Hellinikon Sales Center: Αυτό είναι το εντυπωσιακό πρώτο κτίριο που θα "σηκωθεί" στο Ελληνικό [Εικόνες - Βίντεο]

"Πράσινο φως" για το πρώτο κτίριο πολλαπλών χρήσεων στο Ελληνικό με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

"Με την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το πρώτο κτίριο, που θα υλοποιηθεί στο Ελληνικό, γίνεται και τεχνικά το απαραίτητο βήμα ώστε ο κτιριακός σχεδιασμός του project να μετουσιωθεί σε πράξη", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς, ύστερα από τη σχετική απόφαση του του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το Hellinikon Sales Center ως Πύλη Εισόδου θέασης σε όλο το έργο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί την Πύλη Εισόδου υλοποίησης του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου για τη χώρα, με διεθνή εμβέλεια, υπερτοπική αξία και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου προβλέπει την ανέγερση νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων, με συναφείς χρήσεις, όπως ενημέρωση κοινού.

Πρώτο κτίριο Ελληνικό

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το "Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων με Εμπορικό Κατάστημα" / Hellinikon Sales Center είναι το πρώτο κτίριο που υλοποιείται στο πλαίσιο της "Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά". Η ανέγερσή του θα πραγματοποιηθεί εντός της Ζώνης Ανάπτυξης "Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά" συνολικού εμβαδού 334.854,75 τ.μ. του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία αποτελεί τμήμα του παραλιακού του μετώπου στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Πρώτο κτίριο Ελληνικό

Το Hellinikon Sales Center, θα τοποθετηθεί μεταξύ του οικιστικού Πύργου Marina Residential Tower (στα βόρεια) και του Εμπορικού Κέντρου Marina Mall (στα νότια), ενώ ένας νοητός άξονας θα το συνδέει με τον Ανατολικό Αεροσταθμό (στα ανατολικά) του Φινλανδοαμερικανού αρχιτέκτονα E. Saarinen, κτίριο κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο.

Πρώτο κτίριο Ελληνικό

Η χρήση του κτιρίου

Η χρήση του νέου κτιρίου προορίζεται για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού μέσω διαδραστικών μέσων (virtual reality room), ειδικά διαμορφωμένων χώρων διαλέξεων και παρουσιάσεων, δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού, ενώ περιλαμβάνεται και ένα σημείο πώλησης.

Πρώτο κτίριο Ελληνικό

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός "διάφανου στεγάστρου" σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κτίριο που τοποθετεί τις βασικές του λειτουργίες σε ένα επίπεδο το οποίο αιωρείται κάτω από τη σκιά του μεταλλικού στεγάστρου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως κάποτε ο Ανατολικός Αερολιμένας αποτελούσε την "Πύλη Εισόδου" στην Ελλάδα για τον επισκέπτη, έτσι και τώρα το Sales Center φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μία νέα σύγχρονη "Πύλη Εισόδου" εισάγοντας τον επισκέπτη, μέσω της οπτικής επαφής, στο Project της Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Για τον λόγο αυτό, καθώς και για την επίτευξη απρόσκοπτης θέας όλου του παραλιακού μετώπου έως τον Πειραιά, δημιουργείται ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 840 τ.μ., το οποίο με τη σειρά του εδράζεται σε ένα υπερυψωμένο κρηπίδωμα περίπου 1.5 μέτρου πάνω από το επίπεδο της υφιστάμενης στάθμης.

Πρώτο κτίριο Ελληνικό

Στον περιβάλλοντα χώρο, η επιλογή των υλικών και των φυτεύσεων γίνεται με στόχο το έργο να αποκτήσει χαρακτήρα φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον και να μειωθεί στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα. Αντίστοιχα, η παλέτα φύτευσης αποτελείται από είδη με χαμηλές υδατικές ανάγκες, δοκιμασμένης αντοχής στο μικροκλίμα της περιοχής μελέτης και τις συνθήκες γειτνίασης με τη θάλασσα.

Πρώτο κτίριο Ελληνικό

Επιπλέον, ύστερα από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αποφασίστηκαν τα εξής:

Η Τροποποίηση - συμπλήρωση της υπ'αριθ. 23978/09.06.2010 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 244 AΠΠ/24.06.2010), με τον καθορισμό συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κριεζώτου αρ. 11, στον Δήμο Αθηναίων, φερόμενο ως ιδιοκτησία της Εταιρείας "GRAND PRIX A.Ε. "

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη νέα αρχιτεκτονική πρόταση η οποία τροποποιεί εν μέρει και συμπληρώνει την αρχική Υ.Α. αναδεικνύεται η αρχική μορφή του κτιρίου, με την αποκατάσταση των όψεων και την καθαίρεση της νεωτερικής προσθήκης στον γ΄όροφο, η δε προσθήκη καθ' ύψος με δυναμική, σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή, συμπληρώνει το υφιστάμενο κτίριο σε σχέση με το όμορό του επί των οδών Κριεζώτου και Ακαδημίας.

Η νέα αρχιτεκτονική λύση συμβάλλει στην επισκευή, αποκατάσταση και προστασία του διατηρητέου με ταυτόχρονη αξιοποίηση συνολικά του ακινήτου. Παράλληλα τονίζεται η διαφορετικότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης της προσθήκης καθ' ύψος, σε σχέση με εκείνη του αμιγώς διατηρητέου κτιρίου. Με την ανάδειξή του θα αποδοθεί στην περιοχή άλλο ένα δείγμα αναβίωσης ενός κτιρίου με τα χαρακτηριστικά της εποχής του με σύγχρονο τρόπο, επισημαίνει το υπουργείο.

Ο καθορισμός συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πουλοπούλου αρ. 7, στην περιοχή του Θησείου, στον Δήμο Αθηναίων, φερόμενο ως ιδιοκτησία της Εταιρείας "SK THISEIO ESTATE MON IKE".

Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του εν λόγω διατηρητέου κτιρίου και στην προσθήκη καθ' ύψος, νέου τμήματος - δύο ορόφων - σε υποχώρηση από την Ο.Γ., η οποία δημιουργεί νέους χώρους για την εξυπηρέτηση της κατοικίας με σεβασμό στο υφιστάμενο διατηρητέο κτίσμα, εναρμονιζόμενη με αυτό.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν μεταβάλλουν την τυπολογία και τη μορφολογία του, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζονται οι σύγχρονες ανάγκες με τις σχεδιαστικές απαιτήσεις ενός εκσυγχρονισμένου κτιρίου για την κάλυψη του σύγχρονου τρόπου ζωής των χρηστών.

Η συνολική αποκατάσταση του κτιρίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της εικόνας του, δεδομένου ότι το κτίριο παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη για πολλά χρόνια, αποτελώντας αισθητική όχληση και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος.

Αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο "Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων" στο Αγρόκτημα Σταυροχωρίου Κιλκίς. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην ανέγερση νέας μονάδας επεξεργασίας Επικινδύνων και Μη Επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στην εκτός σχεδίου περιοχή στο Αγρόκτημα Σταυροχωρίου, του Δήμου Κιλκίς, συνολικού εμβαδού 16.12 στρεμμάτων.

Η νέα μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και να παραλαμβάνει προς επεξεργασία στερεά απόβλητα και ιλύες (λυματολάσπη) και από άλλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΤΕ ΒΑΖΕΙ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ 08 Απρ 2021 | 13:32

ΣτΕ: Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις πολεοδομικές μελέτες.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΜΕ 7 ΟΧΗΜΑΤΑ 05 Απρ 2021 | 21:38

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Αθήνα - Επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο στην Αθήνα

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 03 Απρ 2021 | 15:02

Επίσκεψη Κικίλια - Πιερρακάκη στο Mega εμβολιαστικό κέντρο του Ελληνικού: "1,5 εκ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο"

Ικανοποιημένοι οι υπουργοί Κικίλιας και Πιερρακάκης που έκαναν λόγο για άψογη λειτουργία του κέντρου.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 Μαρ 2021 | 17:12

Σακελλαροπούλου στο εμβολιαστικό κέντρο Ελληνικού: "Ο εμβολιασμός είναι αυτή τη στιγμή η μόνη λύση που έχουμε"

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε "δώρο προς τον άνθρωπο" το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 31 Μαρ 2021 | 08:20

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της πόλης [βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε διατηρητέο κτίριο στη οδό Συγγρού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 28 Μαρ 2021 | 09:43

Τραγωδία στην Αίγυπτο: Κτίριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος - Τουλάχιστον 16 νεκροί [Εικόνες]

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν επίσημα, στο κτίριο είχαν ανεγερθεί παράνομα τέσσερις επιπλέον όροφοι.

ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 27 Μαρ 2021 | 17:53

Είχαν τυλίξει ναρκωτικά με αφίσες του "Νονού" - Τους έπιασαν στην Αργυρούπολη και το Ελληνικό

Διακινούσαν κάνναβη και κοκαϊνη σε περιτύλιγμα με αφίσα από τη γνωστή ταινία "Νονός".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 24 Μαρ 2021 | 18:53

ΝΔ για το Eλληνικό: Η τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος - Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη στάση του

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 24 Μαρ 2021 | 16:32

Διαφωνεί ο Φίλης με την "κωλοτούμπα" του Αλέξη Τσίπρα για το Ελληνικό - Δεν ψήφισε το νομοσχέδιο

Ο Νίκος Φίλης, σε αντίθεση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 24 Μαρ 2021 | 15:34

Βουλή - Ελληνικό: Πέρασε με 264 "υπέρ" η σύμβαση - Ψηφίστηκε από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής

Η σύμβαση για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού έγινε δεκτή επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία, αφού ψηφίστηκε από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 24 Μαρ 2021 | 11:12

Κορονοϊός: Έτοιμα τα δυο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό - "Αυτοψία" από Χαρδαλιά

Τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό θα λειτουργούν σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική δυναμική τους θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα.

«ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ» 23 Μαρ 2021 | 20:15

Ελληνικό: Σκληρή κόντρα Γεωργιάδη - Ραγκούση με αφορμή φωτογραφία του Τσίπρα - "Είναι fake" απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφία, που όπως είπε, δείχνει τον ΑΛ. Τσίπρα να κρατά πανό "Το Ελληνικό δεν πωλείται".