Αυτός είναι ο λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε την Χεζμπολάχ

Eταιρεία... γενικού εμπορίου εμφανίζεται να έχει ο ο 49χρονος Αμερικανο-Ιορδανός λαθρέμπορος όπλων, Rami Najm Ghanem που συνελήφθη στην Αθήνα.

Αυτός είναι ο λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε την Χεζμπολάχ

Βιολογικά προϊόντα, υγιεινές τροφές, κρέμες περιποίησης προσώπου, χρυσαφικά, είδη μόδας, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, παιχνίδια, υπολογιστές, είδη γραφείου, έπιπλα, κινητά τηλέφωνα και άλλα πολυάριθμα «αξεσουάρ», μαζί με... πυρηνικά υποβρύχια, θωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μαχητικά αεροσκάφη, φέρεται να εισήγαγε η εταιρεία... γενικού εμπορίου Caravana Middle East CME, διευθύνων σύμβουλος της οποίας εμφανίζεται ο 49χρονος Αμερικανο-Ιορδανός λαθρέμπορος όπλων, Rami Najm Ghanem, στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τα διαδικτυακά της ίχνη, φαίνεται να λειτουργεί από το 1998, με τον 49χρονο να μην δείχνει να «κρύβει» τις δραστηριότητές του αλλά αντίθετα να τις... διαφημίζει. Αναφέρει ότι ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες, στις στρατιωτικές επικοινωνίες και εξοπλισμό, σε αμυντικά συστήματα και όπλα. Δίνει την διεύθυνση της εταιρείας στην Abdul Al-Rahim Al- Waked St. - Shmeisani. Bldg. No. 42. P.O. Box 830589, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλήρες... βιογραφικό του.

Φέρεται να έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια του Texas at Arlington 1989-1990, University of Science & Arts of Oklahoma

1987-1989, στο Ashland University 1986-1987. Στις ικανότητές του αναφέρει την επιχειρηματική δημιουργία, τα στρατηγικά σχέδια, τη διαπραγμάτευση, τη συγκρότηση ομάδων, τον ηγετικό ρόλο, τις δημόσιες δηλώσεις και τον στρατό.

Ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα social media, παρότι θεωρητικά ήταν καταζητούμενος των αμερικανικών αρχών. Ακόμη και λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου κοινοποιούσε βίντεο στο Facebook, μέσα από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμενε στο κέντρο της Αθήνας. Στο προφίλ του δηλώνει παντρεμένος και συνηθίζει να ανεβάζει στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή, όπως φωτογραφίες με παιδιά -συγγενικά του πρόσωπα- αλλά και υλικό από τη διασκέδασή του. Η καλή… σχέση του με τα όπλα είναι εμφανής από τις αναρτήσεις του, καθώς ακόμα και οι ανήλικοι συγγενείς του -ηλικίας κάτω των 14 ετών- απαθανατίζονται με στρατιωτικές στολές και όπλα στα χέρια.

Στο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο Linkedin παρουσιάζεται ως διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένη εταιρίας, διαφημίζοντας πως πρόκειται για μία αξιόπιστη εταιρία που προσφέρει τα πάντα.

Αυτός είναι ο λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε την Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές όμως, φέρεται να ήταν προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, ομάδων στο Ιράκ, Ιράν, Λιβύη και Ουκρανία, ενώ επιχειρούσε επαφές με τον ISIS.

Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της γνωστής NSA, είχαν παρουσιαστεί ως «ικανοί πωλητές» σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δελεάζοντας τον 49χρονο λαθρέμπορο όπλων. Εκείνος ενδιαφέρθηκε για την «δοκιμαστική» αγοραπωλησία επιθετικών τυφεκίων Μ-4 με διόπτρες, για ελεύθερους σκοπευτές, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να τα εξάγει στο Ιράκ, όπως έλεγε. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με αμερικανό αξιωματούχο που είχε πείσει ότι είναι λαθρέμπορος όπλων.

Αυτός είναι ο λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε την Χεζμπολάχ - εικόνα 2

Η πρώτη επαφή φαίνεται να έγινε το καλοκαίρι του 2014, με τον 49χρονο να ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες του είχαν έδρα τη Βυρυτό, και ο οπλισμός θα κατέληγε στο Ιράκ. Συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς σε καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, με σκοπό την αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων με τις διόπτρες. Ακολούθησε νέα συνάντησή τους την Άνοιξη του 2015, και στις 5 Δεκεμβρίου, ήρθε για την παραλαβή του πολεμικού υλικού. Ο 49χρονος ενημερωνόταν διαρκώς για την διαδρομή του κοντέινερ με τα όπλα που θα ερχόταν μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα και θα κατέληγε σε αποθήκη του Ασπροπύργου. Το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκε στην αποθήκη, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το παράνομο εμπόρευμα, που θα παραλάμβανε, και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Νωρίτερα είχε υπάρξει συνεργασία με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ για την «αδιατάραχη» διέλευση του κοντέινερ με τα όπλα, που περιείχε... νερό, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες στον υποψήφιο στόχο.

Αυτός είναι ο λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε την Χεζμπολάχ - εικόνα 3

Την Τετάρτη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών και σήμερα το πρωί θα μεταφερθεί στον ανακριτή εκδόσεων. Σε βάρος του δεν θα σχηματίσει δικογραφία η ΕΛ.ΑΣ., καθώς ο ρόλος της ελληνικής πλευράς περιορίζεται στην εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του.

Είχε εκδοθεί πρόσφατα από τις αμερικανικές αρχές και ενώ βρίσκονταν κοντά στην «ελεγχόμενη αγοραπωλησία», και αφορούσε το λαθρεμπόριο όπλων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αυτός είναι ο λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε την Χεζμπολάχ - εικόνα 4

Στην αποθήκη, βέβαια δεν βρέθηκε κάποιος οπλισμός, ενώ και από την έρευνα στο δωμάτιο του πολυτελούς ξενοδοχείου κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής κάποια usb, τα οποία θα εξεταστούν από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να εντοπιστεί το ιστορικό περιήγησης και επαφών του στο διαδίκτυο. Το ίδιο θα γίνει και με κάποιες ιδιόχειρες σημειώσεις, που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ενημέρωση πως ο 49χρονος, αναζητούσε ή είχε βρει «επαφή» συνεργασίας με τον ISIS για την αγοραπωλησία σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Οι αμερικανικές αρχές τον εμφάνιζαν ως διαμεσολαβητή προμήθειας οπλισμού στη Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, και ομάδων που δρουν σε Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία. Η σύλληψή του, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προκλήθηκε είτε για «ξεκάρφωμα» της συνεργασίας που ενδεχομένως παρείχε, υπό το βάρος των πιέσεων ξένων μυστικών υπηρεσιών, είτε γιατί είχε «αυτονομηθεί» επικίνδυνα, επιδιώκοντας ίσως την επαφή με τον Ισλαμικό Στρατό και την προμήθεια όπλων σε αυτόν, με σκοπό τα υπέρογκα κέρδη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 08 Οκτ 2021 | 07:22

Ανάβυσσος: Γιατί η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονική απόπειρα κατά των Κούρδων είναι... μηνυματική

Οι τρεις Κούρδοι, φέρεται να είχαν έρθει στην χώρα μας πριν από ένα μήνα, και είχαν νοικιάσει μέσω Airbnb, μία πολυτελή κατοικία στο τέρμα της οδού Μανόλιας στην Ανάβυσσο.

08 Οκτ 2021 | 07:15

Ηλίας Κασιδιάρης: Μπλόκο στα διαγγέλματα μίσους μέσα από τη φυλακή

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ηχογραφούσε ομιλίες-"διαγγέλματα μίσους", τα οποία αναμεταδίδονταν σε συγκεντρώσεις ομοϊδεατών του από τον νέο ακροδεξιό φορέα "Έλληνες για την Πατρίδα".

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 06 Οκτ 2021 | 07:50

Σφίγγει ο κλοιός αστυνομίας και δικαιοσύνης για τα φασιστικά τάγματα εφόδου που ξεμύτισαν και προκαλούν

Ακροδεξιοί φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως προκύπτει από τις πρώτες ταυτοποιήσεις των "πρωταγωνιστών" τους.

06 Οκτ 2021 | 07:46

Ζάκυνθος: Το DNA "έδεσε" τις δολοφονίες Κορφιάτη - Κλουτσινιώτη από τον ίδιο δράστη - Μπράβος εφοπλιστή

Ο 38χρονος συνοδός ασφαλείας εφοπλιστή, στις 9 Ιουνίου 2020 αρχικά σκότωσε την 37χρονη Χριστίνα Κλουτσινιώτη αντί για τον Ντίμη Κορφιάτη.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 05 Οκτ 2021 | 07:45

Συνελήφθη τρομοκράτης του ISIS στην Αθήνα: 'Εφτασε μέσω Λέσβου και διεκδικούσε άσυλο - Βίντεο με φρικαλεότητες

Συνελήφθη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας 34χρονος Ιρακινός, μέλος της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωση ISIS.

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 03 Οκτ 2021 | 21:47

Εκτέλεση στον Αγιο Παντελεήμονα: Πυροβόλησαν άνδρα στο κεφάλι μέσα σε καφετέρια

Ο άνδρας στον Άγιο Παντελεήμονα δέχθηκε δύο σφαίρες, τη μία στο κεφάλι και άλλη μία στην κοιλιακή χώρα.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ 03 Οκτ 2021 | 09:20

Επικίνδυνο μείγμα ακροδεξιών και αντιεμβολιαστών βλέπει η ΕΛΑΣ στα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης - Ανήλικοι με σουγιάδες και ρόπαλα

Συνολικά έχουν γίνει 98 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 19 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις μετά τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης.

Ο 42ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ LUIS VUITTON 02 Οκτ 2021 | 09:15

VOR V ZAKONE: Η γεωργιανή μαφία που είχε ρημάξει 42 σπίτια σε Αττική, Χαλκίδα, Λουτράκι

Τα μέλη της γεωργιανής μαφίας είχαν καταφέρει να "εισβάλλουν" σε τουλαχιστον 42 σπίτια σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι, αποσπώντας λεία που υπερβαίνει τις 194.000 ευρώ.