Αυτόπτης μάρτυρας: Στον Φύσσα επιτέθηκε ναζιστικό τάγμα εφόδου

"Ήταν τάγμα εφόδου αυτό που τους επιτέθηκε... είναι ναζί", τόνισε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αίτημα για αυτοψία.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Αυτόπτης μάρτυρας: Στον Φύσσα επιτέθηκε ναζιστικό τάγμα εφόδου

Ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. "Επιτέλους, δεν είναι αυτή συμπεριφορά μεταξύ συναδέλφων", εξεμάνη η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη.

Όλα ξεκίνησαν από τις ερωτήσεις προς την μάρτυρα ,Παναγιώτα Καραγγιανίδου, του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Θ. Θεοδωρόπουλου, σχετικά μετην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής όπως προκύπτει και από τα καταστατικό της ίδιας της οργάνωσης. Η μάρτυρας χαρακτήρισε ως τάγμα εφόδου την ομάδα που επιτέθηκε εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι σε βάρος του 34χρονου μουσικού και της παρέας του.

Πολ.αγ.: Που εντάσσονται ιδεολογικά όσα επικαλείται η Χ.Α ;

Υπερ.: Ιδεολογία ήρθαμε να κρίνουμε;

Πολ.αγ.: Έχετε ακούσει σε σχέση με τον φασισμό και την εμπειρία της χώρας τι ήταν τα Ες-Ες;

Υπερ.: Τι σχέση έχει αυτό;

Πολ.αγ. : Είναι ολα αυτά μεσα στη δικογραφία, μέσα στο βούλευμα. Τι γνώμη έχετε κυρία μάρτυρα για τον Χίτλερ;

Αντιδρά σ΄ αυτό το σημείο η πρόεδρος του δικαστηρίου ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, συνεχίζει ακάθεκτος τις ερωτήσεις στην μάρτυρα : "Όταν στην επίσημη εφημερίδα τους γράφουν είμαστε πιστοί στρατιώτες του ισόθεου Αδόλφου Χιτλερ που παραπέμπει αυτό;"

Μαρ.: Ότι είναι ναζί....

Υπερ.: Δεν ντρέπεστε....

Πρόεδρος: Ήσαστε δικηγόροι εδώ μέσα, κάνετε τη δουλειά σας, δεν είναι δυνατον να λέτε " δεν ντρέπεστε", δεν είναι συμπεριφορά αυτή ,σε άλλες δίκες ήσαστε στα ίδια έδρανα...

Υπερ.: Όχι μ' αυτό τον τρόπο.

Πολ.Αγ.: Η τακτική τους σκοπό έχει την τρομοκράτηση της μάρτυρα.

Πρ.: Τελειώνετε με τις ερωτήσεις σας.

Πολ.αγ.( Θεοδωρόπουλος) : υπάρχουν κάποιοι, επειδή είπατε ότι συναντιόμαστε στα ακροατήρια, με τους οποίους δεν έχω συναντηθεί ποτέ ...

Αυτόπτης μάρτυρας: Στον Φύσσα επιτέθηκε ναζιστικό τάγμα εφόδου

Κανονικά η δίκη παρά την αποχή των δικηγόρων

Παρά την απεργία των δικηγόρων διεξάγεται κανονικά και σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ζήτησαν και έλαβαν άδειες από τους Συλλόγους τους ( Πειραιά και Αθήνας) για να παρίστανται στο δικαστήριο καθόλη τη διάρκεια της αποχής των δικηγόρων.

Αυτό τους είχε συστήσει και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς και το γεγονός ότι σε λίγο καιρό, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης του Γ.Ρουπακιά, ο οποίος θα αφεθεί ελεύθερος.

Αυτόπτης μάρτυρας: Στον Φύσσα επιτέθηκε ναζιστικό τάγμα εφόδου - εικόνα 2

Διακοπή λόγω έντασης

Να κρατηθεί σε διαφορετικό χώρο η μάρτυρας ζήτησε σε διακοπή της δίκης της Χ.Α. για τη νεαρή αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας Φύσσα, Παναγιώτα Καραγιαννίδου, μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. "Άσε να την δασκαλέψουν", είπε άλλος υπερασπιστής, καθώς ευθέως η πλευρά των κατηγορουμένων αμφισβητεί την αξιοπιστία της μάρτυρα.

"Πού νομίζετε ότι βρισκόσαστε όλοι;", διαμαρτυρήθηκε άλλη μια φορά για τη συμπεριφορά των δικηγόρων και των δύο πλευρών, η πρόεδρος του δικαστηρίου, που διέκοψε την διαδικασία για να εκτονωθεί η ένταση χωρίς να ικανοποιήσει το αίτημα της συνηγόρου.

Στην ουσία της υπόθεσης, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η μάρτυρας επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι όταν ήρθε στο σημείο της επίθεσης ο Γ.Ρουπακιάς , οι υπόλοιποι δεν έφυγαν αλλά έκαναν γύρω του κλοιό.

Υπερ.: Πριν πάτε στην Π.Τσαλδάρη είχατε κάποια πληροφορία ότι είχε γίνει συμπλοκή μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών;

Μαρ.: Όχι.

Υπερ.: Πριν έρθει ο Ρουπακιάς με το αυτοκίνητο γινόταν συμπλοκή και με πόσα άτομα;

Μαρ.: Είχαν ήδη γίνει δύο επιθέσεις...

Υπερ.: Ο Παύλος είχε εμπλακεί, είχε χτυπήσει κάποιους;

Μαρ.: Τον είχαν χτυπήσει και προσπαθούσε να ξεφύγει, να αμυνθεί ...

Υπερ.: Περιγράψτε τον, αμφισβητούμε την παρουσία σας εκεί.

Μαρ.: Τον θεωρώ ψηλό, σκούρο μαλλί...

Υπερ.: Κάτι άλλο διακριτικό;

Μαρ.: Φορούσε βερμούδα κι από πάνω μαύρο μπλουζάκι...

Υπερ.: Τίποτε άλλο στο πρόσωπο του;

Μαρ.: Οχι δεν θυμάμαι...το είδα αργότερα το πρόσωπο του.

Υπερ. : Σας εκφράζει κάποιο κόμμα;

Πολ.Αγ.: Τα ίδια πάλι...

Όρθια διαμαρτύρεται από το ακροατήριο για τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης και η μητέρα του Παύλου Φύσσα...

Η ένταση όμως που καλά κρατεί μεταξύ των συνηγόρων, καθώς η μία πλευρά απαξιώνει με δηκτικά σχόλια τις ερωτήσεις της άλλης, προκάλεσαν και νέο ξέσπασμα της πρόεδρου του δικαστηρίου.

Πρόεδρος : Δεν ήμαστε ακόμα ούτε στον 15ο μαρτυρα, έτσι όπως κάνετε θα πάμε δυο χρόνια....είναι αδιάφορες στο δικατήριο οι αντιπαραθέσεις μεταξύ σας, τις κάνετε μόνο και μόνο για να ακούγονται κάτω....τι διάλογοι είναι αυτοί μεταξύ σας; που βρισκόσαστε;

Υπερ.( συνεχίζει με ερωτήσεις στη μάρτυρα) : Στην πρώτη σας κατάθεση είπατε ότι βρίζονταν ...τώρα μας είπατε ότι μόνο η μια πλευρά έβριζε...

Μαρ.: Θυμάμαι ότι φώναζαν οι πολλοί στους μπροστά, τους κολλούσαν, τώρα δεν θυμάμαι γιατί το είχα πει έτσι..

Αίτημα για αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας

Να διενεργηθεί αυτοψία στον χώρο του εγκλήματος ώστε να μετρηθεί η απόσταση απο το παγκάκι που βρισκόταν η μάρτυρας μέχρι το σημείο στην οδό Τςαλδάρη στο οποίο έγινε η τελική επίθεςη των χρυσαυγιτών και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζήτησε από το δικαστήριο ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Γ. Καζαντζόγλου.

Πριν όμως θέσει καν το αίτημα και απαντήσει το δικαστήριο, ο συνήγορος που αμφισβητεί την αξιοπιστία της αυτόπτη μάρτυρα Π. Καραγιαννίδου, με μια μεζούρα που την άνοιξε μέσα στο δικαστήριο άρχισε να μετρά με τη βοήθεια του συνηγόρου του Γ.Ρουπακιά την απόσταση με βάση τις εκτιμήσεις της μάρτυρα.

Με τη μεζούρα στο χέρι ο συνήγορος υπεράσπισης έφτασε σχεδόν μέχρι την πίσω πόρτα εξόδου του δικαστηρίου, εκεί που βρίσκονται στις πίσω θέσεις του ακροατηρίου οι συγγενείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα...

Πρ.: Μη νομίζετε ότι θα κάνετε απο εκεί κάτω τις ερωτήσεις...

Έξαλλοι από το ακροατήριο οι συγγενείς του Π.Φύσσα διαμαρτυρήθηκαν: " προκαλουν ασύστολα, αυτό είναι κωμωδία. Προκαλούνε κυρία πρόεδρε. Υπάρχει το αίμα του παιδιού μας πάνω...".

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να σταματήσουν αυτές οι αντιδράσεις γιατί θα προχωρήσει σε αποβολές από το ακροατήριο. Αργότερα όμως παρατήρηςε απευθυνόμενη προς τους δικηγόρους πως δεν πρέπει να προκαλούν γιατί υπάρχουν αντιδράσεις απο το κοινό και "έχουν και δίκιο".

Στη συνέχεια κατατέθηκε αίτημα και για κατ' αντιπαράσταση εξέταση της μάρτυρα με τους αστυνομικούς που προχώρησαν στη σύλληψη του Γ.Ρουπακιά.

Η δίκη διακόπηκε για αύριο το πρωί εν μέσω -για άλλη μια φορά - έντονων αντεγκλήσεων των δύο πλευρών. Αφορμή στάθηκε σειρά ερωτήσεων της υπεράσπισης που αφορούσαν σελίδα στο facebook της μάρτυρα στην οποία φαίνεται να είναι διαδικτυακή φίλη με κολλητό φίλο του Π.Φύσσα και βασικό μάρτυρα στην υπόθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥΣ 18 Οκτ 2021 | 20:13

Οικογένεια Φύσσα: Οργή για την αποφυλάκιση Πατέλη - "Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται"

Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα επισημαίνουν πως ενώ ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει μόλις 30 μήνες.

ΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ 18 Οκτ 2021 | 14:51

Δολοφονία Φύσσα: Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης

Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Πατέλης πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ 08 Οκτ 2021 | 19:24

Καταγγελία-σοκ από φοιτήτρια για φασιστική επίθεση από ακροδεξιούς: "Θα σας γ@@@ - Θα σας σκοτώσουμε"

Νέα επίθεση ακροδεξιών - Χτύπησαν φοιτήτρια στην πανεπιστημιούπολη, το βράδυ της Πέμπτης λίγη ώρα μετά το τέλος αντιφασιστικών εκδηλώσεων

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ 07 Οκτ 2021 | 19:35

Μάγδα Φύσσα για Χ.Α: "Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό - Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό" [Βίντεο]

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Παρούσα η Μάγδα Φύσσα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 07 Οκτ 2021 | 18:54

Θεσσαλονίκη: Προκαλεί η Χρυσή Αυγή - Ετοιμάζει συγκέντρωση με τίτλο "Ένα χρόνο μετά, δεν μας λύγισε κανείς" [Εικόνες]

Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην επέτειο της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης - Τα γραφεία της λειτουργούν κανονικά

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 15:24

Μπλόκο στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στα προπαγανδιστικά βίντεο του Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή

Επικοινωνία Κασιδιάρη μόνο με συγγενείς μέχρι 4ου βαθμού και δικηγόρους αποφάσισε το Συμβούλιο των Φυλακών, μετά τα ακροδεξιά κηρύγματά του.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. 07 Οκτ 2021 | 13:43

Οικονόμου για πιθανή επικοινωνία φυλακισμένων με φασιστικές ομάδες: Έχουν γνώση οι φύλακες

Ερωτηθείς, ο κ. Οικονόμου αν τα έγκλειστα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενδέχεται να καθοδηγούν ακραίες δράσεις στην κοινωνία, απάντησε με νόημα "Έχουν γνώση οι φύλακες".

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 07 Οκτ 2021 | 12:00

Δένδιας για Χρυσή Αυγή: Ύβρη στο Κράτος Δικαίου - Το νεοναζιστικό μόρφωμα εισέπραξε τη δέουσα απάντηση

Με αφορμή τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Δένδιας σημειώνει: Επήλθε η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστούσε για το Κράτος Δικαίου,.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 05 Οκτ 2021 | 19:55

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο μετά το "άδειασμα" Δένδια στη Βουλή - Η αναφορά σε κομμουνιστές και Κασιδιάρη

Παρελθόν από τη ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος - "Πυρά" Δένδια στη Βουλή - Οι αναφορές σε κομμουνιστές, Εμφύλιο και Χρυσή Αυγή.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 05 Οκτ 2021 | 08:54

Πέτσας: Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στους πλήρως εμβολιασμένους - Καμία περίπτωση γενικού lockdown

"Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο", ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ 05 Οκτ 2021 | 08:01

Μάριος Παπαδιονυσίου: Ο βίος και η πολιτεία του 30χρονου χρυσαυγίτη με τη σβάστικα στο μπράτσο

Για 4 πλημμελήματα δικάζεται στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο 30χρονος Μάριος Παπαδιονυσίου που συνελήφθη για την φασιστική επίθεση σε διαδηλωτές στο Νέο Ηράκλειο.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 04 Οκτ 2021 | 11:06

Αυτός είναι ο χρυσαυγίτης αντιεμβολιαστής που συνελήφθη στα επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο [εικόνες]

Στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας οδηγήθηκε ο 30χρονος Μάριος Παπαδιονυσίου, χρυσαυγίτης και αντιεμβολιαστής - Συνελήφθη για την επίθεση στην πλατεία Ν. Ηρακλείου.

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 01 Οκτ 2021 | 19:28

Χρυσή Αυγή - Μεταγωγές τριών καταδικασθέντων από τις φυλακές Δομοκού στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας

Από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού, τρεις καταδικασθέντες μέλη της Χρυσής Αυγής μετήχθησαν στην Κασσαβέτεια