Απόστρατος αστυνομικός αρχηγός κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων

Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εγκληματική οργάνωση που διακινούσε λαθραίο καπνό. Αρχηγός ήταν απόστρατος αστυνομικός. Εντοπίστηκαν τέσσερα εργαστήρια.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εγκληματική οργάνωση που διακινούσε λαθραίο καπνό. Αρχηγός ήταν απόστρατος αστυνομικός.  Εντοπίστηκαν τέσσερα εργαστήρια. 

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι τρεις συλληφθέντες ημεδαποί ηλικίας 47, 56 και 60 ετών, σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα. Ανάμεσά τους είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος είναι απόστρατος αστυνομικός. 

 

Η δράση της οργάνωσης εξακριβώθηκε μετά τη μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Α­σφάλειας Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε συντονισμένη, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στον Αυλώνα, το Κορωπί και τον Ασπρόπυργο. Συμμετείχαν αστυνομικοί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και Αττικής, καθώς και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στις περιοχές του Αυλώνα, Ασπρόπυργου και Κο­ρωπίου Αττικής, οι συλληφθέντες διατηρούσαν τους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους – αποθήκες. Εκεί, παρασκεύαζαν και συσκεύαζαν τα λαθραία τσιγάρα, τον καπνό και άλλα λαθραία προϊόντα.

 

Οι τιμές στην αγορά ήταν από 1,30 - 1,50 το πακέτο τα τσιγάρα και ο καπνός. 

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη δραστηριότητά τους, είχαν αναπτύξει έναν πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως κατάλληλο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων. Ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε, συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων.

 

Ειδικότερα, προέβαιναν στην ει­σαγωγή επεξεργασμένου καπνού από την Ιταλία στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευση και την παρα­σκευή εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων (εργοστάσια) και ακολούθως, τα διακινούσαν και τα διοχέτευαν προς πώληση σε δίκτυο μεταπωλητών τους, στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελ­λάδας.

Με αυτό τον τρόπο, επιτύγχαναν την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων, τελών και δασμών, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

 

Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις αποθήκες – εργοστάσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μηχανή παρασκευής τσιγάρων (τσιγαρομηχανή),

μηχανή συσκευασίας τσιγάρων (πακεταριστική),

(61.480) πακέτα τσιγάρα,
(1.080) κιλά χύμα καπνού,
πλήθος υλικών (πρώτων υλών) για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων,
μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννή­τρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),
μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ),
υποδομές φιλοξενίας δέκα (10) τουλάχιστον ατόμων – εργατών.

Β) Σε δεύτερη αποθήκη που εντοπίσθηκε επίσης στον Αυλώνα Αττικής, βρέθηκε ένα εργοστάσιο παρασκευής συσκευασιών καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,
μηχανή τοποθέτησης αεροστε­γούς συσκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,
έξι (6) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συ- σκευασίας,
μηχανολογικός εξοπλισμός (αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),
(2) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ),
(13.080) κιλά χύμα καπνού,
(13.595) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη,
υποδομές φιλοξε­νίας έξι (6) τουλάχιστον ατόμων - εργατών.

Γ) Σε αποθήκη - εργοστάσιο που εντοπίσθηκε στο Κορωπί Αττικής, βρέθηκε ένα εργαστήριο συσκευασίας χύμα καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,
μηχανή τοποθέτησης αεροστεγής συ­σκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,
τρεις (3) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συ­σκευασίας,
μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),
(1.560) κιλά καπνού,
(72.222) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη και
μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ).

Δ) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Ασπρόπυρνο Αττικής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

(173.326) πακέτα τσιγάρων,
(240) κιλά χύμα καπνού,
υλικά για τη συσκευασία καπνού και
ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(234.806) πακέτα τσιγάρων,
(85.817) συσκευασίες καπνού,
(15.960) κιλά χύμα καπνού,
(7.900) ευρώ,
ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο,
τέσσερα (4) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ) καθώς και
πλήθος εξειδικευμένου μηχα­νολογικού εξοπλισμού.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη συνεργών των δραστών.

Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η καταπολέμηση του παρεμπορίου και των λαθραίων προϊόντων, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook