Βατοπέδι: Δεν θα εξεταστεί ως μάρτυρας ο Πεταλωτής

Δεκτή η ένσταση των κατηγορουμένων. Ευφραίμ και Αρσένιος δεν είχαν προσυπογράψει την ένσταση.

batopedi-den-tha-eksetastei-ws-marturas-o-petalwtis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το Δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας) έκανε ομόφωνα δεκτή ένσταση κατηγορουμένων προκειμένου να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο Γιώργος Πεταλωτής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός με δηλώσεις του, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση «των ιερών ανταλλαγών» είχε αναφερθεί σε «σκάνδαλο» και σε «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

Οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων αντιδρούσε στην εξέταση Πεταλωτή προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η γνώση που έχει για την υπόθεση προήλθε από την συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε ασχοληθεί με τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» όταν αναζητήθηκαν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Η πλευρά πάντως των δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, δεν προσυπέγραψε την ένσταση αφήνοντας στην κρίση του δικαστηρίου το θέμα.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι ακόμα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης ,ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη , ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Τους αποδίδεται κατά περίσταση φυσική ή ηθική αυτουργία σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.
Η υπόθεση που εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό αφορά στην παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή, που κατά την δικογραφία προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006 - 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου». Ο εκπρόσωπος του Εφραίμ, που δεν παρίσταται στη δίκη, έχει δηλώσει ότι ο εντολέας του «έπραξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό», ενώ τις κατηγορίες έχουν αρνηθεί και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook