Αρκτούρος: Τον πλουσιότερο πληθυσμό αρκούδας στην Ευρώπη διαθέτει η Ελλάδα

Τον πλουσιότερο πληθυσμό αρκούδας στην Ευρώπη διαθέτει η Ελλάδα! Το μάθαμε απο τους στυλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν για να ξύνονται. Δείτε πως.

arktouros-ton-plousiotero-plithusmo-arkoudas-stin-eurwpi-diathetei-i-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Οι αρκούδες που ζουν στα ελληνικά βουνά ανέρχονται στις 500 σύμφωνα με τα συμπεράσματα δεκαετών ερευνών του Αρκτούρου. 

Ωστόσο το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ότι σε ορισμένες περιοχές όπως στο Βίτσι, τον Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός είναι υψηλότερος απ ότι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου συνταντώνται αρκούδες με κοινά γεννετικά χαρακτηριστικά.    

Σ αυτές τις περιοχές ο πληθυσμός «ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Αλπεις έως τη χώρα μας» όπως αποκαλύπτει ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Ο Αρκτούρος έχει καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα βάση σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό, το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να... ξύνονται!  

Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα «ίχνη» τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, εκτός ίσως από την Αλβανία, όπου οι στύλοι είναι τσιμεντένιοι. Εμείς έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις γενετικές ταυτότητες από 350 ξεχωριστά ζώα, οι οποίες βρίσκονται καταχωρημένες στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και σε κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία γενετικού υλικού από συνολικά 3.000 αρκούδες από εννέα χώρες» ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης.

Μιλώντας γενικότερα για τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανακάμψει και εξαπλώνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, από τα Τρίκαλα και τον Όλυμπο μέχρι το Ιόνιο.

Το γεγονός αυτό οφείλεται, όπως εκτιμά, στις δράσεις προστασίας αλλά και στην διαφαινόμενη αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που συμβιώνουν σε ορεινά χωριά με τις αρκούδες.

«Φυσικά, απαιτούνται να συνεχισθούν οι δράσεις προστασίας της αρκούδας και να πεισθούν ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ότι, για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι αποτελεσματικότερη από τη θανάτωση της αρκούδας που πιθανόν να επιτεθεί στα ζώα τους» συμπλήρωσε.

Το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τον «Αρκτούρο» και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ (Ειδική Γραμματεία Δασών). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 230 επιστήμονες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή Φωτογραφιών: Αρκτούρος  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook