Αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες εβδομάδες

Τους 21.550 έχουν φτάσει οι πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο και η κατάσταση θυμίζει σε πολύ τις εποχές της προσφυγικής κρίσης.

auksisi-twn-prosfugikwn-rown-tis-teleutaies-ebdomades
SHARE THIS
0
SHARES

Τους 21.550 έχουν φτάσει οι πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο και η κατάσταση θυμίζει σε πολύ τις εποχές της προσφυγικής κρίσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε τους μισούς. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" , οι αφίξεις από την Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και εκατοντάδες άνθρωποι καταφθάνουν κάθε μέρα με μικρά σκάφη και βάρκες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.607 άτομα, οι περισσότεροι σε Λέσβο και Σάμο.

Επίσης, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο καταγράφηκαν 318 άτομα, ενώ την ακριβώς προηγούμενη ημέρα (14 Αυγούστου) είχαν φτάσει ακόμα 407 άτομα. Οι αριθμοί των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά από τα μέσα Ιουλίου και μετά είναι οι υψηλότεροι από την εποχή της κρίσης του 2015.

Μέσα σε μόλις 3 μέρες το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 39 μετανάστες σε14 περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή την εβδομάδα έφτασαν 1.570 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, μια αύξηση από το τελευταίο διάστημα των 1.289 αφίξεων της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ.: 29 Ιουλίου με 4 Αυγούστου) και από πέρυσι 479 αφίξεις κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις αυτή την εβδομάδα ήταν 224, σε σύγκριση με 184 την προηγούμενη εβδομάδα. Περίπου 21.300 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου προέρχεται από το Αφγανιστάν (42%), τη Συρία (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (10%). Περίπου το 17% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν», αναφέρει στο πληροφοριακό δελτίο η Υπατη Αρμοστεία.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι δραματική για ακόμα μια φορά. Η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι 3.000 άτομα, ωστόσο σε αυτήν παραμένει τριπλάσιος αριθμός «φιλοξενουμένων», πάνω από 9.000 άνθρωποι. Στη Χίο, όπου το όριο της δομής είναι τα 1.000 άτομα, βρίσκονται 2.440 και στη Σάμο, όπου στο ΚΥΤ στο Βαθύ υποτυπωδώς χωρούν 600 άνθρωποι, στις 16 Αυγούστου βρίσκονταν 4.005 άτομα. 

Φωτό: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook