Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Με ένα κλικ η έκδοση πιστοποιητικών

Ένα «κλικ» στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο θα είναι αρκετό για την έκδοση πιστοποιητικών αγαμίας, αδειών γάμου, τελέσεως βαπτίσεων, υπεύθυνων δηλώσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Με ένα κλικ η έκδοση πιστοποιητικών

Ένα «κλικ» στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο θα είναι αρκετό για την έκδοση πιστοποιητικών αγαμίας, αδειών γάμου, τελέσεως βαπτίσεων, υπεύθυνων δηλώσεων και άλλων εγγράφων μέσα από ειδικές εφαρμογές, οι οποίες πολύ σύντομα θα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται διαδικτυακά μέσω της Πύλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Επειδή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρέχει πλήθος υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, προέβη στη σχεδίαση ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος προκειμένου να βελτιώσει τόσο τη δική της διοικητική και διαχειριστική λειτουργία όσο και τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, αλλά και τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα με συναφές περιεχόμενο», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης - γενικός διευθυντής όλων των Υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής.

Ο επικεφαλής του σχεδιασμού της διαδικτυακής πλατφόρμας αναφέρει ότι «το σχέδιο εντάχθηκε στα υπηρεσιακά προγράμματα "Ψηφιακή Σύγκλιση" και "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα" και για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ» και ότι «ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και ένα υλοποιείται τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Ο π. Συμεών Βολιώτης επισημαίνει ότι «ήδη, έχουν εκσυγχρονιστεί οι υπηρεσίες του κεντρικού Νομικού Προσώπου της Αρχιεπισκοπής -ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, αποφάσεις Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ψηφιοποίηση αρχείου, Γραφείο προσωπικού, σύστημα οικονομικής διαχείρισης, αναβάθμιση λογιστηρίου κ.ά.- και το προσεχές διάστημα θα δοθούν και ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες τόσο σε επίπεδο πληροφόρησης και ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο διευκόλυνσης στην έκδοση πιστοποιητικών (αγαμίας, γάμου, βαπτίσεων κ.λπ.) και άλλων διοικητικών εγγράφων».

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται εντατικά σεμινάρια για τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής προκειμένου να είναι άρτια εκπαιδευμένοι στη χρήση αυτών των εφαρμογών».

Από την πλευρά του, ο αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης, υπεύθυνος του προγράμματος της εκπαίδευσης των ιερέων, προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφορικής και Διαχειρίσεως Έργων της Αρχιεπισκοπής, δήλωσε στο Πρακτορείο, ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αντιλαμβανόμενη την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού τής λειτουργίας της με τη χρήση ψηφιακών μέσων, προχώρησε στη σχεδίαση ενός ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του έργου που επιτελεί. Το έργο της υλοποίησης αυτού του Συστήματος εντάχθηκε στα ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτήθηκαν από τα Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και "Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα"».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποτελεί έναν φορέα που επιτελεί σημαντικό έργο και προσφέρει πλήθος πολύτιμων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, είτε μέσω των δράσεων που υλοποιεί κεντρικά η ίδια ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είτε μέσω των δράσεων που υλοποιούν σε όλη την Αθήνα οι 145 εποπτευόμενες ενορίες της».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η υλοποίηση του σύνθετου αυτού έργου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με απόλυτη επιτυχία, καλύπτοντας πλήρως τους στόχους που είχαν τεθεί στον σχεδιασμό του έργου. Ανάδοχος του έργου ήταν η ένωση εταιρειών Intrasoft International και QnR».

Ειδικότερα, τονίζει, «Στον σχεδιασμό του έργου είχε προβλεφθεί η διάθεση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες που απευθύνονται στην ΙΑΑ για την έκδοση διάφορων εκκλησιαστικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Οι υπηρεσίες αυτές υλοποιήθηκαν με επιτυχία και πολύ σύντομα (περίπου σε έναν μήνα) οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούνται διαδικτυακά για τη διεκπεραίωση των παρακάτω διαδικασιών μέσω της Πύλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πλατφόρμας αφορά, όπως σημειώνει, τις υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης, που είναι η υπηρεσία πλήρους και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης για την τέλεση των Μυστηρίων Γάμου και Βάπτισης και η λειτουργία Help Desk σχετικά με ερωτήματα πολιτών που αφορούν στα ανωτέρω Μυστήρια.

Επιπλέον, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους Ι.Ν. της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή την υπηρεσία ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού αγαμίας (τύπου Β΄), ηλεκτρονικής έκδοσης αδείας γάμου και ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού βάπτισης.

Παράλληλα, υπηρεσίες που παρέχονται από το κεντρικό Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων της ΙΑΑ, ήτοι ηλεκτρονικής έκδοσης Πιστοποιητικού Τέλεσης Γάμου και ηλεκτρονικής έκδοσης Πιστοποιητικού Λύσης Γάμου (Διαζευκτηρίου).

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα έχει υλοποιηθεί με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), τηρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, π.χ. ασφαλή σύνδεση του πολίτη μέσω SSL (πρωτόκολλο ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης), αυθεντικοποίηση χρηστών μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ, taxisnet), καθώς επίσης και ετοιμότητα για μελλοντική διασύνδεση με ηλεκτρονικές πλατφόρμες του δημόσιου τομέα, π.χ. Εθνικό Ληξιαρχείο και Εθνικό Δημοτολόγιο (πλατφόρμα ermis.gov.gr)».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΒΑΛΑΝ ΑΛΛΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ 29 Οκτ 2020 | 12:23

Απίστευτο: Έδωσαν ληγμένα τρόφιμα στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας

Τραγελαφικό περιστατικό στην Αστυνομία. Μοίρασαν ληγμένα τρόφιμα στη Σχολή της ΕΛΑΣ.

ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 29 Οκτ 2020 | 12:18

Έφοδος στις φυλακές Δομοκού: Βρέθηκαν μαχαίρια,σουβλιά και ηρωίνη

Οι αστυνομικοί σε έλεγχο στις φυλακές Δομοκού εντόπισαν μαχαίρια, σουβλιά, ναρωτικά και κινητά τηλέφωνα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 29 Οκτ 2020 | 12:14

Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Αύριο ο Μητσοτάκης ανακοινώνει και νέα μέτρα

Νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα ανακοινώνει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης - Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Ανοιχτό το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 29 Οκτ 2020 | 12:12

Deree – The American College of Greece: Υποτροφίες για ευκαιρίες εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση

Το Πρόγραμμα "Latsis Foundation Study Abroad Scholarships", προϊόν της συνεργασίας των δύο οργανισμών, προσφέρει ευκαιρίες πρόσβασης σε έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού και υπόσχεται ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη στους υποτρόφους

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 29 Οκτ 2020 | 12:11

Κορονοϊός: Εξι θάνατοι σήμερα μέσα σε λίγες ώρες - 611 συνολικά οι νεκροί

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, αφού τις τελευταίες ώρες κατέληξαν έξι συμπολίτες μας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 12:07

Κορονοϊός: Λουκέτο σε 353 σχολεία και τάξεις - Δείτε τη λίστα

Αυξήθηκαν τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού - Καταγράφονται 353 στη λίστα του υπουργείου Παιδείας.

ΠΟΙΚΙΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 29 Οκτ 2020 | 12:05

Κορονοϊός: Κόπηκαν πρόστιμα για μη σωστή χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο- Πώς πρέπει να τη φοράμε

Ακόμα και για μη σωστή χρήση μάσκας μέσα σε ΙΧ έκοψαν πρόστιμο οι αστυνομικοί σε ελέγχους.

8 ΙΑΤΡΟΙ 29 Οκτ 2020 | 11:49

Κορονοϊός: Συναγερμός στον Άγιο Σάββα - Εντοπίστηκαν 15 κρούσματα του ιού

Εντοπίστηκαν 15 θετικά κρούσματα κορονοϊού στο ογκολογικό και αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιος Σάββας"

ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΗ ΦΟΡΟΥΝ 29 Οκτ 2020 | 11:40

Έλεγχοι στην Αθήνα για μάσκες: Χαβαλές και ειρωνείες στην Ομόνοια από "ανυπότακτους" [βίντεο]

Με χαβαλέ απάντησαν νεαροί στον έλεγχο που δέχτηκαν στην Ομόνοια για τη μη χρήση μάσκας.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ 29 Οκτ 2020 | 11:38

Κορονοϊός - Λαζανάς για ΜΜΜ: Πρέπει να βρεθεί λύση, όχι να μαλώνουμε τον κόσμο

Την άποψη ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες, ώστε να μην στριμώχνεται ο κόσμος εν μέσω κορονοϊού, εξέφρασε ο κ. Λαζανάς.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ 29 Οκτ 2020 | 11:34

Τραγωδία στη Ρόδο: Ετσι βρήκαν τον θάνατο τα δύο παιδιά πάνω στα βράχια- Κόπηκε το σκοινί του αλεξίπτωτου

Στη σύλληψη ενός 51χρονου προχώρησαν οι Αρχές για την τραγωδία στη Ρόδο που κόστισε τη ζωή σε δύο ανήλικα παιδιά

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Οκτ 2020 | 11:17

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς: Στον πόλεμο του 40 πολεμήσαμε τα μονοπώλία και τα τραστ - Οι αντιδράσεις στο Twitter

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα social media.

29 Οκτ 2020 | 10:55

Θεσσαλονίκη: Τεράστιες ουρές για rapid test κορονοϊού στο παρά 5 του lockdown - Απίστευτες εικόνες

Ουρά εκατοντάδων μέτρων στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Σπεύδουν για rapid test πριν ανακοινωθεί το lockdown.