Αποκλειστική επιμέλεια: Το "αθέατο" πρόβλημα των παιδιών χωρισμένων γονιών

Ο νόμος του 1983 αναγνώρισε την ισότητα των φύλων, αλλά όχι και την ισότητα των γονέων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δανία: Υποχρεωτικά μαθήματα διαζυγίου για γονείς που θέλουν να χωρίσουν

Ένας νόμος που ισχύει χωρίς καμία αλλαγή από το μακρινό 1983. Το 93% των υποθέσεων που κρίνονται από τα δικαστήρια υπέρ του ενός γονέα – της μητέρας. Και 4.743 κλήσεις στην αστυνομία μόνο το 2019 και μόνο στην Αττική για παραβίαση δικαστικής απόφασης επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.

Σε αυτήν τον τελευταίο όρο, την επιμέλεια, εντοπίζεται και η ουσία ενός συστήματος το οποίο αναγνωρίζεται σχεδόν απ’ όλους ως αναχρονιστικό. Οι νομοθέτες του 1983 επιχείρησαν να απαντήσουν τότε σε ένα ερώτημα: Ποιος από τους δυο γονείς θα αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού τους εάν συμβεί να χωρίσουν; Με ποιον θα ζήσει το παιδί και ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις για την ανατροφή του; Η απάντηση που έδωσαν τότε ήταν "ο καταλληλότερος". Και αυτός που όριζε τον "καταλληλότερο" ήταν ο δικαστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η σύγκριση φέρνει σύγκρουση"

"Έτσι βλέπαμε πολύ συχνά γονείς να υβρίζονται στα δικαστήρια και να εργαλειοποιείται το παιδί στη μεταξύ τους διαμάχη ή και να καλείται στο δικαστήριο για να πει με ποιον γονέα ήθελε να ζήσει". λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Καλαποθαράκος, στέλεχος του ΓΟΝ.ΙΣ, ενός φορέα κοινωνικής φροντίδας για την γονεϊκή ισότητα για το παιδί. "Η σύγκριση φέρνει σύγκρουση. Αντιλαμβάνεστε το τραύμα. Και αντιλαμβάνεστε και τι γινόταν στη συνέχεια. Καθώς στο 93% των περιπτώσεων, το δικαστήριο αποφάσιζε υπέρ της μητέρας, φτάσαμε στο σημείο ένα παιδί να μην γνωρίζει τον πατέρα του και ένας πατέρας να μην ξέρει πώς μεγαλώνει το παιδί του" σημειώνει. "Ο νόμος εκείνος αναγνώρισε την ισότητα των φύλων, αλλά όχι και την ισότητα των γονέων" συμπληρώνει.

Ο Γιάννης Κ., 48 χρόνων σήμερα, έζησε ένα τέτοιο επώδυνο διαζύγιο. "Όταν παντρεύεσαι κανένας δεν σου λέει πως θα χωρίσεις" λέει με μια πικρή διάθεση. "Σε εμάς συνέβη από τον πρώτο χρόνο. Στο μεταξύ είχαμε ένα παιδί. Έγινε αντικείμενο διαμάχης. Μας πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβουμε πως ό,τι κάναμε ήταν εις βάρος του. Σήμερα είναι 15 χρόνων και βλέπουμε στη συμπεριφορά του όλα μας τα λάθη. Ευτυχώς έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συνεννόησης, αποφασίζουμε πλέον μαζί με τη μητέρα του και εγώ είμαι περισσότερο παρών στη ζωή του. Δυστυχώς όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράγοντας υψηλού κινδύνου

Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο εστίασε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία συντάσσοντας ένα κείμενο σχετικά με αυτό που οργανώσεις σαν την ΓΟΝ.ΙΣ. λένε πως είναι η μοναδική λύση: η κοινή επιμέλεια του παιδιού – ή συνεπιμέλεια, όπως είναι ο όρος που έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη. Οι ειδικοί της ΕΨΕ σημειώνουν πως "η σύγχρονη έρευνα συνολικά αναδεικνύει τον χωρισμό των γονέων ως παράγοντα υψηλού κινδύνου για την ψυχική υγεία των παιδιών, ειδικά όταν προηγείται ή έπεται μια συγκρουσιακή σχέση". Επισημαίνουν ακόμη πως στη χώρα μας, όπως και στην Κύπρο, η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας των παιδιών στον έναν γονέα συνήθως ταυτίζεται με την ανάθεσή του στην μητέρα, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι μικρότερο των 12 ετών.

Ωστόσο, "δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το παιδί θα λάβει την καλύτερη δυνατή ανατροφή αν μεγαλώνει μόνον με την μητέρα του". Αντίθετα, "η διατήρηση και ενίσχυση της σχέσης και με τους δυο γονείς θεωρείται βασικό κριτήριο για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών, με βάση τις αποφάσεις τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του Παιδιού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χαμένος της υπόθεσης και τα χαμένα εργαλεία

Είναι αυτό που αποφάσισαν να κάνουν η Γεωργία Α. και ο σύζυγός της όταν διαλύθηκε ο γάμος τους. "Δεν ήταν εύκολο το διαζύγιό μας, κανένα διαζύγιο εξάλλου δεν είναι εύκολο. Δεν θέλαμε όμως σε καμία περίπτωση να στερηθούν τα παιδιά μας την παρουσία του ενός ή του άλλου. Με τη βοήθεια των δικηγόρων μας καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τον τρόπο επικοινωνίας, ενώ αποφάσεις που τα αφορούν λαμβάνονται από κοινού κι έπειτα από συζήτηση. Κανένας δεν εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία, ούτε τα ίδια. Αυτός ήταν ο νέος μας οικογενειακός προγραμματισμός" αναφέρει.

Στα δέκα χρόνια της λειτουργίας του, η ΓΟΝ.ΙΣ. έχει βοηθήσει περίπου 500 ζευγάρια να συντάξουν τον δικό τους "νέο οικογενειακό προγραμματισμό" μετά το διαζύγιο. "Ο αριθμός φαίνεται μεγάλος αλλά δεν είναι" σχολιάζει ο Δημήτρης Καλαποθαράκος. "Στην Ελλάδα διαλύονται κάθε χρόνο 15.000 γάμοι. Δεν καταλήγουν ασφαλώς όλοι στα δικαστήρια. Αλλά πολλοί από αυτούς τους γονείς πορεύονται χωρίς καμία βοήθεια. Και ο χαμένος της υπόθεσης στο τέλος είναι το ίδιο το παιδί".

Σύμφωνα με τον κ. Καλαποθαράκο, ούτε οι δικαστές έχουν τη βοήθεια που θα έπρεπε να έχουν για να λάβουν τις αποφάσεις τους. "Η δική μας πρόταση είναι να καταλήγουν στην απόφασή τους με βάση εκθέσεις που θα συντάσσουν οι ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ. Δυστυχώς δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα τέτοιο εργαλείο. Κι αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων καταλήγουν να δώσουν την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα" συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αριθμοί - ρεκόρ

Ο δικαστής αποφάσιζε σε αυτές τις περιπτώσεις και για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν είχε την επιμέλεια. Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκρουση συνεχιζόταν και εκτός δικαστηρίων. Το "100" δέχτηκε 2.400 κλήσεις το 2013 για άρνηση εκτέλεσης της απόφασης από την πλευρά του ενός γονέα και από τότε ο αριθμός αυτός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος έως το 2019 όπου οι κλήσεις έφτασαν τις 4.743. Τα στοιχεία λένε ακόμη πως το πρώτο πεντάμηνο του 2020, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η α’ περίοδος της καραντίνας, οι κλήσεις ήταν 2.420.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την Αττική και μόνο. Και καθώς για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές, θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός αυτός είναι συνολικά στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερος. Η κοινή επιμέλεια φαίνεται επομένως να είναι η θεραπεία του προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει και από σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία, πρόσφατη έρευνα στις ηλικίες 3-5 ετών έχει δείξει πως η συνεπιμέλεια, οριζόμενη ως περίπου ίσο χρόνο με τον κάθε γονέα, δεν σχετίζεται με περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα/ συμπτώματα στα παιδιά πρώιμης ηλικίας. "Αντίθετα, στην προσχολική ηλικία, η αποκλειστική επιμέλεια από έναν γονέα, ανεδείχθη σε στατιστικά σημαντικό παράγοντα που προβλέπει συναισθηματικά και συμπεριφορικά πρoβλήματα, σε σύγκριση με τη συνεπιμέλεια" αναφέρει στην έκθεσή της η ΕΨΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι έρευνες

Τι θα σήμαινε όμως αυτό στην πράξη; "Μία λύση είναι να μένουν οι διαζευγμένοι γονείς κοντά έτσι ώστε να διατηρούν την επαφή τους με τα παιδιά τους. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε είναι προτιμότερο να μένει το παιδί πότε με τον έναν γονέα και πότε με τον άλλον ώστε να μην χάνεται η επαφή που είναι τόσο απαραίτητη για την υγιή τους ανάπτυξη" λέει ο Δημήτρης Καλαποθαράκος. "Η αποκοπή από την πατρική φιγούρα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ενέχει κινδύνους για μη ολοκληρωμένη ανάπτυξη, εφόσον μειώνονται στο ελάχιστο οι αλληλεπιδράσεις με τον γονέα του άλλου φύλου" αναφέρει από την πλευρά της η ΕΨΕ στην έκθεσή της.Έρευνα στο εξωτερικό σε φοιτητές διαζευγμένων γονέων έχουν δείξει, ότι οι νέοι, σε ποσοστό 48%, θα προτιμούσαν να είχαν περάσει ίσο χρόνο, και με τους δύο γονείς. Άλλη έρευνα λέει πως τα κορίτσια που έχουν μειωμένη και ανεπαρκή σχέση με τον πατέρα τους μετά το διαζύγιο εμφανίζουν ως έφηβες μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, υψηλά ποσοστά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μωρά εκτός γάμου.

Επιπλέον εμφανίζουν συχνότερα χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, εγκαταλείπουν τη φοίτηση στο γυμνάσιο, δεν συνεχίζουν τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζουν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, έχουν μειωμένη αυτό-εικόνα και κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, ακόμη και αν δεν ζουν σε φτωχές κοινότητες. Τέλος, έχουν περισσότερα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα και είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, συγκριτικά με τα κορίτσια που έχουν στενές και συνεχείς σχέσεις με τους πατέρες τους μετά το διαζύγιο.

Το κλειδί

Τι μένει λοιπόν; "Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου" απαντά ο κ. Καλαποθαράκος. Και σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό, το ένα κλειδί είναι ο ίσος χρόνος του παιδιού με κάθε γονέα τόσο στις διακοπές όσο και στην καθημερινότητά του. Το άλλο είναι η θέσπιση του θεσμού της συμβουλευτικής διαμεσολάβησης. "Η Πολιτεία έχει αντιληφθεί πλέον το πρόβλημα. Αλλά δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος" είναι η έκκληση που απευθύνει ο ίδιος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:15

Διάρρηξη στο γραφείο Τσακαλώτου: Ο "εφιάλτης" του γιου των δύο γνωστών δικηγόρων - Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του

Η δραματική ιστορία του 22χρονου υιοθετημένου γιου δύο γνωστών δικηγόρων, που συνελήφθη για τη διάρρηξη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΕΦΕ" 14 Ιουν 2021 | 12:44

Δολοφονία Μπερδέση: "Ο δολοφόνος ήταν στην κηδεία του παιδιού μου", καταγγέλλει η μητέρα του

Η 67χρονη μητέρα του Τάσου Μπερδέση υποστήριξε πως ο δολοφόνος του παιδιού της ήταν παρών στην κηδεία του παιδιού της.

ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ 13 Ιουν 2021 | 14:36

Σοκ στη Βοιωτία: 65χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του - Την βρήκαν με το κουζινομάχαιρο στην πλάτη

Ένα απίστευτο οικογενειακό θρίλερ εκτυλίχθηκε σε ένα σπιτικό σε κοινότητα της Βοιωτίας, όπου διαμένουν μόνοι τους μητέρα και γιος

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 09 Ιουν 2021 | 14:44

Βόλος: Θρήνος και ερωτήματα για τα αίτια θανάτου του μόλις δύο ημερών βρέφους - Η μητέρα είχε νοσήσει από κορονοϊό

Ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος του μόλις δυο ημερών βρέφους από τον Βόλο, το οποίο ένα εικοσιτετράωρο αφότου γεννήθηκε δυστυχώς απεβίωσε

"ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ" 09 Ιουν 2021 | 10:56

Μαργαρίτα: Δεν ήθελα να πω τη λυπητερή ιστορία μου στο MasterChef για να με αγαπήσει ο κόσμος

"Ήθελα να με αγαπήσουν για αυτό που είμαι" είπε δακρύζοντας η Μαργαρίτα. Η Ρωσίδα μαμά που δεν είχε δει τρία χρόνια και οι σχέσεις με τον πατέρα της.

ΤΟ ΓΛΙΤΩΣΕ Η 13ΧΡΟΝΗ ΞΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ 07 Ιουν 2021 | 12:11

Λαμία – Ξυλοδαρμός 6χρονου από τη μητέρα του: Δεν ήταν η πρώτη φορά, καταγγέλλουν γείτονες

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται το 6χρονο αγόρι. Κάτοικοι του χωριού αναφέρουν πως δεν ήταν η πρώτη φορά που έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία για άσχημες συμπεριφορές της μητέρας.

ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΚΙ 06 Ιουν 2021 | 21:03

Λαμία: Στον εισαγγελέα η μάνα που ξυλοκόπησε άγρια το 6χρονο παιδί της - Το έσωσε η ξαδελφούλα του

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε η 33χρονη μητέρα που ξυλοκόπησε άγρια το μόλις 6 ετών αγοράκι της, επειδή τσακώθηκε με τη μικρότερη αδελφούλα του.

ΤΑ 8 ΒΗΜΑΤΑ 04 Ιουν 2021 | 14:58

"Άυλο" συναινετικό διαζύγιο: Από τον Ιούλιο ο χωρισμός θα γίνεται μέσω...e-mail- Οι οδηγίες και τα βήματα

Από το σπίτι μας και μέσω mail θα μπορούμε να εκδίδουμε ένα συναινετικό διαζύγιο.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ 03 Ιουν 2021 | 09:55

Θεσσαλονίκη - Τέλος στο θρίλερ εξαφάνισης του 8χρονου: Τον είχε αρπάξει η μητέρα του

Η μητέρα πήγε σήμερα στις 8 το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων μαζί με τον γιο της. Το παιδί είναι καλά στην υγεία του.

AMBER ALERT 02 Ιουν 2021 | 19:10

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για εξαφάνιση 8χρονου - Τον "άρπαξε" από το σχολείο η μητέρα του

Σύμφωνα με το "Χαμόγελο του Παιδιού", χωρίς σχετική δικαστική απόφαση, η μητέρα του 8χρονου πήγε να τον παραλάβει από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και εξαφανίστηκαν και οι δύο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 01 Ιουν 2021 | 19:27

Κηδεία Τάσου Μπερδέση: Απαρηγόρητη η μητέρα του πυγμάχου - "Αφήστε με να δω το παιδί μου" [βίντεο]

Συντετριμμένη η μητέρα του Τάσου Μπερδέση που δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν θα ξαναδεί τον γιο της.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 01 Ιουν 2021 | 17:15

Κρήτη: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της 44χρονης Γλυκερίας που πέθανε λίγες μέρες μετά το εμβόλιο με AstraZeneca [Εικόνες]

Η κηδεία της 44χρονης Γλυκερίας, τραγικής μητέρας τριών μικρών παιδιών έγινε στον τόπο καταγωγής της, την Λοχριά Ρεθύμνου

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ "ΠΟΛΕΜΟΥ" 01 Ιουν 2021 | 07:34

Διαζύγιο "δηλητήριο" για Τζολί - Πιτ: Η αναξιόπιστη, ο κερδισμένος και η νέα δικαστική μάχη

Νέο ραντεβού στα δικαστήρια για την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ: Η αναξιοπιστία της Τζολί, η στρατηγική του Πιτ & το κλίμα που θυμίζει Mr. & Mrs. Smith.