X

Αποκάλυψη Τσιόδρα: Οι θεραπείες του ΠΟΥ έχουν αποτέλεσμα, συζητάμε για παραγγελία φαρμάκου από Ιαπωνία

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε με ποιον τρόπο το 50% των διασωληνωμένων παγκοσμίως καταφέρνουν να βγουν από τη μηχανική υποστήριξη

Γράφει: TheToc team

Τουλάχιστον οκτώ με δέκα χιλιάδες είναι όσοι έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από τον κορονοϊό. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε για την διασπορά του ιού στη χώρα μας ανέφερε στην αποψινή ενημέρωσή του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στη θεραπεία, είπε ότι ήδη έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων στους γιατρούς για το πως θα χρησιμοποιούν τα φάρμακα στους ασθενείς με κορονοϊό. Σε άλλη ερώτηση για το αν η χορήγηση των φαρμάκων στο πρώτο 48ωρο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μη νοσήσουν βαριά, είπε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα άγνωστα στοιχεία του ιού και της αντιμετώπισης του και κατέληξε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς που νοσούν βαριά να θεραπεύονται όσο γίνεται πιο σωστά και άμεσα.

Ο κ. Τσιόδρας επίσης αναφέρθηκε σε μία μεγάλη μελέτη που κάνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας την "αλληλεγγύη" με τέσσερα διαφορετικά είδη θεραπειών, τη συνδυαστική με δύο φάρμακα, ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό Έμπολα και τη χλωροκίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξήγησε, με βάση τα διεθνή στοιχεία το 50% των διασωληνωμένων, καταφέρνουν να βγουν από την μηχανική υποστήριξη και να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους και συμπλήρωσε πως "έχουμε δει ασθενείς και στη χώρα μας που με τις θεραπείες βελτιώθηκαν και οριακά απέφυγαν τη διασωλήνωση".

Σε ερώτηση για το αν ένα φάρμακο από την Ιαπωνία μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: "Υπάρχει όντως ένα φάρμακο κατά της γρίπης που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία, η οποία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην τεχνολογία φαρμάκων. Πράγματι, αυτό το φάρμακο έχει δείξει πως έχει αποτελέσματα και έχει γίνει συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ για τη διαθεσιμότητα και την παραγγελία αυτού του φαρμάκου.

Δεν χρησιμοποιείται σε κάποιες από τις μεγάλες μελέτες του ΠΟΥ. Θεωρώ ότι θα είναι καλό να έχουμε εδώ ένα στοκ ιδίως για τα σοβαρά περιστατικά, που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή και δεν θα λειτουργούν οι συνδυαστικές μέθοδοι που ακολουθούμε στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή".