Αυξημένος κίνδυνος άνοιας μετά απο χειρουργείο στους ηλικιωμένους

Η άνοια καταγράφεται ως μετεγχειρητική παρενέργεια σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση. Ανησυχητική έρευνα στην Αυστραλία. Τι λένε οι επιστήμονες.

auksimenos-kindunos-anoias-meta-apo-xeirourgeio-stous-ilikiwmenous
SHARE THIS
0
SHARES

Οι περισσότεροι μεγάλοι άνθρωποι στο ενδεχόμενο ενός χειρουργείου τρομοκρατούνται.

Και φαίνεται ότι δεν έχουν άδικο αν λάβει κανείς υπόψη του μια καινούργια έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και πιστοποιεί ότι πολλοί μετά απο μια εγχείρηση εμφανίζουν απώλεια μνήμης άλλοτε βραχείας και άλλοτε μεγαλύτερης διάρκειας.

Τα πολλά περιστατικά ήταν η αφορμή για την έρευνα καθώς ένας  στους τρεις Αυστραλούς άνω των 65 εμφανίζει νοητικές διαταραχές μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση, ενώ περίπου το ένα πέμπτο εξακολουθεί να υποφέρει από αυτές τις παρενέργειες έως και τρεις μήνες μετά.

Τα πράγματα είναι περισσότερο ανησυχητικά για τους ασθενείς που είχαν στο παρελθόν παρουσιάσει μικρή απώλεια μνήμης καθώς  σύμφωνα με τη διευθύντρια έρευνας του Κέντρου για την αναισθησία και τη διανοητική λειτουργία στο Πανεπιστήμιο St Vincent της Μελβούρνης, Lis Evered, σαν μετεγχειρητική παρενέργεια καταγράφεται ακόμη και η άνοια.

 Σε ποσοστό 43% οι ηλικιωμένοι άνω των 65 εμφανίζουν μετά το χειρουργείο νοητική διαταραχή που εξελίσσεται σε άνοια

Ενω λοιπόν οι επιστήμονες θεωρούν ότι στους ανθρώπους άνω των 65 ένα ποσοστό 10 με 15% θα έπρεπε να παρουσιάζει ήπια νοητική διαταραχή που εξελίσσεται σε άνοια , το ποστοστό φτάνει το 43%.

Ο ρόλος των αναισθητικών 

Οι διαταραχές νοητικών λειτουργιών φαίνεται να είναι ανεξάρτητες από το είδος της εγχείρισης και το αναισθητικό που χρησιμοποιείται.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Beverley Orser, καθηγήτρια αναισθησιολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι παρενέργειες είναι πιο συχνές σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε μεγάλης διάρκειας εγχειρίσεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πολλαπλές επεμβάσεις και σε όρους υποφέρουν από μετεγχειρητική μόλυνση.

Οι αναισθητικές ουσίες είναι παράγοντας που συμβάλλει στο πρόβλημα όπως έδειξα  πειράματα σε ζώα αλλά όπως είπε η απώλεια μνήμης που προκαλείται απο εισπνεόμενα αναισθητικά θα μπορούσε να ανατραπεί με ένα πειραματικό ακόμη φάρμακο. 

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν χημικές ενώσεις ικανές να ανατρέψουν, τουλάχιστον εν μέρει, κάποιες από τις νοητικές διαταραχές που συνδέονται με την αναισθησία και την εγχείριση. Είναι πολλά υποσχόμενη (σκέψη) αλλά ακόμη είναι νωρίς», δήλωσε η κ. Orser στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Κολλεγίου Αναισθησιολόγων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδία

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook