Follow us

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω ή παρά, αλλά εντός της εκκλησίας

"Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της εκκλησίας, ή παρά τη εκκλησία, αλλά εν τη εκκλησία, ως το επίλεκτο σύνταγμα αυτής", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της εκκλησίας, ή παρά τη εκκλησία, αλλά εν τη εκκλησία, μέσα στη εκκλησία, εντός της εκκλησίας και μάλιστα ως το επίλεκτο σύνταγμα αυτής", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στη μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους, καλώντας τους μοναχούς να διαφυλάττουν τις "βασικές και αναντίρρητες αλήθειες" της αποστολικής διδασκαλίας, ενάντια σε "πειρασμούς" και σε "φωνές" που οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από την επιβεβλημένη ενότητα και λειτουργικότητα της εκκλησίας.

"Ατυχώς, επί δύο αφορμών, ως επί παραδείγματι, της παραχωρήσεως της αυτοκεφαλίας εις την εκκλησία της Ουκρανίας και της πανδημίας του κορονοϊού, ακούγονται φωνές, μετά λύπης και πικρίας λέγομεν και εκ του μοναχικού χώρου, αίτινες αμφισβητούν και ανατρέπουν όλη την αγίαν και πνευματέμφορον δομή την εκκλησίας" ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος. Συμπλήρωσε, ότι οι "φωνές" αυτές "εξαπολύουν ύβρεις και συκοφαντίες κατά της εκκλησίας, εξαιρέτως δε, κατά της Μητρός και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας" και εξέφρασε τη λύπη του για αυτό, λέγοντας: "Ο μοναχισμός είναι εκκλησιαστικός και ουχί ιδιωτικός… Εις την εκκλησία δεν σωζόμεθα μόνοι μας… Η παράδοση και οι πράξεις της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας είναι επί του θέματος καθολική, άλλως εκτρεπόμεθα εις μια πεπλανημένη εκκλησιολογία …".

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω ή παρά, αλλά εντός της εκκλησίας

"Όσοι ελαφρά τη καρδία διδάσκουν αντιθέτως προς τα όσα η εκκλησία μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, συνέσεως, προσευχής, φωτισμού και πολύ κόπου και αγωνίας αποφασίζει και πράττει αναλαμβάνουν βαρία ευθύνη" συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προσέθεσε: "Έχετε εμπιστοσύνη εις την Εκκλησία. Το Πνεύμα, το 'Αγιον, συγκροτεί τον θεσμό της εκκλησίας και οδηγεί αυτήν εις πάσαν την Αλήθειαν".

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι η εκκλησία αποτελεί, σύμφωνα με την αποστολική διδασκαλία, το σώμα του Χριστού "τουτέστιν, σύνολον και οργανισμό ενιαίον και άτμητον, εις τον οποίων τα μέλη δεν δύνανται να υπάρξουν κεχωρησμένα απ' αλλήλων και αφ' εαυτόν, ήτις ιθύνει και κυβερνά τα εαυτού μέλη ο Ιησούς Χριστούς" και πρόσθεσε:

"Πάσα παραίτησις, εκ της αποστολικής διδασκαλίας συνιστά επικίνδυνον αλλοίωσιν της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας - δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλες οι αιρέσεις ξεκινούν από μια εσφαλμένη εκκλησιολογία. Η στρεβλή και σκολιά εκκλησιολογία σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, αποκλίνουσα περί του Χριστού δογματική πίστη, δηλαδή, αίρεση".

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε, επίσης, ότι η σχέση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγίου Όρους είναι "οντολογική" και "εκκλησιαστική" και η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί αναγνώριση αυτής της ενότητας και λειτουργικότητας της εκκλησίας, από την οποία δεν εξαιρούνται οι μοναχοί, ενώ η παραμικρή απόκλιση από την "αρμονία και σύζευξη αυτήν" οδηγεί σε "αυτοαναίρεση" του μοναχισμού.

"Η πράξη μνημονεύσεως του Πατριάρχου με το απλούστατο και κοινόν : "Εν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, του αρχιεπισκόπου ημών" φανερώνει αδιαλείπτως τούτο, ότι επίσκοπος του τόπου (του Αγίου Όρους) ίσταται, αείποτε, ο αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως, ούτως ώστε να διασώζεται η ενότης και η λειτουργικότης του σώματος του Χριστού, δηλαδή της εκκλησίας", τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: "Η χαρισματική τάξις των μοναχών ουδόλως εξαιρείται από αυτήν την λειτουργική ενότητα του σώματος, καθώς και η παραμικρά απόκλισις εκ της αρμονίας και συζεύξεως αυτής, θα αποτελούσε αυτοαναίρεση του μοναχισμού".

Επεσήμανε τους κινδύνους για τους μοναχούς

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι "οι κίνδυνοι και οι πειρασμοί για τον μοναχό είναι πολλοί", όπως "να περιβληθεί ευθύνας αντιθέτους προς την εις Χριστόν αφιέρωση του" και υπογράμμισε ότι "οι ενασχολήσεις των μοναχών με τα επιμέρους εκκλησιαστικώς δρώμενα, άνευ της προσκλήσεως των κατά τόπους επισκόπων και μάλιστα εντόνου και θερμής, είναι καταδικαστέες", διότι είναι δυνατόν να επιφέρουν "προβλήματα, κρίσεις, επικρίσεις, ταραχάς και διχοστασίας" και πρόσθεσε:

"Δεν είναι έργο του μοναχού η παράλληλος δράσης του προς την τοπική εκκλησία. Ο μοναχός διδάσκει, φωτίζει και αγιάζει τον περίγυρο του με τη συνεπή του ζωή με τους αγώνες, τη μετάνοια, τα δάκρυα, την άσκηση, την ησυχία, την αφάνεια, την ακατάπαυστο προσευχή".Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε ακολούθως τη μονή Μεγίστης Λαύρας και το βράδυ, επιστρέφοντας στις Καρυές, θα παρακαθίσει σε δείπνο με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Ακαδημία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» 29 Ιουν 2022 | 12:25

Προειδοποίηση Καπραβέλου για έξαρση της πανδημίας: "Είχαμε αύξηση των εισαγωγών 600% σε μια ημέρα"

"Η παραλλαγή Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία από τα εμβόλια" δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι η "ακραία χαλάρωση των μέτρων θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι".

ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ 29 Ιουν 2022 | 12:08

Συντετριμμένη η Δέσποινα Μοιραράκη στην κηδεία του συζύγου της [εικόνες]

Συντετριμμένη η Δέσποινα Μοιραράκη στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου, Γιάννη Κοντούλη.

"ΕΦΥΓΕ" ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 78 ΕΤΩΝ 29 Ιουν 2022 | 12:00

Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Τζούμα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών- Οι φίλοι του ήταν όλοι εκεί [εικόνες]

Το τελευταίο "αντίο" είπαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον Κωνσταντίνο Τζούμα. Ο ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, "έφυγε" μετά από μάχη με τον καρκίνο.

ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΟΠΩΝ 29 Ιουν 2022 | 11:55

Θεσσαλονίκη: Παππούς έκλεβε μαζί με τον εγγονό του καλώδια χαλκού και τα φόρτωναν στο αυτοκίνητο της κόρης του

Ο 56χρονος, μαζί με τον ανήλικο εγγονό του, προέβαιναν σε κλοπές και φθορές σε στύλους και μετασχηματιστές της ΔΕΗ, εταιρείες, δημόσια ιδρύματα, υπηρεσίες, αποθήκες και αγροτεμάχια στον Δήμο Λαγκαδά.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ 29 Ιουν 2022 | 11:48

Πόρτες: Η κρυμμένη, άγρια παραλία που κλείνει την "πόρτα" στα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου [βίντεο]

Μια από τις ομορφότερες και πιο "άγριες" παραλίες της Εύβοιας που η φύση έχει φροντίσει να αφήνει έξω από αυτή τα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου.

ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΚΑΙ ΜΑΝΤΡΑ 29 Ιουν 2022 | 11:36

Απίστευτο τροχαίο στο Ναύπλιο: ΙΧ "απογειώθηκε" και έπεσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα

"Ιπτάμενο" αυτοκίνητο στο Ναύπλιο σε τροχαίο. Γκρέμισε μάντρα και προσγειώθηκε σε όχημα.

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ NOTOS 29 Ιουν 2022 | 11:31
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ 29 Ιουν 2022 | 11:29

Ο Κούγιας πούλησε την ΠΑΕ ΑΕΛ στον Λαρισαίο επιχειρηματία Αχιλλέα Νταβέλη: "Δεν ευχαριστήθηκα ούτε μία μέρα"

Στον επιχειρηματία Αχιλλέα Νταβέλη μεταβίβασε τις μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΛ ο Αλέξης Κούγιας, δηλώνοντας πως δεν ευχαριστήθηκε "ούτε μία μέρα".

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 29 Ιουν 2022 | 11:19

Πανελλήνιες 2022: Τα τέσσερα μαθήματα "αγκάθια" που ρίχνουν φέτος τις βάσεις – Ελάχιστοι οι αριστούχοι

Χαρακτηριστική των φετινών αποτελεσμάτων είναι η "συρρίκνωση" των αριστούχων και τα πολλά γραπτά με βαθμούς κάτω από τη βάση. Πώς θα κινηθούν οι βάσεις.

29 Ιουν 2022 | 11:13

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρούλα Πισπιρίγκου καλείται ως ύποπτη για τον θάνατο Μαλένας και Ιριδας

Κλήση υπόπτου για ανθρωποκτονίες Μαλένας και Ιριδας στη Ρούλα Πισπιρίγκου - Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.

ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ 29 Ιουν 2022 | 11:08

Συμπλοκή ανηλίκων στην Παλλήνη: Δύο τραυματίες, δράστης ένας 17χρονος

Δύο ανήλικοι τραυματίστηκαν στην Παλλήνη μετά τη συμπλοκή τους με έναν 17χρονο, στη λεωφόρο Λαυρίου.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ 29 Ιουν 2022 | 10:43

Καιρός: Έρχονται 38άρια το Σαββατοκύριακο - Μέχρι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Καλοκαιριάζει για τα καλά πια ο καιρός, καθώς περιορίζεται η αστάθεια. Έρχονται 38άρια το Σαββατοκύριακο.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ 26ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 29 Ιουν 2022 | 10:40

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Ανδρας με καραμπίνα εισέβαλε σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και απειλούσε υπαλλήλους

Στο κατάστημα επικράτησε πανικός, όταν άνδρας με καραμπίνα εισέβαλε και απειλούσε τους υπαλλήλους.