"Βόμβα" έτοιμη να σκάσει η χρεοκοπία των Δήμων

Οικονομική βόμβα ετοιμάζεται να σκάσει στους δήμους. Επί ποδός πολέμου οι ΟΤΑ που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης ετοιμάζουν οι δήμοι

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
"Βόμβα" έτοιμη να σκάσει η χρεοκοπία των Δήμων

Οικονομική βόμβα ετοιμάζεται να σκάσει στους δήμους. Επί ποδός πολέμου οι ΟΤΑ που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης ετοιμάζουν οι δήμοι και την κατηγορούν ότι τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή. Μετά την Σαλαμίνα θα ακολουθήσουν 50-70 δήμοι την επόμενη χρόνια που δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης προανήγγειλε η ΚΕΔΕ ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού σήμερα και με προοπτική να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δήμων. Το κλίμα στους ΟΤΑ είναι βαρύ κατά της κυβέρνησης αφού στην πρόσφατη συνέλευση της ΚΕΔΕ την περασμένη Τρίτη ακούστηκαν προτάσεις όπως να μην επιτραπεί η παρουσία βουλευτών στους δήμους εάν ψηφίσουν τα οικονομικά μέτρα κατά της αυτοδιοίκησης καθώς και το κλείσιμο των κοινωνικών υπηρεσιών που υιοθετήθηκε από τους δημάρχους ως μορφή κινητοποίησης.

Το σήμα κινδύνου έδωσε η ένταξη σε πρόγραμμα εξυγίανσης δηλαδή «μνημόνιο» του δήμου Σαλαμίνας που δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεων του. Την ίδια στιγμή δεκάδες δήμοι αναζητούν χρήματα προκειμένου να πληρώσουν δάνεια και μισθούς καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την καταβολή του 30% των ετήσιων επιδοτήσεων δημιουργώντας ένα ασφυκτικό οικονομικό κλίμα στους ΟΤΑ, το οποίο οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια στην επιλογή είτε να χρεοκοπήσουν και να ενταχθούν σε «μνημόνιο», είτε να οδηγηθούν σε αύξηση των δημοτικών τελών για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με 1 δις λιγότερο οι δήμοι

Στα προβλήματα οικονομικής ρευστότητας των ΟΤΑ μετά την παρακράτηση των αποθεματικών και την μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων έρχονται να προστεθούν τρία ακόμα: η απόδοση των ανταποδοτικών τελών από τη ΔΕΗ έπειτα από 6 μήνες και όχι ανά δίμηνο, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, το πάγωμα των έργων του ΕΣΠΑ που έχει τελματώσει την αναπτυξιακή δραστηριότητα στους ΟΤΑ και τέλος, η αφαίρεση πόρων και φόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως νομοθετήθηκε πρόσφατα η απαλλαγή των παραχωρησιούχων από τέλη καθαριότητας και η μεταφορά του τέλους βοσκίσιμων περιοχών από τους δήμους στις περιφέρειες. Οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά θα λάβουν 1 δις. ευρώ λιγότερα έσοδα γεγονός που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των δημοτικών τελών.

«Οι ευθύνες αυτών που αποφασίζουν είναι βαριές»

Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Απόστολος Κοιμήσης σημειώνει στο The TOC.gr ότι «η αδυναμία λειτουργίας των τοπικών αρχών θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση και του τελευταίου αναχώματος του ελληνικού κράτους καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών που βρίσκονται στο πλευρό των αδύναμων πολιτών εν μέσω κρίσης. Οι ευθύνες αυτών που αποφασίζουν είναι βαριές», σημειώνει ο κ. Κοιμήσης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την περασμένη Τρίτη οι Δήμαρχοι αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των ΟΤΑ που οδηγούνται – όπως υποστήριξαν- με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής που παρευρέθηκε στην συνέλευση δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί το σύνολο των ΚΑΠ στους ΟΤΑ – περίπου 320 εκ. ευρώ – μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι εκπρόσωποι των δήμων στο πλαίσιο των άμεσων κινητοποιήσεων αποφάσισαν:

  • ενημέρωση βουλευτών και πολιτικών αρχηγών καθώς και των ευρωπαϊκών οργάνων για την κατάσταση στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Οι δήμαρχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία και να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δήμων θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες θα περιληφθούν δράσεις όπως:

  • τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων
  • διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες
  • τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση)
  • τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους ακόμα και τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους
  • διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς.
  • Τέλος οι δήμοι εκφράζουν την άρνηση τους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη καθ υπόδειξη του κράτους υποστηρίζοντας ότι «οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον».

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ 21 Οκτ 2021 | 16:15

Ο οίκος τελετών "Μπαμπούλας" από τη Θεσσαλονίκη, δίνει… ζωή με εθελοντικές αιμοδοσίες

"Ως οίκος τελετών γνωρίζουμε καλά πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σου" σημειώνεται στην καμπάνια για την αιμοδοσία

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 21 Οκτ 2021 | 16:04

Κακοποίηση 8χρονης στη Ρόδο: Τα αρνείται όλα τώρα η θεία - "Είμαι αθώα, με πίεσαν και ομολόγησα" [Βίντεο]

Αρνείται όλες τις κατηγορίες η γυναίκα που ομολόγησε την κακοποίηση της 8χρονης ανιψιάς της στη Ρόδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Οκτ 2021 | 16:01

Αθήνα: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό μετά από τροχαίο - Η κίνηση στους δρόμους

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται στην Αττική Οδό, μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στον κόμβο Μεταμόρφωσης στην είσοδο από Λαμία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 15:06

ΕΦΕΤ - Προσοχή: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο της εταιρείας "Αγγελάκης" με σαλμονέλα

Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ παρτίδα ρολό κοτόπουλου κατεψυγμένου - Βρέθηκε σαλμονέλα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Οκτ 2021 | 14:54

Σαρηγιάννης: Προέβλεπε 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο, αλλά (ευτυχώς) έπεσε και πάλι έξω...

Τα επιδημιολογικά μοντέλα που χρησιμοποιεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης φαίνεται πως τον έχουν "προδώσει" το τελευταίο 2μηνο, προς όφελος όμως της Δημόσιας Υγείας

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ 21 Οκτ 2021 | 14:42

Εφιάλτης στην Αχαΐα: Λήστεψαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 27χρονη για 400 ευρώ

Θύμα αδίστακτων ληστών για μόλις 400 ευρώ, έπεσε μια 27χρονη, στο Αίγιο.

ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 21 Οκτ 2021 | 14:06

Παναγίτσα Πέλλας: Το ειδυλλιακό χωριό που από τους 300 κατοίκους οι 250 είναι και συνέταιροι [εικόνες]

Από τους 300 κατοίκους της Παναγίτσας Πέλλας, οι 250 είναι μέτοχοι μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ύδρευση, την μεταποίηση και τον τουρισμό.

ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ 21 Οκτ 2021 | 14:01

"Aπόβαση" στην Αλεξανδρούπολη: Κατέπλευσε το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό "USNS Yuma" [εικόνες - βίντεο]

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το USNS YUMA. Σύσκεψη για την έλευση των ελικοπτέρων.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΠΕΛΑΣ" 21 Οκτ 2021 | 13:54

Καλλιθέα: 15χρονος δέχτηκε επίθεση με σιδερογροθιά στο προαύλιο του σχολείου του

15χρονος μαθητής του 7ου Λυκείου Καλλιθέας, την Πέμπτη το μεσημέρι, δέχθηκε επίθεση με σιδηρογροθιά στο προαύλιο του σχολείου του.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 13:50

Yale και ΕΚΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους: Σε ποιους τομείς θα κάνουν κοινά μεταπτυχιακά, έρευνες και ανταλλαγές φοιτητών

Η συνεργασία Yale και ΕΚΠΑ περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

21 Οκτ 2021 | 13:46

Επίθεση αναρχικών στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ) Μοσχάτου

Ανακοίνωση αναρχικών για την επίθεση στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ) Μοσχάτου στις 10 Οκτωβρίου.

ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 21 Οκτ 2021 | 13:28

Θεσσαλονίκη: Αρχισαν οι πρόβες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά οι γιατροί διαφωνούν- "Θα είναι καταστροφή"

Η Θεσσαλονίκη μετά από 18 μήνες ζει και πάλι στους ρυθμό της 28ης Οκτωβρίου και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Αντιδράσεις από γιατρούς που ζητούν μέτρα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 21 Οκτ 2021 | 12:53

Συγκινεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ευγνωμονώ τη Δικαιοσύνη που μου δίνει κουράγιο για τον ισόβιο Γολγοθά μου

Με λόγια ευγνωμοσύνης για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης εκφράστηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, μετά την αγόρευση του εισαγγελέα που πρότεινε την ενοχή της Κακαράντζουλα.