Αποζημίωση στους απολυμένους δημ. υπαλλήλους

Αποζημιώσεις και στους μόνιμους υπαλλήλους που απολύονται από το Δημόσιο - Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν γιατί δεν απολύονταν υπάλληλοι - Αφορά 11.500 εργαζόμενους και...βλέπουμε

apozimiwsi-stous-apolumenous-dim-upallilous
SHARE THIS
0
SHARES

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την δόση.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη για την καταβολή αποζημίωσης στο μόνιμο προσωπικό αφού δεν είχαν πραγματοποιηθεί απολύσεις εργαζομένων

Μέχρι σήμερα στον δημόσιο τομέα δεν υπήρχε πρόβλεψη για την καταβολή αποζημίωσης στο μόνιμο προσωπικό αφού δεν είχαν πραγματοποιηθεί απολύσεις εργαζομένων. Ομως οι υποχρεωτικές απομακρύνσεις 11.500 εργαζομένων στο δημόσιο αρχής γενομένης από τα τέλη του τρέχοντος μηνός, οπότε θα απολυθούν 4.750 δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ των οποίων σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον όπου απολύονται υπάλληλοι χωρίς καμμία πρόβλεψη αποζημίωσης ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ηγεσία υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται και για τον λόγο αυτό επεξεργάστηκε διάταξη όπου προβλέπεται: η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει του βασικού μισθού, όπως αυτός διαμορφωνόταν κατά την ημερομηνία διαθεσιμότητας, ενώ θα μετρήσει ο χρόνος υπηρεσίας από την κατάταξη έως τη διαθεσιμότητα και ο χρόνος της διαθεσιμότητας.

Για παράδειγμα ένας απολυόμενος που εργαζόταν επί μία 20 ετία και 4 μήνες στο δημόσιο ως μόνιμος υπάλληλος και ήταν 8 μήνες σε διαθεσιμότητα θα λάβει αποζημίωση 16.800 ευρώ (21μήνες επί 800 ευρώ βασικός μισθός).

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα αφορά μόνιμους υπαλλήλους αφού για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου υπήρχε σχετική πρόβλεψη η οποία θα αναμορφωθεί, ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για τις απολύσεις που έγιναν πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, αυτό θα καταβάλλεται σε απολυμένους δημοσιους υπαλλήλους για ένα έτος και θα ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Κατά τον χρόνο καταβολής του επιδόματος, οι δικαιούχοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι θα καλύπτονται και με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook