Follow us

Click away: Μέχρι 10 λεπτά αναμονή στα καταστήματα - Οι διευκρινήσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Λεπτομέρειες για την λειτουργία τον καταστημάτων με click away

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κατασ

Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Διαχείρισης και Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό ενώ και τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα ήθελαν. "Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων με τον τρόπο και στο χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Φέτος τα Χριστούγεννα, θα είναι αλλιώτικα, θα είναι διαφορετικά. Για να αποφύγουμε καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που είδαμε στην Αγγλία και τη Γαλλία, και να μην διακινδυνεύσουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας", σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Λεπτομέρειες για την λειτουργία τον καταστημάτων με click away

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ωστόσο από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του, λαμβάνοντας υπ' όψιν την υπερφόρτωση των ταχυμεταφορών.

Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο.

Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω email, που να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής.

Όπως διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, "δεν θα δικαιολογηθεί η οποιαδήποτε πέρα του δεκαλέπτου παραμονή στο σημείο παραλαβής, ενώ υπενθύμισε ότι απαιτείται και αποστολή SMS με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή θα γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν θα εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορεί να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Η παραλαβή από το κατάστημα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος".

Επίσης, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και για τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία. Με ανώτατο όριο τους 4 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τ.μ. και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου.

Οι Εκκλησίες

Επιπλέον, ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς. Τις δύο αυτές μέρες θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 25 ατόμων. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όσον αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων, υπενθυμίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Περιορισμοί κυκλοφορίας

Επιπλέον, παρατείνονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ διατηρείται και η αποστολή SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Σημειώνεται ότι για την μετάβαση σε κομμωτήριο ή βιβλιοπωλείο και για την παραλαβή από κατάστημα δηλώνεται ο κωδικός 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς η περίοδος των εορτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά και δη το λιανεμπόριο. Όσο όμως και αν θα θέλαμε την περίοδο αυτή τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά, αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται να πάρουμε αυτό το ρίσκο όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περιοχές της πατρίδας μας που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όταν υπάρχουν δήμοι που έχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ενεργά κρούσματα", υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή, αντίθετα η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού - και ιδιαίτερα στους δήμους που έχουν τα περισσότερα ενεργά κρούσματα.

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Παράλληλα επισήμανε ότι τα δεδομένα δεν αφήνουν, κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριο Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, στην οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής και τον Δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτησή τους προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές τα οποία και βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων ενώ σημείωσε την ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών "να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού". Επιπλέον απηύθυνε έκκληση και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής "να είναι προσεκτικοί, πλήρως αφυπνισμένοι και να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη ευλάβεια".

Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, η Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες έχουν πραγματοποιήσει, 2.142.216 ελέγχους, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 57.062 περιπτώσεις παράβασης και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.817.927 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας αθροιστικά 1.791 συνολικά ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι αποφάσεις για το τι ανοίγει και το τι παραμένει κλειστό είναι υπό την διαρκή αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και των μέτρων που συνοδεύουν το άνοιγμα των όποιων επιχειρήσεων. "Μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θα επιτρέψει ίσως να "ανοίξουν" με ασφάλεια και άλλες δραστηριότητες μεσοπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, δραστηριότητες που έχουν ανοίξει μπορεί να ξανακλείσουν άμεσα, αν διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά ως λόγος μετακίνησης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας", σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ υπογράμμισε ότι "τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και προσαρμόζονται ανάλογα με ένα και μόνο γνώμονα: την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής, το να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς".

Επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές, η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων, παρά τις προσπάθειες που κάνουν εκεί οι δημοτικές αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν δημιουργήσει αυτήν τη μικρή αύξηση, δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. "Το παρατηρούμε, έχουμε κάνει την ποιοτική ανάλυση από τις ιχνηλασίες και έχει άμεση σχέση και με την κινητικότητα μεταξύ αυτών των δήμων και ως μια ενιαία επιδημιολογική χωροταξική οντότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό", σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των μετακινήσεων λόγω της λειτουργίας του λιανεμπορίου με click away ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι οπουδήποτε υπάρξει κατάχρηση η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν το άνοιγμα της όποιας δραστηριότητας, θα προχωρήσουν αυτομάτως σε αναθεώρηση των πραγματικών δεδομένων, ενώ προσέθεσε ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά για λόγους μετακίνησης αυξάνοντας την κινητικότητα θα επανεξετάσουν άμεσα τη δυνατότητα που δίνουν για την εφαρμογή τους. "Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στα ζητήματα που αφορούν το θέμα της δημόσιας υγείας το θέμα της διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής. Νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και πάνω απ' όλα από τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων", διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς

Εξαιρέσεις μετακίνησης από νομό σε νομό

Σχετικά με τις εξαιρέσεις μετακίνησης από νομό σε νομό όσον αφορά τη συνθήκη επανένωσης οικογενειών ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι "το θέμα της επανένωσης των οικογενειών είναι ξεκάθαρο. Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του, αφορά κάποιον που μόνιμα εργάζεται σε μια περιοχή και θέλει να επισκεφθεί τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. 'Αρα με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί".

Yπομονή

"Αντιλαμβάνομαι, είναι λογικό ότι υπάρχουν οι αγαπημένοι μας που μας λείπουν και ειδικά στις γιορτές μας λείπουν ακόμη περισσότερο και νομίζω ότι όλοι θέλουμε να τους αγκαλιάσουμε να τους φιλήσουμε να τους δούμε από κοντά, μας έχουν λείψει αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τους προφυλάξουμε αυτήν τη στιγμή και να τους δούμε σε λίγους μήνες με την ασφάλεια που χρειάζεται. Ως εκ τούτου λίγο ακόμα υπομονή. Είναι πολύ δύσκολο, θα τους ευχηθούμε τηλεφωνικά, θα αφιερώσουμε χρόνο τηλεφωνικά, σε κάθε περίπτωση όμως ας αποφύγουμε να μετακινηθούμε, ας αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή διότι και δεν επιτρέπεται αλλά και μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να τους προφυλάξουμε", κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ, ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ» 28 Σεπ 2022 | 10:43

Αμετανόητος ο Πολάκης, ειρωνεύεται την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό: "Δεν πέτυχε..."

Ο κ. Πολάκης, σε ένα νέο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα, αναρωτιέται γιατί κάποιος πρέπει να νοσεί βαριά αφού έχει ήδη εμβολιαστεί, μιας και το εμβόλιο "είναι τρομερά αποτελεσματικό".

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 28 Σεπ 2022 | 09:42

Φτιάχνουν το πρώτο τεστ αίματος που θα προβλέπει ποιος θα πάθει long Covid-19

Στη Βρετανία ανπτύσσεται το πρώτο αιματολογικό τεστ το οποίο θα προβλέπει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ 28 Σεπ 2022 | 09:20

Σοκαριστικά στοιχεία από νέα μελέτη Λύτρα για τον κορονοϊό: Πέθανε το 97,7% όσων δεν εισήχθαν σε ΜΕΘ

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, από όσους δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι κατέληξαν (1.084 ασθενείς - ποσοστό 97.7%) σε σχέση με το 72,7% (9.382 ασθενείς) των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Σεπ 2022 | 16:31

Κορονοϊός: 12.637 κρούσματα αυτή την εβδομάδα στην Αττική - 6.353 στη Θεσσαλονίκη

Στα 12.637 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, ενώ ακόμη 6.353 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

ΕΟΔΥ 27 Σεπ 2022 | 16:06

Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα που έφτασαν τα 44.775 σε μια εβδομάδα - Μειώθηκαν θάνατοι και διασωληνωμένοι

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορoνοϊού την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 27 Σεπ 2022 | 11:15

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Ομικρον 4 και 5 - Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Σεπ 2022 | 14:06

Κορονοϊός: Αυξάνεται το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη - Δεν εντοπίζεται ακόμη ο "Κένταυρος"

Το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξάνεται κατά 46%, αλλά ο "Κένταυρος" δεν εντοπίζεται ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ.

ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 26 Σεπ 2022 | 13:11

Θετικός στον κορονοϊό ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρέθηκε σήμερα το πρωί θετικός στον κορονοϊό, ενώ μέχρι στιγμής εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 26 Σεπ 2022 | 07:30

Γκίκας Μαγιορκίνης στο TheTOC: Βέβαιη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα - Ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.

ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Σεπ 2022 | 14:20

Ισπανία: Με κορονοϊό ο Πέδρο Σάντσεθ - Πριν δύο μέρες επέστρεψε από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη ο Πέδρο Σάντσεθ συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις και συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ 23 Σεπ 2022 | 09:48

Παγώνη: Πρέπει όλοι να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο κορονοϊού και γρίπης [βίντεο]

Έκκληση στον κόσμο να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο απηύθυνε η Ματίνα Παγώνη.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 23 Σεπ 2022 | 07:28

Κορονοϊός: Πάνω από 35.000 ραντεβού για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν

Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5 του κορονοϊού.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Σεπ 2022 | 10:41

Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου.