Βάρβαρη μεταχείριση ζώων στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας

Έγγραφα αποκαλύπτουν τη βάρβαρη μεταχείριση ζώων στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βάρβαρη μεταχείριση ζώων στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας

Ποντίκια που πέθαναν από την υπερβολική ζέστη, από πείνα και δίψα, πρωτεύοντα που αφήνονταν σε δωμάτια όπου τα φώτα δεν έσβηναν ποτέ: τα εργαστήρια των περίφημων Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ διέπραξαν σωρεία παραβάσεων των κανόνων για την καλή μεταχείριση των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που παρέδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η φιλοζωική οργάνωση PETA.
Συνολικά 31 επεισόδια κακομεταχείρισης ζώων καταγράφηκαν σε μια περίοδο 22 μηνών, από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, αναφέρουν τα έγγραφα που απέκτησε η PETA επικαλούμενη την αμερικανική νομοθεσία περί διαφάνειας.
Οι παραβάσεις αυτές έγιναν σε διάφορα κέντρα ερευνών που έκαναν πειράματα για πολλά και διαφορετικά θέματα: από τον διαβήτη μέχρι την υγεία των παιδιών ή την ψυχική υγεία. Οι περισσότερες αναφέρθηκαν στο κέντρο της Μπιθεσντά, στα προάστια της Ουάσινγκτον, και στο Χάμιλτον της Μοντάνα.
Τα NIH παραδέχτηκαν τα συμβάντα αυτά εξηγώντας ότι όλα ερευνήθηκαν από την Olaw, την υπηρεσία για την ευζωία των ζώων εργαστηρίου. Επίσης, άλλαξαν οι διαδικασίες που ακολουθούνταν.
Όμως πολλές φιλοζωικές οργανώσεις, ακόμη και εκείνες που, σε αντίθεση με την Peta, δεν διαφωνούν με χρήση ζώων στην ιατρική έρευνα, κατήγγειλαν σκανδαλώδεις παραβάσεις. «Οι νόμοι και τα μέτρα έχουν τεθεί για να ελαχιστοποιηθεί η οδύνη, ο πόνος, το άγχος των ζώων», είπε ο Έρικ Κλάιμαν, του Animal Welfare Institute, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικά» τα έγγραφα. «Το να παρέχουν κτηνιατρική περίθαλψη, να τα ταΐζουν και να τα ποτίζουν: αυτή είναι η βασική αρχή. Αν δεν καταφέρνουν ούτε καν αυτό, τότε δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να πλησιάζουν τα ζώα, είναι τόσο απλό», τόνισε.
Επαναλαμβανόμενα προβλήματα
Από την ανακάλυψη της ινσουλίνης χάρη σε σκύλους, μέχρι την ανάπτυξη, πέρσι, μιας θεραπείας για τον ιό Έμπολα χάρη σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διάφορες θεραπείες για τον καρκίνο, στρατιές επιστημόνων θεωρούν αναγκαία την έρευνα στα ζώα για την πρόοδο της ιατρικής. Όμως έχουν τεθεί αυστηρές προϋποθέσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ερευνητές μπορούν να δοκιμάζουν φάρμακα ή διαδικασίες στα ζώα: έχουν καθοριστεί για παράδειγμα το μέγεθος των κλουβιών, η θερμοκρασία των δωματίων, οι κοινωνικές ανάγκες των ζώων, οι επισκέψεις των κτηνιάτρων, η περίθαλψή τους αφού υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση.
Τα ομοσπονδιακά εργαστήρια στις ΗΠΑ οφείλουν να τηρούν το λεπτομερές ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση το οποίο υλοποιήθηκε ο σημαντικός νόμος Animal Welfare Act που επικυρώθηκε το 1966 από τον τότε πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα πανεπιστημιακά ή τα ιδιωτικά εργαστήρια, στα ομοσπονδιακά δεν γίνονται έλεγχοι από το υπουργείο Γεωργίας, αφού υποτίθεται ότι αυτοελέγχονται.
Η αποκάλυψη των πολλαπλών παραβάσεων δείχνει ότι αυτή η αυτορύθμιση απέτυχε, υποστήριξε η Άλκα Τσάντνα, η υπεύθυνη της έρευνας για τα ζώα εργαστηρίων στην Peta. Τουλάχιστον πέντε φορές, ποντίκια πέθαναν από πείνα ή από αφυδάτωση επειδή κανείς δεν σκέφθηκε να τους δώσει νερό και τροφή. «Το πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στους καθημερινούς ελέγχους», αναφέρει μια έκθεση που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2018.
Άλλα παραδείγματα δείχνουν την ανικανότητα του προσωπικού που είχε αναλάβει να φροντίζει τα ζώα, είπε η Τσάντνα. Για παράδειγμα, ένας σκύλος κάηκε από την ηλεκτρική κουβέρτα που του έδωσαν επειδή στο δωμάτιο έκανε πολύ κρύο. Κανείς δεν φρόντισε να διαπιστώσει αν η κουβέρτα λειτουργούσε κανονικά.
Ένα άλλο επεισόδιο αφορούσε 13 ποντίκια που πέθαναν όλα εν μία νυκτί, λόγω προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης. Τον Ιούλιο του 2018, ένας ερευνητής χορήγησε ένα διάλυμα άλατος σε 15 ψάρια-ζέβρες, αν και η διαδικασία αυτή δεν είχε εγκριθεί. Τέσσερα ψάρια πέθαναν ακαριαία. Τρεις εβδομάδες αργότερα, επαναλήφθηκε το ίδιο, μη εγκεκριμένο πρωτόκολλο σε 18 ψάρια: τα επτά πέθαναν και στα υπόλοιπα χρειάστηκε να γίνει ευθανασία.
Κανείς δεν φαίνεται να υπέστη κυρώσεις για αυτά τα συμβάντα. Ο υπεύθυνος ενός κτιρίου όπου πρωτεύοντα έμειναν για πέντε μήνες σε δωμάτια όπου το φως δεν έσβηνε ποτέ (πρακτική που θεωρείται βασανιστήριο όταν γίνεται σε ανθρώπους) κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και του ζητήθηκε να ελέγχει καθημερινά τα φώτα, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Μαρτίου 2018. Ένας κτηνίατρος που δεν έκανε τίποτα όταν ένας τεχνικός του εργαστηρίου του είπε πως ένας πίθηκος αρρώστησε, αντικαταστάθηκε. Δεν διευκρινίστηκε όμως αν τον απέλυσαν ή αν τον μετέθεσαν.
Κατ’ επανάληψη, ζώα χειρουργούνταν και στη συνέχεια δεν τους χορηγούσαν την κατάλληλη μετεγχειρητική περίθαλψη. «Υπάρχει κάτι που να έκαναν σωστά;» εξεμάνη ο Έρικ Κλάιμαν.
Ωστόσο η Πόλα Κλίφορντ, διευθύντρια της Americans for Medical Progress, μιας ένωσης που υπερασπίζεται τη χρήση ζώων στην έρευνα, είπε ότι τα συμβάντα αυτά «δεδομένου του μεγέθους των NIH και του τεράστιου αριθμού ζώων που χρησιμοποιούνται, τα επεισόδια αυτά στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνια».
Τα NIH απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν: «Τα εργαστήρια των NIH έχουν υιοθετήσει πολλές αλλαγές ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 23 Σεπ 2020 | 18:31

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την Αττική - 194 νέα κρούσματα σε μια μέρα, πάνω από τα μισά της χώρας

Συναγερμός έχει σημάνει για άλλη μία μέρα στην Αττική όπου τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 194 την ώρα που σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται στα 358

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Σεπ 2020 | 18:03

Φονικό στην Πρέβεζα: Για πρώτη φορά σπάει τη σιωπή του ο 48χρονος που σκότωσε τον γείτονά του

Τι λέει ο 48χρονος που σκότωσε συγχωριανό του και τραυμάτισε τον αδερφό τπυ για ασήμαντη αφορμή στην Πρέβεζα

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 23 Σεπ 2020 | 17:46

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κέρκυρα: Κλειστά σχολεία, διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων [Βίντεο]

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Κέρκυρα όπου οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε μεγάλο τμήμα του νησιού

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 23 Σεπ 2020 | 17:43

Κορονοϊός: Αγωνία στο Άγιο Όρος μετά τα 13 κρούσματα - Ελέγχονται ακόμη 40 μοναχοί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 23 Σεπ 2020 | 17:32

Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός σήμερα - Πέθανε 52χρονος στο "Γεννηματάς" - 357 θάνατοι συνολικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος που κατέληξε σήμερα από κορονοϊό αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ 23 Σεπ 2020 | 17:30
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 23 Σεπ 2020 | 17:19

Κορονοϊός - Επίσημα στοιχεία: Πόσες κλίνες στις ΜΕΘ είναι τελικά διαθέσιμες στην Αττική

Tον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 81ΧΡΟΝΟΥ 23 Σεπ 2020 | 16:55

Φρικτό έγκλημα στο Πέραμα: Τον έσφαξε και τον έκαψε το "βαφτιστήρι" της γυναίκας του

Ο ηλικιωμένος είχε βρεθεί νεκρός κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο σπίτι του στο Πέραμα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ HASHTAG 23 Σεπ 2020 | 16:32

#TolisLovedMaria: Η συγκλονιστική ιστορία αγάπης που είναι trend σήμερα στο twitter

Όποιος μπει σήμερα στο twitter, θα παρατηρήσει πως μέσα στα πρώτα trend, είναι το hashtag #TolisLovedMaria.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 23 Σεπ 2020 | 16:26

"Ιανός": Τα έξι μέτρα του υπ. Υποδομών για τις πληγείσες περιοχές - Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες με μία αίτηση

Έξι μέτρα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές

ΤΡΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ 23 Σεπ 2020 | 15:36

Σπείρα 8 διαρρηκτών είχε ρημάξει το κέντρο της Αθήνας, Καλλιθέα και Ν. Σμύρνη - Ανάμεσα τους 3 ανήλικοι [βίντεο ντοκουμέντο]

Στο στόχαστρο της πολυμελούς σπείρας βρίσκονταν καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στο κέντρο της Αθήνας, στην Καλλιθέα και τη Ν. Σμύρνη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΜΑΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ 23 Σεπ 2020 | 15:32

Καρά Τεπέ: Πώς θα βγαίνουν από τη δομή οι μετανάστες και οι πρόσφυγες - Ολο το σχέδιο [Βίντεο]

Ξεκινά "σύστημα περιορισμού των εξερχομένων" από τον Καρά Τεπέ - Τι λέει για τη μαζική έξοδο των αιτούντων άσυλο από τη νέα δομή ο Γενικός Γραμματέας Ασύλου

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 23 Σεπ 2020 | 15:25

Καιρός: Συναγερμός από τους μετεωρολόγους για δύσκολο βράδυ - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από καταιγίδες και πλημμύρες

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι επιδεινώνεται ο καιρός με ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας