Βάσεις 2021 σε τρεις "ταχύτητες": Οι τάσεις σε δημοφιλείς, μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές

Τρεις τάσεις διαμορφώνονται στις βάσεις των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια - Κρίσιμος παράγοντας η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το Μηχανογραφικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ολοκληρώνεται στις αρχές της εβδομάδας η διόρθωση των γραπτών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η πρώτη "αυλαία" πέφτει με την ανακοίνωση των βαθμών, την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά, στην εξίσωση των αποτελεσμάτων μπαίνει -εκτός από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις προτιμήσεις τους στο Μηχανογραφικό- ο παράγοντας Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το βαθμολογικό όριο, δηλαδή, που επιτρέπει ή μη την εισαγωγή σε σχολές, ανά Επιστημονικό Πεδίο. Ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο, θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Στις εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων ο παράγοντας αυτός φαίνεται να είναι καθοριστικός και όπως όλα δείχνουν θα φέρει ανοδικές τάσεις στις περισσότερες Σχολές.

1η "ταχύτητα": Οι χαμηλόβαθμες σχολές

Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τις βάσεις στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Όμως, αυτή η άνοδος θα είναι μικρή.

Στις χαμηλόβαθμες σχολές οι υποψήφιοι θα δουν μικρή αύξηση μορίων, αλλά σίγουρα δεν θα δουν εισακτέους με μέσο όρο βαθμολογίας 3 ή 4 (στην 20βαθμη κλίμακα), καθώς η ΕΒΕ θα λειτουργήσει ως "κόφτης" για αυτές τις βαθμολογίες.

Βάσεις 2021 σε τρεις "ταχύτητες": Οι τάσεις σε δημοφιλείς, μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές

2η "ταχύτητα": Οι υψηλόβαθμες σχολές

Περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι δημοφιλείς Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές, εκτιμάται ότι θα πάρουν την "ανηφόρα". Σε αυτές δεν αποκλείεται να δούμε απότομη άνοδο των βάσεων. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί οι βάσεις σε σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα "εκτοξευθούν". Η Ιατρική αναμένεται να ανακτήσει τα μόρια που έχασε πέρσι και να σκαρφαλώσει στα 19.000 μόρια.

Στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες), εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν σε πάνω από 8.000 μόρια με τα Πολυτεχνεία να κρατούν σταθερά τα σκήπτρα και να παραμένουν οι σχολές με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την εισαγωγή.

Στο ίδιο επίπεδο των 8.000 μορίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής).

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

3η "ταχύτητα": Οι μεσαίες σχολές

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των σχολών της λεγόμενης μεσαίας ζήτησης. Εκεί προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις βάσεις και αυξομειώσεις που θα εξαρτηθούν από τις προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι στα Μηχανογραφικά Δελτία.

Σημειώνεται ότι φέτος οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και δεύτερο - παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο, με sms που θα τους στείλει η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΙΔΕΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 13:46

Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και μαθητών - Ζητούν να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές, ζητώντας να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 21 Ιουλ 2021 | 17:31

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news ότι αριστούχος των Πανελληνίων μένει εκτός Αρχιτεκτονικής

Τι ισχύει με τους φετινούς υποψηφίους, τη διδασκαλία του Σχεδίου στα σχολεία και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ 20 Ιουλ 2021 | 13:29

Επιστολή μαθητή στην Κεραμέως: Με 20.988 μόρια δεν πέρασε στην σχολή που ήθελε λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, έστειλε ο αριστούχος μαθητής - Είμαι "αποτυχημένος άριστος".

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 19 Ιουλ 2021 | 20:08

Πανελλήνιες 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ποια τμήματα θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 19 Ιουλ 2021 | 14:08

Πανελλαδικές 2021: Αυτές είναι οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΑΕΙ [πίνακες]

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για την κάθε σχολή, όπως τους ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

ΑΡΙΣΤΕΥΣΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 18 Ιουλ 2021 | 14:50

Σοφία Βάγια: Η πρώτη των πρώτων που πέρασε με 19.866 μόρια στη Νομική - Τα όνειρα και ο επόμενος στόχος

Η συγκίνηση της Σοφίας Βάγια για την πρόσκληση στο Προεδρικό Μέγαρο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 16 Ιουλ 2021 | 14:29

Πανελλήνιες 2021: Στο 8,27 ο χαμηλότερος βαθμός για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια - 26.000 μένουν εκτός

Στο 8,27 υπολογίζεται ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής στις πανελλήνιες εξετάσεις - Οι πληροφορίες για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 16 Ιουλ 2021 | 07:12

Πανελλήνιες 2021: Σήμερα οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή.

ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΜΗΝΥΜΑ SMS 15 Ιουλ 2021 | 19:23

Πανελλήνιες 2021: Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ στις Πανελλήνιες θα ανακοινωθούν την Παρασκευή

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιουλ 2021 | 20:23

Πανελλαδικές 2021: Πώς διαμορφώνονται οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ για το σύνολο των τμημάτων

Πού εκτιμάται η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια για το σύνολο των τμημάτων

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιουλ 2021 | 14:59

Πανελλήνιες 2021: Πόσοι υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση- Αναλυτικά τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 για τους υποψηφίους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιουλ 2021 | 13:00

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά των βαθμολογιών- Δείτε τους πίνακες

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 για τους υποψηφίους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.