ΑΠΘ: Εργολαβία ρουσφετιού για συγγενείς και φίλους καθηγητών και στελεχών

Πάρτι διορισμών στο ΑΠΘ με δανεικούς υπαλλήλους. Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των επιθεωρητών εργασίας. Παρέμβαση Ρακιντζή στην κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΠΘ: Εργολαβία ρουσφετιού για συγγενείς και φίλους καθηγητών και στελεχών

Διορισμούς εργαζομένων από την πίσω πόρτα, μέσω ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης και καθαριότητας, οι οποίοι απασχολούνταν ως υπάλληλοι γραφείο σε γραμματείες των σχολών ακόμα και για 27 συναπτά έτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής.

Το πάρτυ των παράτυπων προσλήψεων στις οποίες περιλαμβάνονται συγγενείς διευθυντικών στελεχών και καθηγητών του πανεπιστημίου, κατήγγειλε η πρώην εργαζόμενη με το ιδιότυπο αυτό καθεστώς Β. Βάρναλη, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή ο οποίος μετά από έρευνα ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα η κ. Βάρναλη έχει ξεκινήσει και δικαστικό αγώνα μετά την απόλυσή της μαζί με άλλους πρώην συναδέλφους της.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία της το ΑΠΘ απασχολεί από το 1987 περίπου 750 εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου οι οποίοι όμως είναι συμβεβλημένοι ως διοικητικοί υπάλληλοι με προμηθεύτριες εταιρείες του πανεπιστημίου που προσέφεραν υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού.

Με την πρόσληψη υπαλλήλων μέσω ιδιωτικών εταιρειών οι οποίοι «δανείζονταν» στις γραμματείες των σχολών, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ξεπερνούσαν τα...εμπόδια του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με την κ. Βάρναλη αλλά και το πόρισμα ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου έπειτα από αίτημα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, το ΑΠΘ μέσω συγκεκριμένης εταιρείας σεκιούριτι απασχολούσε 132 εργαζόμενους με ειδικότητες υπαλλήλων γραφείων, γραμματειακής υποστήριξης και κλητήρων.

Αντίστοιχοι «δανεισμοί» εργαζομένων από ιδιωτικές εταιρείες που προμήθευαν το ΑΠΘ πραγματοποιούνταν – σύμφωνα με τις καταγγελίες- και σε άλλες θέσεις που αφορούσαν τις τεχνικές υπηρεσίες, τους κηπουρούς ακόμα και τα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος είχε μιλήσει το 2013 για κατάρρευση των ΑΕΙ ένα θα απολυθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα την στιγμή που όπως αποκαλύπτεται σημαντικός βραχιώνας του διοικητικού προσωπικού στο ΑΠΘ ήταν οι λεγόμενοι «εργολαβικοί», εκ των οποίων απασχολούνταν τρία άτομα στο γραφείο της πρυτανείας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας πιστοποιούν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολούνταν επί σειρά ετών με τις ίδιες ειδικότητες και «με διάφορες εργολαβικές εταιρείες με τις οποίες το ΑΠΘ συνάπτει συμβάσεις για την φύλαξη και καθαριότητα των χώρων» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Συγκεκριμένα η κ. Βάρναλη εργαζόταν ανελλιπώς από το 1990 μέχρι πρόσφατα ως διοικητική υπάλληλος γραφείου διαφόρων εταιρειών φύλαξης και απασχολούνταν στις γραμματείες διάφορων σχολών του ΑΠΘ (νομική, φιλοσοφική) πραγματοποιώντας μέχρι και επιτηρήσεις στις εξετάσεις των φοιτητών.

Πως κατάφερνε το ΑΠΘ να προσλαμβάνει το ίδιο προσωπικό;

Δημιουργείται όμως η απορία πως κατάφερνε το ΑΠΘ να προσλαμβάνει το ίδιο προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια και να το τοποθετεί στις υπηρεσίες του μέσω διαφόρων εταιρειών;

Την απάντηση δίνει το πόρισμα των Επιθεωρητών Εργασίας που επισημαίνει ότι « οι διακηρύξεις και οι αντίστοιχες συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των διαφόρων εταιρειών και του ΑΠΘ, προβλέπουν ρητώς ότι το προσωπικό που θα απασχολείται με την με την εργολαβία του ΑΠΘ, θα τυγχάνει της συναίνεσης του».

Δηλαδή το ΑΠΘ ενέκρινε -αν δεν υποδείκνυε - τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρείας για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως η κ. Βάρναλη, συνέχιζαν να εργάζονται ως γραμματειακή υποστήριξη στις διάφορες σχολές.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας στο πόρισμα τους αναφέρουν και τον λόγο για τον οποίο το ΑΠΘ επέλεξε αυτήν την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού: για να ξεπεράσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ όπου βάσει νόμου θα έπρεπε να προσλάβει προσωπικό είτε μόνιμους είτε εποχικούς για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Με την πρόσληψη υπαλλήλων μέσω ιδιωτικών εταιρειών οι οποίοι «δανείζονταν» στις γραμματείες των σχολών, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ξεπερνούσαν τα...εμπόδια του ΑΣΕΠ και προσλάμβαναν μεταξύ των υπαλλήλων συγγενείς και γνωστούς των καθηγητών και των διευθυντικών στελεχών, όπως αναφέρει και η καταγγελία της κ. Βάρναλη την οποία επικαλείται στην επιστολή του προς την κυβέρνηση και ο Λ. Ρακιντζής.

Δηλωμένος στον ΟΑΕΔ εργάτης ήταν στη γραμματεία της ιατρικής σχολής επί 9 χρόνια

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι στην εταιρεία φύλαξης ήταν δηλωμένοι ως εργάτες ενώ απασχολούνταν σε γραμματείες σχολών. Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί ο Γ. Β ο οποίος είχε δηλωθεί στον ΟΑΕΔ ως εργάτης και εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στην γραμματεία της ιατρικής σχολής επί 9 χρόνια μέχρι το 2013 οπότε και απολύθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Παντής, δήλωσε το Πανεπιστήμιο δεν τηρεί αρχείο με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργολαβίες απαντώντας σε ερώτημα της καταγγέλουσας πρώην εργαζόμενης κ. Βάρναλη που υποβλήθηκε με εισαγγελική παραγγελία. Την ίδια στιγμή το ΑΠΘ απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο λίστα με τους εργαζόμενους μέσω ιδιωτικών εταιρειών ανά ειδικότητα και τμήμα εργασίας προκειμένου να λάβει έγκριση για την πληρωμή των προμηθευτριών εταιρειών.

Ξεσκεπάστηκαν μόλις κόπηκαν τα κονδύλια φύλαξης και καθαριότητας

Η οικονομική κρίση όμως φαίνεται ότι συνέβαλε στην αποκάλυψη του «δανεισμού» υπαλλήλων από τις προμηθεύτριες εταιρείες προς το ΑΠΘ. Οι περικοπές στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων οδήγησαν σε μειώσεις των κονδυλίων για φύλαξη και καθαρισμό μέχρι και 50%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα – όπως αναφέρει και η έκθεση των επιθεωρητών εργασίας – να οδηγηθεί η εταιρεία φύλαξης στην απόφαση να ζητήσει από τους εργαζόμενους μείωση ωραρίου και παράλληλη μείωση αποδοχών (εξάωρη απασχόληση).

«Τον Μάιο του 2013, η εταιρεία φύλαξης κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαβούλευση γνωστοποιώντας τους νέους όρους και τα νέα δεδομένα της σύμβασης εργολαβίας, προτείνοντας τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης», αναφέρει το πόρισμα των επιθεωρητών εργασίας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων δέχτηκε αυτούς τους νέους όρους ενώ στους υπόλοιπους που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, η εταιρεία κοινοποίησε εξώδικη δήλωση στην οποία ουσιαστικά ανακοίνωνε την απόλυσή των διοικητικών υπαλλήλων γνωστοποιώντας ότι μπορεί να προσφέρει δυνατότητα πλήρους απασχόλησης μόνο σε θέσεις φύλαξης καλώντας τους συγχρόνως να προσκομίσουν και την σχετική άδεια.

Ένα τμήμα των εργαζομένων- μεταξύ των οποίων και η κ. Βάρναλη- αρνήθηκαν την πρόταση της εταιρείας και κατήγγειλαν την σύμβαση εργασίας θεωρώντας ότι επιβάλει βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ουσιαστικά απολύεται στις 2 Ιουνίου του 2013 και ασκούν αγωγή κατά της εταιρείας και του ΑΠΘ διεκδικώντας αποζημίωση λόγω απόλυσης και διαφορές δεδουλευμένων αποδοχών.

Οι πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων απορρίπτουν όμως τον ισχυρισμό των εργαζομένων ότι το ΑΠΘ ήταν ο πραγματικός εργοδότης καθώς – όπως αναφέρει η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (9135/2014)- η προμηθεύτρια εταιρεία λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο και με το σκεπτικό ότι στο δημόσιο δίκαιο δεν αναγνωρίζεται η εικονικότητα, ενώ η δημόσια αρχή ενεργεί με βάση προδιαγεγραμμένους κανόνες και δεν ενεργεί εικονικά και με παρένθετα πρόσωπα, όπως επισημαίνεται στην αναφορά των επιθεωρητών εργασίας η οποία φέρει την υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Κ. Πανταζή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 24 Ιουλ 2020 | 17:28

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο γύρω από το θάνατο του φοιτητή που έπεσε από τις εστίες του ΑΠΘ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του νεκρού φοιτητή στη Θεσσαλονίκη

ΤΑ "ΜΑΡΤΥΡΙΑ" ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ 21 Ιουλ 2020 | 09:54

Έλεν Ντε Τζένερις: Η αποκαθήλωση της παρουσιάστριας που προωθεί το σλόγκαν "να είσαι ευγενικός" αλλά η ίδια δεν είναι

Ο συνεργάτης της που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και όταν επέστρεψε στη δουλειά του ανακοίνωσαν ότι απολύθηκε με κυνικό τρόπο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ 20 Ιουλ 2020 | 18:44

Έλεν Ντε Τζένερις: Την "καίνε" οι εργαζόμενοι της εκπομπής - Ρατσισμός, φόβος και εκφοβισμός όταν κλείνουν οι κάμερες

Νυν και πρώην εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εκπομπή της Ντε Τζένερις είναι ένα περιβάλλον με ρατσισμό, φόβο και εκφοβισμό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Αυγ 2020 | 23:53

Κορονοϊός: Νέα έκκληση Χαρδαλιά μέσω των social media για τήρηση των μέτρων

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με ανάρτησή του στα social media απευθύνει έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων ούτων ώστε να μη χρειαστούν νέα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 14 Αυγ 2020 | 23:27

Κορονοϊός - Γώγος: Μάσκα ακόμη και στις παραλίες σε Πάρο και Αντίπαρο [Βίντεο]

Ανύσυχος ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα - Γιατί προτείνει μάσκες ακόμη και στις παραλίες σε Πάρο και Αντίπαρο

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ 14 Αυγ 2020 | 22:48

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης στην Κρήτη ήταν 77 χλμ νότια της Ιεράπετρας

ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ 14 Αυγ 2020 | 21:44

Κορονοϊός: Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών στη χώρα - Κατέληξε 69χρονος στο "Λαϊκό" - Στους 224 η "μαύρη" λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 69χρονος που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 14 Αυγ 2020 | 21:37

Κορονοϊός: Σε καραντίνα δύο κέντρα υποδοχής σε Έβρο και Δράμα - Υποχρεωτική η μάσκα σε όλες τις δομές

Οι δομές φιλοξενίας σε Δράμα και Φυλάκιο Έβρου θα μείνουν σε καραντίνα έως τις 31 Αυγούστου

ΟΙ 7 ΟΔΗΓΙΕΣ 14 Αυγ 2020 | 21:22

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Οι 16 περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα - Τι θα ισχύσει τον Δεκαπενταύγουστο

Τα μέτρα και οι 16 περιοχές που θα εφαρμοστεί η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων μετά τις 12 το βράδυ

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 14 Αυγ 2020 | 21:22

Δεκαπενταύγουστος: Τι καιρό θα έχει ανήμερα της Παναγίας, η προειδοποίηση για καταιγίδες

Έρχονται βροχές και καταιγίδες έως και την Κυριακή σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ 14 Αυγ 2020 | 19:26

Λιμενικό: "Βροχή" τα πρόστιμα στους "απείθαρχους" εκδρομείς - Έχουν βεβαιωθεί εκατοντάδες παραβάσεις

Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό του στο πλοίο ή κατά τη διάρκεια του πλου.

ΕΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 14 Αυγ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Μόνο με αρνητικό τεστ στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από Ισραήλ - Νέα αεροπορική οδηγία

Βαριά πρόστιμα σε όσους ταξιδιώτες δεν συμμορφωθούν με την αεροπορική οδηγία και δεν κάνουν έως και 72 ώρες νωρίτερα τεστ κορονοϊού

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ 14 Αυγ 2020 | 18:15

Μήνυμα από το "112" σε Πάρο - Αντίπαρο: Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, να είστε σε επιφυλακή

Το μήνυμα αποστέλλεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και εφιστά την προσοχή των πολιτών στην τήρηση των νέων μέτρων