Βουτιά στο ναυάγιο Pier Luigi στα Χανιά 71 χρόνια μετά τη βύθισή του

Εντυπωσιακά πλάνα από το ναυάγιο του “Pier Luigi” που βρίσκεται από το 1944 στον βυθό του κόλπου της Σούδας σε βάθος περίπου 28 μέτρων.

SHARE THIS
0
SHARES

Το ιταλικό ατμόπλοιο “Pier Luigi”, που βυθίστηκε στον κόλπο της Σούδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεμάτο πυρομαχικά, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ναυάγια που έφεραν στο φως τα μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βυθού». Η εξερεύνηση του πλοίου κράτησε περισσότερο από 1 μήνα και το ντοκιμαντέρ που τράβηξαν για το ναυάγιο οι δύτες του Συλλόγου-και το οποίο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα των “X.N.”- καθηλώνουν τον θεατή.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Καραβαράκης, η προσπάθεια εξερεύνησης του ναυαγίου ξεκίνησε από τους “Φίλους του Βυθού” πριν από περίπου 15 χρόνια με την υποστήριξη του τότε δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, ο οποίος βοήθησε να βγουν οι απαραίτητες άδειες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ.ά. και ενίσχυσε οικονομικά το εγχείρημα προκειμένου να αγοραστούν οι ισχυροί προβολείς που χρειάζονταν για την κινηματογράφηση.

Οι καταδύσεις κράτησαν περίπου 1 μήνα και έγιναν από μια ομάδα έμπειρων δυτών – μελών του Συλλόγου.

Η ιστορία του “Pier Luigi”

Το “Pier Luigi” ήταν ένα ιταλικό ατμόπλοιο, που είχε κατασκευαστεί το 1895 και είχε 100 μέτρα μήκος και χωρητικότητα 2.571 κόρους. Το πλοίο την ημέρα που βυθίστηκε βρισκόταν στον κόλπο της Σούδας φορτωμένο με πυρομαχικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών κατοίκων της περιοχής, οι Γερμανοί το είχαν καμουφλάρει τοποθετώντας πάνω στο κατάστρωμα μπάλες από άχυρο ώστε να δίνει την εντύπωση ενός εμπορικού πλοίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για το ταξίδι του “Pier Luigi” στις θάλασσες άρχισε όταν εντοπίστηκε από τα βρετανικά βομβαρδιστικά της RAF.

Ηταν 13 Νοεμβρίου του 1944. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά στο κατάστρωμα και κάποια μικρή έκρηξη. Δεδομένου του επικίνδυνου φορτίου του και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα οι Γερμανοί επέλεξαν να το βυθίσουν οι ίδιοι.

Από τότε το “Pier Luigi” βρίσκεται στον βυθό του κόλπου της Σούδας σε βάθος περίπου 28 μέτρων. Τα πυρομαχικά που κουβαλούσε πάνω του εκείνη την εποχή και που συνάντησαν μετά από δεκαετίες στα αμπάρια του οι δύτες, είναι πλέον ακίνδυνα καθώς ο χρόνος και η θάλασσα τα αχρήστευσαν.

Το θέαμα είναι πραγματικά κάτι μοναδικό…

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

 

 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook