Αυστριακή εφημερίδα τρολάρει την «κόκκινη ΕΡΤ»

Έντονη κριτική στην ΕΡΤ ασκεί η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Ο σταθμός σε ανοικτό κόκκινο χρώμα».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυστριακή εφημερίδα τρολάρει την «κόκκινη ΕΡΤ»

Έντονη κριτική στην ΕΡΤ ασκεί η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Ο σταθμός σε ανοικτό κόκκινο χρώμα» που υπογράφει ο Ferry Batzoglou.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα την περασμένη Παρασκευή ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του, όταν για τελευταία φορά παρουσίασε ακριβώς στις 6 το πρωί την δίωρη εκπομπή του στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ. Λίγο αργότερα χαιρέτησε τους πιστούς τηλεθεατές του μέσω του facebook με τη φράση «τα ξαναλέμε!». Ο δημοφιλής δημοσιογράφος υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 από τον τότε συντηρητικό Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο Αγγελίδης αγωνίσθηκε ακούραστα για την επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ είτε με αμέτρητες εκπομπές στον πειρατικό σταθμό ΕΡΤopen είτε με περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα. Και έτσι η όχι και τόσο αγαπητή ΝΕΡΙΤ, η οποία υπήρξε διάδοχος της ΕΡΤ, επρόκειτο σύντομα να καταστεί παρελθόν.

Ακριβώς δυο χρόνια μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς υπό τον Αλέξη Τσίπρα υλοποίησε μια από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Η ΕΡΤ ξανάνοιξε, επαναπροσλαμβάνοντας τους 2.656 εργαζομένους, οι οποίοι είχαν απολυθεί στις 11 Ιουνίου του 2013, και με όλους τους ανθρώπους της ΝΕΡΙΤ.

Στην πρεμιέρα της ΕΡΤ, στις έξι το πρωί της 12ης Ιουνίου, ο Αγγελίδης πέτυχε στην εκπομπή του ποσοστό τηλεθέασης 22%. Πλην όμως το συνολικό ποσοστό τηλεθέασης της ΕΡΤ πολύ σύντομα ακολούθησε μια μόνο κατεύθυνση: προς τα κάτω. Την Παρασκευή το ποσοστό τηλεθέασης της ΕΡΤ1 έφθασε στο ισχνό 4,4% και βρέθηκε κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό των υπολοίπων έξι ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα. Μόνο αγαπητοί δημοσιογράφοι, που έφερναν ποσοστά στην ΕΡΤ, όπως ο Αγγελίδης, κρατούσαν με γενναιότητα. Η αιτία: ο Αγγελίδης είναι ένας αναγνωρισμένος αριστερός. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να μη συμπορεύεται με τον Τσίπρα και τους συν αυτώ μετά τη θεαματική μεταβολή του κ. Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι από επίμονο πολέμιο του μνημονίου σε υποστηρικτή του. Σε πολλούς τηλεθεατές άρεσε αυτό.

Ένα είναι γεγονός: η ΕΡΤ δεν έχει χρήματα. Ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ προβλέπει για το 2016 έσοδα 183,65 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά μόνο 4,5 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε έσοδα από διαφημίσεις. Τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στο υποχρεωτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, το οποίο ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 40 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τα έξοδα προϋπολογίζονται σε 68,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατομμύρια προορίζονται για τη μισθοδοσία. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο 20.000 ευρώ για κάθε συνεργάτη της ΕΡΤ. Για ρεύμα, νερό και τηλέφωνο προβλέπονται 7 επί πλέον εκατομμύρια ευρώ και για ενοίκια άλλα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Απομένει ένα υπόλοιπο 115 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στον Υπουργό Οικονομικών για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Αυτό έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους πιστωτές της της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Επομένως δεν είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξιόλογο δίκτυο ανταποκριτών της ΕΡΤ. Κανένα συναρπαστικό ρεπορτάζ ούτε αποκαλύψεις. Αντιθέτως στο πρόγραμμα της ΕΡΤ επικρατούν αδιάκοπες εκπομπές λόγου. Καθαρή μονοτονία. Πέραν τούτου οι επικριτές θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται ότι το άνοιγμα της ΕΡΤ μόνο ένα σκοπό είχε: να αποτελέσει, λιγότερο ή περισσότερο, όργανο της κυβέρνησης Τσίπρα. Η φοβερή κατηγορία συνίσταται στο ότι η ΕΡΤ είναι ένας κυβερνητικός σταθμός και όχι ένας ανεξάρτητος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η ΕΡΤ είναι ένας σταθμός σε ανοικτό κόκκινο χρώμα, αποκομμένος από την κοινωνία. Ανοικτό κόκκινο είναι το κομματικό χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το βλέπουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Ακόμη και μια αποκλειστική συνέντευξη του επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Τσίπρα, στις 7 Δεκεμβρίου, η οποία μεταδόθηκε στις 22:00 μ.μ., δηλ. στην καλύτερη ζώνη τηλεθέασης, φερονται ότι την παρακολούθησαν 453.000 Έλληνες. Εκείνο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, στην έδρα του έλληνα Πρωθυπουργού, τα πρόσωπα ήταν πεσμένα.

Κάποιος, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τους επικριτές της ΕΡΤ, είναι ο Πάνος Χαρίτος. Ο 46χρονος για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε πολεμικές ανταποκρίσεις και πιο πρόσφατα από τη Μέση Ανατολή για λογαριασμό της ΕΡΤ. Ο Χαρίτος δεν τα πήγαινε άσχημα τότε. Πριν από την καταστροφική κρίση στην Ελλάδα κέρδιζε σε ετήσια βάση 105.600 ευρώ, όπως προέκυψε στα τέλη του 2009 από μια «λίστα της ντροπής».

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 ο Χαρίτος μεταπήδησε στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», όπου μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της κυριακάτικης έκδοσης με τον οικτρό και απαράλλακτο αριθμό 4.000 πωλουμένων φύλλων σε όλη τη χώρα. Με τη γεμάτη συμβολισμούς επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ ο Χαρίτος όχι μόνο του επετράπη επανειλημμένως αλλά και προτιμήθηκε να λάβει συνεντεύξεις από τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα. Έτσι έγινε και στις 7 Δεκεμβρίου.

Από τότε ο Χαρίτος παρουσιάζει το κύριο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με μέτριες επιδόσεις. Από τις 21:00 μ.μ. το ποσοστό τηλεθέασης της ΕΡΤ πέφτει κάτω από από τον ούτως ή άλλως πενιχρό μέσο όρο του καναλιού, κάθε φορά που ο Χαρίτος εμφανίζεται στην οθόνη.

Πριν από την επιστροφή του στην ΕΡΤ ο Χαρίτος έγραφε με αξιολύπητη υπερβολή στα πανό: «Η ΕΡΤ δεν θα μεταβληθεί από κρατικός σε δημόσιο σταθμό με την αλλαγή του εμβλήματος και των προσώπων. Αυτός είναι ο ρόλος μας: πρέπει να διασφαλίσουμε την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό στην πληροφόρηση, για να διατηρήσουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια».

Πρόκειται μόνο για ασκήσεις ελληνικού βερμπαλισμού; Όταν προσφάτως μια συνάδελφος του Χαρίτου υπέβαλε στην κυβερνητική εκπρόσωπο, κ. Όλγα Γεροβασίλη, επικριτικές ερωτήσεις για την ΕΡΤ, η κ. Γεροβασίλη εμφανώς εκνευρισμένη επιτέθηκε στην προβληματισμένη γυναίκα από την ΕΡΤ: «Τι δεν καταλάβατε, παρακαλώ;». Είναι σίγουρο: ο επικριτικός προς την κυβέρνηση Νίκος Αγγελίδης με τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης κόπηκε από το γυαλί τη Δευτέρα με συνοπτικές διαδικασίες. Αντίθετα ο Χαρίτος μπορεί να συνεχίσει, όπως μέχρι τώρα.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει εξελιχθεί καλά για την ΕΡΤ αυτή η ιστορία. Η αναζήτηση νέου παρουσιαστή για το δελτίο ειδήσεων στις 6 το πρωί αποδεικνύεται δύσκολη. Υπάρχουν αρνήσεις. Και ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ξυπνήσει τόσο νωρίς.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΡΗΜΩΣΕΙ 22 Νοε 2021 | 21:29

Έλληνας εστιάτορας στην Αυστρία: Σοκ με το lockdown, πολλοί πιστεύουν ότι θα κρατήσει και τον Γενάρη

Ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αυστρία μιλά για τα νέα μέτρα λόγω της έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 22 Νοε 2021 | 10:22

Ο κορονοϊός ξαναπνίγει την Ευρώπη: Η Αυστρία σε lockdown - Οργή και επεισόδια κατά των μέτρων σε πολλές χώρες [εικόνες]

Από τα μεσάνυχτα η Αυστρία μπήκε επισήμως σε καθολικό lockdown.Νεκρή πρωτεύουσα η Βιέννη, Άγρια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών αστυνομιικών σε Ρόττερνταμ και Βρυξέλλες

ΚΑΘΟΛΙΚΟ LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ 20 Νοε 2021 | 15:23

Βιέννη: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του νέου lockdown - "Οχι στον διχασμό της κοινωνίας" [εικόνες]

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Βιέννης, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΣΑΡΩΝΕΙ 19 Νοε 2021 | 12:05

Εντυπωσιακή αύξηση ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ

Μεγάλη είναι η αύξηση της ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ μέσα στον τελευταίο χρόνο, από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 19 Νοε 2021 | 11:49

Αυστρία: H πρώτη χώρα που ανακοίνωσε εθνικό lockdown και για εμβολιασμένους- Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους

To lockdown στην Αυστρία θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για το πολύ 20 ημέρες. Υποχρεωτικός εμβολιασμός από 1η Φεβρουαρίου. Ενδεχόμενο lockdown και στη Γερμανία.

15.145 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 18 Νοε 2021 | 14:10

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Αυστρία: Πιέσεις στην κυβέρνηση να επιβάλει άμεσα ολικό lockdown

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε στη χώρα, ωθώντας κάποιες επαρχίες να εξετάζουν την επιβολή πλήρους lockdown

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΑΛΕΝΜΠΕΡΓΚ 16 Νοε 2021 | 19:14

Αυστρία: Αποδίδει το lockdown για τους ανεμβολίαστους - Εμβολιάστηκαν 500.000 πολίτες σε μία εβδομάδα

Πρόσφατα η Αυστρία έλαβε περιοριστικά μέτρα ειδικά για ανεμβολίαστους, αποκλείοντάς τους από την πρόσβαση στην εστίαση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 15 Νοε 2021 | 07:56

Αυστρία: Lockdown για δύο εκατ. ανεμβολίαστους από σήμερα - Aντίστοιχα μέτρα και στο Βερολίνο

Μετά την Ολλανδία, και η Αυστρία ισχυροποιεί τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, το σχέδιο όμως της Βιέννης εστιάζει στους ανεμβολίαστους.

ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 14 Νοε 2021 | 17:29

Αυστρία: Σε ισχύ από αύριο lockdown για τους ανεμβολίαστους

Περίπου 65% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

"ΕΘΝΙΚΟΣ ΨΕΥΤΗΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ" 12 Νοε 2021 | 23:14

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε ΕΡΤ και Ζούλα - "Πέρα από τις λίστες Πέτσα, πάντα υπάρχουν και οι πρόθυμοι δουλοπρεπείς"

Εναντίον της ΕΡΤ στράφηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε πρώτη φορά στη διάσκεψη για τη Λιβύη

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 11 Νοε 2021 | 20:10

Ερχεται lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία: Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι

Lockdown για τους ανεμβολίαστους μέσα στις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11 Νοε 2021 | 12:11

Το Εθνικό κάνει θέατρο... στο ραδιόφωνο - Ποιες παραστάσεις θα ακούσουμε και πώς

Η ραδιοσκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλαβριανού και ακούγονται οι ηθοποιοί: Αννα Μάσχα, Λήδα Μανιατάκου, Λένα Παπαληγούρα και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

ΣΤΑ 49 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 01 Νοε 2021 | 14:18

Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μπάμπης Ζαχαρόπουλος

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μπάμπης Ζαχαρόπουλος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών.