Follow us

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

Οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι ενός ελληνικού σχολείο στη Γενεύη κινητοποιούν τα νεαρά ελληνόπουλα να ψάξουν με έξυπνο τρόπο τις ρίζες και την ιστορία τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

Οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι ενός ελληνικού σχολείο στη Γενεύη κινητοποιούν τα νεαρά ελληνόπουλα να ψάξουν με έξυπνο τρόπο τις ρίζες τους και δημιουργούν μια ζηλευτή σχολική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, τα ελληνόπουλα της Γενεύης μάθαιναν μέσα από άρθρα, οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, βιβλία και άλλες πηγές, σημαντικά γεγονότα της εποχής με πρωταγωνιστή τον Τρικούπη, στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας από την ανεξαρτησία μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

Στο τέλος κάθε παρουσίασης, ο δάσκαλός τους, Δημήτρης Λιανός, τους έθετε το ίδιο ερώτημα: «Αν βρισκόσασταν στη θέση του Τρικούπη, τι πιστεύετε ότι θα έγραφε;».

Ο Αριστείδης Α., η Έλλη Β., ο Νικόλας C., η Σέλια L., η Σοφία Β. και η Σοφία U., μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας από 12 ως 17 ετών, που φοιτούν στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης, ένα ελληνικό σχολείο στην περιοχή της Γενεύης( εκεί όπου σε μια ακτίνα 40 χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πρώτης, δεύτερης τρίτης ή και τέταρτης γενιάς) κατάφεραν να γράψουν το ημερολόγιο του Έλληνα πρωθυπουργού της εποχής, όχι με βάση τα δικά του λόγια, αλλά με βάση όσα πίστευαν ότι θα έγραφε εκείνος.

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη - εικόνα 2

Το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη

«3 Μαρτίου 1882, Αθήνα

Είμαι υπερβολικά περήφανος. Σήμερα ορκίστηκα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Έχω σκεφτεί πολλές ιδέες. Αποφάσισα να ξεκινήσω τη δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Επίσης θα δώσω και ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία και το στρατό.

Τρικούπης

Αθήνα, 29 Μαρτίου 1889

Σήμερα έκανα μια σημαντική ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Πιστεύω πως πρέπει να χτιστεί μια γέφυρα που να συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο. Έτσι θα διευκολυνθεί το πέρασμα μεταξύ δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Πελοποννήσου, το οποίο είναι δύσκολο μέσω θάλασσας.

Χ.Τ.

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη - εικόνα 3

Πριν λίγο καιρό ένας θαυμαστής μου έστειλε στο σπίτι μου έναν παπαγάλο. Έχει μάθει να λέει "ζήτω ο Τρικούπης" και έχει γίνει πλέον το αγαπημένο κατοικίδιο της αδελφής μου που μένει εκεί. Όταν όμως καλεί πολιτικούς φίλους μου, ο παπαγάλος φωνάζει "μασκαρά" και δημιουργεί αμηχανία στη Σοφία.

Χ. Τρικούπης».

Αυτό είναι το αλλιώτικο ημερολόγιο του Χαρίλαου Τρικούπη - εικόνα 4

Προσπαθήσαμε να μάθουμε την ιστορία γράφοντας την

«Προσπαθήσαμε να μάθουμε την ιστορία γράφοντάς την, όπως θα την έγραφε ο Χαρίλαος Τρικούπης μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, όπως θα ζούσε ο ίδιος την καθημερινότητά του, σύμφωνα με τις οικονομικές πολιτικές εξελίξεις, τους πολέμους» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Λιανός.

Τονίζει μάλιστα ότι ήταν μια ευκαιρία να εξοικειωθούν οι μαθητές όχι μόνο με το ιστορικό περιβάλλον της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου αλλά και με το φυσικό περιβάλλον της Αθήνας.

«Μέσα από τα γεγονότα που παρουσιάζονταν στην τάξη, τα παιδιά έμαθαν την αρχιτεκτονική της Αθήνας και αντιπροσωπευτικά της νεοκλασικά δείγματα όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ζάππειο και η Ακαδημία.

Υπήρξαν, άλλωστε, αφορμές για να πληροφορηθούν το πώς ξεκίνησαν τότε οι πρώτες ανασκαφές από τις οποίες βρέθηκαν η αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες και η Τροία. Μέσα από όλα αυτά ζήσαμε και όλη την ιστορία, όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα» προσθέτει.

Χαρακτηρίζει ιδιαίτερο τον τρόπο γραφής των παιδιών και μοναδική την αντίληψή τους για την ιστορία κάθε εποχής και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λόγια που χρησιμοποίησε η 13χρονη Έλλη για να περιγράψει την αίσθηση που προκάλεσε τόσο στην κοινή γνώμη και στον ίδιο τον Τρικούπη ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη "Το κρυφό σχολειό".

«Πριν από λίγο είχα έναν πίνακα που μίλαγε για το σχολείο που γινόταν κρυφά» γράφει η Έλλη, εκφράζει θλίψη, ωστόσο τονίζει με νόημα ότι «οι Έλληνες ποτέ δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για αυτά που θέλουν». Απέναντι σε αυτή τη διαπίστωση της μικρής του μαθήτριας, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Λιανός δηλώνει έκπληκτος και επισημαίνει ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το ελληνικό πνεύμα αν και ζουν σε ένα διεθνές περιβάλλον, αυτό της Ελβετίας όπου συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικό ιστορικό παρελθόν.

Σε αυτό, όμως, το ελληνικό σχολείο της Γενεύης, που δημιουργήθηκε το 2012 και αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο γονέων, τα ελληνόπουλα διδάσκονται θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα, την τέχνη, το θέατρο και γενικά όλες τις μορφές του ελληνικού πολιτισμού.

Την 25η Μαρτίου τα παιδιά επισκέφθηκαν την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Γενεύης και συγκεκριμένα την αίθουσα όπου βρίσκονται μόνο ελληνικά βιβλία. Εκεί ανακάλυψαν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν, τα ξεφύλλισαν, διάβασαν αποσπάσματα και κατέγραψαν στοιχεία που θεώρησαν ενδιαφέροντα.

Προσπάθησαν να βρουν συσχετισμούς ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την Ελβετία με σημείο αναφοράς τα ηλιακά ρολόγια στην αρχαιότητα και τα σημερινά ελβετικά ρολόγια

Μελέτησαν επίσης τον χρόνο και τους τρόπους μέτρησής του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έφτιαξαν κλεψύδρες με μπουκάλια και ζάχαρη, και έμαθαν τις ονομασίες των ανέμων: ο Βορρέας είναι ο βόρειος, ο Καικίας ο βορειοανατολικός, ο Απηλιώτης ο ανατολικός, ο Ζέφυρος ο δυτικός και ο Σκίρων ο βορειοδυτικός.

Προσπάθησαν να βρουν συσχετισμούς ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την Ελβετία με σημείο αναφοράς τα ηλιακά ρολόγια στην αρχαιότητα και τα σημερινά ελβετικά ρολόγια.

Ασχολήθηκαν ακόμη και με τα επιτραπέζια ρολόγια που φτιάχνονταν στις αρχές του 18ου αιώνα από φιλέλληνες στην Ευρώπη για να ενισχύσουν με χρήματα τους Έλληνες.

Μαθητές και μαθήτριες έγιναν κριτές σε έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό με συμμετέχοντες όλα τα ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στον χρόνο, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Και παρά την ηλικία τους βαθμολόγησαν με τις υψηλότερες βαθμολογίες, τα τραγούδια "Δεν έχω χρόνο" του Μιχάλη Χατζηγιάννη και "Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες" της Ρένας Κουμιώτη.

Στο τέλος Απριλίου τα ελληνόπουλα της Ελβετίας υποδέχτηκαν στο σχολείο τους αντιπροσωπεία του πρώτου πειραματικού γυμνασίου Αθηνών και εργάστηκαν μαζί σε κοινές εργασίες για τη φιλοσοφία και τον ρητορικό λόγο.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί και μαθητές υπόσχονται νέες εκπλήξεις μάθησης, έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Με πληροφορίες και φωτό από το ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 26 Σεπ 2023 | 16:57

Λαμία: Χειρουργείο σε πόδια και σπονδυλική στήλη για τον 13χρονο μαθητή που έπεσε από την ταράτσα του σχολείου

Ο 13χρονος μαθητής τραυματίστηκε όταν υποχώρησε κάγκελο στο οποίο στηριζόταν στη ταράτσα του σχολείου του στη Λαμία.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 25 Σεπ 2023 | 16:31

Συναγερμός στη Λαμία: 13χρονος μαθητής έπεσε από ταράτσα σχολείου - Με σοβαρά τραύματα μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας

Ο 13χρονος μαθητής έπεσε στο κενό από ύψος 5 μέτρων όταν υποχώρησαν τα κάγκελα στην ταράτσα του σχολείου.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 21 Σεπ 2023 | 13:07

Βόλος: Επεσε η καγκελόπορτα του 2ου ΕΠΑΛ και χτύπησε εκπαιδευτικό στο κεφάλι

Κατέρρευσε ξαφνικά η καγκελόπορτα του 2ου ΕΠΑΛ στον Βόλο και χτύπησε εκπαιδευτικό στο κεφάλι.

ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥΑΣΙ 18 Σεπ 2023 | 23:29

Γαλλία: Αυτοκτόνησε μαθητής θύμα bullying - Απαράδεκτη η στάση του σχολείου που απείλησε με "νομικές συνέπειες"

Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα μαθητές στη Γαλλία είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολείο.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 15 Σεπ 2023 | 15:02

Τραυματίστηκαν τρεις μαθητές από πτώση σοβάδων σε σχολείο στα Πετράλωνα

Τρεις μικροί μαθητές τραυματίστηκαν από πτώση σοβάδων σε σχολείο στα Πετράλωνα.

ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 15 Σεπ 2023 | 08:41

Εύβοια: Νήπιο μπερδεύτηκε και πήγε στο Δημοτικό - Του έδωσαν μέχρι και... βιβλία

Αναταραχή προκλήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Εύβοιας το πρωί της Πέμπτης, καθώς μικρός μαθητής που θα έπρεπε να βρίσκεται στο νηπιαγωγείο μπερδεύτηκε και πήγε σε… μεγαλύτερη τάξη.

ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ 12 Σεπ 2023 | 16:14

"Πρωτάκι" ο Παναγιώτης - Ραφαήλ: Συγκίνηση για την πρώτη μέρα στο σχολείο του "μικρού ήρωα" [εικόνα]

"Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με ενθουσιασμό και πολλή όρεξη! Είμαστε πολύ συγκινημένοι που φτάσαμε ως εδώ χάρη στην αγάπη σας" λένε οι γονείς του Παναγιώτη - Ραφαήλ

12 Σεπ 2023 | 09:52

Δήμος Μπακογιάννης: Η πρώτη μέρα στο σχολείο και το super κολατσιό που του ετοίμασε η μαμά του

Η αγχωμένη Σία Κοσιώνη μας έδειξε το κολατσιό που ετοίμασε στον γιο της - Η πρώτη μέρα στο σχολείο για τον Δήμο Μπακογιάννη.

ΤΟ ΣΤΙΛΑΤΟ ΜΙΝΙ BLAZER DRESS 12 Σεπ 2023 | 09:35

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η πρωινή εμφάνιση με λευκό μίνι blazer dress και μαύρες slingback γόβες με διαφάνεια

H υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου φόρεσε ένα στιλάτο μίνι blazer dress, που από τη μέση και πάνω ήταν σακάκι και από τη μέση και κάτω μίνι φούστα.

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 11 Σεπ 2023 | 09:48

Αρκάς: Ο Θανασάκης και οι φίλοι του εύχονται για τη νέα σχολική χρονιά [εικόνα]

Ο Αρκάς εύχεται στα παιδιά για τη νέα τους σχολική χρονιά, μέσα από τους μικρούς ήρωές του.

"ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ" 04 Σεπ 2023 | 13:17

Κόρινθος: Αντιδράσεις για πολύχρωμα... ταβάνια σε σχολείο που θυμίζουν ΛΟΑΤΚΙ+– Τι απαντά ο σύλλογος γονέων

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πολύχρωμο βάψιμο σε μπαλκόνια του 2ου δημοτικού σχολείου της Κορίνθου, το οποίο κάποιοι γονείς συνδύασαν με τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΣΕ ΚΟΛΟΝΑ 03 Οκτ 2023 | 22:47

Δομοκός: Τρομακτικό τροχαίο για τριμελή οικογένεια με 2,5 ετών παιδάκι - Σώθηκαν από θαύμα

Τραυματίστηκε σοβαρά ο 43χρονος που οδηγούσε το αυτοκίνητο. Βγήκαν σώοι η 37χρονη μητέρα και το παιδάκι τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ 03 Οκτ 2023 | 22:33

ΟΑΚΑ - Συνεργάτης του Καλατράβα για το χαμένο εγχειρίδιο: "Αστεία πράγματα - Ας το ζητούσαν από μένα, εγώ το είχα" [Βίντεο]

Ο πολιτικός μηχανικός Φαίδων Καρυδάκης μίλησε στο Star και δήλωσε πως "συμμετείχα σε μια διεθνή επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει να ελέγξει και να εγκρίνει την αρχική μελέτη Καλατράβα"