος, για τις ηλικίες 50-54 η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 24 Απριλίου.

εμβολιασμοι

Συνολικότερα, στις υψηλότερες θέσεις στους εμβολιασμούς των νέων είναι η Ουγγαρία με 34,4% και η Μάλτα με 25,6%. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κύπρο με 4,1%.

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, στην Ιρλανδία και την Ισπανία οι άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 100%.

εμβολιασμοί ecdc

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ξεπεράσαμε τους 150 εκατ. εμβολιασμούς

"Ο εμβολισμός επιταχύνεται σε ολόκληρη την ΕΕ: Μόλις ξεπεράσαμε τους 150 εκατ. εμβολιασμούς. Το 25% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολιασμού" αναφέρει η ανάρτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο twitter.

Για το τείχος ανοσίας, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι "θα έχουμε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουμε το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών έως τον Ιούλιο".

εμβολιασμοί

Γεωργιάδης: "Οι νέες γενιές είναι άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωη τους στα χέρα τους"

"Εχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων υγειονομικών στην Ευρώπη", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς το "ντροπή".

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το ποσοστό υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το 62,5 %. "Είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, ειναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει.", τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, ενώ σημείωσε ότι αντίθετα οι νέες γενιές "φαίνονται άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωη τους στα χέρα τους και εμβολιάζονται".

Όπως είπε ο ίδιος, "στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%", σημειώνοντας ότι "στις ΜΕΘ 8 στους 10 ειναι μη εμβολιασμένοι" και πρόσθεσε ότι "το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι πολύ καλά οργανωμένο".

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη "η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν πέσει η πανδημία και η πανδημία δεν μπορεί να πέσει αν δεν εμβολιαστούμε", ενώ σημείωσε ότι "στο οπολοστάσιο για τους εμβολιασμούς μπαίνει και το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon", το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει στο να εμβολιαστούν και άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο.

"Ηρθε η ώρα να εμβολιαστούμε", τόνισε, και σημείωσε ότι "με τα χθεσινά νούμερα έχουν γίνει 3.285.000 εμβολιασμοί – οχι εμβολιασθέντες", ενώ υπογράμμισε ότι "στόχος είναι να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα".

Δερμιτζάκης: Είναι σαν να λένε δεν θέλω να λύσω ένα πρόβλημα

"Χρειαζόμαστε το 80%-90% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας για τον κορονοϊό, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όσον αφορά στα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο καθηγητής εξέφρασε την απορία του για αυτό, υπογραμμίζοντας πως ακόμη κι η συζήτηση για παρενέργειες η οποία είναι υπερβολική, δεν αφορά καν σε αυτές τις ηλικίες.

"Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΚΙΛΑΙΝ - ΜΠΑΡΕ 17 Ιουν 2021 | 08:50

Καταγγελία για το AstraZeneca: 42χρονος με σκλήρυνση κατά πλάκας έπεσε σε κώμα 10 μέρες μετά το εμβόλιο

Σε κώμα 42χρονος με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 17 Ιουν 2021 | 08:14

Πρωτοφανής ομολογία Πολάκη ότι δεν έχει εμβολιαστεί: Θα αποφασίσω Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, τώρα δεν έχει νόημα

Ότι δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά του κορονοϊού, παραδέχθηκε δημόσια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK, 17 Ιουν 2021 | 07:03

Ηλίας Μόσιαλος: Τρολάρει με Sex and the City τους ανεμβολίαστους

Με μια χιουμοριστική ανάρτηση, ο Ηλίας Μόσιαλος στέλνει μήνυμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε όλους όσοι δεν το έχουν πάρει ακόμη απόφαση.

ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:51

Κορονοϊός - Βρετανία: Η θεραπεία REGEN-COV με αντισώματα μειώνει τους θανάτους

Η θεραπεία αυτή, η REGEN-COV, έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ανθρώπους με ήπια ως μέτρια συμπτώματα κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 18:50

ΕΕ: Η Johnson & Johnson δεν θα μπορέσει να παραδώσει τις 55 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου

Η Johnson & Johnson δεν αναμένεται να είναι σε θέση να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος αυτού του τριμήνου, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ΕΕ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 16 Ιουν 2021 | 18:47

Λάρισα: Στο νοσοκομείο 42χρονος με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό του με Pfizer - Υπό έρευνα το περιστατικό

Κίτρινη κάρτα προς διερεύνηση έχει αποστείλει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας για έναν 42χρονο άντρα, που εμφάνισε μυοκαρδίτιδα λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο της Pfizer

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:19

Ο Δένδιας τα είπε "χύμα" στον εκπρόσωπο του γερμανικού SPD: Η φιλοτουρκική στάση σας είναι απογοητευτική

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nils Schmid

ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ 16 Ιουν 2021 | 13:15

Δώρα κότες, αγελάδες και... διαμερίσματα σε όσους εμβολιαστούν δίνουν από την Ταϊλάνδη έως το Χονγκ Κονγκ

Τα περισσότερα παραλλαγμένα στελέχη του ιού οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία. Οι αρχές διενεργούν κληρώσεις με δώρα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιουν 2021 | 11:22

Λουράντος για AstraZeneca: Ο κόσμος έρχεται έντρομος σε εμάς να του αλλάξουμε τη 2η δόση

Με αυτά που κάνουν απαξιώνουν οι ίδιοι το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ 16 Ιουν 2021 | 10:53

Θεμιστοκλέους για AstraZeneca: Μόνο ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να αλλάξει τη δεύτερη δόση

Μόνο μέσω του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ζητηθεί να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο εκτός AstraZeneca, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 16 Ιουν 2021 | 10:28

Παπαευαγγέλλου: 25 - 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά από εμβόλιο Pfizer ή Moderna

Περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA εμβόλιο έχουν αναφερθεί στη χώρα μας, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 16 Ιουν 2021 | 10:21

Έρευνα ΕΚΠΑ: Οι εμβολιασμένοι αναπτύσσουν αντισώματα και ανοσία ακόμα και ένα χρόνο μετά

Απαραίτητη η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό για όλες τις ηλικιακές ομάδες, τονίζει το ΕΚΠΑ στην έρευνά του.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 16 Ιουν 2021 | 08:31

Λινού: Οχι Johnson & Johnson για τις γυναίκες κάτω των 50 - Να κάνουν εμβόλια Pfizer ή Moderna

Η κ. Λινού είπε ότι "όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση".