Cold case... στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Τα αστυνομικά τμήματα έχουν γεμίσει με πειστήρια από εγκληματικές ενέργειες, πολλά από τα οποία φυλάσσονται σε συνθήκες ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Cold case... στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Cold Case (Παγωμένες Υποθέσεις) στα... κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Αιματοβαμμένα μαχαίρια, στραπατσαρισμένες σφαίρες βγαλμένες από τα κορμιά θυμάτων, αντικείμενα με τα οποία διαπράχθηκαν άγρια εγκλήματα, ρούχα με γενετικό υλικό και αίματα από σκηνές εγκλήματος, υποθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη, έγγραφα-σημειώσεις, κοσμήματα, κλοπιμαία, καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες, άλλος οπλισμός ακόμη και απενεργοποιημένες βόμβες (;), βρίσκονται... φυλακισμένα μέσα σε κούτες στα κρατητήρια τμημάτων της Ασφάλειας Αττικής.

Τα γραφεία μετατρέπονται σε αποθήκες πειστηρίων

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε επίπεδο συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας

Ευρήματα και αιματηρά πειστήρια εξιχνιασμένων και ανεξιχνίαστων υποθέσεων της τελευταίας 5ετίας, από δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Αθηνών, βρίσκονται στοιβαγμένα στα κρατητήρια, όπως αποκαλύπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", κάτω από ακατάλληλες συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την αλλοίωσή τους, αλλά κυρίως για την υγεία των αστυνομικών καθώς η συσσώρευσή τους αποτελεί σοβαρή εστία μολυσματικών ασθενειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανενεργά κρατητήρια, που πλέον χρησιμοποιούνται μόνο για την σήμανση κατηγορουμένων, μετατράπηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους αυτών των πειστηρίων. Ακόμη και αυτά όμως γέμισαν και τα πειστήρια έκαναν «έξωση» σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκκενώθηκαν τα γραφεία τους προκειμένου και αυτά να μετατραπούν σε κλειδαμπαρωμένες αποθήκες εναπόθεσης στοιχείων από νέες υποθέσεις που ερευνούνται ή εξιχνιάστηκαν.

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε επίπεδο συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας μετά τη λήξη των συμβάσεων με τις εταιρείες καθαρισμούς.

Βουνά τα πειστήρια

Cold case... στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Τα αποδεικτικά στοιχεία των σοβαρών υποθέσεων έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στα αστυνομικά γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από το... 2011. Τότε τοποθετείται χρονικά το «μπλόκο» της Εισαγγελίας Αθηνών για την παραλαβή τους, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Είχαν γίνει αναλυτικές εκθέσεις κατάσχεσης των πειστηρίων διαφόρων υποθέσεων, είχαν τοποθετηθεί σε κούτες και είχαν μεταφερθεί στην Εισαγγελία, λαμβάνοντας άρνηση παραλαβής. Αυτή η άρνηση προέκυψε από τις φθορές που είχαν προκληθεί σε ράφια και εξοπλισμό εναπόθεσης, αλλά και στην έλλειψη νέων χώρων αποθήκευσης. Ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να δεχθούν άλλα τεκμήρια υποθέσεων με αποτέλεσμα αυτά να έχουν στοιβαχθεί με χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο στα αστυνομικά κρατητήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στους χώρους της Εισαγγελίας φάκελοι δικογραφιών και πειστήρια... κολυμπούν στην υγρασία και στις στάλες της βροχής. Τα ράφια και οι ντουλάπες έχουν κατακλυστεί και τοποθετούνται πλέον σε τραπέζια, καρότσια ακόμη και στους... διαδρόμους.

Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν πως δεν μπορούν να βάλουν... σκοπό στα πειστήρια, υπονοώντας ότι σε ενδεχόμενη απώλεια ή αλλοίωση ευαίσθητων πειστηρίων, δεν αποκλείεται ακόμη και να κατηγορηθούν αν χαθούν. Αντίστοιχα προβληματική κατάσταση επικρατεί και στα περιφερειακά τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, που και εκεί αποθηκεύονται τα πειστήρια, με το πρόβλημα να είναι λίγο μικρότερο εξαιτίας του μικρότερου όγκου υποθέσεων που χειρίζονται.

Στοίβες με δικογραφίες

Κανείς αρμόδιος δεν είχε προβλέψει αυτή την κατάσταση και κυρίως να βρει λύση στο σοβαρό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα κάποιες δικογραφίες να μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή, να καταστραφούν τα απαρχαιωμένα χειρόγραφα και να εξοικονομηθεί χώρος για τα πειστήρια τα οποία δεν μπορούν να «εξαφανιστούν». Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν αποθηκευμένες δικογραφίες από υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει ακόμη και στον Άρειο Πάγο!

Επισημαίνεται πως ακόμη και σήμερα αν βρεθεί λύση για την παραλαβή των πειστηρίων από την Εισαγγελία Αθηνών, θα χρειαστούν τουλάχιστον... 2 χρόνια, για την καταγραφή, ταυτοποίηση και μεταφορά τους.

Να σημειωθεί ότι σε μία επίσκεψη μελών της Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχε προκληθεί «παρεξήγηση», όταν οι αστυνομικοί δεν άνοιγαν τα κρατητήρια για να μην αποκαλυφθεί ότι εκεί κρατούνται... πειστήρια και όχι κρατούμενοι. Τα μέλη της Επιτροπής νόμιζαν ότι κάτι τους... κρύβεται, με τους αστυνομικούς να τους αποκαλύπτουν τους «κρατούμενους» και να λύνεται η παρεξήγηση.

Πάρκινγκ... για τα κατασχεμένα οχήματα

Τα υπόγεια γκαράζ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κυρίως οι εξωτερικοί χώροι στάθμευσης θυμίζουν... αντιπροσωπεία οχημάτων

Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τα οχήματα που κατάσχονται στην κατοχή συλληφθέντων για κάθε λογής έκνομες ενέργειες, και κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών, μεταφορά μεταναστών, κλοπιμαίων κ.ά..

Τα υπόγεια γκαράζ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κυρίως οι εξωτερικοί χώροι στάθμευσης θυμίζουν... αντιπροσωπεία οχημάτων, καθώς έχουν κατακλυστεί από όλες τις μάρκες αυτοκινήτων, τύπων και όγκου, που χρησιμοποιούσαν άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Παρουσιάζεται αδυναμία έγκαιρης απομάκρυνσής τους και μεταφοράς τους στον Ο.Δ.Δ.Υ. (Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού) εξαιτίας άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η ακινητοποίησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου και έξω από αυτό έχει προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες, για την στάθμευση των αστυνομικών οχημάτων. Παράλληλα ο μεγάλος χρόνος ακινησίας, έχει ξεφουσκώσει τα λάστιχα των κατασχεμένων οχημάτων και εξαντλήσει τις μπαταρίες και την μηχανική τους λειτουργία, οπότε για την απομάκρυνσή τους απαιτούνται γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν, πως αν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί η «ανελαστικότητα» του δημοσίου, μέρος αυτού του κατασχεμένου στόλου, που αποδεδειγμένα έχει αποκτηθεί με «μαύρα χρήματα» από έκνομες ενέργειες, θα μπορούσε να κατασχεθεί και χρησιμοποιηθεί από κρατικές υπηρεσίες, όπως την αστυνομία, ο στόλος της οποίας έχει «γεράσει» και βρίσκεται στο συνεργείο...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 04 Δεκ 2020 | 07:45

Κωδικός Αγία Βαρβάρα και Γρηγορόπουλος: Το σχέδιο αποκλεισμού της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφευχθούν συνωστισμοί και εκδηλώσεις

Μέτρα, χάρτες και ζώνες αποκλεισμού για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και την επέτειο Γρηγορόπουλου.

ΜΕ... ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ 03 Δεκ 2020 | 08:06

Η "ζωάρα" της σπείρας ναρκωτικών στη Δυτική Αττική: BMW με 500 άλογα είχαν ο "Αρκούδος", η "Αλανιάρα" και ο "Ντάνος"

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν πλούσια ζωή, φορούσαν χλιδάτα ρούχα, και κυκλοφορούσαν με πολυτελή οχήματα.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ 03 Δεκ 2020 | 08:01

Έγκλημα στη Σαντορίνη - Νέες αποκαλύψεις: "Δεν μπορεί να τον έκαψε μόνο με βότκα" - Ουτε να τον σκότωσε για 200 ευρώ

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και ερωτήματα, αναφορικά με το στυγερό έγκλημα της Σαντορίνης.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 07:57

Τσουνάμι 1.072.575 ελέγχων το Νοέμβριο από την αστυνομία: 18.692 πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων

Περισσότεροι από 1.000.000 έλεγχοι τον Νοέμβριο - Πάνω από 3.000 οι καταγγελίες- Δεύτερος αστυνομικός νεκρός από κορονοϊό.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 46 02 Δεκ 2020 | 16:00

Κορονοϊός: Συναγερμός στις φυλακές Λάρισας - Εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας.

ΑΝΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 07:43

Κορονο-αντίμετρα ενόψει μπαράζ εορτών Αγίων του Δεκεμβρίου: Επαφές Χρυσοχοΐδη με ιεράρχες και δημάρχους

Μετά το δυσάρεστο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου η αστυνομία έχει αλλάξει στρατηγική.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ 02 Δεκ 2020 | 07:37

Έγκλημα στη Σαντορίνη: Πώς ο 20χρονος σκότωσε τον ξενοδόχο για 200 ευρώ - Έρευνα αν τον έκαψε νεκρό ή ζωντανό

Ένα χρέος 200 ευρώ ήταν η αφορμή που όπλισε τον 20χρονο, που επισκέφτηκε το θύμα το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο της Σαντορίνης.

"ΘΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ" 01 Δεκ 2020 | 08:09

Κέντρο... διανομής ναρκωτικών η Γκράβα - Πάνω από 850 συναλλαγές - Ο αρχηγός "Μάρκος" και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι [εικόνες]

Τα πλοκάμια της συμμορίας ναρκωτικών που δρούσε στη Γκράβα έφταναν μέχρι την Καλαμάτα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 01 Δεκ 2020 | 07:51

Νέες αποκαλύψεις για το θάνατο του 69χρονου ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Τον "έλουσαν" με έυφλεκτο υγρό και τον έκαψαν

Στον χώρο του ξενοδοχείου στη Σαντορίνη υπήρχε χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήταν άθικτο, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη παραβίασης.

5.122.235 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 204 ΜΕΡΕΣ 30 Νοε 2020 | 07:55

Μπαράζ ελέγχων στην Αττική, αλλά η επαρχία βγήκε εκτός ελέγχου: Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τα στραβά μάτια στους ντόπιους

"Έκτακτα" γλέντια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές, άσκοπες μετακινήσεις στην κορυφή της λίστας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 30 Νοε 2020 | 07:53

"Επιδημία" κορονο-πάρτι σε οίκους ανοχής, παράνομα γυμναστήρια σε ταράτσες και κουρεία

Οίκοι ανοχής, γυμναστήρια στην ..ταράτσα και παραβάτες που δε ...φοβούνται τον κορονοϊό.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ 30 Νοε 2020 | 07:45
ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 29 Νοε 2020 | 23:17

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης - Στην κατοχή του βρέθηκε όπλο και κοκαΐνη

Στο αυτοκίνητο του Νότη Σφακιανάκη οι αστυνομικοί βρήκαν δύο γραμμάρια κοκαΐνης, ένα πιστόλι και ένα tazer.