Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο, με τους άντρες των αρχών να ερευνούν εξονυχιστικά τον 54χρονο μάγειρα στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και τον 35χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου που συνελήφθησαν ως κατάσκοποι. Οι δυο Έλληνες, μουσουλμάνοι της Θράκης, κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση κατασκοπείας και την μέθοδο στρατολόγησης που χρησιμοποιούσε ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στα Δωδεκάνησα είναι καταιγιστικές, ενώ φαίνεται πως οι δύο ύποπτοι είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ από τον περασμένο Αύγουστο, πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, οι δυό τους είχαν ανταλλάξει περίπου 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ανάμεσά τους και υποβρυχίων. Οι φωτογραφίες των υποβρυχίων που έχουν εντοπιστεί στους υπολογιστές που κατασχέθηκαν από τα σπίτια των κατηγορούμενων για κατασκοπεία είναι κυρίως από το λιμάνι της Ρόδου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του 35χρονου - Σημαντικός Τούρκος αξιωματούχος ο "σύνδεσμός" τους
Στο στόχαστρο πλέον των Αρχών είναι οι διασυνδέσεις των δύο ανδρών, και κυρίως του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μεγαλύτερου και οργανωμένου κυκλώματος κατασκοπείας. Κυρίαρχη αναζήτηση των ελληνικών αρχών είναι αν ο αποδέκτης των πληροφοριών είναι φυσικό πρόσωπο που ενδεχομένως είναι ο "ενδιάμεσος" με την Τουρκική ΜΙΤ.

Τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούν ακτοπλοϊκά ταξίδια του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου, που κατηγορείται για κατασκοπεία, προς την Μαρμαρίδα και Φετιγιέ της Τουρκίας. Δεν αποκλείουν ο κατηγορούμενος να έδινε δια ζώσης κάποιες "διαβαθμισμένες" πληροφορίες και υλικό, που θεωρούσε σοβαρότερες και χρειαζόταν προσωπική επαφή με τον "αποδέκτη" τους.
Ωστόσο σύμφωνα με "Τα Νέα" ο "σύνδεσμός" τους στην Τουρκία, ο άνθρωπος δηλαδή στον οποίο έφταναν οι πληροφορίες, βρέθηκε από την παρακολούθηση των e-mail που αντάλλασσαν καθημερινά οι δύο άντρες. Το πρόσωπο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να ανήκει στο στενό περιβάλλον σημαντικού Τούρκου αξιωματούχου της κυβέρνησης Ερντογάν.
Έρευνα για το αν είχε στρατολογήσει και άλλους
Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν αν ο 35χρονος είχε στρατολογήσει και άλλους "μάγειρες" σαν τον 54χρονο, σε άλλα ελληνικά νησιά, οι οποίοι του έστελναν παρόμοιες πληροφορίες και βιντεοληπτικό υλικό από στρατόπεδα και στρατιωτικές κινήσεις σε κομβικά σημεία των νησιών μας. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ευρύτερο, ακόμη και "ερασιτεχνικό", δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.
Οι ελληνικές αρχές είχαν θέσει τους δυο άνδρες υπό παρακολούθηση από τον περασμένο Αύγουστο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πληροφορία Έλληνα στρατιωτικού, που ταξίδευε με το πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και θεώρησε ύποπτες τις ερωτήσεις που του έκανε ο 54χρονος μάγειρας.
Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", η πληροφορία αυτή ενεργοποίησε τον μηχανισμό παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές. Κατά τις ελληνικές αρχές, οι πληροφορίες που έδινε ο μάγειρας στον προξενικό υπάλληλο δεν ήταν μόνο "για το καλό της πατρίδας" αλλά είχε και οικονομικό αντάλλαγμα, που σύμφωνα με πληροφορίες έφτανε τις 10.000€ το μήνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr