ΕΛΑΣ: Άσκηση επί χάρτου για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις- Ο ρόλος των "ειρηνοποιών"

Η άσκηση της ΕΛ.ΑΣ. περιελάμβανε και ακραία σενάρια παράλληλων εστιών ακραίας έντασης.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Μικρές διαδηλώσεις, περισσότεροι οι κίνδυνοι, μεγαλύτερος ο αριθμός αστυνομικών που απαιτείται για αυτές. Αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που ανέδειξε η τριήμερη διαβαθμισμένη άσκηση επί χάρτου για την εφαρμογή του νέου νόμου των διαδηλώσεων, που εξελίχθηκε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με την εικονική αναπαράσταση παράλληλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Η άσκηση περιελάμβανε και ακραία σενάρια παράλληλων εστιών ακραίας έντασης, σαν εκείνα που είχαν εξελιχθεί μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ή την εποχή των… Μνημονίων. Στα θετικά, έστω και σε μία εικονική διαχείριση διαδηλώσεων, το μοντέλο της "ανοιγοκλειώμενης στρόφιγγας" και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 30 διαμεσολαβητών -"ειρηνοποιών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σενάρια και "ειρηνοποιοί"

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας, σχεδίασαν όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης συγκεντρώσεων, με αριθμητικά, γεωγραφικά και κοινωνικο-πολιτικά δεδομένα, δημιουργώντας αντίστοιχα εγχειρίδια ενεργειών κατά περίσταση και… αυτοσχεδιασμού για αναπάντεχες καταστάσεις. Προβληματικό στην αντιμετώπισή του ήταν το σενάριο αντιμετώπισης μιας μεγάλης διαδήλωσης και πορείας, παράλληλα με διάσπαρτες μικρότερες, και εστίες έντασης σε κάποιες από αυτές.

Το κλιμάκιο περίπου 30 διαμεσολαβητών-"ειρηνοποιών" ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και είναι έτοιμο να επωμιστεί τις συνομιλίες και συνεννοήσεις με τους οργανωτές των διαδηλώσεων. "Αγκάθι" σε τέτοιου είδους συνεννοήσεις θα είναι οι απρόσμενες συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις ο σχεδιασμός προβλέπει έντονη αστυνομική παρουσία, ακόμη και απαγόρευση της συγκέντρωσης, στην περίπτωση που γίνεται στο πλαίσιο αντι-συγκέντρωσης ή προκαλούνται επιθέσεις και καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Στρόφιγγα" στις διαδηλώσεις

Ο προβλέψεις και εκτιμήσεις για ένα "θερμό" φθινόπωρο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προκάλεσαν την προετοιμασία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις-συναθροίσεις. Σχεδιάζουν οριοθετήσεις των συγκεντρώσεων ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων και των σημείων διεξαγωγής τους. Στόχος η αποφυγή ταραχών και η ομαλή κίνηση και λειτουργία στο κέντρο της Αθήνας.

Η ορολογία "ανοιγοκλειόμενη στρόφιγγα" αφορά την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και το άμεσο άνοιγμά της μετά την διέλευση των διαδηλωτών, χωρίς πολύωρα μπλόκα με στημένες κλούβες των ΜΑΤ σε "κλασσικά" σημεία της πόλης.

Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να χωροθετεί τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή μικρού αριθμού πολιτών και θα ορίζεται υπεύθυνος των κινητοποιήσεων που θα έρχεται σε συνεννόηση με τον διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να προσδιορίζεται ο τρόπος κίνησης των διαδηλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η συνεννόηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των διαδηλωτών και τις αστυνομικές αρχές αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στις διαδοχικές συσκέψεις επικεφαλής αξιωματικών και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ανυπακοής και αντιδράσεων. Στις πορείες με μικρό αριθμό συγκεντρωμένων θα τοποθετούνται κώνοι στην πορεία κίνησής τους σε μία λωρίδα κυκλοφορίας υπό την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Έμφαση θα δοθεί στην τροχαία αστυνόμευση προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα που θα οφείλονται στην παράλληλη κίνηση οχημάτων και διαδηλωτών στο οδόστρωμα.

Ήδη αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προχωρήσει σε χρονομετρήσεις διαδρομών, σε ογκομετρήσεις διαδηλώσεων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και οριοθετήσεις κίνησής τους. Από τα συμπεράσματα της άσκησης ήταν το στοιχείο πως στις μικρές διαδηλώσεις απαιτείται αναλογικά μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργανωτής, απαγόρευση, διάλυση

Στο νόμο προβλέπεται η υποχρέωση ορισμού οργανωτή της συνάθροισης ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με εξαίρεση τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Ο οργανωτής γνωστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητάς και επικοινωνίας, τον τόπο, χρόνο έναρξης, τον σκοπό και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης.

Ο νόμος περιλαμβάνει τις αιτίες απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης όταν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας, όταν επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής ή για αντι-συγκέντρωση ενάντια σε άλλη προγραμματισμένη συνάθροιση.

Η διάλυση συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να διαταχθεί αν οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ή την πραγματοποιούν παρά την απαγόρευσή της. Επίσης, διαλύεται στην περίπτωση που μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως επιθέσεων κατά φυσικών προσώπων, εμπρησμών και φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών εναντίον αστυνομικής δύναμης, είτε όταν χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα, από τα οποία προκαλείται άμεσος κίνδυνος ζωής ή σωματικής βλάβης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Σεπ 2020 | 19:17

Φωτιά στη Μόρια: Συνελήφθη και ο έκτος εμπρηστής - Όλοι Αφγανοί, ανήλικοι οι δύο

Έξι Αφγανοί μετανάστες έχουν συλληφθεί από την ΕΛΑΣ για τη φωτιά στη Μόρια

ΣΤΗ ΝΕΒΑΔΑ 14 Σεπ 2020 | 07:02

Τραμπ: Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους - Αψηφά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Μετά το τελευταίο προεκλογικό ράλι του Τραμπ σε κλειστό χώρο, η Τάλσα κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων.

13 Σεπ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: 199 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας – 53.638 έλεγχοι το Σάββατο

Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 4 καταστήματα σε Κρήτη και Ήπειρο, για υπεράριθμους πελάτες.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ 12 Σεπ 2020 | 16:23

Γαλλία: Ξανά στους δρόμους τα "Κίτρινα Γιλέκα" - Διαδηλώσεις και συλλήψεις [εικόνες]

Μέχρι τη 1 το μεσημέρι, τοπική ώρα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 154 συλλήψεις.

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ 12 Σεπ 2020 | 12:43

"Αστακός" η Θεσσαλονίκη - Συγκεντρώσεις και πορείες το απόγευμα στο κέντρο

Οι διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν από πέντε διαφορετικά σημεία της πόλης.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ 11 Σεπ 2020 | 23:14

Σοκ στην Καστοριά: Οπλοστάσιο θαμμένο σε αγροτική περιοχή βρήκε η ΕΛΑΣ

Εξετάζεται το ενδεχόμενα σύνδεσης με παλιές ανεξακρίβωτες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΜΟΡΙΑ 11 Σεπ 2020 | 22:23

Ένταση στο Σύνταγμα - Μικροεπεισόδια σε πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες [εικόνες]

Συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων στο Σύνταγμα - Μικροεπεισόδια και ένταση

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 10 Σεπ 2020 | 10:33

Φωτιά στη Μόρια: Διαδηλώσεις σε 60 γερμανικές πόλεις - Ζητούν μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία [εικόνες]

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά.

09 Σεπ 2020 | 20:56

Τραγικό δυστύχημα της Ομάδας Δίας: Επικοινωνία της Κ. Σακελλαροπούλου με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και ενημερώθηκε για το τραγικό δυστύχημα με θύματα δύο άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 08 Σεπ 2020 | 17:55

Φυλακές Κορυδαλλού: Έφοδος στα κελιά κρατουμένων για τρομοκρατία - Εντόπισαν μεταλλικά ρόπαλα και ναρκωτικά [Εικόνες-βίντεο]

Έφοδος της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών στα κελιά μελών τρομοκρατικών οργανώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08 Σεπ 2020 | 16:21

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που είχε ρημάξει τα Νότια Προάστια

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις από αποθήκες οικιών σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΠΡΩΞΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 08 Σεπ 2020 | 13:57

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια πιάστηκαν γονείς και αστυνομία σε υπό κατάληψη Γυμνάσιο [βίντεο - εικόνες]

Ένταση και σπρωξιές μεταξύ γονέων και αστυνομικών έξω από το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη. Κατάληψη για τη μεταστέγαση που προωθείται από τη δημοτική αρχή.

ΤΟΥ ΠΗΡΕ 40 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ 07 Σεπ 2020 | 16:00

Απίστευτο: Αστυνομικός απήγαγε, κλείδωσε άνδρα στο σπίτι του και...τον λήστεψε

Ο αστυνομικός απήγαγε με την απειλή όπλου άνδρα και τον λήστεψε μέσα στο διαμέρισμά του