Follow us

Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου [εικόνες]

"Το τέμενος Ρετζέπ Πασά, χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο", τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τέμενος Ρετζέπ Πασά

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εντάσσεται και η αποκατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ταφικού μνημείου-μαυσωλείου, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Το τέμενος Ρετζέπ Πασά, χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στην πλατεία Δωριέως, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής το νησί. Από τις αναλογίες και τον τρόπο κατασκευής του εικάζεται ότι κτίστηκε από, ιδιαίτερα, πεπειραμένο προσωπικό, που πιθανότατα κλήθηκε από κεντρική περιοχή της αυτοκρατορίας.

Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου [εικόνες]

Η αποκατάσταση του τεμένους, του νεοκλασικού σχολείου, του αρχοντικού του Χασάν Μπέη, η Περιβόλα είναι κάποια από τα έργα που το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί αυτή την περίοδο στην Μεσαιωνική Πόλη, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ, κυρίως, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα από τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, αλλά της Ελλάδας. Αποτελεί ένα οικιστικό σύνολο μοναδικό στην πατρίδα μας, που σώζεται σχεδόν ακέραιο, με τις οχυρώσεις και την πολεοδομική του οργάνωση, δημόσια κτήρια, ναούς και κατοικίες. Σε αυτό τον χώρο, που κηρύχθηκε και συμπεριλήφθηκε στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οφείλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της".

Το τέμενος Ρετζέπ Πασά κτίστηκε το 1587-78 προς τιμήν του στρατηγού Ρετζέπ Πασά που συμμετείχε στην πολιορκία της Ρόδου, το 1522, από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το μαυσωλείο, στο οποίο αφορά η μελέτη αποκατάστασης, αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του τεμένους και εντάσσεται στο έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τεμένους Ρετζέπ Πασά. Η παθολογία που παρουσιάζει το κτήριο οφείλεται στη γήρανση των υλικών, στην έκθεση στις καιρικές συνθήκες, καθώς και στην επαφή με μπάζα και φερτά υλικά όμορου οικοπέδου.

Στις εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνονται η αποκάλυψη, συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση του σχεδιαστικού διακόσμου του, η καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων στο εσωτερικό του τρούλου και η κατασκευή νέων μετά την εξυγίανση του υποβάθρου, όπου απαιτείται, η συντήρηση των μαρμάρινων στοιχείων και η αποκατάσταση της αρχικής τους διάταξης. Η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του συγκροτήματος του τεμένους και του μαυσωλείου. Κατασκευάζονται χώροι υγιεινής, στο τμήμα που βρίσκεται πίσω από το μαυσωλείο και μια αποθήκη.

Τέμενος Ρετζέπ Πασά

Επίσης, προβλέπονται εξυγίανση και ανακατασκευή της πέτρινης περίφραξης περιμετρικά του οικοπέδου, όπου αυτός έχει καταπέσει, και τοποθέτηση ξύλινου κιγκλιδώματος, όπως το υφιστάμενο, επίστρωση όλου του αύλειου χώρου με αντιολισθητικό, σταθεροποιημένο φυσικό δάπεδο για την άνετη κίνηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδιο αλλά και κατασκευή παρτεριού – καθιστικού σε κεντρικό σημείο της αυλής, στο οποίο προβλέπεται η φύτευση πλατάνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΠΟ 12 Ιουν 2024 | 09:53

Ακρόπολη: Κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος λόγω καύσωνα – Το ωράριο λειτουργίας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα κλείσει για λίγες ώρες σήμερα λόγω καύσωνα. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ 11 Ιουν 2024 | 18:19

Υπουργείο Πολιτισμού: Λόγω υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, ενδέχεται η Ακρόπολη να κλείσει 12:00 με 17:00

"Ενδεχομένως ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα πρέπει να κλείσει λόγω της πρόβλεψης υψηλών θερμοκρασιών, για τις επόμενες μέρες".

ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΑΓΓΕΛΙΑ 10 Ιουν 2024 | 18:15

Ρόδος: Αθωώθηκε ο 53χρονος Νορβηγός που αναζητούσε νεαρά κορίτσια για παρέα

Ο 53χρονος Νορβηγός δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως είχε βάλειτην αγγελία σε σχολείο -

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ 08 Ιουν 2024 | 14:00

Ρόδος: Ξήλωσαν ξαπλώστρες, ομπρέλες και τα μεταλλικά... κρεβάτια από θάλασσα και παραλία στο προκλητικό beach bar [εικόνες]

Η παραλία στην Αγία Μαρίνα στη Ρόδο είναι πλέον προσβάσιμη για όλους τους πολίτες.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 07 Ιουν 2024 | 19:33

Ρόδος: Στο αυτόφωρο ο νόμιμος εκπρόσωπος του beach bar με τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα στη θάλασσα

Η διαδικασία του αυτόφωρου ενεργοποιήθηκε από την Εισαγγελία έπειτα από την παραβίαση της σφράγισης.

53ΧΡΟΝΟΣ 07 Ιουν 2024 | 11:58

Ρόδος: Ανεκδιήγητες δικαιολογίες του Νορβηγού που έβαλε αγγελία σε σχολείο και αναζητούσε κορίτσια με μπικίνι

Ο Νορβηγός συνελήφθη έπειτα από καταγγελία γονέων του 1ου Γυμνασίου Ρόδου για την αγγελία που έβαλε.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 07 Ιουν 2024 | 09:08

Ρόδος: Σφράγισαν αιφνιδιαστικά το beach bar με τις ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα - Ετοίμαζε... πάρτι παρά το λουκέτο [εικόνες]

Αιφνιδιαστικό σφράγισμα της επιχείρησης στη Ρόδο, που είχε γίνει γνωστή από πέρσι για τις κατασκευές με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες μέσα στη θάλασσα.

ΠΑΝΙΚΟΣ 06 Ιουν 2024 | 22:58

Ρόδος: Προκλητικός Νορβηγός κόλλησε αγγελία έξω από σχολείο - Έψαχνε παρέα από νεαρά κορίτσια για 15 ευρώ

Ο Νορβηγός ζει στο νησί και σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για προσέλκυση ανηλίκων με σκοπό τις γενετήσιες πράξεις.

ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΝΑ 06 Ιουν 2024 | 20:58

Ρόδος: Αδιανόητη επίδειξη θράσους και ανομίας- Παρά το λουκέτο ο ιδιοκτήτης του beach bar καλεί τον κόσμο σε πάρτι

Παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σφραγίσει για 48 ώρες τη συγκεκριμένη επιχείρηση, εκείνη όχι μόνο λειτούργησε κανονικά, αλλά ο ιδιόκτητης απηύθυνε και διαδικτυακό κάλεσμα για πάρτι.

06 Ιουν 2024 | 12:09

Ανακάλυψε την Κροατία με την Croatia Airlines!

Τα παγκοσμίου φήμης ιστορικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και η εκπληκτική φυσική ομορφιά της, κάνουν την Κροατία έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 05 Ιουν 2024 | 16:23

Ρόδος: Εστησαν και φέτος τις παράνομες ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα παρά τον περσινό σάλο - Αμετανόητοι...

Το beach bar στη Ρόδο τοποθέτησε ξανά παράνομα 19 κατασκευές εντός της θάλασσας - Θα ξηλωθούν και θα επιβληθεί πρόστιμο.

01 Ιουν 2024 | 11:14

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO

"Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Ιουν 2024 | 11:07

Ρένα Παυλάκη: Η δημοσιογράφος από τη Ρόδο απαντά στον Κασσελάκη - "Εκτέθηκε για την άγνοιά του"

Σε δήλωσή της η δημοσιογράφος κάνει λόγο για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του να πλήξουν και να αμαυρώσουν τη δουλειά της και την προσωπικότητά της