Cold case... στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Τα αστυνομικά τμήματα έχουν γεμίσει με πειστήρια από εγκληματικές ενέργειες, πολλά από τα οποία φυλάσσονται σε συνθήκες ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Cold case... στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Cold Case (Παγωμένες Υποθέσεις) στα... κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Αιματοβαμμένα μαχαίρια, στραπατσαρισμένες σφαίρες βγαλμένες από τα κορμιά θυμάτων, αντικείμενα με τα οποία διαπράχθηκαν άγρια εγκλήματα, ρούχα με γενετικό υλικό και αίματα από σκηνές εγκλήματος, υποθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη, έγγραφα-σημειώσεις, κοσμήματα, κλοπιμαία, καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες, άλλος οπλισμός ακόμη και απενεργοποιημένες βόμβες (;), βρίσκονται... φυλακισμένα μέσα σε κούτες στα κρατητήρια τμημάτων της Ασφάλειας Αττικής.

Τα γραφεία μετατρέπονται σε αποθήκες πειστηρίων

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε επίπεδο συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας

Ευρήματα και αιματηρά πειστήρια εξιχνιασμένων και ανεξιχνίαστων υποθέσεων της τελευταίας 5ετίας, από δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Αθηνών, βρίσκονται στοιβαγμένα στα κρατητήρια, όπως αποκαλύπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", κάτω από ακατάλληλες συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την αλλοίωσή τους, αλλά κυρίως για την υγεία των αστυνομικών καθώς η συσσώρευσή τους αποτελεί σοβαρή εστία μολυσματικών ασθενειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανενεργά κρατητήρια, που πλέον χρησιμοποιούνται μόνο για την σήμανση κατηγορουμένων, μετατράπηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους αυτών των πειστηρίων. Ακόμη και αυτά όμως γέμισαν και τα πειστήρια έκαναν «έξωση» σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκκενώθηκαν τα γραφεία τους προκειμένου και αυτά να μετατραπούν σε κλειδαμπαρωμένες αποθήκες εναπόθεσης στοιχείων από νέες υποθέσεις που ερευνούνται ή εξιχνιάστηκαν.

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε επίπεδο συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας μετά τη λήξη των συμβάσεων με τις εταιρείες καθαρισμούς.

Βουνά τα πειστήρια

Cold case... στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Τα αποδεικτικά στοιχεία των σοβαρών υποθέσεων έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στα αστυνομικά γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από το... 2011. Τότε τοποθετείται χρονικά το «μπλόκο» της Εισαγγελίας Αθηνών για την παραλαβή τους, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Είχαν γίνει αναλυτικές εκθέσεις κατάσχεσης των πειστηρίων διαφόρων υποθέσεων, είχαν τοποθετηθεί σε κούτες και είχαν μεταφερθεί στην Εισαγγελία, λαμβάνοντας άρνηση παραλαβής. Αυτή η άρνηση προέκυψε από τις φθορές που είχαν προκληθεί σε ράφια και εξοπλισμό εναπόθεσης, αλλά και στην έλλειψη νέων χώρων αποθήκευσης. Ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να δεχθούν άλλα τεκμήρια υποθέσεων με αποτέλεσμα αυτά να έχουν στοιβαχθεί με χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο στα αστυνομικά κρατητήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στους χώρους της Εισαγγελίας φάκελοι δικογραφιών και πειστήρια... κολυμπούν στην υγρασία και στις στάλες της βροχής. Τα ράφια και οι ντουλάπες έχουν κατακλυστεί και τοποθετούνται πλέον σε τραπέζια, καρότσια ακόμη και στους... διαδρόμους.

Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν πως δεν μπορούν να βάλουν... σκοπό στα πειστήρια, υπονοώντας ότι σε ενδεχόμενη απώλεια ή αλλοίωση ευαίσθητων πειστηρίων, δεν αποκλείεται ακόμη και να κατηγορηθούν αν χαθούν. Αντίστοιχα προβληματική κατάσταση επικρατεί και στα περιφερειακά τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, που και εκεί αποθηκεύονται τα πειστήρια, με το πρόβλημα να είναι λίγο μικρότερο εξαιτίας του μικρότερου όγκου υποθέσεων που χειρίζονται.

Στοίβες με δικογραφίες

Κανείς αρμόδιος δεν είχε προβλέψει αυτή την κατάσταση και κυρίως να βρει λύση στο σοβαρό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα κάποιες δικογραφίες να μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή, να καταστραφούν τα απαρχαιωμένα χειρόγραφα και να εξοικονομηθεί χώρος για τα πειστήρια τα οποία δεν μπορούν να «εξαφανιστούν». Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν αποθηκευμένες δικογραφίες από υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει ακόμη και στον Άρειο Πάγο!

Επισημαίνεται πως ακόμη και σήμερα αν βρεθεί λύση για την παραλαβή των πειστηρίων από την Εισαγγελία Αθηνών, θα χρειαστούν τουλάχιστον... 2 χρόνια, για την καταγραφή, ταυτοποίηση και μεταφορά τους.

Να σημειωθεί ότι σε μία επίσκεψη μελών της Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχε προκληθεί «παρεξήγηση», όταν οι αστυνομικοί δεν άνοιγαν τα κρατητήρια για να μην αποκαλυφθεί ότι εκεί κρατούνται... πειστήρια και όχι κρατούμενοι. Τα μέλη της Επιτροπής νόμιζαν ότι κάτι τους... κρύβεται, με τους αστυνομικούς να τους αποκαλύπτουν τους «κρατούμενους» και να λύνεται η παρεξήγηση.

Πάρκινγκ... για τα κατασχεμένα οχήματα

Τα υπόγεια γκαράζ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κυρίως οι εξωτερικοί χώροι στάθμευσης θυμίζουν... αντιπροσωπεία οχημάτων

Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τα οχήματα που κατάσχονται στην κατοχή συλληφθέντων για κάθε λογής έκνομες ενέργειες, και κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών, μεταφορά μεταναστών, κλοπιμαίων κ.ά..

Τα υπόγεια γκαράζ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κυρίως οι εξωτερικοί χώροι στάθμευσης θυμίζουν... αντιπροσωπεία οχημάτων, καθώς έχουν κατακλυστεί από όλες τις μάρκες αυτοκινήτων, τύπων και όγκου, που χρησιμοποιούσαν άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Παρουσιάζεται αδυναμία έγκαιρης απομάκρυνσής τους και μεταφοράς τους στον Ο.Δ.Δ.Υ. (Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού) εξαιτίας άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η ακινητοποίησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου και έξω από αυτό έχει προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες, για την στάθμευση των αστυνομικών οχημάτων. Παράλληλα ο μεγάλος χρόνος ακινησίας, έχει ξεφουσκώσει τα λάστιχα των κατασχεμένων οχημάτων και εξαντλήσει τις μπαταρίες και την μηχανική τους λειτουργία, οπότε για την απομάκρυνσή τους απαιτούνται γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν, πως αν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί η «ανελαστικότητα» του δημοσίου, μέρος αυτού του κατασχεμένου στόλου, που αποδεδειγμένα έχει αποκτηθεί με «μαύρα χρήματα» από έκνομες ενέργειες, θα μπορούσε να κατασχεθεί και χρησιμοποιηθεί από κρατικές υπηρεσίες, όπως την αστυνομία, ο στόλος της οποίας έχει «γεράσει» και βρίσκεται στο συνεργείο...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 03 Δεκ 2021 | 07:39

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων: Με 3 ανώνυμες επιστολές το βαθύ λαρύγγι "Γιώργος Παπαδόπουλος" αποκάλυψε το κύκλωμα των αστυνομικών

Πώς μια προσαγωγή ενός Γεωργιανού, που ήταν καταζητούμενος Αλβανός, έξω από το σπίτι της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, οδήγησε στην τελική ευθεία τις αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση της "φάμπρικας" ένστολης διαφθοράς.

Ο "ΑΡΧΗΓΟΣ" ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 02 Δεκ 2021 | 07:22

Πώς το κύκλωμα των αστυνομικών "ξέπλενε" εγκληματίες με πλαστές ταυτότητες - Κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Η ταρίφα για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης κυμαινόνταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα το "βάρος" του ποινικού παρελθόντος του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού.

ΜΕ ΒΑΡΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 01 Δεκ 2021 | 07:36

Μητροκτονία στο Αγρίνιο: Τρεις φορές σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης, αλλά έκριναν ότι δεν χρήζει νοσηλείας

Ο 33χρονος στο Αγρίνιο δολοφόνησε άγρια την 54χρονη μητέρα του, ξυλοφόρτωσε την 80χρονη γιαγιά του και για 4 ώρες παρέμενε στον χώρο της αποτρόπαιας πράξης του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Νοε 2021 | 21:28

Αναταραχή στην ΕΛΑΣ: Συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα μετέχει σημαντικός αριθμός επίορκων αστυνομικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ 30 Νοε 2021 | 07:36

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον: Σε ξενοδοχείο καραντίνας 5 Ελληνες από τη Νότια Αφρική - "Μας έβαλαν φυλακή", λέει ο ένας

Πέντε ναυτικοί, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, που έφθασαν στην χώρα μας από το Κέιπ Τάουν και την Ζιμπάμπουε, κρίθηκαν "ύποπτοι" για την μετάλλαξη Όμικρον

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 29 Νοε 2021 | 19:22

Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος μετά από 11 χρόνια για άγρια δολοφονία στην Πεύκη - Είχε σκοτώσει 30χρονο μπροστά στην έγκυο σύζυγό του

Καταζητούμενός επί 11 χρόνια ήταν ένας 39χρονος ο οποίος στις 16 Μαΐου 2010 είχε σκοτώσει έναν 30χρονο από τη Συρία μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ 29 Νοε 2021 | 07:33

Revenge porn: Διαδικτυακός εφιάλτης με δεκάδες θύματα, ακόμη και ανήλικες - Οι "ανώνυμοι" δράστες υπεράνω υποψίας

Ένας διαδικτυακός εφιάλτης που από την έναρξη της πανδημίας έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας, οδηγώντας ενήλικα και ανήλικα θύματα, ακόμα και στην αυτοκτονία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 27 Νοε 2021 | 13:26

Κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών: Ο Παλαιστίνιος που σκότωσε και διαμέλισε καλλιτέχνη για την καρδιά μιας τραγουδίστριας

Ο 57χρονος Παλαιστίνιος, σε ηλικία 38 χρόνων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την άγρια δολοφονία 52χρονου καλλιτέχνη, εξαιτίας ερωτικής αντιζηλίας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 27 Νοε 2021 | 10:36

Κορονοϊός: Υπερδιπλάσια τα ενεργά κρούσματα τον Νοέμβριο - Ποιες είναι οι "κόκκινες" πόλεις της χώρας

Σχεδόν όλες οι μεγάλες περιφέρειες της Ελλάδας έχουν υπερδιπλασιάσει τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού - Διπλάσια και δεκαπλάσια στους δήμους - Αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 27 Νοε 2021 | 09:11

Στο στόχαστρο τα fake news του διαδικτύου: Ποιοι είναι οι "Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς" που διεκδικούν εκατομμύρια αμφισβητώντας το Σύνταγμα

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης συνολικά 20 άτομα που περιλαμβάνουν οι δύο δικογραφίες με κατηγορίες για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου

ΠΟΙΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ 26 Νοε 2021 | 07:34

Πώς λειτουργούσε η "φάμπρικα" πλαστών πιστοποιητικών rapid test στο Σουφλί

Ο φαρμακοποιός καταχωρούσε το αρνητικό αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ, χωρίς ποτέ να υποβάλλει τους πελάτες του στον σχετικό έλεγχο.

ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ 24 Νοε 2021 | 12:35

Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών στον Παλαμά Καρδίτσας - Νέες αποκαλύψεις: Είχαν... "κράχτες" σε εκκλησίες

Διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, η οποία είχε πρόσβαση στα στοιχεία των γιατρών και καταχωρούσε τους "πελάτες" ως εμβολιασμένους.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2021 | 07:45

Ερχονται δασοκομάντο από τη Βόρεια Ευρώπη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Καλοκαιρινή... απόβαση "δασοκομάντο" από τον Ευρωπαϊκό Βορρά, για την αντιμετώπιση των Ελληνικών "megafires".