Αρσάκεια: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα αλλά και φαντασία

Με το άνοιγμα των σχολείων, τα Αρσάκεια ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα καθημερινή συνδυασμένη τηλεκπαίδευση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΡΣΑΚΕΙΟ

"Να νιώθω πως είμαι ξανά στην... "τάξη", έστω και τη διαδικτυακή! Να βλέπω τους καθηγητές μου όχι στην έδρα, αλλά στο... σπίτι τους!" Με αυτά τα λόγια συνοψίζει τις εντυπώσεις του από την τηλεκπαίδευση ο Αντώνης, μαθητής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης, όπως και άλλοι 6.000 μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων (σε Π. Ψυχικό, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Τίρανα, που διοικούνται από τη μη κερδοσκοπική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία), βρέθηκαν ξαφνικά στα μέσα Μαρτίου σε μια νέα εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα. Δεν έμειναν όμως χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.

Έχοντας στη διάθεσή τους την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης e-arsakeio, που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία, τα Αρσάκεια κάλυψαν τις διδακτικές τους ανάγκες τους ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακοπής των μαθημάτων. Στο e-arsakeio αναρτάται για όλες τις βαθμίδες επιλεγμένο ψηφιακό υλικό, σε μεγάλο βαθμό πρωτογενές, ελεγμένο από τους συντονιστές μαθημάτων, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται. Εκεί αναρτήθηκε αμέσως έκτακτο υποστηρικτικό υλικό για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Με το άνοιγμα των σχολείων, τα Αρσάκεια ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα καθημερινή συνδυασμένη τηλεκπαίδευση (με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη και ομόχρονη τηλεκπαίδευση για όσους βρίσκονται σπίτι).

Σύγχρονη και συνδυασμένη τηλεκπαίδευση

Αρσάκεια: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα αλλά και φαντασία

"Όσο κι αν η εκπαίδευση από το σπίτι φαίνεται απλή, ωραία και ξεκούραστη, για μένα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία καλά εφαρμοσμένη, απαραίτητη λύση ανάγκης" σημειώνει ένας άλλος μαθητής, ο Απόστολος, απηχώντας και τη στάση των Αρσακείων την περίοδο της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης.

Τα Αρσάκεια επέλεξαν να κινηθούν υπεύθυνα, χωρίς βιασύνη και διάθεση εντυπωσιασμού. Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκε σταδιακά, πρώτα στα λύκεια και κατόπιν στις άλλες βαθμίδες. Σε κάθε σχολική μονάδα οργανώθηκαν ομάδες υποστήριξης και πολλές επιμορφωτικές τηλεδιασκέψεις για τους εκπαιδευτικούς.

Σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων έπαιξε η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η επιλογή των ασφαλέστερων τεχνικά λύσεων για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων. Με το άνοιγμα των σχολείων, τα Αρσάκεια ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα καθημερινή συνδυασμένη τηλεκπαίδευση (με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη και ομόχρονη τηλεκπαίδευση για όσους βρίσκονται σπίτι). Στα σχολεία τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μένουμε σπίτι: Ποιοτικές επιλογές για όλους

ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Τα Αρσάκεια δίνουν έμφαση στην ολοκληρωμένη παιδεία. Σύντομα, λοιπόν, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Στοάς του Βιβλίου (που ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία) βιντεομαθήματα από το πλούσιο αρχείο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που καλύπτει πεδία από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και των επιστημών.

Παράλληλα, οργανώθηκαν ενότητες "Μένουμε σπίτι" στο Ψηφιακό Αρσάκειο, όπου οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν πρόσβαση καθημερινά σε επιλεγμένο ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο, σχολιασμένο και τεκμηριωμένο, για ποικίλα θέματα πολιτισμού και επιστημών.

Getty challenge... αλα αρσακειακά!

ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Σημαντική υπήρξε, επίσης, η δουλειά που έγινε από όλες τις ειδικότητες. Μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τον κορωνοϊό, να δώσουν την ελληνική εκδοχή του Getty Challenge με δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες, να βγάλουν φωτογραφίες με θέμα το "Μένουμε σπίτι" κ.ά. και να τα μοιραστούν όλα αυτά διαδικτυακά. Το κλείσιμο των σχολείων δεν ανέστειλε ούτε τις πρόβες της παράστασης Mamma Mia που προετοίμαζε ο όμιλος English Theater Club του Αρσακείου Ψυχικού: συνεχίστηκαν στις διαδικτυακές αίθουσες του Webex, ακόμη και για τις χορογραφίες!

Και για τις "προπονήσεις" του ομίλου MUN Debate Club οργανώθηκε μέχρι και ειδικό web meeting με θέματα από την επικαιρότητα!

Με όλα αυτά οι μαθητές ένιωσαν άνετα και ευχάριστα και, όπως λέει η Μαριάννα, μαθήτρια γυμνασίου: "Αναπτύξαμε νέους κώδικες επικοινωνίας, βάζουμε emoji και θαυμαστικά και ανταλλάσσουμε ατομικά μηνύματα, γεγονός που μου δίνει μεγάλη χαρά!".
Η εμπειρία που αποκτήθηκε την περίοδο αυτή αξιοποιείται στα Αρσάκεια δημιουργικά. Το 6ο Διεθνές Συνέδριο Model United Nations των Αρσακείων, που έχει λάβει πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό της Χάγης, θα διεξαχθεί φέτος διαδικτυακά!

ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΡΕΥΝΑ 10 Αυγ 2020 | 20:28

Δείτε τα "απίστευτα" ευρήματα στις φυλακές του Αγ. Στεφάνου - [Εικόνες]

Αυτοσχέδια μαχαίρια και ρόπαλα βρέθηκαν στις φυλακές

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 10 Αυγ 2020 | 19:21

Κορονοϊός: Ποια πόλη πήρε τα σκήπτρα των κρουσμάτων - Μεγάλη διασπορά στη χώρα

Πως κατανέμονται τα 126 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 10 Αυγ 2020 | 19:19

Ο κορονοϊός "χτύπησε" την ΔΕΘ: Πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα γίνει - Η "επόμενη μέρα"

Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 10 Αυγ 2020 | 18:22

"Φρένο" στις οικοδομικές άδειες σε Μύκονο και Σαντορίνη: Αναστέλλεται για έναν χρόνο η χορήγησή τους

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να αναστείλει τις οικοδομικές άδειες στα δύο νησιά προκειμένου να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 10 Αυγ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Κλείνει το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου για 14 μέρες λόγω κρούσματος

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μέτρα στους αρχαιολογικούς χώρους λόγω του κρούσματος κορονοϊού, κλείνοντας μεταξύ άλλων το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ 10 Αυγ 2020 | 17:38

Εύβοια: Πρώην γενικός διευθυντής του ΔΗΣΥ και συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη ο 8ος νεκρός από τη θεομηνία

Ο Κύπριος, Γιώργος Λιβέρας είναι το 8ο θύμα της θεομηνίας στην Εύβοια στην οποία είχε πάει για διακοπές

ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ 10 Αυγ 2020 | 17:27

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε ρημάξει στις διαρρήξεις σπίτια σε Αττική και Βοιωτία

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες που είχαν κάνει διαρρήξεις τουλάχιστον σε οκτώ σπίτια της Αττικής και της Βοιωτίας

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 10 Αυγ 2020 | 17:14

ΠΣΦ: "Μαϊμού" φυσικοθεραπεύτρια η γυναίκα που φέρεται να έσπειρε τον κορονοϊό στον Πόρο

Όπως καταγγέλλει ο ΠΣΦ με ανακοίνωση του "η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι φυσικοθεραπεύτρια"

10 Αυγ 2020 | 16:55

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Ακυρώνεται η ΔΕΘ - Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν νωρίτερα μπαρ και εστιατόρια

Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι.Διαβάστε αναλυτικά.

ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ 10 Αυγ 2020 | 16:27

Πιστή μπουγέλωσε και έδειρε με χέρια και με πόδια αστυνομικούς που πήγαν να της κόψουν πρόστιμο επειδή δεν φορούσε μάσκα

Η 54χρονη πέταξε μπουκάλι με νερό και χτύπησε τους αστυνομικούς που πήγαν να της επιβάλλουν πρόστιμο για μη χρήση μάσκας

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 10 Αυγ 2020 | 16:06
8 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 10 Αυγ 2020 | 16:00

Τραγωδία στην Εύβοια: Εισαγγελική παρέμβαση για τις φονικές πλημμύρες - Διατάχθηκε διπλή έρευνα

Έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος για τις φονικές πλημμύρες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Χαλκίδας