Αποκάλυψη: Οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη είχαν «τσακωθεί» για τα λύτρα

Διαμάχη για την παραλαβή των λύτρων ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στους απαγωγείς του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αποκάλυψη: Οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη είχαν «τσακωθεί» για τα λύτρα

Διαμάχη για την παραλαβή των λύτρων ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στους απαγωγείς του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν κάποιοι από την εγκληματική οργάνωση που υποστήριζαν πως έπρεπε να γίνει η παραλαβή των χρημάτων που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια του γνωστού Κρητικού και κάποιοι άλλοι πως έπρεπε να την παρατείνουν ακόμη. Το μοντέλο της «κοινής αρχηγίας εγκαταλείφθηκε όταν παρενέβη ο αρχικός «εγκέφαλος» της συμμορίας, συμφωνώντας με την πρώτη εκδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η τελευταία επιστολή που έριχναν το ποσό των λύτρων στα 18 εκατομμύρια ευρώ, με βασική πρόθεση να συμφωνούσαν τελικά σε αυτά που είχε η οικογένεια.

Παρά το γεγονός πως οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες είναι αυτοί που οργάνωσαν και υλοποίησαν την απαγωγή, υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία και ενδείξεις για περισσότερους συνεργούς και άλλα αρχηγικά μέλη. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη ποιος ήταν ο σκοπός των δύο ταξιδιών που έκαναν τρεις από τους συλληφθέντες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ομηρίας. Είχαν συναντήσεις με κάποια ενδεχόμενα αρχηγικά μέλη ή το έκαναν για να δείξουν στην αστυνομία το εύρος της συμμορίας και τον «επαγγελματισμό» του επιχειρησιακού τους πυρήνα; Το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Αττική είχαν στείλει συνολικό τέσσερα μηνύματα από περιοχές των νοτίων προαστίων με αποδέκτες μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το πρωί η αστυνομία στην παρουσίαση που έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου της Κρήτης, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και θεωρείται ο ιθύνων νους της μεγαλύτερης ομηρίας στα ελληνικά χρονικά

Όπως έγινε γνωστό η ομάδα των απαγωγέων ήταν μία και ενιαία και προς το παρόν έχουν συλληφθεί και τα οκτώ μέλη τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί από την προανάκριση. Οι τέσσερις από αυτούς έχουν «βαρύ» βιογραφικό καθώς έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για απόπειρα δολοφονίας, εμπρησμούς, απόπειρα βιασμού και σωματεμπορία. Ανάμεσά σε αυτούς είναι και τρεις, οι οποίοι θεωρούνται ακτιβιστές κατά των πλειστηριασμών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι διατηρούσαν κοινωνικές επαφές και παρά το γεγονός πως υπήρχε «εγκέφαλος» η οργάνωση λειτουργούσε περισσότερο με ένα μοτίβο «κοινής αρχηγίας». Συνολικά υπήρχαν έξι κρησφύγετα και προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο αυτό στο οποίο εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγιναν αρκετές επιχειρήσεις και μία από αυτές πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Αυγούστου στα Σφακιά. Η Αστυνομία διέψευσε τις φήμες πως υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου, ενώ έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για συνεργασία των οκτώ συλληφθέντων με έγκλειστους στις φυλακές της χώρας. Από τα στοιχεία προκύπτει πως η εγκληματική οργάνωση που «έστησε» την απαγωγή ξεκίνησε αρχικά με κάποιους από τους συλληφθέντες, αλλά στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με περισσότερα μέλη και οι ρόλοι τους άλλαξαν. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως όλοι οι δράστες- πλην του φύλακα με καταγωγή από τα Σκόπια που «στρατολογήθηκε» το τελευταίο διάστημα- διέμεναν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ο καθένας.

Οι επικοινωνίες με την οικογένεια και οι «επισκέψεις» των απαγωγέων

Συνολικά υπήρξαν 31 επικοινωνίες μεταξύ της οικογένειας του επιχειρηματία και των απαγωγέων. Οι περισσότερες έγιναν μέσω γραπτών μηνυμάτων, ενώ υπήρξαν πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες. Επίσης οι απαγωγείς είχαν στείλει τρία βίντεο στα οποία απεικονιζόταν ο επιχειρηματίας και αποδεικνυόταν πως ήταν εν ζωή. Σε κάθε «επίσκεψή» τους στον επιχειρηματία του μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να μην έχει δυνατότητα να τους αναγνωρίσει, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ομηρείας ήταν δεμένος με αλυσίδα είτε από το χέρι είτε από το πόδι. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία ένα μέλος από την ομάδα των απαγωγέων φρόντιζε να επισκέπτεται τον 53χρονο και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εξέρευσης χρημάτων από την οικογένειά του. Την ίδια ώρα συνήθιζε να του υπαγορεύει τις επιστολές που επρόκειτο να αποσταλούν στους οικείους του, ζητώντας από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να τις υπογράφει με το βιολογικό του υλικό, το οποίο όπως υποστήριξε στη συγκλονιστική του κατάθεση ήταν το αίμα του. Όταν έκαναν την απαγωγή του επιχειρηματία είχαν βαρύ οπλισμό.

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια κατάθεση πως ήθελαν να απαγάγουν τον επιχειρηματία σε άλλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αστυνομία οι έρευνες όλο αυτό το διάστημα πέρασαν από πολλά κύματα. Οι στιγμές απελπισίας επίσης ήταν αρκετές, ωστόσο ορισμένα σημεία τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν της έρευνες. Σε κανένα σημείο της 6μηνης ομηρείας δεν έδωσαν στους δράστες αφορμή ή κάποιο δικαίωμα, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμορία έκανε αρκετά ταξίδια στην Αθήνα για την αποστολή μηνυμάτων προς την οικογένεια και τους συγγενείς στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τις έρευνες της ΕΛΑΣ και να στρέψει το βλέμμα των αρχών στην αντίθετη από αυτούς κατεύθυνση.

«Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που χτίζεται κάθε μέρα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασία του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός συνεχάρη την αστυνομία για την τεράστια επιτυχία της στην εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Το κύριο βάρος έπεσε στους αστυνομικούς της Κρήτης που έδειξαν πόσο αποτελεσματικοί είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας αποτελεί και μια προειδοποίηση σε όσους έχουν στο μυαλό τους να πράξουν κάτι αντίστοιχο..

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας τόνισε πως η αστυνομία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της στην Κρήτη. «Θέλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε αυτούς που τα δικαιούνται, στους αστυνομικούς που οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν την αποστολή απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η βιασύνη ή το λάθος θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουβάλας.

Αντίστοιχα ο γενικός διευθυντής της Κρήτης, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης ανέφερε πως η απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη συνιστά μία πρωτόγνωρη επιτυχία για τα χρονικά της Ελλάδας και όχι μόνο» ενώ ευχαρίστησε και την οικογένεια του επιχειρηματία για τη συνεργασία που είχε με τις αρχές.

«Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς. Από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο των δραστών και κατόπιν προχωρήσαμε στην χαρτογράφηση της οργάνωσης, μέσα από τεχνικές διαδικασίες παρακολούθησης εντοπίσαμε τον επιχειρηματία» είπε ο Κ. Λαγουδάκης και πρόσθεσε:

«Oι εμπλεκόμενοι σύστησαν εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια η οργάνωση απέκτησε νέα μέλη. Τα μέλη της οργάνωσης φορούσαν ίδια ρούχα ενώ χρησιμοποίησαν 5 διαφορετικά κρησφύγετα. Κατά τη διάρκεια της ομηρείας υπήρξαν 35 τηλεφωνικές επικοινωνίες, 5 χειρόγραφες επιστολές και βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Εξετάζεται και η συμμετοχή άλλων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση». Ερωτηθείς σχετικά με την επιχείρηση και την αποτελεσματικότητά της απάντησε πως ήταν βέβαιος πως το πρωί της Δευτέρας η αστυνομία θα κατάφερνε να απελευθερώσει τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ 02 Δεκ 2020 | 11:15

Λαμία: Δύο 15χρονοι έκλεψαν αυτοκίνητο και το διέλυσαν - Τραυματίας ο ένας [εικόνες]

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λαμία, όταν ανήλικοι ρομά που έκλεψαν αυτοκίνητο έπεσαν πάνω σε κολόνα και πινακίδα.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 02 Δεκ 2020 | 10:32

Σοκ στο Ρέθυμνο: Πατέρας ασελγούσε στην 15χρονη κόρη του

Ο ίδιος ο πατέρας της ασελγούσε πάνω της. Θύμα μία 15χρονη κοπέλα στο Ρέθυμνο.

ΑΝΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 07:43

Κορονο-αντίμετρα ενόψει μπαράζ εορτών Αγίων του Δεκεμβρίου: Επαφές Χρυσοχοΐδη με ιεράρχες και δημάρχους

Μετά το δυσάρεστο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου η αστυνομία έχει αλλάξει στρατηγική.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 15:38

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας- 4 νεκροί ανάμεσά τους ένα βρέφος [Εικόνες - Βίντεο]

Κινητοποίηση της αστυνομίας στη Γερμανία καθώς αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς και υπάρχουν 4 νεκροί περισσότεροι από 15 τραυματίες

ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΕΛΓΙΚΑ ΜΜΕ 01 Δεκ 2020 | 14:29

Βρυξέλλες: Σάλος με σεξουαλικό πάρτι εν μέσω πανδημίας - Διπλωμάτες και ευρωβουλευτής ανάμεσα στους συλληφθέντες

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε η βελγική αστυνομία έπειτα απο έφοδο σε σεξουαλικό πάρτι που πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας στο κέντρο των Βρυξελλών

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ 01 Δεκ 2020 | 14:02

Μάνη: Νεκρός 49χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Οδηγός δικύκλου σκοτώθηκε στη Μάνη όταν τον χτύπησε αγριογούρουνο.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 13:45

Κορονοϊός: "Σαφάρι" ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα για την εφαρμογή των μέτρων

Εντατικούς ελέγχους συνεχίζει να πραγματοποιεί η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:18

Συναγερμός στον Βόλο: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε απορριμματοφόρο

Στον Βόλο υπάλληλοι απορριμματοφόρου εντόπισαν χειροβομβίδα.

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 30 Νοε 2020 | 07:47

Συναγερμός για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα: Αυστηροί έλεγχοι για να μη γίνει "Θεσσαλονίκη"

Δρακόντεια μέτρα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Έκκληση να μη γίνουν γιορτές στα σπίτια.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ 29 Νοε 2020 | 14:30

Κορονοϊός - Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Άγιου Ανδρέα - Συναγερμός σε ολόκληρη την πόλη ενόψει της εορτής [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 21:06

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε Βουλιαγμένης και Μεσογείων - Σταματούν όλα τα οχήματα

Μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ελέγχουν αν οι οδηγοί φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ 27 Νοε 2020 | 17:11

Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης - Εγκληματική ενέργεια εξετάζει η ΕΛΑΣ

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη με τον ιδιοκτήτη να ανασύρεται νεκρός

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 27 Νοε 2020 | 13:08

Lockdown - Σαφάρι ελέγχων από την αστυνομία: 1.720 παραβάσεις το τελευταίο 24ωρο

Χθες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 48.402 έλεγχοι.