«Βύρων: Ενας αδέσποτος σκύλος χωρίς τον άνθρωπό του»

Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδιά αλλά κυρίως οι γονείς τους, για να εξαλειφθεί η μάστιγα των αδέσποτων στην Ελλάδα

burwn-enas-adespotos-skulos-xwris-ton-anthrwpo-tou
SHARE THIS
0
SHARES

Το εικονογραφημένο βιβλίο Βύρων Ένας αδέσποτος σκύλος χωρίς τον άνθρωπό του είναι μια προσπάθεια της Φιλοζωικής Οργάνωσης Save a Greek Stray, να κάνει σύμμαχό της τα παιδιά στον αγώνα για την προστασία των ζώων, εξιστορώντας με απλά λόγια, αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα στις γειτονιές, εκεί όπου μαζεύει και περιθάλπει αδέσποτα ζώα, εκεί όπου βρέθηκε και ο Βύρων.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Βύρων είναι ένα πανέμορφο golden retriever που αγοράστηκε από ένα παράνομο εκτροφείο, έγινε δώρο σε ένα παιδί και του έμαθε την πιο πολύτιμη αγάπη από όλες, τη σίγουρη, αυτή που υπάρχει για πάντα. Στη συνέχεια, όμως, εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του μικρού παιδιού αδέσποτος στους δρόμους. Εκεί γνώρισε κι έκανε φίλους τον Σουβλάκη και άλλους εγκαταλειμμένους σκύλους, γνώρισε την πείνα, τη δίψα και το κρύο. Θα καταφέρει, λοιπόν, ο Βύρων να επιβιώσει και να βρει τον άνθρωπό του; Οι τρεις κοπέλες από τη Φιλοζωική Οργάνωση Save A Greek Stray θα γίνουν βοηθοί του και μαζί τους θα καλέσουν όλα τα παιδιά. Το σίγουρο είναι ότι ο Βύρων, όπως κάθε σκυλί, παρ’ όλα τα όσα πέρασε, δεν έχασε την πίστη του ποτέ στους ανθρώπους. Κάποιοι τον πέταξαν. Κάποιοι όμως θα τον βοηθήσουν.

Η Εριέττα Κουρκουλου- Λάτση, Πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης  SGS μιλάει για το έργο της ΜΚΟ. Στο πάνελ από αριστερά προς δεξιά η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Εριέττα Κουρκουλου- Λάτση, η Χρύσα Ξουραφά, η Αθηνά Σόκολη.
Η Εριέττα Κουρκουλου- Λάτση, Πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης  SGS μιλάει για το έργο της ΜΚΟ. Στο πάνελ από αριστερά προς δεξιά η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Εριέττα Κουρκουλου- Λάτση, η Χρύσα Ξουραφά, η Αθηνά Σόκολη.

Το βιβλίο, παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή σε μία λιτή εκδήλωση στο Κεφαλάρι, με καλεσμένους γονείς και παιδιά που γνώρισαν από κοντά την ιδρύτρια της Save a Greek Stray, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση και τη συγγραφέα Χρύσα Ξουραφά η οποία μάλιστα έχει υιοθετήσει έναν σκύλο, τον Νιονιό, από την SGS.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου. Αριστερά, η Αθηνά Μαξίμου, δεξιά του η Εριέττα Κουρκουλου- Λάτση.
Ο Αιμίλιος Χειλάκης διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου. Αριστερά, η Αθηνά Μαξίμου, δεξιά του η Εριέττα Κουρκουλου- Λάτση.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα, αναφέροντας ότι ξεκινά από τα δεσποζόμενα ζώα που κάποια στιγμή και για πολλούς λόγους αφήνονται στην τύχη τους. Ξεκινώντας από το βασικό λάθος της απόκτησης ενός ζώου ως δώρου για το παιδί από τους γονείς, η ιδρύτρια της SGS, τόνισε ότι κανένα παιδί δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη και πως αυτή θα έπρεπε να είναι των γονιών.

«Η απόφαση θα πρέπει να συνοδεύεται από ώριμη σκέψη, προετοιμασία και σιγουριά και θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε μία αγάπη που κανένας άνθρωπος δεν έχει το μεγαλείο να προσφέρει, αρκεί να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να την δεχθείτε.» κατέληξε χαρακτηριστικά

Η οργάνωση Save a Greek Stray

 

H μη κερδοσκοπική φιλοζωική οργάνωση Save a Greek Stray ιδρύθηκε το 2012 από την Εριέττα Κούρκουλου Λάτση. Πυλώνες δράσης της είναι:

 • Η περίθαλψη και κτηνιατρική φροντίδα αδέσποτων ζώων, με τη λειτουργία  Καταφύγιου και κτηνιατρείου στον Ωρωπό Αττικής, όπου αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται, περιθάλπονται, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται (microchip) και δίνονται για υιοθεσία σε φιλόζωες οικογένειες.
 • Η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, με την υλοποίηση για δεύτερη σχολική χρονιά του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο» σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Αττικής.
 • Καμπάνιες σε έντυπο και ηλεκτρονικό Tύπο, καθώς και στα social media της.
 • Η δημιουργία δικτύου εθελοντισμού.
 • Η συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις και λοιπούς φορείς για την πραγματοποίηση δράσεων που έχουν ως στόχο την ωφέλεια ευάλωτων κοινωνικά ομάδων από την επαφή τους με τα ζώα, μέσω: «Σκύλων Θεραπείας για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες», σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τη «Φλόγα» και «Εκπαίδευσης αδέσποτων ζώων από γυναίκες κρατούμενες στις γυναικείες αγροτικές φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών», νόμιμα αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το έτος 2018, με τη συμμετοχή τεσσάρων κρατούμενων και τεσσάρων σκύλων μέχρι σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Save a Greek Stray: https://www.saveagreekstray.org / email: info@saveagreekstray.org

 

 

 

"Βύρων Ένας αδέσποτος σκύλος χωρίς τον άνθρωπό του"

 • Συγγραφέας: Χρύσα Ξουραφά
 • Εικονογράφηση: Χαρά Γιασεμάκη
 • Πρόλογος: Εριέττα Κούρκουλου Λάτση
 • Παράρτημα Δραστηριοτήτων: Ιωάννα Ζαχαροπούλου
 • Εκδόσεις: Σοκόλη
 • (Διδότου 29, Κολωνάκι, 2103805520 / 2103822732, www.sokolis.gr, mari@sokolis.gr)
 • Σελίδες: 72
 • Τιμή: 15,90 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 6%)
 • Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019

Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της SGS σε δημόσια σχολεία και του προγράμματός της με σκύλους θεραπείας για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Χρύσα Ξουραφά είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου. Εργάζεται ως δικηγόρος. Το 2015 συμμετείχε στο πρώτο Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου  του Εθνικού Θεάτρου. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σοκόλη το έργο της Αντιγόνη. Η αληθινή ιστορία, που παραστάθηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη τη θεατρική περίοδο 2017-2018. Έχει υιοθετήσει και η ίδια έναν σκύλο από τη Save A Greek Stray. Τον λένε Νιονιό και είναι αυτός που της έμαθε τη σίγουρη αγάπη. (chryssaxourafa@gmail.com)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook