Follow us

Βουλή: Έλεγχοι για ενδεχόμενες καταχρηστικές χρεώσεις σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικά κέντρα

Το θέμα ήταν αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννη Μπούγα, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για ακτινοθεραπείες και ραδιοφάρμακα

Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε έλεγχο των καταγγελιών για καταχρηστικές χρεώσεις ιδιωτικών κέντρων σε ασθενείς που υπόκεινται σε ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα.

Το θέμα ήταν αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννη Μπούγα, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή.

"Οι ασθενείς, που υπόκεινται σε ακτινοθεραπεία σε δημόσιες κλινικές είναι περίπου 16.500", είπε ο βουλευτής της ΝΔ, που επισήμανε ότι από τον Ιούνιο του 2020, προβλέφθηκε η θέσπιση της ολοήμερης θεραπείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ένα μέτρο εξαιρετικό το οποίο απέδωσε και αναβάθμισε την παροχή των υπηρεσιών. "Τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στο ΕΣΠΑ αλλά και τις δωρεές που έγιναν την τελευταία 5ετία, με κορυφαία τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ΕΣΥ βρέθηκε με τα 2/3 των μηχανημάτων του τελευταίας τεχνολογίας, και όλα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους ακτινοθεραπείας. Παρά ταύτα όμως, και επειδή πρόκειται για αντικατάσταση μηχανημάτων, ένας αριθμός, περίπου 12.500 συμπολιτών μας που νοσούν από καρκίνο, αναγκάζονται να επισκέπτονται τα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία με βάση το νόμο του 2012, παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, και σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, αμείβεται και ο γιατρός. Όμως καταγγελίες ανθρώπων που ζητούν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρουν ότι, πέραν των υπηρεσιών που δέχονται και τις οποίες τις πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, αναγκάζονται, με διάφορους τρόπους, να καταβάλλουν αρκετά ποσά που φτάνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, τα οποία ζητούνται και με διάφορες αιτίες δικαιολογούνται από τα διαγνωστικά κέντρα", είπε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε πως είναι μεγάλος ο αριθμός των καταγγελιών.

Διαβάστε Επίσης

"Για τη μείωση των αναμονών, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία, βάσει νόμου, αποζημιώνονται πλήρως για τις ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες που παρέχουν, για δε τις υπόλοιπες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές, οι ασθενείς οφείλουν να πληρώσουν μόνο την αμοιβή του γιατρού. Εν τούτοις τα ιδιωτικά κέντρα ζητούν, παρανόμως, από τους πολίτες να καταβάλλουν αποζημίωση και ασθενείς εξαναγκάζονται να πληρώσουν ενώ πολλοί στερούνται της δυνατότητας αυτής, αν δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό που τους ζητείται", είπε ο κ. Μπούγας και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να ελέγξει τις καταγγελίες ή να προκαλέσει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις που να επιβαρύνουν μια τόσο ευαίσθητη και ευπαθή ομάδα συμπολιτών μας.

"Στην Ελλάδα σήμερα, λειτουργούν 29 γραμμικοί επιταχυντές στο ελληνικό Δημόσιο, και 25 γραμμικοί επιταχυντές στον ιδιωτικό τομέα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, σε πολλές πόλεις. Μαζί με αυτούς λειτουργούν τρεις επιταχυντές που είναι αφιερωμένοι ειδικά στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία", είπε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε: "Δουλεύω σε ένα νοσοκομείο που έχει πολλούς καρκινοπαθείς και πράγματι, ήταν μεγάλη βοήθεια το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα στους ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώνουν ιδιαίτερες αμοιβές. Δεν πληρώνουν καθόλου αμοιβή, όταν πρόκειται για στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, ενώ πληρώνεται η αμοιβή του ιατρού για τις υπόλοιπες θεραπείες αλλά αυτή πρέπει να πληρώνεται είτε στον γιατρό με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, είτε στο κέντρο με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όχι φυσικά και στους δύο", είπε η Ασημίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: "Έχουν κατά καιρούς έρθει στην αντίληψή μας παράπονα από ιατρικούς συλλόγους, όμως ουσιαστικά δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, προς το υπουργείο. Φυσικά, μας ενδιαφέρει να το ελέγξουμε και να δούμε πώς είναι. Πάντως πρέπει να πω ότι και στο ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκε η παροχή προς τους ασφαλισμένους ασθενείς και στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζονται σήμερα πια πολλοί ασθενείς, που παλαιότερα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που και χρειάζονται τη συνδρομή του κράτους και χρειάζονται άμεσα θεραπεία".

Διαβάστε Επίσης

Ο Ιωάννης Μπούγας πρότεινε, στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης, να εξετάσει η κυβέρνηση και τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές, διότι το πρέπον θα είναι να βρίσκονται και οι ασθενείς, που δεν κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, σε μια απόσταση περίπου 100 χλμ και να μπορούν να υποβληθούν σε αυτές τις θεραπείες. Πρότεινε επίσης το υπουργείο να μελετήσει ενιαία λίστα, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, διότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα, τέτοιου είδους φαινόμενα που επισημαίνονται από τους πάσχοντες, αλλά και από τους ιατρικούς συλλόγους, να εξαλειφθούν ή να μετριαστούν αρκετά, διότι η ενιαία λίστα θα αμβλύνει την πίεση του χρόνου και θα δοθεί η δυνατότητα στους πάσχοντες να επιλέξουν τις δημόσιες δομές ή εν πάση περιπτώσει τα ιδιωτικά κέντρα, στα οποία δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δαπάνες μεγαλύτερες αυτών που οφείλουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να πληρώσουν. Είπε επίσης ότι θα ήταν ευχής έργο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να γίνει ένα κέντρο ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία ώστε να αυξηθούν οι αριθμοί σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, δεδομένου ότι με βάση τον πληθυσμό των πασχόντων, στην Ελλάδα χρειάζονται περίπου 77, δηλαδή "υστερούμε κατά το ένα τρίτο των αναγκαίων μηχανημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς".

Ήδη με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί ακτινοθεραπευτικό στο Σωτηρία, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, που υπογράμμισε πως είναι φυσικά πολύ σημαντικό οι ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπεία κοντά στο σπίτι τους, αυτό όμως με το γεωγραφικό προφίλ της Ελλάδας, δεν είναι πάντα εύκολο. "Έχουμε πολλά νησιά με λίγους κατοίκους, που μοιραία θα μετακινηθούν για να κάνουν ακτινοθεραπεία σε κάποιο μεγάλο κέντρο. Τουλάχιστον, δεν χρειάζεται να μεταφέρονται κάθε φορά, όπως συμβαίνει με τις χημειοθεραπείες", ανέφερε πάντως η αναπληρώτρια υπουργός που ενημέρωσε τον βουλευτή της ΝΔ ότι οι προτάσεις του λαμβάνονται πολύ σοβαρά και θα επανέλθει το υπουργείο Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ 01 Δεκ 2023 | 11:10

Βουλή: Η Ολομέλεια τίμησε με ενός λεπτού σιγή τη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 30 Νοε 2023 | 17:43

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια": "Ελπίζετε στην καταστροφή της χώρας" - "Πολιτική χυδαιότητα"

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών τάχθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ 25 Νοε 2023 | 11:22

Καλούνται για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα και πλούσια ζωή - Πώς τους βρήκε η εφορία

Οι 20.000 θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία. Καθώς είναι αδύνατο να διαβιώνεις για παράδειγμα με 100.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ.

ΣΥΜΒΑΣΗ «717» 25 Νοε 2023 | 09:30

Βουλή: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για προανακριτική σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη

Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης "717".

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Νοε 2023 | 22:09

Καραμανλής για Τέμπη: "Οι εικόνες που αντίκρυσα δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μου - Οφείλουμε την αλήθεια"

"Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο για τη δική μου θητεία, αλλά και για τις θητείες όλων των προκατόχων μου" είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά τη συζήτηση των προτάσεων παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 24 Νοε 2023 | 15:43

Επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την Προανακριτική για τα Τέμπη: Δεν πάτε να ερευνήσετε αλλά να συγκαλύψετε

Η ΝΔ, για να συγκαλύψει ευθύνες του Καραμανλή αλλά και των γαλάζιων παιδιών, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του ΚΚΕ, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης

ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΖΗ 24 Νοε 2023 | 08:11

Τραγωδία στα Τέμπη: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη λεγόμενη σύμβαση "717" συζητά σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ 23 Νοε 2023 | 13:53

Βουλή: Πώς διαμορφώνονται οι δυνάμεις των ΚΟ μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις 14 βουλευτών

Η εικόνα των ανεξαρτητοποιήσεων από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "Σπαρτιάτες" και Πλεύση Ελευθερίας. Ποιες είναι πλέον οι δυνάμεις των κομμάτων στη Βουλή.

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 23 Νοε 2023 | 10:04

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2023 | 08:57

Κόντρα με επικές ατάκες μεταξύ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη: Τα μπουζουκτσίδικα στον Πηνειό, ο Σημίτης και το "Βασίλη ρίχτο"

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν ειρωνείες από το βήμα της Βουλής, επιστρατεύοντας από ατάκες ταινιών μέχρι τα μπουζουκτσίδικα στον Πηνειό αλλά και τον... Κώστα Σημίτη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 23 Νοε 2023 | 07:39

Γιατί ο Μητσοτάκης επιλέγει πλέον ως βασικό αντίπαλο τον Ανδρουλάκη - 10 φορές του απευθύνθηκε στη Βουλή

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δέκα φορές απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της πολύωρης μάχης στη Βουλή.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Νοε 2023 | 19:19

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη: Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο και θέλετε πυρηνικά, να μας το πείτε

"Το να παρουσιάζετε μια ωραιοποιημένη εικόνα, αποκηρύσσοντας το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ουτοπικό" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ 22 Νοε 2023 | 16:08

Μητσοτάκης σε Φάμελο: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να γίνει κόμμα Black Friday, είστε μείον 50%

Το αιχμηρό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις απουσίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση στη Βουλή για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία