
To προσφυγικό βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο με την Ελλάδα να καταγράφει αυξημένες προσφυγικές ροές. Ενδεικτικό το δημοσίευμα του Associated Press που αναφέρεται στα ελληνικά νησιά και στη Μόρια. Kαθώς πλησιάζει το τέταρτο καλοκαίρι της ελληνικής κρίσης, τα ελληνικά νησιά- τα οποία χρησιμοποιεί η ΕΕ ως «φραγμό» για τους πρόσφυγες- είναι σε οριακό σημείο αναφέρει το AP. Στη Μόρια φιλοξενούνται 7.000 πρόσφυγες, αριθμός 300% πάνω από την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Τα ξεσπάσματα βίας, είναι ολοένα και πιο συχνά ενώ «οαριθμός των αφίξεων στη Λέσβο αυξήθηκε από περίπου 50 την ημέρα το 2017 σε σχεδόν 200 ημερησίως, τις τελευταίες εβδομάδες».
Οι αιτούντες άσυλο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει το AP, που επισημαίνει ότι σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα νησιά, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων διασχίζουν τα βόρεια χερσαία ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. «Ολοι καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες. Αλλά υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Εχουμε καλή ποιότητα ζωής εδώ και μας την αφαιρούν. Χωρίς τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και πολιτική, το νησί δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το βάρος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ακης Αργυρόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη.
Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν και οι αυξημένες προσφυγικές ροές εισόδου την χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Πρώτος σταθμός για τους πρόσφυγες είναι η Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρει η «Κ», το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται λύσεις, ώστε σε δύο μήνες να αποσυμφορηθούν οι δύο χώροι φιλοξενίας σε Διαβατά και Λαγκαδίκια. Το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών, ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο.
Σε συνολικούς αριθμούς, ωστόσο, οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο, παρά τα προβλήματα που σημειώνονται στην συμπρωτεύουσα, δείχνουν μάλλον μειούμενες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr