Follow us

Βάσεις 2019: Οι τελευταίες εκτιμήσεις πριν τα αποκαλυπτήρια

Λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια, οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών κάνουν λόγο για καθολική πτώση των φετινών βάσεων

Βάσεις 2019: Οι τελευταίες εκτιμήσεις πριν τα αποκαλυπτήρια

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία 100.000 υποψηφίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις μέρες με την επικρατέστερη ημερομηνία ανακοίνωσης τους να είναι η 26η Αυγούστου.

Λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια, οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών κάνουν λόγο για καθολική πτώση των φετινών βάσεων που σε ορισμένες σχολές και τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων θα αγγίξει τα 200-300 μόρια, ενώ για τα περιφερειακά Ιδρύματα οι υπολογισμοί συγκλίνουν σε “καθίζηση” βάσεων με απώλειες άνω των 1.000 μορίων.

Γρίφος ακόμα και για τους πιο δυνατούς λύτες παραμένει η κίνηση των βάσεων στα νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν ιδρυθεί και θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2019. Αν και σε αρκετά, το αντικείμενο σπουδών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και οικείο στους υποψηφίους (για παράδειγμα Ψυχολογία, Λογιστική και Χρηματοοικονομικά και πολυτεχνικά τμήματα), η διασπορά τους σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να έχει αποτρέψει τους υποψηφίους από το να τα επιλέξουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Αναλυτικά οι προβλέψεις για κάθε επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα φέρουν πτώση στις βάσεις ακόμα και στις πιο δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να παρουσιάσει ακόμα και απώλεια 100-120 μορίων, όπως ακριβώς και η Νομική Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι πέρσι, η Νομική Αθήνας έχει 18.219 μόρια εισαγωγής και η Θεσσαλονίκης 17.965.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση και για τις ψυχολογίες της τάξης των 200-300 μορίων, με τη Ψυχολογία ΕΚΠΑ πέρσι να πιάνει τα 17.711 μόρια και αυτή της Παντείου τα 17.579 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Καθολική βουτιά αναμένεται στα δημοφιλή πολυτεχνικά τμήματα, με τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων σε Φυσική και Χημεία να μην επιτρέπουν ακόμα και τα τμήματα της Αθήνας να ξεπεράσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων. Πέρσι, μόλις δύο σχολές στο ΕΜΠ κατάφεραν να πιάσουν πάνω από 18.000 μόρια, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και η Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033), ενώ φέτος αναμένεται να έχουν απώλειες της τάξης τουλάχιστον των 200 μορίων.

3ο επιστημονικό πεδίο- Επιστημών Υγείας

Μόλις στα 18.100 μόρια αναμένεται να φτάσει η τελευταία Ιατρική , σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε Χημεία και Φυσική. Η Ιατρική Αθηνών θα κινηθεί οριακά στα 19.000 μόρια, ενώ καθολική πτώση από 100 έως και 300 μόρια αναμένεται και στις υπόλοιπες δημοφιλείς επιλογές όπως Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική.

4ο επιστημονικό πεδίο- Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Συγκρατημένοι είναι οι αναλυτές στην περίπτωση του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, μιας και οι επιδόσεις των μαθητών δεν μαρτυρούν πτώση των βάσεων, όμως η αύξηση των θέσεων λόγων της ίδρυσης νέων τμημάτων αλλά και λόγω της συνολικής αύξησης του αριθμού εισακτέων πολύ πιθανόν να σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω.

Αυξομειώσεις της τάξης των 100 μορίων θα έχουν τα δημοφιλή οικονομικά τμήματα σε ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ και ΕΚΠΑ που αφορούν οικονομικές σπουδές, μαρκετινγκ και Λογιστική, ενώ “χαμηλές πτήσεις” αναμένονται για τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που αποτελούν μετεξέλιξη των καταργημένων ΤΕΙ και εδρεύουν στην περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, στο 4ο επιστημονικό πεδίο κατεγράφησαν οι χαμηλέτερες βάσεις εισαγωγής που κυμαίνονταν στα 3.000-4.000 μόρια.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιουν 2023 | 23:56

Κορυδαλλός: Στην εταιρεία του ΣΚΑΪ ανήκει το όχημα του δολοφονηθέντος "Ράμπο"- "Ήταν παροπλισμένο"

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία "Ειδήσεις Ντοτ Κομ Α.Ε." επιβεβαιώνει πως ήταν στην κατοχή της από το 2010 και παροπλισμένο.

ΘΛΙΨΗ 08 Ιουν 2023 | 23:01

Σκόπελος: Βάρκα έφυγε από το τρέιλερ και σκότωσε 70χρονη πάνω σε "γουρούνα" στο αντίθετο ρεύμα

Η γυναίκα "έσβησε" με την προσγείωση του ελικοπτέρου στην Αγχίαλο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ 08 Ιουν 2023 | 22:31

Τζόκερ κλήρωση 2607: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (8/6/2023)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα στην κλήρωση του Τζόκερ

ΤΡΟΧΑΙΟ 08 Ιουν 2023 | 22:07

Τραγωδία στη Λάρισα: Δυστύχημα με μοτοσυκλέτα - Μία 20χρονη νεκρή και ένας σοβαρά τραυματίας

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε μία μοτοσικλέτα κάτω από άγνωστες συνθήκες.

ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 08 Ιουν 2023 | 21:41

Δίκη Αλκη Καμπανού: "Κανένας δεν πόνεσε, καμία μετάνοια, κανένας θεατής" - Η εισαγγελέας ανέλυσε τους ρόλους των έξι

Τι ανέφερε η εισαγγελέας για τους πρώτους έξι κατηγορούμενους. Αύριο ολοκληρώνει την αγόρευσή της.

ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 08 Ιουν 2023 | 21:22

Κορυδαλλός: Η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε για το συμβόλαιο θανάτου στον "Ράμπο"- Τον είχε καλέσει για "φιλική συζήτηση"

Η ΕΛ.ΑΣ έχει στα χέρια της βίντεο από τη στιγμή της διπλής μαφιόζικης εκτέλεσης.

4,8 ΒΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΙΧΤΕΡ 08 Ιουν 2023 | 20:50

Σεισμός Αταλάντη - "Ακούστηκε βουητό", "έτρεξα να πάρω το παιδί", περιγράφουν οι κάτοικοι για τις στιγμές του πανικού

Εντρομοι οι κάτοικοι της περιοχής που σημειώθηκε ο σεισμός βγήκαν από τα σπίτια τους πηγαίνοντας στην παραλία

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 08 Ιουν 2023 | 20:50

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Υγείας - Με κεντρικό σύνθημα "η υγεία μας δεν είναι κόστος" [εικόνες]

Η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ γίνεται με φόντο τη δήλωση Πνευματικού περί διαλογής καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αλλά και τους θανάτους πολιτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ 08 Ιουν 2023 | 20:29

Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας από τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ [εικόνες]

Έντρομοι οι κάτοικοι της Λοκρίδας βγήκαν στους δρόμους εξαιτίας του σεισμού, αλλά και μετά τους απανωτούς μετασεισμούς.

ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ 08 Ιουν 2023 | 20:24

Φρεαττύδα: Προσπάθησαν να μου πετάξουν πέτρες, περιγράφει για τους Αιγύπτιους ο 22χρονος που έσωσε 17χρονη

Ο 22χρονος ο οποίος είναι γνώστης πολεμικών τεχνών, απέτρεψε τον βιασμό της κοπέλας

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ 08 Ιουν 2023 | 20:04

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Με ποιο ρήγμα συνδέεται - Τι επισημαίνουν οι σεισμολόγοι και πώς βαδίζει η ακολουθία

O σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δεν συνδέεται με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης, λένε οι σεισμολόγοι

ΑΙΤΙΑ Η ΑΙΘΟΥΣΑ 08 Ιουν 2023 | 19:20

Ίλιον: Αναβιώνει στο δικαστήριο η φρίκη του ομαδικού βιασμού 15χρονου- Στο εδώλιο 12 νεαροί και οι κοπέλες μάρτυρες των βασανιστηρίων

Ο βιασμός του 15χρονου φέρεται να έγινε σε σπίτι στο Ίλιον και οι δράστες διακινούσαν βίντεο και φωτογραφίες με σκοπό τον εξευτελισμό του.

Ο ΚΑΙΡΟΣ 08 Ιουν 2023 | 19:14

Πρόγνωση Αρναούτογλου: Χαλάει πάλι ο καιρός την Κυριακή - Δυνατές μπόρες και καταιγίδες

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, το επόμενο 24ωρο θα κυλήσει με περισσότερο ήλιο και καλύτερη διαύγεια, καθώς τα σύννεφα σκόνης των τελευταίων ωρών κινούνται ανατολικότερα.