Αύριο οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Οι εκτιμήσεις

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να αναρτηθούν οι βαθμολογίες σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αύριο οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Οι εκτιμήσεις

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να αναρτηθούν οι βαθμολογίες σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας.

Συγκεκριμένα, μετά τις 13:00 θα αναρτηθούν στα σχολεία οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες, χωρίς ωστόσο να αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία κάθε υποψηφίου, αλλά μόνο ο κωδικός και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επίσης, από την επόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση»), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, και είναι αποκλειστική.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη, 9 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Μάλιστα, από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο- Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Πληθώρα υποψηφίων, περιορισμένες επιλογές και αριθμός εισακτέων αλλά και υψηλός ανταγωνισμός χαρακτηρίζουν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, μη επιτρέποντας καταβαράθρωση των βάσεων, ανεξαρτήτως επιδόσεων των υποψηφίων. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 1ο πεδίο θα αποτελέσει τη μοναδική εξαίρεση, καθώς θα καταγραφούν περιορισμένες αυξομειώσεις ανάλογα με τη σχολή, χωρίς μεγάλες απώλειες.

Το μάθημα που φαίνεται ότι θα αποτελέσει “κλειδί” για τους υποψηφίους, είναι η Ιστορία Προσανατολισμού, η οποία φαίνεται ότι δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ παράλληλα έχει και συντελεστή βαρύτητας 0,7.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, οι δημοφιλείς σχολές του 1ου πεδίου, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Η Νομική Αθήνας ανέβηκε στα 18.219 μόρια και η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.965 μόρια. Οι Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης στα 17.949 και 17.711 μόρια αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με τα λιγότερα τμήματα κάτω από τη βάση.

2ο επιστημονικό πεδίο- Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Κατάρρευση των βάσεων σε ορισμένα τμήματα, κυρίως περιφερειακά, είσοδος σε σχολές με χαμηλές βαθμολογίες και “ψαλίδι” στους αριστούχους προβλέπεται για το 2ο επιστημονικό πεδίο. Και σε αυτή την περίπτωση το “μοιραίο” μάθημα αναμένεται να είναι η Φυσική, τα θέματα του οποίου προκάλεσαν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των επιστημονικών ενώσεων, που έκαναν λόγο για υψηλής δυσκολίας θέματα και για περιορισμένο χρόνο των υποψηφίων να ανταποκριθούν στα ζητούμενα. Δεδομένου ότι πρόκειται για μάθημα με συντελεστή βαρύτητας, θα επηρεάσει και θα πιέσει προς τα κάτω τις βάσεις, μιας και οι επιδόσεις αναμένονται χαμηλότερες από πέρσι.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτίμησε ότι ακόμα και οι δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές θα πέσουν κάτω από τα 18.000 μόρια.

Σημειώνεται, ότι πέρσι, το 2ο επιστημονικό πεδίο είχε υποστεί σοβαρές απώλειες, που έφταναν ακόμα και τα 2.300 μόρια κάτω σε περιφερειακά ιδρύματα. Πέρσι, μόλις δύο πολυτεχνικά τμήματα (του ΕΜΠ) κατάφεραν να διατηρήσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και το Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033), επομένως φέτος πολύ πιθανόν να χάσουν κι άλλα μόρια εισαγωγής.

Παράλληλα, με την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη και την έκρηξη του αριθμού πολυτεχνικών και θετικών τμημάτων, οι υποψήφιοι που διαχρονικά διεκδικούν μια θέση σε αυτό το επιστημονικό πεδίο αντιστοιχούν στις προσφερόμενες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται “συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης”, δηλαδή, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι υποψήφιοι θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους. Γεγονός που οδηγεί γι’ ακόμη μια χρονιά σε βάσεις που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 5.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό και το γεγονός ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με τις υψηλότερες επιδόσεις στην πλειοψηφία των υποψηφίων τους, αναμένεται συγκρατημένη, σε σχέση με το 2ο πεδίο, πτώση, ενώ το “στοίχημα” για τους εκπαιδευτικούς αναλυτές είναι αν θα διατηρηθεί η Ιατρική Αθήνας πάνω από τα 19.000 μόρια.

Και σε αυτή την περίπτωση, το μάθημα της Χημείας φαίνεται ότι είναι αυτό που θα επηρεάσει τις βαθμολογίες, ρίχνοντας τις ήδη υψηλές βάσεις. Καθώς πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο, οι μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις θα είναι οριακές και ίσως να επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά ιδρύματα, στα οποία καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση από τους υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιατρική Αθήνας πέρσι έφτασε τα 19.029 μόρια και η Θεσσαλονίκη τα 18.808 μόρια. Άνω των 18.000 μορίων διατηρήθηκαν στη πλειοψηφία τους οι φαρμακευτικές, Βιολογίες και Οδοντιατρικές, ενώ μόνο στην περίπτωση των γεωπονικών τμημάτων σημειώθηκε πτώση. Όπως και στην περίπτωση του 1ου επιστημονικού πεδίου, ο αριθμός των τμημάτων με εισαγωγή κάτω από τη βάση παραμένει μικρός.

Άγνωστο, πάντως, παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των υποψηφίων στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα παραϊατρικών επαγγελμάτων (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.λ.π.) που φέτος τον Σεπτέμβρη. Μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ως ΤΕΙ αλλά διατηρούσαν υψηλές βάσεις. Φέτος, πολύ πιθανόν σε αυτά να καταγραφεί αύξηση μορίων, λόγω υψηλής ζήτησης.

4ο επιστημονικό πεδίο- Οικονομίας και Πληροφορικής

Χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο μάθημα που να δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους, στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων για διαφορετικούς λόγους. Οι θέσεις των εισακτέων λόγω των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων θα άυξηθούν, παράγοντας που συνήθως πιέζει τις βάσεις προς τα κάτω.

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες επιδόσεις, ενώ πέρσι το τμήμα με την υψηλότερη βαθμολογία έφτασε μέχρι τα 17.000 μόρια. Στον αντίποδα, σε πληθώρα τμημάτων, άνω των 60, η εισαγωγή των υποψηφίων έγινε με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Στα πιο δημοφιλή τμήματα σε αυτό το πεδίο, είναι οι Πληροφορικές, που πέρσι στα 16.000-16.500 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα και στις οποίες αναμένεται πτώση για φέτος. Οι Οικονομικές σχολές κινήθηκαν πέρσι από τα 13.000-17.000 μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση.

Φωτογραφία: INTIMENEWS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ 21 Οκτ 2021 | 12:33

Δίκη για βιτριόλι: Ενοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Κακαράντζουλα, λέει ο εισαγγελέας - "Επιτέθηκε με ανθρωποκτόνο εγωισμό"

Την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ζήτησε ο εισαγγελέας. Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ποινή ως 15 χρόνια κάθειρξη.

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ 21 Οκτ 2021 | 12:18

Σείεται η Κρήτη - Προειδοποιεί ο Τσελέντης: Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ μπορεί να έχει μετασεισμούς

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποιεί ότι ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ μπορεί να έχει μετασεισμούς. Ζήτησε από τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου να είναι προσεκτικοί.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 21 Οκτ 2021 | 12:17

Παναγιωτόπουλος: Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν παρελάσεις με κόσμο - Η πανδημία δεν τελείωσε

"Η πανδημία δεν τελείωσε. Τελευταία έχουν δοθεί λάθος μηνύματα", είπε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιωτόπουλος.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 21 Οκτ 2021 | 11:52

Πανεπιστήμια: Από τις 25 Οκτωβρίου οι δηλώσεις και η διανομή φοιτητικών συγγραμμάτων

Οι δηλώσεις των διδακτικών συγγραμμάτων θα πραγματοποιούνται από τους φοιτητές μέσα από την πλατφόρμα www.eudoxus.gr.

JUNIORACHIEVEMENT GREECE 21 Οκτ 2021 | 11:48

JA Greece 2022: Οι εγγραφές στα σχολεία ξεκίνησαν για τις νέες μαθητικές "start up" [εικόνες]

Οι εγγραφές κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2021-22) πραγματοποιούνται στον απόηχο της πρωτόγνωρης μεγάλης εθνικής επιτυχίας των "start up" Swim.me.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ 21 Οκτ 2021 | 11:43

Κρήτη: Διπλή σεισμική δόνηση 3,7 και 4,5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη. Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ 21 Οκτ 2021 | 11:38

Ένταση στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Ενταση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Μαβίλη στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ. Αποχώρησαν τα ΜΑΤ.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:18

Η πρόταση του Δημόπουλου για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου: Με μάσκες και αποστάσεις

Αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 10:43

Μίνα Γκάγκα: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά δεν θα πάμε σε lockdown

"Δεν θα πάμε σε lockdown", εκτίμησε η κ. Γκάγκα και τόνισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 21 Οκτ 2021 | 10:41

Ατύχημα μότο κρος στα Γιαννιτσά - Πατέρας 16χρονου: Aποφύγαμε τα χειρότερα μέχρι τώρα

Για την κατάσταση της υγείας του 16χρονου που τραυματίστηκε σε αγώνες motocross στα Γιαννιτσά ο πατέρας του.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ 21 Οκτ 2021 | 10:27

Επίθεση με βιτριόλι: Ενοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Κακαράντζουλα - Καταπέλτης η πρόταση του εισαγγελέα

"Είχε σχέδιο εξόντωσης της Ιωάννας", είπε ο εισαγγελέας για την Εφη Κακαράντζουλα, κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι.

ΤΟ ΠΡΩΙ 21 Οκτ 2021 | 10:21

Κρήτη: Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, καθώς νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Πέμπτης στο Ηράκλειο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 21 Οκτ 2021 | 10:01

Ο νέος δακτύλιος: Ψηφιακά οι νέες άδειες για τις εξαιρέσεις - Από online πλατφόρμα

Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και πριν από τη Δευτέρα θα εκδίδουν οι δικαιούχοι τον κωδικό εξαίρεσής τους από τον Δακτύλιο.