Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

Οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι ενός ελληνικού σχολείο στη Γενεύη κινητοποιούν τα νεαρά ελληνόπουλα να ψάξουν με έξυπνο τρόπο τις ρίζες και την ιστορία τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

Οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι ενός ελληνικού σχολείο στη Γενεύη κινητοποιούν τα νεαρά ελληνόπουλα να ψάξουν με έξυπνο τρόπο τις ρίζες τους και δημιουργούν μια ζηλευτή σχολική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, τα ελληνόπουλα της Γενεύης μάθαιναν μέσα από άρθρα, οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, βιβλία και άλλες πηγές, σημαντικά γεγονότα της εποχής με πρωταγωνιστή τον Τρικούπη, στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας από την ανεξαρτησία μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

Στο τέλος κάθε παρουσίασης, ο δάσκαλός τους, Δημήτρης Λιανός, τους έθετε το ίδιο ερώτημα: «Αν βρισκόσασταν στη θέση του Τρικούπη, τι πιστεύετε ότι θα έγραφε;».

Ο Αριστείδης Α., η Έλλη Β., ο Νικόλας C., η Σέλια L., η Σοφία Β. και η Σοφία U., μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας από 12 ως 17 ετών, που φοιτούν στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης, ένα ελληνικό σχολείο στην περιοχή της Γενεύης( εκεί όπου σε μια ακτίνα 40 χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πρώτης, δεύτερης τρίτης ή και τέταρτης γενιάς) κατάφεραν να γράψουν το ημερολόγιο του Έλληνα πρωθυπουργού της εποχής, όχι με βάση τα δικά του λόγια, αλλά με βάση όσα πίστευαν ότι θα έγραφε εκείνος.

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη - εικόνα 2

Το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

«3 Μαρτίου 1882, Αθήνα

Είμαι υπερβολικά περήφανος. Σήμερα ορκίστηκα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Έχω σκεφτεί πολλές ιδέες. Αποφάσισα να ξεκινήσω τη δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Επίσης θα δώσω και ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία και το στρατό.

Τρικούπης

Αθήνα, 29 Μαρτίου 1889

Σήμερα έκανα μια σημαντική ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Πιστεύω πως πρέπει να χτιστεί μια γέφυρα που να συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο. Έτσι θα διευκολυνθεί το πέρασμα μεταξύ δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Πελοποννήσου, το οποίο είναι δύσκολο μέσω θάλασσας.

Χ.Τ.

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη - εικόνα 3

Πριν λίγο καιρό ένας θαυμαστής μου έστειλε στο σπίτι μου έναν παπαγάλο. Έχει μάθει να λέει "ζήτω ο Τρικούπης" και έχει γίνει πλέον το αγαπημένο κατοικίδιο της αδελφής μου που μένει εκεί. Όταν όμως καλεί πολιτικούς φίλους μου, ο παπαγάλος φωνάζει "μασκαρά" και δημιουργεί αμηχανία στη Σοφία.

Χ. Τρικούπης».

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη - εικόνα 4

Προσπαθήσαμε να μάθουμε την ιστορία γράφοντας την

«Προσπαθήσαμε να μάθουμε την ιστορία γράφοντάς την, όπως θα την έγραφε ο Χαρίλαος Τρικούπης μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, όπως θα ζούσε ο ίδιος την καθημερινότητά του, σύμφωνα με τις οικονομικές πολιτικές εξελίξεις, τους πολέμους» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Λιανός.

Τονίζει μάλιστα ότι ήταν μια ευκαιρία να εξοικειωθούν οι μαθητές όχι μόνο με το ιστορικό περιβάλλον της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου αλλά και με το φυσικό περιβάλλον της Αθήνας.

«Μέσα από τα γεγονότα που παρουσιάζονταν στην τάξη, τα παιδιά έμαθαν την αρχιτεκτονική της Αθήνας και αντιπροσωπευτικά της νεοκλασικά δείγματα όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ζάππειο και η Ακαδημία.

Υπήρξαν, άλλωστε, αφορμές για να πληροφορηθούν το πώς ξεκίνησαν τότε οι πρώτες ανασκαφές από τις οποίες βρέθηκαν η αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες και η Τροία. Μέσα από όλα αυτά ζήσαμε και όλη την ιστορία, όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα» προσθέτει.

Χαρακτηρίζει ιδιαίτερο τον τρόπο γραφής των παιδιών και μοναδική την αντίληψή τους για την ιστορία κάθε εποχής και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λόγια που χρησιμοποίησε η 13χρονη Έλλη για να περιγράψει την αίσθηση που προκάλεσε τόσο στην κοινή γνώμη και στον ίδιο τον Τρικούπη ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη "Το κρυφό σχολειό".

«Πριν από λίγο είχα έναν πίνακα που μίλαγε για το σχολείο που γινόταν κρυφά» γράφει η Έλλη, εκφράζει θλίψη, ωστόσο τονίζει με νόημα ότι «οι Έλληνες ποτέ δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για αυτά που θέλουν». Απέναντι σε αυτή τη διαπίστωση της μικρής του μαθήτριας, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Λιανός δηλώνει έκπληκτος και επισημαίνει ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το ελληνικό πνεύμα αν και ζουν σε ένα διεθνές περιβάλλον, αυτό της Ελβετίας όπου συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικό ιστορικό παρελθόν.

Σε αυτό, όμως, το ελληνικό σχολείο της Γενεύης, που δημιουργήθηκε το 2012 και αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο γονέων, τα ελληνόπουλα διδάσκονται θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα, την τέχνη, το θέατρο και γενικά όλες τις μορφές του ελληνικού πολιτισμού.

Την 25η Μαρτίου τα παιδιά επισκέφθηκαν την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Γενεύης και συγκεκριμένα την αίθουσα όπου βρίσκονται μόνο ελληνικά βιβλία. Εκεί ανακάλυψαν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν, τα ξεφύλλισαν, διάβασαν αποσπάσματα και κατέγραψαν στοιχεία που θεώρησαν ενδιαφέροντα.

Προσπάθησαν να βρουν συσχετισμούς ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την Ελβετία με σημείο αναφοράς τα ηλιακά ρολόγια στην αρχαιότητα και τα σημερινά ελβετικά ρολόγια

Μελέτησαν επίσης τον χρόνο και τους τρόπους μέτρησής του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έφτιαξαν κλεψύδρες με μπουκάλια και ζάχαρη, και έμαθαν τις ονομασίες των ανέμων: ο Βορρέας είναι ο βόρειος, ο Καικίας ο βορειοανατολικός, ο Απηλιώτης ο ανατολικός, ο Ζέφυρος ο δυτικός και ο Σκίρων ο βορειοδυτικός.

Προσπάθησαν να βρουν συσχετισμούς ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την Ελβετία με σημείο αναφοράς τα ηλιακά ρολόγια στην αρχαιότητα και τα σημερινά ελβετικά ρολόγια.

Ασχολήθηκαν ακόμη και με τα επιτραπέζια ρολόγια που φτιάχνονταν στις αρχές του 18ου αιώνα από φιλέλληνες στην Ευρώπη για να ενισχύσουν με χρήματα τους Έλληνες.

Μαθητές και μαθήτριες έγιναν κριτές σε έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό με συμμετέχοντες όλα τα ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στον χρόνο, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Και παρά την ηλικία τους βαθμολόγησαν με τις υψηλότερες βαθμολογίες, τα τραγούδια "Δεν έχω χρόνο" του Μιχάλη Χατζηγιάννη και "Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες" της Ρένας Κουμιώτη.

Στο τέλος Απριλίου τα ελληνόπουλα της Ελβετίας υποδέχτηκαν στο σχολείο τους αντιπροσωπεία του πρώτου πειραματικού γυμνασίου Αθηνών και εργάστηκαν μαζί σε κοινές εργασίες για τη φιλοσοφία και τον ρητορικό λόγο.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί και μαθητές υπόσχονται νέες εκπλήξεις μάθησης, έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Με πληροφορίες και φωτό από το ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 08:55

Σε κλοιό κατάληψης το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Συνεχίζεται η ένταση [εικόνες βίντεο]

"Μπαρούτι" εξακολουθεί να μυρίζει στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου μαθητές του σχολείου έκλεισαν τις πόρτες με λουκέτα, προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάληψη.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΙΔΙΑ 19 Ιαν 2022 | 20:01

Βόλος: Φυλάκιση 7 μηνών στην 33χρονη που δεν έστελνε την κόρη της σχολείο και προειδοποίηση για αφαίρεση γονικής μέριμνας

Το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη φοίτησή του γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν και σκληρότερα μέτρα, είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου στο Βόλο

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 18 Ιαν 2022 | 21:59

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί και καταστροφές σε Γυμνάσιο στη Νικόπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο 6ο Γυμνάσιο Νικόπολης

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 18 Ιαν 2022 | 11:32

Παραλίγο τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Κατέρρευσε στέγαστρο σε σχολείο - Ανησυχία σε μαθητές και γονείς

Την περίοδο των Χριστουγέννων κατέρρευσε το στέγαστρο στο σχολείο του Νέου Ηρακλείου. Εμφανίστηκε πρόβλημα με τη στατικότητα και ανησυχεί μαθητές και καθηγητές.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 17 Ιαν 2022 | 17:33

Παραιτήθηκε ο CEO της Credit Suisse - Είχε παραβιάσει επανειλημμένως την καραντίνα για τον κορονοϊό

Ο Αντόνιο Χόρτα Οσόριο παραβίασε σε τουλάχιστον δυο περιστάσεις τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και αυτό του κόστισε την θέση του .

ΜΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 17 Ιαν 2022 | 06:33

Τρίπολη: Ενας υπέροχος δάσκαλος από την Αργολίδα μεταμόρφωσε αίθουσα δημοτικού σχολείου [εικόνες]

Ο 29χρονος δάσκαλος, υλοποιώντας μια καινοτόμο πρακτική, έβαψε και ζωγράφισε την αίθουσα, έτσι ώστε οι μαθητές να νιώθουν ακόμα πιο ευχάριστο το χώρο όπου περνούν πολλές ώρες της ημέρας.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ 14 Ιαν 2022 | 08:33

Θεσσαλονίκη: Θύμα ξυλοδαρμού 22χρονος μέσα σε προαύλιο σχολείου

Ο 22χρονος δέχτηκε επίθεση από ομάδα 10-15 ατόμων. οι οποίοι του κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα με χρήση σωματικής βίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 11 Ιαν 2022 | 19:33

ΕΟΔΥ: Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο - Οι οδηγίες για τις στενές επαφές μαθητών και εκπαιδευτικών

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι σε περίπτωση θετικού self-test μαθητή, δε χρειάζεται PCR αλλά rapid.

ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 09 Ιαν 2022 | 21:32

Mε αρνητικό self test- ακόμα και έξω από το σχολείο- επιστρέφουν αύριο στα θρανία οι μαθητές

Με αρνητικό self test το οποίο θα κάνουν έξω από τα σχολεία και όχι εντός, θα μπορούν να προσέλθουν κανονικά στα μαθήματα τους,όσοι μαθητές δεν μπόρεσαν να τα βρουν στα φαρμακεία.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΙΠΟΘΥΜΗ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ 09 Ιαν 2022 | 19:47

Αγρίνιο: Δεκατετράχρονη λιποθύμησε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε σχολείο

Δεκατετράχρονο κορίτσι κατέρρευσε στο προαύλιο σχολείου στο Αγρίνιο, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 07 Ιαν 2022 | 07:38

Το εναλλακτικό σχολείο του Άρτσι: Καμία σχέση με τα αυστηρά σχολεία του Τζορτζ, της Σάρλοτ και του Λούις

Ο Αρτσι διδάσκεται συναισθηματική αγωγή, ενσυνειδητότητα και βιωσιμότητα από την ηλικία των δύο ετών - Γιατί οι γονείς του δεν τον πήγαν στο σχολείο της ελίτ.

ΠΑΕΙ ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 05 Ιαν 2022 | 15:04

Απίστευτη καταγγελία: Πατέρας "Θεματοφύλακας" ανάγκασε το παιδί του να χάσει τη σχολική χρονιά

Πατέρας που αυτοαποκαλείται "Θεματοφύλακας του Συντάγματος", σύμφωνα με καταγγελία, στερεί τη μόρφωση από το παιδί του.

03 Ιαν 2022 | 11:19

ΓΓ υπουργείου Παιδείας: Στρατηγικός στόχος το άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου.