Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των συλληφθέντων για την απαγωγή Λεμπιδάκη που κρατήθηκε όμηρος τουλάχιστον 6 μήνες

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη

Τα πλήρη στοιχεία, ονόματα και φωτογραφίες των επτά προφυλακισθέντων για την απαγωγή Λεμπιδάκη δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ( 11 Οκτωβρίου).

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων.

Πρόκειται για τους :

Κλάδο Εμμανουήλ του Δράκου και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1974 στο Ρέθυμνο. Αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας που κρατούσαν τον Λεμπιδάκη.

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 2

2 Γρηγοριάδη Βασίλη του Παναγιώτη και της Μαρίκας, που γεννήθηκε το 1977 στην Π.Γ.Δ.Μ. Ο Σκοπιανός που φρόντιζε τον επιχειρηματία και εξαιτίας των δικών του τηλεφωνημάτων αποκαλύφθηκε ο χώρος κράτησης του Λεμπιδάκη.

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 3

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 4

Η σιγουριά των αστυνομικών πως στην μάνδρα ανταλλακτικών κρατείται ο επιχειρηματίας, για να δοθεί η παρακινδυνευμένη διαταγή επέμβασης, προήλθε από τις τρεις επικοινωνίες του 40χρονου Σκοπιανού φρουρού του με τον 43χρονο ιδιοκτήτη της, δύο ημέρες πριν την επιχείρηση. Ο φρουρός ζητούσε την «έγκριση» να δώσει στον Μιχάλη Λεμπιδάκη το… τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, ενώ παρήγγειλε καπνό και αποσμητικό χώρο γιατί βρωμούσε η χημική τουαλέτα! Σε μία τρίτη επικοινωνία ενημέρωνε για τα προβλήματα υγείας του «μωρού» (Μιχάλης Λεμπιδάκης).

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Σκοπιανός ζητά από τον ιδιοκτήτη την άδεια για το αν θα δώσει σε «άτομο που βρίσκεται σε έτερο δωμάτιο του οικήματος», τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ενώ του ζητά να φέρει αποσμητικό χώρου, γιατί βρωμάει η τουαλέτα του δωματίου όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο άτομο. Τις επόμενες δύο ημέρες του ζητά και πάλι τσιγάρα ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου τον ενημερώνει σχετικά με πρόβλημα υγείας του «μωρού» (Μιχάλης Λεμπιδάκης).

Η τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο Σκοπιανός από τις 18 Σεπτεμβρίου ενεργοποιούσε κεραία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», όπου και παρέμενε σταθερός μέχρι και την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ κάλυπτε την Γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, όπου βρισκόταν η επιχείρηση ανταλλακτικών του 43χρονου ιδιοκτήτη της.

3) Πολομαρκάκη Εμμανουήλ του Οδυσσέα και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1973 στα Χανιά. Ηταν ο ιδιοκτήτης του στριπτιτζάδικου ο οποίος αρνείται την συμμετοχή του στην απαγωγή.

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 5

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 6

4) Γλυνιαδάκης Ελευθέριος του Ιωάννη και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε το 1995 στο Ρέθυμνο. Είχε πετάξει το κινητό τηλέφωνο πριν από τον τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας που οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 7

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 8

5) Πολάκης Σταμάτιος του Νικολάου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε το 1971 στο Ρέθυμνο. Ηταν φροντιστής του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της ομηρείας του και είχε πει στην κατάθεση του ότι πλέον φοβάται για τη ζωή του.

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 9

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 10

Ο στρατολογητής παππούς... φοβάται

Ο 46χρονος Πολάκης είναι ο φερόμενος «στρατολογητής» του νέου πυρήνα, ομολόγησε ότι έλαβε μέρος στην απαγωγή 15-20 ημέρες μετά την εκδήλωσή της. Υποστήριξε ότι τον προσέγγισαν ένας άνδρας που τον έλεγε «Γιάννη», γιατί είχε δουλέψει για εκείνον ως εργάτης, ρωσικής καταγωγής και ένας άγνωστος και του πρότειναν να βγάλει χρήματα. «Δελεάστηκα από την πρόταση και δέχθηκα. Τότε κάποιο βράδυ ήρθε από το σπίτι μου αυτός ο Γιάννης από κοινού με το άλλο άτομο πιθανόν από τη Ρωσία και μου πρόσφερε 100.000 ευρώ για να προσέχω τον Λεμπιδάκη. Η συμφωνία μας ήταν να πηγαίνω να μένω σε χώρο που τον κρατούσαν και να του δίνω φαγητό, να προσέχω αν κάτι χρειαστεί και να έχω το νου μου. Συμφώνησα και ξεκίνησα τη φύλαξή του. Πήγαινα από τον Απρίλιο μέχρι και πριν ενάμιση μήνα, κάποιες ημέρες και τον έβλεπα. Στο δωμάτιο που φυλάγανε τον κύριο Μιχάλη υπήρχε όπλο -τύπου καλάσνικοφ όχι δικό μου, αλλά μου το είχαν δείξει για να ξέρω που είναι και μήπως μου χρειαστεί. Ο κύριος Μιχάλης ήταν δεμένος με κάποια αλυσίδα, εγώ τον έβρισκα πάντα έτσι. Εκείνος πήγαινε σε μια χημική τουαλέτα που ήταν στο δωμάτιό του και εγώ τον φρόντιζα. Ο ίδιος δεν ήταν πάντα καλά ψυχολογικά και εγώ καθόμουν και τον άκουγα να μου λέει τα παράπονά του για να ξεσπάει γιατί με τον καιρό τον συμπόνεσα. Οι εντολές μου ήταν να φοράω κουκούλα και γυαλιά ηλίου και να μην τα βγάζω καθόλου για να μη με δει στο πρόσωπο, έτσι και έκανα. Ερχόταν κάποια άτομα που έφερναν φαγητό και για εμένα και για τον κύριο Μιχάλη εγώ το έπαιρνα χωρίς να τους δω και το πήγαινα για να το φάμε. Τις φορές που κουβεντιάζαμε με τον κύριο Μιχάλη με έλεγε ‘παππού’.» καταθέτει ο 46χρονος. Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν σε πόσα διαφορετικά σπίτια τον πρόσεχε ως φύλακας εκείνος απάντησε: «Εγώ έχω πάει σε δύο σπίτια συνολικά», και όταν τον ξαναρώτησαν που ήταν αυτά, ο 46χρονος τους είπε: «Δεν μπορώ να σας πω φοβάμαι».

6) Παντρεμένος Χρήστος του Βασιλείου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα.

Ο μεσίτης που έμπλεξε την 16χρονη κόρη του

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 11

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 12

Πρόκειται για τον μεσίτη ο οποίος είχε εμπλέξει και την 16χρονη κόρη του. Εκανε τις διαπραγματεύσεις με τα μέλη της οικογένειας, είχε ταξιδεύσει στην Αθήνα για να δώσει την εντύπωση ότι ενδεχομένως ο Λεμπιδάκης να κρατείται στην Αθήνα.

7) Σταγογιάννης Εμμανουήλ του Γρηγορίου και της Μαρίας, που γεννήθηκε 1972 στο Ρέθυμνο. Ξυλουργός στο επάγγελμα μέλος της ευρύτερης ομάδας, που είχε επιχειρήσει να κάψει και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απαγωγέας - ακτιβιστής κατά των πλειστηριασμών

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 13

Αυτοί είναι οι απαγωγείς που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη - εικόνα 14

Σε κάποιο σημείο της δικογραφίας, ο 45χρονος ακτιβιστής των πλειστηριασμών και εμπρηστής των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφεται ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον 1ο και 2ο πυρήνα της συμμορίας μετά τις αρχικές αποχωρήσει, ενώ φέρεται να γνωρίζει και την αιτία απενεργοποίησης των πρώτων, οι οποίοι αποχώρησαν ως «απογοητευμένοι» ή στοχευμένοι από την αστυνομία. Μεταξύ αυτών, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναζητούν τον… αριστερόχειρα με την βαριοπούλα, τον άνθρωπο που συμμετείχε στην αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, σπάζοντας το τζάμι του οδηγού, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες.

Η αστυνομία ψάχνει άλλους έξι - σε κλοιό και ο επιχειρησιακός αρχηγός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TOC οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης ετοιμάζουν έξι συλλήψεις ατόμων, τρεις στην Αθήνα και τρεις στην Κρήτη, που συμμετείχαν ενεργά στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Οι δύο πρώτοι είχαν συναντήσεις με τον 60χρονο μεσίτη και αδερφό κατηγορουμένου στην Αθήνα, ενώ φέρεται να προέβησαν σε τουλάχιστον τρεις επαφές διαπραγμάτευσης με μέλη της οικογένειας του επιχειρηματία. Τα δύο άτομα από την Κρήτη, φαίνεται πως βρέθηκαν σε «μυστική» συνάντηση με τρεις από τους συλληφθέντες στα Βρασκά Σφακίων, και σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχαν ενεργή συμμετοχή στην διάπραξη της απαγωγής και απόκρυψη του ομήρου.

Την ίδια ώρα έχουν συλλέξει στοιχεία για τον «επιχειρησιακό αρχηγό» της απαγωγής, που είχε κατηγορηθεί και για αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τα οποία σύντομα θα μετατρέψουν τις αρχικές ενδείξεις σε ενοχοποιητικά τεκμήρια ενοχής του. Σε αυτό το σημείο τα στελέχη της αστυνομίας, φοβούνται το ενδεχόμενο δολοφονικής «βεντέτας» αν σπάσει η… ομερτά, και οδηγήσει στον ασύλληπτο «πυρήνα».

Στελέχη της αστυνομίας που ασχολούνται με την σοβαρή υπόθεση υποστηρίζουν ότι τα τέσσερα αυτά άτομα έγιναν «αόρατα», από τη στιγμή που θεώρησαν ότι… κάηκαν, μετά τον «τυχαίο» αστυνομικό έλεγχο στις 7 Ιουλίου, όταν ο 22χρονος που είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας της πεθεράς του, πέταξε κινητό τηλέφωνο, που είχε χρησιμοποιηθεί εκείνη τη νύχτα για διαπραγμάτευση με μέλη της οικογένειας του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Οι τέσσερις ύποπτοι που αναμένεται να συλληφθούν, στα τέλη Ιουλίου είχαν «μυστική» συνάντηση στα Σφακιά στην οποία παραβρέθηκε και ο φερόμενος «επιχειρησιακός αρχηγός», ενώ ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση στην ίδια περιοχή στις αρχές Αυγούστου, κάτι που αποτέλεσε την οριστική απόφασή τους να παρακολουθούν από απόσταση...

Αυτό είναι όλο το κατηγορητήριο σε βάρος των 7 συλληφθέντων

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης ως μέλους σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 322 και 385 Π.Κ., υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις της κατοχής όπλων προς εξυπηρέτηση των σκοπών της και της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της, της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντα ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, της απόπειρας εκβίασης από κοινού, της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού τυφεκίου, της αντίστασης, του εμπρησμού από πρόθεση από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τελεσθείσας δια πυρός από κοινού και κατ΄εξακολούθηση, της παράνομης κατοχής πυρομαχικών (φυσίγγια πυροβόλου ή κυνηγετικού όπλου), της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, της παράνομης κατοχής φωτοβολίδων και της κλοπής από κοινού και κατά εξακολούθηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 21 Νοε 2020 | 09:33

Συναγερμός στις φυλακές Διαβατών: Δύο νεκροί από κορονοϊό και πάνω από 90 κρατούμενοι θετικοί

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη έχει "χυπήσει" και τις φυλακές Διαβατών - Τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 20 Νοε 2020 | 07:57

Θερίζει την Αστυνομία ο κορονοϊός: Πάνω από 770 κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στη Θεσσαλονίκη που είναι εδώ και μέρες στο "κόκκινο" υπάρχουν πολλά κρούσματα και σε αστυνομικούς.

ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ 20 Νοε 2020 | 07:55

Ομολόγησε ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη: "Μπήκα στον ISIS για να πάρω εκδίκηση"

Ο 27χρονος τζιχαντιστής ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δολοφονικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ 19 Νοε 2020 | 07:46

Ο απολογισμός του Πολυτεχνείου: 37 συλλήψεις, 352 προσαγωγές και 290 πρόστιμα των 300 ευρώ

Από τις 100 προσαγωγές που έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, λίγες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ "ΑΙΑΝΤΕΣ" 18 Νοε 2020 | 07:45

Πώς το ΚΚΕ αιφνιδίασε δύο φορές την Αστυνομία - Προσαγωγές και "πόλεμος" στο κέντρο της Αθήνας

Πως απάντησε η ΕΛΑΣ στις παράνομες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για διασπορά του κορονοϊού.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΠΟΡΕΙΑ 17 Νοε 2020 | 07:37

Πολυτεχνείο: Σχέδιο αποτροπής σε πέντε στάδια από την ΕΛ.ΑΣ. - Από συστάσεις μέχρι πρόστιμα και δακρυγόνα

Με πέντε στάδια θα γίνει η σημερινή αποτροπή συγκεντρώσεων-πορειών στο Πολυτεχνείο. Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 4 ατόμων.

16 Νοε 2020 | 07:51
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 14 Νοε 2020 | 07:47

Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών - Σε αστυνομικό κλοιό όλα τα Ιδρύματα

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας, οι εντολές που έχουν οι αξιωματικοί είναι η αποτροπή μεγάλων συγκεντρώσεων και κυρίως πορειών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 12 Νοε 2020 | 07:44

"Επιδημία" με ιό υπολογιστών μέσω email που κλέβει προσωπικά στοιχεία, κωδικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς

Απάτη με μειλ απατεώνων που που κλέβει τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 12 Νοε 2020 | 07:41

Σαρώνει και την Αστυνομία ο κορονοϊός: 550 κρούσματα - Τα 330 στη Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων με 62.245 ελέγχους.

Η "ΡΟΥΛΕΤΑ" ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 11 Νοε 2020 | 07:56

Παράνομο κορονο-καζίνο με 67 άτομα στο κέντρο της Αθήνας [απίστευτες εικόνες και βίντεο]

Το παράνομο καζίνο στην Γ' Σεπτεμβρίου ήταν ανοιχτό με κόσμο, ενώ οι περισσότεροι παίκτες δε φορούσαν μάσκες.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 11 Νοε 2020 | 07:52

Φονικό στην Αγία Βαρβάρα: "Εκατσα στο κρεβάτι μου και άκουγα τη μητέρα μου να ουρλιάζει όταν τη σκότωναν"

Ανατριχιαστικές οι φράσεις που είπαν οι τρεις ανήλικοι κατηγορούμενοι για το φονικό στην Αγία Βαρβάρα.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ 10 Νοε 2020 | 07:50

Φονικό στην Αγία Βαρβάρα: Αυτοί είναι οι τρεις ανήλικοι που σκότωσαν την 50χρονη - Σοκάρουν οι ομολογίες τους [εικόνες]

Ο στυγνός επίλογος με μια προμελετημένη δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα. Πώς η 15χρονη με τους άλλους δύο ανήλικους σκότωσαν τη μητέρα της.