«Βουβοί» οι ασύρματοι της ΕΛΑΣ- Τι αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο

Με αναλογικό σύστημα 15ετίας επικοινωνούν πλέον οι αστυνομικοί

«Βουβοί» οι ασύρματοι της ΕΛΑΣ- Τι αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ: «Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA eXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».

Πρόκειται για μέρος διαταγής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης-Τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2019, και κοινοποιείται στο γραφείο της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και… 41 ακόμη αστυνομικές υπηρεσίες.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία επίσημη παραδοχή της «βουβής» και «κουφής»… λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας, ενώ επιβεβαιώνουν τις διαβιβάσεις «δεν λαμβάνω», των αστυνομικών δυνάμεων τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Παράλληλα, επικίνδυνοι και οπλισμένοι κακοποιοί, ληστές ακόμη και διαρρήκτες μπορούν και με τη… βούλα, να ακούν την Ελληνική Αστυνομία από το αναλογικό σύστημα και οι φαρσέρ να κάνουν… λαϊκό πρόγραμμα!

Η διαταγή έχει θέμα: «Λειτουργία συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής». Βασίζεται σε έγγραφο του τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων και απόφαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων και επισημαίνει: «… αναφορικά με την χρήση των συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών, προς υποστήριξη των αναγκών ασύρματων διαβιβάσεων των Υπηρεσιών Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ορίζεται ρητώς από λήψεως παρούσης και μέχρι νεωτέρας: Η λειτουργία του υφιστάμενου και ήδη χρησιμοποιούμενου από τις Υπηρεσίες αναλογικού συστήματος (VHF) ως βασικού συστήματος επικοινωνιών. Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRAeXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».

Ο επίλογος της διαταγής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χιουμοριστικός καθώς επισημαίνεται: «Τυχόν διαπιστωθείσες, από τους χρήστες, βλάβες των ανωτέρω συστημάτων επικοινωνιών, αναφορικά με τη χρήση και τη λειτουργία των πομποδεκτών, εκφωνητηρίων και λοιπών σχετικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, θα γνωστοποιούνται άμεσα στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών/Α.Ε.Α., κατά τα ισχύοντα, προκειμένου επισκευάσει, συντηρήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία τους και θα κοινοποιούνται παράλληλα τόσο στον Κλάδο Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής όσο και στη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α.». Τονίζεται, ότι η διαταγή υποβλήθηκε στα γραφεία Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας και κοινοποιήθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες «προς ενημέρωση και κατά περίπτωση ενέργειες».

Ασύρματοι του 2003…

Με ξεχαρβαλωμένους ασυρμάτους του 2003 και κατά περίπτωση με άλλους του 2007 που βρίσκονται σε… αποθήκες , επιχειρούσε η Ελληνική Αστυνομία να γίνει… συμβατή με το νέο ψηφιακό σύστημα ραδιοεπικοινωνίας SEPURA. Η τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε για ακόμη μία φορά την δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα σε αστυνομικούς που επιχειρούσαν να σώσουν ζωές πολιτών και να διακόψουν την κυκλοφορία σε κρίσιμους οδικούς άξονες.

Το σύστημα, σύμφωνα με τις δοκιμές, λειτουργεί αλλά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η αστυνομική ηγεσία, δεν αγοράζει καινούργιους ασυρμάτους που μπορούν να υποστηρίξουν όλες τις λειτουργίες του. Το κόστος αγοράς περίπου 10.000 ασυρμάτων κυμαίνεται μεταξύ 5-6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία αγοράς τους ή τουλάχιστον των απαραίτητων διαδικασιών συμβατότητας των παλιών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει περίπου 4.000 ασυρμάτους, που προμηθεύτηκε το 2003, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη συμβατότητα στην χρήση του ψηφιακού συστήματος, ενώ παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία. Ενδεικτικά, δεν έχουν δυνατότητα GPS. Σε… αποθήκες βρίσκονται άλλοι περίπου 3.000 ασύρματοι του 2007, οι οποίοι είναι λίγο καλύτεροι από τους προηγούμενους, και αυτοί όμως έχουν σημαντικά προβλήματα ένταξης και λειτουργίας στο ψηφιακό σύστημα. Στο 99% αυτών των φορητών ασυρμάτων δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό… update, προκειμένου να ενταχθούν λειτουργικά στο ψηφιακό σύστημα.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 26 Ιαν 2021 | 07:54

Σοκάρει η αυτοκτονία ζευγαριού στα Ιωάννινα: Πιάστηκαν χέρι χέρι και έπεσαν μαζί στο κενό

Οι εκτιμήσεις των στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων για τον τρόπο που έδωσαν τέλος στη ζωή τους ο 52χρονος άνδρας και η 43χρονη σύντροφος του.

1, 48 ΒΙΑΣΜΟΙ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 24 Ιαν 2021 | 15:04

Φρίκη: Πάνω από 10 βιασμoί την ημέρα στην Ελλάδα - Μόνος 1 στους 24 καταγγέλλεται

Περίπου 4.000 βιασμοί, σεξ χωρίς συναίνεση, διαπράττονται ετησίως στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ -9- ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ -29- ΑΤΟΜΑ 23 Ιαν 2021 | 13:54

Οι δουλέμποροι της... Riviera: Η "Ζούγκλα", οι "Βασανιστές", ο Δάσκαλος" και οι "βαρκάρηδες"

Πώς έφτασε η Ελληνική Αστυνομία στους δουλέμπορους της... Riviera - Τέλος σε κύκλωμα με αρχηγείο στην Τουρκία

Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ 22 Ιαν 2021 | 15:41

Σοκ στην Καλλιθέα: Εγγονός μαχαίρωσε την 90χρονη γιαγιά του - Της επιτέθηκε με δύο μαχαίρια

Ενας άντρας ηλικίας 48 ετών μαχαίρωσε τη γιαγιά του στην Καλλιθέα, χρησιμοποίησε μάλιστα δύο μαχαίρια.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ 22 Ιαν 2021 | 07:31

Αυτό είναι το νέο σχέδιο συναθροίσεων: Τα 6 βήματα της κλιμάκωσης

Με τρεις ηχητικές ειδοποιήσεις η Αστυνομία πριν επέμβει για να διαλύσει μια διαδήλωση.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 20 Ιαν 2021 | 10:25

Φυλακές Αυλώνα: Απόπειρα απόδρασης πέντε κρατουμένων - Εκοψαν τα κάγκελα και πέταξαν κουβέρτες

Πέντε Έλληνες έκοψαν παράθυρο που οδηγούσε στη νεκρή ζώνη των φυλακών και στη συνέχεια πέταξαν κουβέρτες πάνω στα κάθετα σύρματα του μαντρότοιχου επιχειρώντας να βγουν έξω.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 20 Ιαν 2021 | 08:26

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Διαφωνία και ενστάσεις από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας

"Πρόβατα επί σφαγή", κινδυνεύουν να αποτελέσουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών.

ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΟ 20 Ιαν 2021 | 08:08

Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που έφτασε στην Ελλάδα: Δυο "ορφανά" κρούσματα, 26 συνολικά στη χώρα

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα καταγράφει συνολικά 26 περιστατικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ιός δεν έχει "σύνορα".

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΗΓΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 08:01

Το plan B των εμβολιασμών: Αστυνομικοί, πυροσβέστες και ένστολοι στη θέση όσων δεν προσέρχονται στα ραντεβού

Προτεραιότητα εμβολιασμού ανάμεσα στο προσωπικό έχουν αστυνομικοί άνω των 30 χρόνων, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγαλύτερες ηλικίες αστυνομικών και κυρίως εκείνοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 19 Ιαν 2021 | 07:43

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Ανθρωποκυνηγητό για τον Νορβηγό - Ψάχνουν το στίγμα του κινητού

Σύμφωνα με τον πρώην σύζυγο του θύματος, η 54χρονη λίγες ημέρες πριν του είχε τηλεφωνήσει έντρομη, λέγοντας του ότι ο σύντροφός της θέλει να την σκοτώσει.

ΑΠΟ ΤΟ OPEN 18 Ιαν 2021 | 19:29

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ολόκληρο το βίντεο - σοκ της άγριας επίθεσης από τους δύο ανήλικους

Ολόκληρο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού στο μετρό, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στις αποβάθρες

ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2021 | 07:33

Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Αυτό είναι το βίντεο που τους πρόδωσε

Οδηγίες για να κρυφτούν οι δύο ανήλικοι, έδινε στην μητέρα τους μέσω τηλεφώνου ο Ειδικός Φρουρός. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Τρίτη.

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 14:58

Μαφία των ποτών: Πώς ο ΡΟΜΑ και ΦΕΝΤΙΑ θα γέμιζαν λαθραίες "μπόμπες" την εστίαση μετά το lockdown [εικόνες]

Η Μαφία των… ποτών, ετοίμαζε "εκρηκτική" και επικίνδυνη επαναφορά μετά το lockdown, με ακαθόριστης προέλευσης οινοπνευματώδη λαθραία ποτά σε μπαρ, κλαμπ, κάβες κλπ.