Βελτιώνεται σήμερα ο καιρός με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, ωστόσο σύμφωνα με τις νέες προγνώσεις των μετεωρολόγων, από αύριο Τρίτη αλλάζει το σκηνικό κι έρχονται ξανά βροχές και καταιγίδες.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, δυτικό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει από την Τρίτη (19/11) και μετά βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τα Βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανέβει στα μέσα της εβδομάδος και θα πέσει αισθητά το Σαββατοκύριακο ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με 7 μποφόρ.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από την πλευρά του έκανε λόγο για "βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη και Φθινόπωρο στην Ελλάδα".
Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου εξήγησε πως οριστικό τέλος φαίνεται να βάζει ο καιρός στην ανομβρία των τελευταίων αρκετών εβδομάδων καθώς νέα εβδομάδα θα δούμε αρκετές βροχές σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Θα επηρεαστεί κυρίως η δυτική Ελλάδα, σε δεύτερο βαθμό τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και σε τρίτο και άλλες περιοχές της χώρας μας διαμορφώνοντας αυτό που καλούμε στην Μετεωρολογία "καιρός τύπου Π".
Καιρός τύπου "Π" δύο φορές τη νέα εβδομάδα
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπει πως θα υπάρξουν δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές και προβλέπει πως ο καιρός μέσα στην εβδομάδα θα είναι τύπου "Π".
Η ανάρτησή του
Δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές τη νέα εβδομάδα, Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή -Σάββατο φέρνουν βροχές, καταιγίδες, πολύ ισχυρούς νοτιάδες, χιόνια στα ορεινά ακόμη και Σαχαριανή σκόνη.
Οι περιοχές που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα είναι η δυτική, η βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.
Τα χιόνια λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών θα περιοριστούν στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.
Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των δυτικών και νοτιοδυτικών ανέμων που θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα βρεθεί 3-4 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Επίσης το επεισόδιο μεταφοράς της Αφρικανικής σκόνης δεν φαίνεται σημαντικό.
Υ.Γ : Η μεταβολή αυτή του καιρού είναι φυσιολογική για την εποχή.
Καλή εβδομάδα με υγεία!"
Ο καιρός σήμερα
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται βελτιωμένος καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις. Περισσότερες θα είναι τοπικά οι νεφώσεις στα ανατολικά και νότια και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές σε τμήματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια πρόσκαιρα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 με 20 τοπικά στα νότια 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, τοπικά δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες σχεδόν αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5, πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και στην Κρήτη έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις, με βροχές στα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός της εβδομάδας
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 19-11-2024
Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο.
Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στο Ιόνιο και από τις απογευματινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 14 με 17 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-11-2024
Στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα δυτικά και από το μεσημέρι στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHN ΠΕΜΠΤΗ 21-11-2024
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα το μεσημέρι βαθμιαία από τα δυτικά θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά και από τις απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-11-2024
Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.