Βόμβα στο ΣΚΑΪ: Η "ομάδα κρούσης", οι 4 μη ταυτοποιημένοι και το μαύρο Opel

Η ΕΛΑΣ εκτιμά πως η «ομάδα κρούσης» αποτελούνταν από τρία άτομα και αυτοί ήταν οι επιβάτες του μαύρου Opel Corsa.

Βόμβα στο ΣΚΑΪ: Η "ομάδα κρούσης", οι 4 μη ταυτοποιημένοι και το μαύρο Opel

Στις 18 Νοεμβρίου εκλάπη από την Νέα Ιωνία το μαύρο opel που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

Η ΕΛΑΣ εκτιμά πως η «ομάδα κρούσης» αποτελούνταν από τρία άτομα και αυτοί ήταν οι επιβάτες του μαύρου Opel Corsa. Ο ένας οδηγούσε, ο δεύτερος κάλυπτε οπλισμένος και ο τρίτος τοποθέτησε και κλείδωσε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στις προστατευτικές μπάρες της Εθνάρχου Μακαρίου μπροστά από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Δύο ακόμη άτομα ήταν η λεγόμενη ομάδα υποστήριξης, ενώ άλλοι δύο πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Μεγάλη προσοχή δίνεται και στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου του ΣΚΑΪ, καθώς τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να εντοπίσουν το δρομολόγιο του οχήματος διαφυγής των δραστών. Εκτιμάται ότι είναι το μαύρο Opel Corsa που βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εμφανίζεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και πραγματοποιεί διέλευση μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ, μεταξύ 01:40 και 01:45. Μεταξύ άλλων, ερευνάται το πότε έχει κλαπεί, από ποια περιοχή και εάν έχει δηλωθεί η κλοπή. Το μαύρο αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο στην οδό Ανθίου 7 και Πλειάδων. Έφερε παραποιημένες πινακίδες οι οποίες ανήκαν σε όχημα, ίδιου τύπου και χρώματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι κλεμμένο, κάτι που θα διαπιστωθεί από τον αριθμό πλαισίου του.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρξε και δεύτερο όχημα διαφυγής, με το οποίο οι δράστες έφυγαν από τα Άνω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη χαρακτηρίζεται «τέλεια» καθώς τα υλικά της βόμβας που φέρεται να περιείχε 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχουν εξαϋλωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες ενώ οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναμένουν τα εργαστηριακές αναλύσεις του «μαγειρέματος» των εκρηκτικών υλών (ζελατινοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα, μικρή ποσότητα ΤΝΤ, και νιτρικό αμμώνιο ANFO) από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό ΣΚΑΪ, εστιάζουν την προσοχή τους σε τέσσερα πρόσωπα. Και οι τέσσερις μη ταυτοποιημένοι φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είχαν επαφές με την Πόλα Ρούπα και το Νίκο Μαζιώτη, ενώ θεωρείται πως έχουν σημαντική συμμετοχή στο εγχώριο αντάρτικο πόλης.

Οι δύο εκ των τεσσάρων μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα τον Ιανουάριο του 2017 στην Ηλιούπολη. Σε αυτό που ονόμαζαν «στρατηγείο» της συντρόφου του Μαζιώτη, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν βρει τις ταυτότητες ενός «ξανθού» άνδρα με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής, όπως και την ταυτότητα του «σγουρομάλλη» άνδρα με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας. Επρόκειτο βέβαια για πλαστές ταυτότητες που είχαν πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες. Οι «σγουρομάλλης» και «ξανθός», σύμφωνα πάντα με στελέχη της ΕΛΑΣ, είναι… συνοδοιπόροι του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου που είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017. Η γιάφκα της οδού Αλκαμένους, είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα και τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο αρχείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη και ανήκαν σε μάρτυρα της επίθεσης με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τον Επαναστατικό Αγώνα.

Άλλα δύο άγνωστα προς το παρόν άτομα αναζητά η Αντιτρομοκρατική. Θεωρούνται συνεργοί ενός 31χρονου ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2014 σε γκαράζ στο Βύρωνα. Είναι ο ίδιος χώρος στάθμευσης στον οποίον είχε βρεθεί η σχάρα του οχήματος που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και είχε εκραγεί έξω από τη Τράπεζα της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας στο ότι τα απειλητικά τηλεφωνήματα έγιναν από δύο διαφορετικά άτομα με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν μια μόνο φορά. Τα στίγματα εξέπεμψαν από το κέντρο της Αθήνας, στις 01:55 και 01:57, από κοντινή απόσταση.

Ο.Λ.Α και… άλλες

Σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις των αξιωματικών που χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν πως πίσω από τη βομβιστική επίθεση κρύβεται η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Αυτό τουλάχιστον "δείχνουν" ο τρόπος δράσης των αγνώστων, ο στόχος αλλά και η χρονική περίοδος.

Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί πίσω από την επίθεση να κρύβεται η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» ή ακόμη και νέα τρομοκρατική επωνυμία.

Ποια είναι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

Η ΟΛΑ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι το σύγχρονο… αντάρτικο πόλης. Η αρχή του έγινε τον Ιανουάριο του 2013, όταν και επιτέθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με καλάσνικοφ, όταν απέτυχε η προσπάθεια των τρομοκρατών να χρησιμοποιήσουν ένα ρουκετοβόλο RPG. Τότε οι τρομοκράτες είχαν ρίξει βροχή από σφαίρες που είχαν καταλήξει στο εσωτερικό των γραφείων της.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η τρομοκρατική ομάδα πυροβόλησε με 60 σφαίρες από καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολ στο Χαλάνδρι.

Αντίστοιχα, στις 12 Ιανουαρίου του 2014 επιτέθηκαν με ρουκέτα στα γραφεία γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ στα τέλη του ίδιου χρόνου γάζωσαν με καλάσνικοφ το κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας.

Ακολουθεί το ισχυρό χτύπημα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα στις 24 Νοεμβρίου του 2015. Η Ομάδα Λαΐκών Αγωνιστών είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 και για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα, τον Απρίλιο του 2017.

Τελευταίο της χτύπημα ήταν στο Εφετείο τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τοποθέτησαν βόμβα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται πως έχει βαρύ οπλισμό αποτελούμενος από αντιαρματικά RPG, καλάσνικοφ, ποσότητες εκρηκτικής ύλης ANFO, ο οποίος δεν έχει βρεθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Επίσης, θεωρείται "θυγατρική" του Επαναστατικού Αγώνα.

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ 03 Δεκ 2020 | 09:09

Καταγγελία από Πρόεδρο ΠΟΑΣΥ: Αστυνομικοί θετικοί στον κορονοϊό έμπαιναν κανονικά σε υπηρεσία

Δύο αστυνομικοί έχουν χάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες τη ζωή τους, χτυπημένοι από τον κορονοϊό.

ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΛΑΤΟ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 15:59

Κορονοϊός: Ο Πατούλης αναστάτωσε τον ΣΚΑΙ - Σε "απομόνωση" Οικονόμου - Αναστασοπούλου

Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρης Οικονόμου βγήκαν από ξεχωριστά πλατό - Είχαν καλεσμένο τον Γιώργο Πατούλη που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 02 Δεκ 2020 | 12:17

Συνελήφθη ο "γδάρτης" ζώων των Χανίων: Είχε βασανίσει και σκοτώσει δύο σκύλους

Ο βασανιστής και "γδάρτης" σκυλιών στα Χανιά βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ 02 Δεκ 2020 | 11:15

Λαμία: Δύο 15χρονοι έκλεψαν αυτοκίνητο και το διέλυσαν - Τραυματίας ο ένας [εικόνες]

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λαμία, όταν ανήλικοι ρομά που έκλεψαν αυτοκίνητο έπεσαν πάνω σε κολόνα και πινακίδα.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 02 Δεκ 2020 | 10:32

Σοκ στο Ρέθυμνο: Πατέρας ασελγούσε στην 15χρονη κόρη του

Ο ίδιος ο πατέρας της ασελγούσε πάνω της. Θύμα μία 15χρονη κοπέλα στο Ρέθυμνο.

ΑΝΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 07:43

Κορονο-αντίμετρα ενόψει μπαράζ εορτών Αγίων του Δεκεμβρίου: Επαφές Χρυσοχοΐδη με ιεράρχες και δημάρχους

Μετά το δυσάρεστο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου η αστυνομία έχει αλλάξει στρατηγική.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ 01 Δεκ 2020 | 18:11

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Τηλεφώνημα για βόμβα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου - Στην πτέρυγα covid

Ο άγνωστος που κάλεσε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είπε ότι η βόμβα έχει τοποθετηθεί στην πτέρυγα που προορίζεται για τα περιστατικά κορονοϊού.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 15:38

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας- 4 νεκροί ανάμεσά τους ένα βρέφος [Εικόνες - Βίντεο]

Κινητοποίηση της αστυνομίας στη Γερμανία καθώς αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς και υπάρχουν 4 νεκροί περισσότεροι από 15 τραυματίες

ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΕΛΓΙΚΑ ΜΜΕ 01 Δεκ 2020 | 14:29

Βρυξέλλες: Σάλος με σεξουαλικό πάρτι εν μέσω πανδημίας - Διπλωμάτες και ευρωβουλευτής ανάμεσα στους συλληφθέντες

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε η βελγική αστυνομία έπειτα απο έφοδο σε σεξουαλικό πάρτι που πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας στο κέντρο των Βρυξελλών

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ 01 Δεκ 2020 | 14:02

Μάνη: Νεκρός 49χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Οδηγός δικύκλου σκοτώθηκε στη Μάνη όταν τον χτύπησε αγριογούρουνο.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 13:45

Κορονοϊός: "Σαφάρι" ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα για την εφαρμογή των μέτρων

Εντατικούς ελέγχους συνεχίζει να πραγματοποιεί η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ 30 Νοε 2020 | 19:51

Η Δούκισσα Νομικού επιστρέφει στη τηλεόραση - Ποια "υπερπαραγωγή" θα παρουσιάζει στον ΣΚΑΪ

Το κανάλι του Φαλήρου αποκάλυψε ότι η Δούκισσα Νομικού επιστρέφει στην παρουσίαση και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:18

Συναγερμός στον Βόλο: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε απορριμματοφόρο

Στον Βόλο υπάλληλοι απορριμματοφόρου εντόπισαν χειροβομβίδα.