Βάσεις 2020: Σε ελεύθερη πτώση η Ιατρική και το 70% των σχολών- Μπήκαν υποψήφιοι σε ΑΕΙ... με λευκή κόλλα [Πίνακες-αποτελέσματα]

Εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές υποψήφιοι με βαθμό εισαγωγής 0,6 ή 0,8- Ιστορική πτώση στις Ιατρικές σχολές

Ελένη Κατσαμπέκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗ
Βάσεις - Μαθητές - Πανελλαδικές

Κάθετη πτώση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, πτώση στις Ανθρωπιστικές και στις Θετικές σπουδές, και άνοδος της τάξεως του 20% στις Οικονομικές σχολές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Βάσεων 2020 που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Στα παράδοξα των φετινών βάσεων είναι ότι εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές υποψήφιοι που ουσιαστικά έδωσαν λευκή κόλλα, καθώς ο βαθμός εισαγωγής τους είναι 0,6 ή 0,8...

Συνολικά, από τα 459 τμήματα πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 325 τμήματα, ενώ άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 134 τμημάτων. Ποσοστιαία, οι παραπάνω αριθμοί "δείχνουν" το 70% των τμημάτων να έχουν καθοδική πορεία στην βάση εισαγωγής τους.

Οριακή άνοδος στις Νομικές - Κάτω από 10.000 μόρια περιφερειακά τμήματα Φιλολογίας

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο για όσους διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα παρατηρήθηκε οριακή άνοδος στις Nομικές Σχολές. Ενδεικτικά, στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 37 μόρια, στην Κομοτηνη +25 και στη Θεσσαλονίκη +1.

Μεγαλύτερη άνοδος, που φθάνει τα 265 μόρια, σημειώνεται στις βάσεις των σχολών Ψυχολογίας. Πολλά περιφερειακά τμήματα Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας καθώς και τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής είναι κάτω από τα 10.000 μόρια!

Ενδεικτικά:

 • Φιλολογίας Ιωάννινα, 9825 μόρια
 • Φιλοσοφίας Ιωάννινα, 8650 μόρια
 • Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ρέθυμνο, 8750 μόρια

Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι βάσεις και στις ξενόγλωσσες Φιλολογίες, Ενδεικτικά:

 • Γαλλικής Αθήνας στα 7100 μόρια,
 • Γερμανικής Αθήνας στα 6775 και
 • Ιταλικής Αθήνας 4400 μόρια.

Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα και μέσο όρο 0,6

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης με πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρησης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι εισάγεται υποψήφιος μόλις με 625 μόρια. Δηλαδή, υποψήφιος που έγραψε 0,6 με άριστα το 20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περίπτωση του συγκεκριμένου τμήματος δεν είναι η μοναδική. Ενδεικτικά μόνο:

 • στο τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι ο τελευταίος εισάγεται με σχεδόν 0,8 (875 μόρια).
 • Το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα έχει 3825, δηλαδή ο τελευταίος εισάγεται με μέσο όρο βαθμολογίας λιγότερο από 4 (στα 20),
 • στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά 2650, δηλαδή μ.ο σχδόν 2,5.

Ιστορική πτώση στις Ιατρικές - Άνοδος στις Οικονομικές

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Υγείας έχουμε ιστορική πτώση των Ιατρικών Σχολών οι οποία ήταν περίπου 500 μόρια στην Αθήνα και υπερέβει τα 700 στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης.

 • Η Ιατρική του ΑΠΘ έχει πτώση 510 μορίων
 • της Αθήνας πτώση 474 μόρια
 • των Ιωαννίνων πτώση 640
 • του Ηρακλείου πτώση 669
 • της Πάτρας πτώση 573 μορίων

Στην Αθήνα, η βάση της Ιατρικής διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια, ενώ στα χαμηλότερα, η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης "έπιασε" 17.400 μόρια. Εντυπωσιακή η πτώση και στα τμήματα της Νοσηλευτικής η οποία άγγιξε τα 3000 μόρια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων αλλά και μειώσεις σε πολλά περιφερειακά τμήματα στον βαθμολογικό πυθμένα του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Με μ.ο 3 το Μαθηματικό στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο

Για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα, διαπιστώθηκε άνοδος στις Ιατρικές Σχολές που ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε στα 300 μόρια και εντυπωσιακή πτώση στις Νομικές Σχολές. Να σημειωθεί ακόμα ότι η πρόσβαση και με το παλαιό και με το νέο σύστημα σε παραδοσιακά τμήματα όπως των Μαθηματικών γίνεται με επιδόσεις της τάξεως των 3.000 μορίων.

Όσον αφορά στις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκε στις πολυτεχνικές σχολές και στις σχολές όπως είναι της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών.

Χαρακτηριστική περίπτωση η βάση του τμήματος Μαθηματικών στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο, που "έπιασε" τα 3125 μόρια, άρα ο τελευταίος φοιτητής εισάγεται με μέσο όρο βαθμολογίας περίπου 3!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγαλύτερη πτώση

Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων είναι τα εξής:

 • Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος), Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Βάση εισαγωγής: 900, πτώση 5.838 μόρια
 • Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βάση εισαγωγής: 625, πτώση 5.792 μόρια
 • Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής 1.700, πτώση 5.403 μόρια
 • Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 875, πτώση 5.396 μόρια
 • Ζωικής Παραγωγής, αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 1.025, πτώση 5.216 μόρια.

Η μεγαλύτερη άνοδος

Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα εξής:

 • Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ. Βάση εισαγωγής: 6.340, άνοδος 2.324 μόρια
 • Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ. Βάση εισαγωγής: 8.945, άνοδος 2.128 μόρια
 • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Τρίπολη), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Βάση εισαγωγής 7.675, άνοδος 1.849 μόρια
 • Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Αιγάλεω), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Βάση εισαγωγής: 9.910, άνοδος 1.818 μόρια
 • Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Σέρρες), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Βάση εισαγωγής: 6.850, άνοδος 1.739 μόρια

Περνά το 77% των υποψηφίων

Το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες, καθώς για τους περίπου 100.000 υποψηφίους, εισάγονται σχεδόν 77 χιλιάδες. Από τους υποψηφίους που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές:

 • το 53,39% είναι κορίτσια και
 • το 46,61% είναι αγόρια.

Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση του δήλωσαν στο Μηχανογραφικό Δελτίο, πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Κάτω από 10.000 μόρια οι βάσεις στο 42% των τμημάτων

Συνολικά 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, δηλαδή ποσοστό 42%, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ. Το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Η πτώση των βάσεων για όσους διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα οφείλεται στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Με προβλήματα η ανακοίνωση των βάσεων - "Έπεσε" η πλατφόρμα

Η ανακοίνωση των βάσεων έγινε στις 9 το πρωί, αφού νωρίτερα το υπουργείο είχε ανοίξει την πλατφόρμα http://results.it.minedu.gov.gr ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους πληκτρολογώντας:

 • Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
 • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας δεν ήταν διαθέσιμη.

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Τις προσεχείς ημέρες οι ανακοινώσεις για τις εγγραφές

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ερωτώμενη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ για το εάν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε, θα προηγηθεί την Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, όπως είπε, ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, "όλα είναι έτοιμα", με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.

Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως για την ανακοίνωση των Βέσεων 2020

"Θέλω να συγχαρώ θερμά όλες και όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ξεκινάτε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, με νέες ευκαιρίες να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να χτίσετε το μέλλον σας. Εύχομαι καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στις σπουδές σας.

Αλλά και σε όσους δεν πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει, η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει. Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε.Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που ήταν δίπλα σας και σε αυτήν την πρόκληση.Από την πλευρά μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε σε όλες και όλους σας περισσότερες, ποιοτικότερες, πιο διευρυμένες επιλογές, για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που σας αξίζει", ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 24 Σεπ 2020 | 08:12

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση στα κλειστά σχολεία - 94 σε όλη την Ελλάδα

Αυξάνονται τα σχολεία και τα τμήματα σχολείων που είναι κλειστά στην Ελλάδα λόγω κορονοϊου. Έφτασαν τα 94.

ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 19:06

Με τα αθλητικά τους Κεραμέως - Αυγενάκης στον υπ. Παιδείας τίμησαν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού [Εικόνες]

Με αθλητική περιβολή, πολιτική ηγεσία και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας και στη ΓΓΑ, τίμησαν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 23 Σεπ 2020 | 08:56

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία – 73 κλειστά, τα 54 στην Αττική

Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων ή σχολείων που έβαλαν "λουκέτο" λόγω του κορονοϊού είναι στην Αττική.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 22 Σεπ 2020 | 16:15

Πανελλαδικές 2020: Από σήμερα έως και 29/9 οι εγγραφές ηλεκτρονικά των επιτυχόντων - Οσα πρέπει να ξέρετε

Ηλεκτρονικά θα γίνει η εγγραφή των νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια -Ολες οι λεπτομέρειες

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22 Σεπ 2020 | 08:54

Λουκέτο στα σχολεία: 59 κλειστά λόγω κορονοϊού - Πάνω από 100 υπό κατάληψη [αναλυτική λίστα]

Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί.

ΔΙΕΘΝΕΣ... ΘΕΜΑ 16 Σεπ 2020 | 12:52

Οι μάσκες - αλεξίπτωτα έγιναν θέμα στο Russia Today που τρολάρει: 1000% προστασία;

Ακόμη και το Russia Today ασχολήθηκε με τις μάσκες γίγας που παραδόθηκαν στα σχολεία.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 14 Σεπ 2020 | 07:27

Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι με μάσκες και αντισηπτικά - Οι οδηγίες για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Άνοιγμα σχολείων στις 8:15, στις 11 ο αγιασμός. Από σήμερα σε λειτουργία η task force. Ποιος θα αποφασίζει για "λουκέτο" σε σχολείο λόγω κορονοϊού.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 13 Σεπ 2020 | 20:09

Άνοιγμα σχολείων: Τι αλλάζει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Πότε είναι υποχρεωτική - Νέα απόφαση

Σε ποιες περιπτώσεις η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική. Δείτε το ΦΕΚ.

13 Σεπ 2020 | 13:45

Ανατροπή: Δεν ανοίγουν αύριο όλα τα σχολεία - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως τις 16 ή έως και τις 18 Σεπτεμβρίου - Δείτε σε ποιες περιοχές δεν θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 09 Σεπ 2020 | 17:17

Κορονοϊός - Άνοιγμα σχολείων: "Μαθαίνουμε ασφαλείς" - Η καμπάνια του υπ. Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά [Βίντεο]

Ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Παιδείας για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς

ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΑΝΑ 09 Σεπ 2020 | 14:54

Βάσεις 2020: Αυτή είναι η μητέρα έξι παιδιών από την Κατερίνη, που πέρασε στην Ιατρική Αθηνών

Η Κική Αβραμίδου, σύζυγος στρατιωτικού και μητέρα 6 παιδιών, ηλικίας από 6 έως 18 ετών, πέρασε με επιτυχία στην Ιατρική Αθηνών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 09 Σεπ 2020 | 13:45

Άνοιγμα σχολείων - Η τελική απόφαση: Εκτός τάξης και με απουσία οι μαθητές χωρίς μάσκα - Ποιοι εξαιρούνται [ΦΕΚ]

Στον μαθητής που δεν θα φορά μάσκα, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία, σύμφωνα με την απόφαση.

ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ 07 Σεπ 2020 | 11:53

Βάσεις 2020: Γιαγιά με 4 εγγόνια πέρασε πρώτη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας [βίντεο]

"Ήταν στόχος από παλιά αλλά δεν μπορούσα να τον εκπληρώσω νωρίτερα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων", είπε η κ. Κασάπογλου, που πέρασε στο πανεπιστήμιο.