Aυτός είναι ο αρχηγός της Combat 18 που συνομιλούσε με τον «Λύκο» της ΧΑ

Ποιος είναι ο 35χρονος με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» που είχε τον πρώτο λόγο στις δράσεις των «Μαιάνδρων» και των Combat 19.

Aυτός είναι ο αρχηγός της Combat 18 που συνομιλούσε με τον «Λύκο» της ΧΑ

Ο αρχηγός «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 35χρονου από τα Ιωάννινα, ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στις δράσεις των Ανένταχτων Μαίανδρων Εθνικιστών και των COMPAT 18, αλλά και στις αναρτήσεις βίντεο και κειμένων για τις εμπρηστικές επιθέσεις τους, όπως καταγράφεται στην δικογραφία που σχημάτισαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ένα «ανώνυμο» τηλεφώνημα στις 8 Φεβρουαρίου 2018 προκάλεσε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των υπόπτων, που είχαν όπλα και εκρηκτικά, με τους αστυνομικούς να «ακούν» την προετοιμασία του τελευταίου χτυπήματος στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Άνω-Κάτω Πατησίων» στην οδό Νάξου, στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Μάλιστα στην συγκεκριμένη επίθεση γίνεται μνεία στη δικογραφία πως δεν… πήγαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να σχηματίσουν δικογραφία με αποτέλεσμα να μην βρεθούν πειστήρια…

Στις συνομιλίες εμφανίζεται ο αρχηγικός ρόλος του «Τσαμπ» από τα Ιωάννινα, του 35χρονου «εκτελεστή» από το Χαϊδάρι, του 32χρονου δικηγόρου, ο οποίος είχε τον ρόλο της προώθησης των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς και νομικής βοήθειας και του 22χρονου «αποθηκάριου» της γιάφκας στο Μενίδι. Σε αυτές τις επικοινωνίες γίνονται αναφορές «συνεργασίας» της ομάδας με τα «τρία γράμματα» (ΑΜΕ Ανέντακτοι Μαίανδροι Εθνικιστές), με… τον «Λύκο» της Χρυσής Αυγής.

Από τους μικρούς διαλόγους που εμπεριέχονται στην δικογραφία μέρος της οποίας δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος», εμφανίζεται η… τάση των επικίνδυνων δραστών να «κάψουν μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με τους αστυνομικούς φέρεται να επιχείρησαν στις 20 Μαΐου 2016 όταν προέβησαν σε εμπρηστική επίθεση στην Στέγη Προσφύγων στην οδό Κάνιγγος 22, όπου κινδύνευσαν μικρά παιδιά. Κάτι αντίστοιχο έγινε στην κατάληψη Στέγης Προσφύγων Νοταρά 26, στις 24 Αυγούστου 2016 και στη βιβλιοθήκη και κοινωνικό παντοπωλείο των κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού στις 17 Απριλίου 2016.

Aυτός είναι ο αρχηγός της Combat 18 που συνομιλούσε με τον «Λύκο» της ΧΑ
από το facebook του 35χρονου αρχηγού

Διάλογοι… ναζιστών

Τα «ακούσματα» των συνομιλιών των εμπλεκομένων φαίνεται να ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου 2017, με κάποιες από αυτές να προκαλούν εντύπωση.

Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω:

12 Νοεμβρίου 2017 στις 18:07, ο 35χρονος Χαϊδάρι μιλά με έναν 20χρονο και κανονίζουν δράσεις με τους ΑΜΕ, ενώ λέει πως μιλά με Αλέξανδρο και με τον Λύκο από την Χρυσή Αυγή.

12 Νοεμβρίου 2017, στις 18:27, ο 35χρονος μιλά με τον 32χρονο δικηγόρο και του λέει ότι η ΑΜΕ έχουν στραβώσει με το σκηνικό και ο δικηγόρος τον ρωτάει σε τι φταίνε αυτοί, με τον 35χρονο να απαντά πως δεν έχουν στραβώσει με αυτούς και ίσα-ίσα τον στηρίζουν.

14 Νοεμβρίου 2017, στις 18:15, ο 35χρονος κάνει αναφορές για κοινές δράσεις του με ΑΜΕ και Χρυσή Αυγή.

5 Δεκεμβρίου 2017, στις 23:42, ο 35χρονος πήγε σε δράση στην Τουρκική Πρεσβεία και προσήχθη στη ΓΑΔΑ, με τον φερόμενο «αρχηγό» να του λέει πως δεν έπρεπε να πάει γιατί σταμπάρεται άδικα. Ο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» ανησύχησε, γιατί φοβήθηκε μήπως είχαν δει τον 35χρονος από κάποια κάμερα στο Χαϊδάρι, ενώ ο 35χρονος είχε άγχος μην του ανοίξουν το κινητό και δουν όλα αυτά που του είχε στείλει «αρχηγός».

28 Δεκεμβρίου 2017, στις 02:39, ο 35χρονος συνομιλεί με τον «αρχηγό» στα Ιωάννινα, ο οποίος του λέει πως όταν το… κάνει και απομακρύνεται δύο τετράγωνα να του λέει πως είναι εντάξει. Προκύπτει ότι η μεταξύ τους επικοινωνία γίνεται μέσω facebook και messenger.

3 Ιανουαρίου 2018 στις 21:48, ο 35χρονος συνομιλεί με άγνωστο άνδρα, από την οποία προέκυψε ότι οι ΑΜΕ είναι καμιά εικοσαριά και βάζουν γκαζάκια σε αναρχικούς. Ο 35χρονος λέει στον άγνωστο πως είναι σίγουρος πως υπάρχουν ΑΜΕ στα Γιάννενα και ο Αρχηγός τους είναι κάπου από εκεί και είναι Βορειοηπειρώτης. Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι ΑΜΕ ποτέ δεν εμφανίζονται ποιοι είναι περιγράφοντας του τον τρόπο που τον προσέγγισαν, ενώ παράλληλα τους χαρακτήρισε τρομοκράτες.

8 Ιανουαρίου 2018 στις 15:14, ο 35χρονος μιλά με έναν 20χρονο, και προκύπτει ότι σχεδιάζουν να πάνε να γράψουν συνθήματα για τη Μακεδονία με τον νεαρό να προτείνει να γράφουν ΑΜΕ και έναν στόχο. Ο 35χρονος του λέει ότι ο… άλλος προτιμάει αρκετά μικρά συνθήματα γιατί θέλει να τα χρησιμοποιήσει σε βίντεο που φτιάχνει για κάλεσμα. Πρότεινε να γράψουν «Μακεδονία γη ελληνική» και «Μακεδονία 21/01».

16 Ιανουαρίου 2018 στις 22:44, ο 35χρονος επικοινωνεί με τον 32χρονο δικηγόρο και του λέει ότι έγραψε σύνθημα των ΑΜΕ σε μια γέφυρα όπως και ένα σύνθημα κοντά στο σπίτι του δικηγόρου που έγραφε: «… το αίμα σκοπιανό και το τούρκικο».

1 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:01 ο 35χρονος συνομιλεί με τον δικηγόρο από την οποία προέκυψε ότι δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή και τον «Τσαμπανίκα».

Ομολόγησε ο… αρχηγός

Ο 35χρονος «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» στην απολογία του αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση από το 2010 και μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό και έχει ένα ρόλο συντονιστή ο οποίος είναι ο ίδιος. Συντόνιζε το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από άτομα του εθνικιστικού χώρου και αποφάσιζε τι θα αναρτηθεί. Διατηρεί δύο προφίλ στο facebook ως «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και «Αλέξανδρος Τσαμπανίκαρας». Ομολόγησε τις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται, αλλά και τις επιθέσεις στο στέκι Σινιάλο, Άνω-Κάτω Πατησίων, στο στέκι προσφύγων στην οδό Νοταρά 26.

Ο 35χρονος «εκτελεστικός πυρήνας» αποδέχθηκε την συμμετοχή του σε δύο ενέργειες λέγοντας πως συνεργός του είναι ένας 20χρονος που κρατούσε τσίλιες και τραβούσε βίντεο. Δήλωσε ότι ο «Τσαμπανίκας» απαίτησε την επίθεση στο Σινιάλο και στο Άνω-Κάτω Πατησίων, και ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά το «Τσαμπανίκας» τον απειλούσε. Ο 22χρονος αποδέχθηκε και εκείνος τη συμμετοχή του, το ίδιο και ένας συνομήλικος του που είπε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις στη Στέγη Προσφύγων στην Κάνιγγος, στην κατάληψη Βανκούβερ, στην κατάληψη Ζαίμη.

Ο «αποθηκάριος» του Μενιδίου και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι θα απολογηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ ο ο 32χρονος δικηγόρος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι θα απολογηθεί στον και εκείνος στον δικαστικό λειτουργό.

από το facebook του αρχηγού
από το facebook του αρχηγού

από το facebook του αρχηγού
από το facebook του αρχηγού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ 12 Ιαν 2022 | 12:35

Διπλό "όχι" του Εφετείου Αναστολών στην αποφυλάκιση των Χρυσαυγιτών Λαγού και Πόπορη

Απέρριψε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών τη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννη Λαγού αλλά και εκείνη της πρώην ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη.

ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ 10 Ιαν 2022 | 20:54
ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ 10 Ιαν 2022 | 13:21

Εκτός φυλακής ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής, Νίκος Μίχος - Διαφώνησε ο εισαγγελέας

Βγαίνει από τη φυλακή ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής Ν. Μίχος-Δεκτή από το Εφετείο η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής του.

«ΩΣ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΧΑ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ» 30 Δεκ 2021 | 19:53

Light: Απέλυσε τον δικηγόρο του λόγω εμπλοκής στην υπόθεση της COMBAT 18 - "Αντίθετο με τις αξίες μου"

Ο Light αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία με τον δικηγόρο του, λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης COMBAT 18

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 27 Ιαν 2022 | 07:36

Εκρηξη στη Συγγρού: Η αργία απέτρεψε την τραγωδία με τη διαρροή αερίου - Πολεμικό τοπίο από τις καταστροφές

Το πάτημα ενός διακόπτη, σε συνδυασμό με την διαρροή αερίου, προκάλεσαν όπως φαίνεται την ισχυρή έκρηξη που αναστάτωσε το πρωί της Τετάρτης, τη… μισή Αθήνα.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 27 Ιαν 2022 | 07:23

Φιάσκο Αττικής Οδού: Η τροχαία ζητούσε να κλείσει ο δρόμος και η εταιρεία καθυστερούσε - Η κρίσιμη σύσκεψη που χάθηκε χρόνος

Η Τροχαία Αττικής Οδού προειδοποιούσε και πίεζε από τις 10:00 το πρωί, την διαχειρίστρια εταιρεία προκειμένου να διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα.

ΠΩΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ "ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ" ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ 26 Ιαν 2022 | 09:33

Κακοκαιρία "Ελπίς": Το χρονικό ενός φιάσκου στην Αττική Οδό - Εισέπρατταν διόδια και έστειλαν εκχιονιστικά μετά από 11 ώρες

Ο αστυνομικός συντάκτης του TheTOC περιγράφει την Οδύσσεια που έζησε εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό για σχεδόν 24 ώρες

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 24 Ιαν 2022 | 07:51

Ερχεται τσουνάμι αποκαλύψεων για τον σάτυρο ιερέα στα Κάτω Πατήσια: "Μην ξεχάσεις να διαγράψεις τη συνομιλία μας", έλεγε

Νέες καταγγελίες σε βάρος του 37χρονου ιερέα αναμένουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, μετά και την σύλληψη του για τον βιασμό ανήλικου κοριτσιού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 Ιαν 2022 | 07:36

Βούλα: Πώς έγινε η αιματηρή συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από φούρνο - Ολοι σεσημασμένοι

Σεσημασμένοι κακοποιοί, γνώριμοι στις αρχές, ήταν οι εμπλεκόμενοι στην ενοπλη συμπλοκή σε αρτοποιείο της Βούλας, το απόγευμα του Σαββάτου.

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 22 Ιαν 2022 | 08:55

Ο διάβολος με τα ράσα: Βίασε έξι φορές την 17χρονη μέσα στην εκκλησία και στο ΙΧ του - Φρίκη στα Κάτω Πατήσια

Ο ιερέας φέρεται να είχε βιάσει την ανήλικη 6 φορές στην εκκλησία, στο κατηχητικό αλλά και στο αυτοκίνητό του.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 18 Ιαν 2022 | 07:29

Τρία πρόσωπα έχει αναγνωρίσει η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη - Ρίχνουν φως οι τοξικολογικές και το DNA

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίησή και τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, αναμένονται από τις Αρχές.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 16 Ιαν 2022 | 09:13

Τζώρτζης Μονογυιός: "Κλειδί" το τιμόνι της Ferrari - Είχαν απενεργοποιηθεί τα ηλεκτρονικά συστήματα;

Από τα πρώτα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης υπάρχουν ενδείξεις απενεργοποίησης του συστήματος ευστάθειας της Ferrari.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 15 Ιαν 2022 | 08:19

Τζώρτζης Μονογυιός: Αναπάντητα ερωτήματα πώς χάθηκε ο έλεγχος, γιατί άρπαξε φωτιά η Ferrari- Έτρεχε με 120 χλμ

Με ταχύτητα που υπερέβαινε τα 120 χλμ την ώρα, έτρεχε η Ferrari που οδηγούσε το βράδυ της Πέμπτης, ο 43χρονος Τζώρτζης Μονογυιός. Ερωτήματα για την γρήγορη ανάφλεξη του οχήματος.