Follow us

Άρειος Πάγος: Έκανε πάνω από τρία χρόνια για να βγάλει μια απόφαση και έκρινε εύλογη τη διάρκεια της δίκης

Ο Άρειος Πάγος έκανε 3 χρόνια, ένα μήνα και 18 ημέρες, για να εκδώσει απόφαση, παρότι η υπόθεση δεν είχε κάποιο δύσκολο ή πολύπλοκο νομικό ζήτημα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο 'Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση φαρμακαποθήκης, η οποία ζητούσε να της καταβληθεί αποζημίωση, καθώς, κατά τους ισχυρισμούς της, οι αρεοπαγίτες καθυστέρησαν να εκδώσουν απόφαση επί αγωγής της που αφορούσε την μη εξόφληση τιμολογίων πελάτη της.

Το Τμήμα αυτό του Αρείου Πάγου έκανε 3 χρόνια, ένα μήνα και 18 ημέρες, για να εκδώσει την απόφαση που αφορούσε την φαρμακαποθήκη, παρ΄ ότι η υπόθεση δεν είχε κάποιο δύσκολο ή πολύπλοκο νομικό ζήτημα.

Από τον 'Αρειο Πάγο κρίθηκε ότι δεν υπήρξε καμία υπέρβαση του χρόνου της εύλογης διάρκειας της δίκης κατά την Ελληνική νομοθεσία, αλλά ούτε της χρονικής "λογικής προθεσμίας" που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, δεν δικαιούται αποζημίωση ο πολίτης- εκπρόσωπος φαρμακαποθήκης που τόσο χρόνια ταλαιπωρείται, χωρίς δική του υπαιτιότητα και ευθύνη.

Διαβάστε Επίσης

Το χρονικό της υπόθεσης

Αναλυτικότερα, η υπόθεση της φαρμακαποθήκης συζητήθηκε στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου στις 3 Δεκεμβρίου 2018. Η διάσκεψη των δικαστών έγινε 16 μήνες μετά, στις 15 Απριλίου 2019 και δύο χρόνια μετά, στις 21 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση (όχι καθαρογραμμένη και θεωρημένη).

Ωστόσο, η φαρμακαποθήκη μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Αβαρκιώτη κατέθεσε αίτηση για δίκαιη ικανοποίησή της λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4239/2014, διεκδικώντας το ποσό των 40.000 ευρώ.

Το ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2023 απόφασή του, με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Σταύρο Μάλαινο, απέρριψε την αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση των εκπροσώπων της φαρμακαποθήκης, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, επικαλούμενο ότι η καθυστέρηση έκδοση της απόφαση οφείλεται στην λήψη έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο 'Αρειος Πάγος αναφέρει ότι "τα νομικά και πραγματικά ζητήματα, που αντιμετωπίστηκαν, ήταν απλώς και όχι ιδιαζόντως δυσχερή, ενώ η γενόμενη μετέπειτα της συζητήσεως της αιτήσεως αναιρέσεως, προσωρινή αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων της χώρας, λόγω λήψεως εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19) δημιούργησε για λόγους έκτακτους και μη προβλεπόμενους, κυρίως, μετά την άρση της προσωρινής αναστολής, συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων και στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου και τους υπηρετούντες δικαστές αυτού".

Τελικά, ο 'Αρειος Πάγος έκρινε ότι "το δικαστήριο εκτιμώντας το σύνολο των περιστατικών της υποθέσεως, κρίνει ότι το ως άνω χρονικό διάστημα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της "εύλογης διάρκειας" της δίκης, κατά την έννοια των άρθρων 1 και 5 παράγραφος 1 του νόμου 4239/2014 και παραλλήλως τις απαιτήσεις της "λογικής προθεσμίας" κατά την έννοια της ΕΣΔΑ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 08 Ιουν 2023 | 11:19

Στο Επικρατείας του ΝΙΚΗ ο πρ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης- Εχω στ΄αυτιά μου τον Αγιο Παΐσιο

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 κατέρχεται ως επικεφαλής του συνδυασμού Επικρατείας, του κόμματος ΝΙΚΗ.

ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 05 Ιουν 2023 | 16:40

Εκλογές 2023- ΝΔ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για νέο "μπλόκο" στον Κασιδιάρη ενόψει 25ης Ιουνίου

Το υπόμνημα είναι κατά της ανακήρυξης του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων Κασιδιάρη, καθώς επίσης και κάθε άλλου συνδυασμού στον οποίο ο ίδιος είναι πραγματικός αρχηγός.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 03 Ιουν 2023 | 12:02

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 44 κόμματα που κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής στον Άρειο Πάγο

Αίτημα συμμετοχής για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου έχουν υποβάλει 44 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και υποψηφίων, καθώς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι

ΑΠΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 17:42

Ισίδωρος Ντογιάκος: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χάρισε 4 απινιδωτές στα δικαστήρια της Αθήνας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσέφερε 4 απινιδωτές, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της Αθήνας

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ 24 Μαϊ 2023 | 18:38

Μπογδάνος-Λατινοπούλου αλλάζουν όνομα στο κόμμα και κατεβαίνουν στις εκλογές - Τι θα κάνει ο Κασιδιάρης [βίντεο]

Αφροδίτη Λατινοπούλου και Κωνσταντίνος Μπογδάνος αλλάζουν όνομα και έμβλημα στα κόμματά τους και κατεβαίνουν στις εκλογές - Τι θα κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΕ 15 Μαϊ 2023 | 08:42

Αυτοί είναι οι 21 νέοι Αρεοπαγίτες και οι 7 νέοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προχώρησε σε προαγωγές 28 δικαστικών λειτουργών.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 11 Μαϊ 2023 | 17:39

Αεροπαγίτες 21 πρόεδροι εφετών: Aπάντηση της Ένωσης Δικαστών στις επικρίσεις για τις προαγωγές

Προαγωγές 21 προέδρων εφετών σε αρεοπαγίτες - Απάντηση της ΕΔΕ σε δημοσίευμα που επικρίνει τον τρόπο των προαγωγών

ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 10 Ιουν 2023 | 17:41

Κέρκυρα: Μωρό 1,5 έτους και 20χρονος έπεσαν από μπαλκόνι - Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Το μωρό μόλις 1,5 έτους και ένας 20χρονος έπεσαν από μπαλκόνι στην περιοχή Κάβος, στην Κέρκυρα

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Ιουν 2023 | 17:12

Σοκ στο Λασίθι: Αυτοκτόνησαν δύο νεαροί αστυνομικοί

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η κοινωνία του Λασιθίου στην Κρήτη.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ 10 Ιουν 2023 | 17:09

Ημαθία: Δύο αδέρφια διαρρήκτες διέφυγαν με... ηλεκτρικό πατίνι - Στις 50 χιλ. ευρώ η λεία τους [εικόνα]

Τα δύο αδέρφια μπήκαν σε σπίτι στην Ημαθία και απέσπασαν 50 χιλ. ευρώ, στη συνέχεια διέφυγαν με ηλεκτρικό πατίνι

ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ 10 Ιουν 2023 | 16:55

Νέος Κόσμος: "Καθαρά" τα καλάσνικοφ που βρέθηκαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο στον Νέο Κόσμο δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε καμία έκνομη ενέργεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Ιουν 2023 | 15:42

Κορυδαλλός: Η ΕΛΑΣ διαψεύδει πως γνώριζε για την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου κατά των δύο δολοφονημένων

"Οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και αντίθετοι προς τις αρχές και τις δεοντολογικές αξίες που διακατέχουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας"

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 10 Ιουν 2023 | 14:19

Τρίπολη: Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με αστυνομικό βαν - Ενας νεκρός, σμπαράλια τα αυτοκίνητα

Για άγνωστη αιτία, ο οδηγός του Ι.Χ αυτοκινήτου μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε σφοδρά με το όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.