Σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής και σε έντονο κόκκινο είναι πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 20 Ιουλίου η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον χάρτη της υπηρεσίας Copernicus σε κατάσταση ακραίου κινδύνου βρίσκονται επίσης η Λακωνία και η Δυτική Ελλάδα. Ο Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας βρίσκονται σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου.
Αττική και άλλες 7 περιοχές σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
Όπως ανέφερε στην ενημέρωσή του στις 15:00 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται αύριο, Πέμπτη 21 Ιουλίου, εκτός από την Αττική, οι εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τη χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, η οποία βρίσκεται σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες, σύμφωνα με αξιωματούχους. Εκτιμάται ότι περίπου 15,5 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.
Δείτε τον χάρτη του Copernicus:

Όπως δείχνει και ο χάρτης που ανήρτησε η υπηρεσία Copernicus, οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού κινδύνου με έντονο κόκκινο και μωβ χρώμα.
Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη
Στη φωτιά στην Πεντέλη, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.
Πάντως παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων τις επόμενες ώρες.
Νέο μέτωπο στα Μέγαρα
Στο μεταξύ, νέο μέτωπο πυρκαγιάς ξέσπασε μετά τις 2 το μεσημέρι στα Μέγαρα, κοντά στο Αλεποχώρι, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα (Λούμπα). Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στην περιοχή πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι, ενώ εκκενώνεται προληπτικά με μήνυμα από το 112 ο οικισμός Ζάχουλη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr