Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξέθαψε απ' το συρτάρι το Crime View, ένα χρήσιμο "όπλο" για την πάταξη της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας

Ονομάζεται CRIME VIEW, δηλαδή "Θέα στο Έγκλημα" ή "Προβολή του Εγκλήματος": Κι είναι να σημαντικό "όπλο" στην χάραξη στρατηγικής πολιτικής για την πάταξη της εγκληματικότητας ήταν παροπλισμένο για έξι χρόνια εξαιτίας της αδιαφορίας-οκνηρίας των εκάστοτε πολιτικών και αστυνομικών ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Αφορμή, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", για να βγει από τα «συρτάρια» του αρμόδιου υπουργείου ήταν η πρόσφατη ερώτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα, στην ώρα του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια απεικόνιση της εγκληματικότητας σε όλη την χώρα, η οποία όμως δεν υπήρχε συνολικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας

Τα στοιχεία αναζητήθηκαν ανάμεσα στην… χαρτούρα, και μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία δόθηκαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προετοιμάσει την απάντησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεωγραφικό σύστημα χαρτογράφησης της εγκληματικότητας χρησιμοποιήθηκε από το 2008 έως το 2011, με σημαντικά αποτελέσματα, όταν ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν πως δεν τους ήταν πλέον χρήσιμο και το απέσυραν.

«Τί», «Πού», «Πότε»

«Τι, Πού, Πότε» είναι τα γεωγραφικά ερωτήματα που η εφαρμογή της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Αρχηγείου της Αστυνομίας, τοποθετεί με χαρακτηριστικά σύμβολα απεικόνισης σε ηλεκτρονικό χάρτη. Ουσιαστικά όλα τα συμβάντα, αδικήματα, η μέθοδος και το μέσο τέλεσης, οι μέρες και ώρες, η χρονική συχνότητα, ανά περιφέρεια, νομό, αστυνομικό τμήμα, τοποθετούνται στον καθημερινό χάρτη απεικόνισης της εγκληματικότητας.

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας - εικόνα 2

Με αυτόν τον τρόπο, οι επικεφαλής αξιωματικοί ανά περιφέρεια και νομό, οι οποίοι πήραν τους 70 κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα, έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν τα στοιχεία και τις αυξομειώσεις της εγκληματικότητας ανά είδος, τόπο και χρόνο και να χαράσσουν την στρατηγική αστυνόμευσης με στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρχει η ολοκληρωμένη και χαρτογραφημένη απεικόνιση του εγκλήματος και κάθε 2μηνο θα γίνεται απολογισμός των δράσεων που έχουν εφαρμόσει οι κατά τόπους διοικητές των υπηρεσιών, προκειμένου να «βαθμολογούνται» για την απόδοσή τους, να αναθεωρούν ή να βελτιώνουν τον σχεδιασμό τους.

Αντίστοιχη θα είναι η απεικόνιση και η χαρτογράφηση για τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, ανά περιοχή, είδος και όχημα. Στόχος η ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στα επίμαχα σημεία εθνικών οδών, επαρχιακών και αστικών δρόμων, για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων.

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας - εικόνα 3

Στην εφαρμογή CRIME VIEW τοποθετούνται όλα τα σήματα των αναφορών εγκλήματος μαζί με τις σχετικές πληροφορίες. Δίνει την δυνατότητα άμεσης αυτοματοποιημένης στατιστικής πληροφόρησης και αποτελεί πηγή στοιχείων για την στατιστική επετηρίδα και ΕΛ.ΣΤΑΤ..

Το έγκλημα με ένα… κλικ

Στο σύστημα αρχικά μπαίνει ηλεκτρονικά το «Τί», δηλαδή η κατηγορία του αδικήματος, η μέθοδος και το μέσο τέλεσης, ακολουθεί το «Πού», δηλαδή ο νομός και η αστυνομική διεύθυνση ευθύνης και έπειτα στο «Πότε» τοποθετούνται οι μέρες και ώρες τέλεσης των αδικημάτων. Στη συνέχεια γίνεται ενημέρωση του ηλεκτρονικού χάρτη με όλες τις πληροφορίες να τοποθετούνται σε αυτόν.

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας - εικόνα 4

Με αυτόν τον τρόπο ο ερευνητής αστυνομικός μπορεί να σχεδιάσει τις αστυνομικές δράσεις έχοντας ένα σημαντικό «εργαλείο» στην κατοχή του. Μπαίνοντας στην εφαρμογή με μία απλή αναζήτηση στην κατηγορία αδικημάτων, τον τόπο, τις μέρες και ώρες που διαπράττονται, μπορεί να καταστρώσει τα σχέδιά του για την πρόληψη, αποτροπή και την εξιχνίαση υποθέσεων.

Ο χρήστης μπορεί να κάνει αυτόνομη και ξεχωριστή αναζήτηση. Για παράδειγμα μπορεί να επιλέξει βάσει γεωγραφικής περιοχής ή βάσει μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας. Κάνοντας κλικ σε μία γεωγραφική περιοχή θα εμφανιστεί μια λίστα από τύπους θέσεων. Με νέο κλικ στον επιθυμητό τύπο θέσης παρέχεται μια λίστα από χαρακτηριστικά ειδικά για την επιλεγμένη γεωγραφική περιοχή.

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας - εικόνα 5

Επίσης για τον τύπο του περιστατικού επιλέγει αυτόν για τον οποίο ενδιαφέρεται και αποεπιλέγει αυτούς που δεν του χρειάζονται για να εξειδικεύσει την αναζήτησή του. Η αναζήτησή μπορεί να είναι και χρονική, τοποθετώντας ημερομηνία έναρξης και λήξης, ακόμη και τα χρονικά όρια, για να εμφανιστούν μόνο τα περιστατικά που συνέβησαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σύριγγες, μποτίλιες και… φαντασματάκια

Στον χάρτη εμφανίζονται συγκεκριμένα εικονίδια για το είδος του αδικήματος. Το σήμα κινδύνου σε μοβ φόντο είναι η διατάραξη κοινής ειρήνης-ησυχίας, μία σύριγγα σε μπλε φόντο είναι οι παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, η φωτιά μέσα σε κίτρινο φόντο είναι τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, μια μποτίλια σε πορτοκαλί φόντο είναι η επικίνδυνη μέθη, ένα πράσινο ζάρι είναι οι παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων. Επίσης, με έναν σάκο ευρώ σε πράσινο φόντο αποτυπώνονται τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, η κουκούλαfull face σε μαύρο φόντο τις ληστείες, ενώ το ανθρώπινο ξαπλωμένο περίγραμμα σε κόκκινο φόντο αποτυπώνει τις ανθρωποκτονίες.

Crime View, ένα χρήσιμο GPS για την πάταξη της εγκληματικότητας - εικόνα 6

Η εφαρμογή χτυπά και… συναγερμό, καθώς παρέχει τη δυνατότητα γενικής εικόνας του χάρτη νομού με έντονες χρωματικές, ενδείξεις, κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος με διαβαθμισμένες αποχρώσεις ανάλογα με την σοβαρότητα των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές και έχουν καταχωρηθεί. Αντίστοιχες είναι οι χρωματικές ενδείξεις στον χρονικό πίνακα όπου ο χρήστης βλέπει τις μέρες και ώρες που διαπράττεται κάθε είδος εγκλήματος και με ποιά συχνότητα. Για παράδειγμα αν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα καταγράφονται ληστείες, στην ίδια περιοχή, βγαίνει κόκκινη ένδειξη, κάτι που σημαίνει πως ο επικεφαλής αξιωματικός μπορεί να συντονίσει κρυφές ή φανερές δράσεις σε καθορισμένο τόπο και χρονική περίοδο.

Η Ελληνική Αστυνομία ανασύροντας ένα «ξεχασμένο» ηλεκτρονικό εργαλείο μπορεί με μερικά κλικ σε μικρό χρόνο να εντοπίζει το έγκλημα και να σχεδιάζει την αντιμετώπισή του, αφήνοντας πίσω της το απαρχαιωμένο σύστημα με τους καρφωμένους σε τοίχους χάρτες και τις πινέζες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ 07 Αυγ 2020 | 12:28

"Μαϊμού" λογιστής είχε κατακλέψει ηλικιωμένους - Λεία πάνω από 100.000 ευρώ

Πώς έπειθε τους ηλικιωμένους ο 40χρονος, παριστάνοντας τον λογιστή.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ 07 Αυγ 2020 | 08:39

Φρικτό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Δύο πτώματα, το ένα καμμένο

Δύο πτώματα βρέθηκαν σε δάσος της Ευκαρπίας. Ο ένας άνδρας είχε χτυπηθεί από μαχαίρι και τον έκαψαν.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 06 Αυγ 2020 | 10:40

Κόρινθος: Βομβαρδισμένο τοπίο σε εμπορικό κέντρο - Ανατίναξαν τέσσερα ΑΤΜ [εικόνες]

Θρασύτατοι δράστες ανατίναξαν τέσσερα ΑΤΜ σε εμπορικό κέντρο της Κορίνθου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ 648Ο ΧΛΜ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:01

Τραγικό δυστύχημα στην Αλεξανδρούπολη: Σοκαριστικές εικόνες - 7 νεκροί και 5 τραυματίες

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο του τροχαίου στην Αλεξανδρούπολη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν 7 νεκρούς και 5 τραυματίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ" 04 Αυγ 2020 | 13:43

Χρυσοχοΐδης: Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στέλνει στον εισαγγελέα τις θεωρίες συνωμοσίας που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.

ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 04 Αυγ 2020 | 12:21

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες δύο μελών συμμορίας - Είχαν κατακλέψει ηλικιωμένους

Θεωρούνται μέλη συμμορίας - Οι αρχές δίνουν στη δημοσιότητα τα προσωπικά τους στοιχεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 03 Αυγ 2020 | 13:54

Κίεβο: Άνδρας απειλεί να ανατινάξει με βόμβα τράπεζα σε εμπορικό κέντρο

Διαπραγματεύσεις της αστυνομίας στο Κίεβο με άνδρα ο οποίος απειλεί να ανατιναχθεί σε τράπεζα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 02 Αυγ 2020 | 18:19

Κορονοϊός: Σύλληψη σε εκδήλωση στα Χανιά - Ο κόσμος ήταν στην πίστα και χόρευε

Οι αστυνομικές αρχές των Χανίων, όταν διαπίστωσαν παράβαση σε κτήμα κοσμικών εκδηλώσεων, αναζήτησαν τον υπεύθυνο και τον συνέλαβαν.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1/8 02 Αυγ 2020 | 16:59

Κορονοϊός: 311 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας - 150 ευρώ το πρόστιμο

Έλεγχοι της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα για την τήρηση των μέτρων προστασίας