Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου

Οι υποσχέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκα για την κατάργησή τους θυμίζουν τις αντίστοιχες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Η ιστορία του δακρυγόνου από το 1928.

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου

Απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων εξήγγειλε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετά τα όσα συνέβησαν στην Ηρώδου Αττικού. Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε πως ένας τρόπος αποφυγής χρήσης χημικών είναι η χρησιμοποίηση αστυνομικών «κοινωνικών διαμεσολαβητών».

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά τέτοιας απαγορευτικής εξαγγελίας για την χρήση χημικών. Το ίδιο είχε κάνει στις 9 Δεκεμβρίου 2009 μετά από εκτεταμένα επεισόδια στην θλιβερή πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, εξετάζοντας την αντικατάστασής τους με «αύρες» που θα εκτόξευαν χρωματισμένο νερό για να διαλύουν και να «στιγματίζουν» τους ταραξίες. Μία τέτοια ρίψη όμως εναντίον ανθρώπων από μικρή απόσταση ισοδυναμούσε με… πυροβολισμό από πλαστική σφαίρα.

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου

Ένα εξάμηνο μετά την εξαγγελία του οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάνει χρήση δακρυγόνων σε… 27 περιπτώσεις, εναντίον χούλιγκαν σε αθλητικές συναντήσεις, σε εξεγέρσεις κρατουμένων, σε απεργούς και αντιμνημονιακούς διαδηλωτές. Στις 5 Μαρτίου 2010 δεν είχαν ξεφύγει από την «φυσούνα», ο Μανώλης Γλέζος και μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών!

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου - εικόνα 2

Οι εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοίδη είχαν έρθει δύο μήνες μετά την επανατοποθέτηση του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Υπήρχαν όμως οι μνήμες, ενός χρόνου νωρίτερα, στις 4 Φεβρουαρίου 2009, όταν αποδέκτης χημικών μέχρι… δακρύων είχε γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, μετά από χρήση «ψεκαστικών» των ΜΑΤ, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου είχε πάει να υποδεχθεί τους διαμαρτυρόμενους Κρήτες αγρότες.

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου - εικόνα 3

Για την περίπτωση του Μανώλη Γλέζου, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επικαλούνταν την απόφαση του ΟΗΕ (2603/ 16/12/1969) και τη Σύμβαση του Παρισιού του 1993, για την απαγόρευση χρήσης χημικών.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά τέτοιας απαγορευτικής εξαγγελίας για την χρήση χημικών. Το ίδιο είχε κάνει στις 9 Δεκεμβρίου 2009 μετά από εκτεταμένα επεισόδια στην θλιβερή πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

«Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται οι πολίτες μονίμως από την ΕΛ.ΑΣ. και τους πολιτικούς της προϊσταμένους ως εχθροί και να χρησιμοποιείται εναντίον τους το ίδιο χημικό όπλο, που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει χημικός πόλεμος ενάντια σε διαδηλωτές εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές» ρωτούσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαγορεύεται στον πόλεμο επιτρέπεται στην ειρήνη

Η χρήση χημικών απαγορεύεται σε πόλεμο και χρησιμοποιείται εν καιρώ ειρήνης για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού» εχθρού. Στις διεθνείς συμβάσεις υπάρχουν ρητές διατάξεις (Πρωτόκολλο της Γενεύης 1925, Απόφαση του ΟΗΕ 2603/16-12-1969, Σύμβαση του Παρισιού 1993) που απαγορεύουν τη χρήση τους εν καιρώ πολέμου. Το ερώτημα είναι σε ποια νομική ή λογική βάση το χημικό όπλο που απαγορεύεται μεταξύ εμπόλεμων κρατών, όπου ο κίνδυνος είναι εντονότερος για την κρατική υπόσταση, είναι δυνατόν να επιτρέπεται για την αντιμετώπιση «κινδύνων» στο εσωτερικό ενός κράτους, όπως οι ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών, εργαζομένων, συνταξιούχων, μαθητών.

Αυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα όργανα της τάξης παγκοσμίως είναι το CS. Μια ουσία που, σύμφωνα με διεθνούς κύρους πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μπορεί να προκαλέσει από φλεγμονή μέχρι βλάβες στα νεφρά και καρκινογενέσεις. Έχει κριθεί κατ' επανάληψη επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία από τους επιστήμονες, αλλά δεν έχει διαβαθμιστεί ως τέτοια ούτε από την Κομισιόν ούτε από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Βρετανική εφεύρεση

Το CS (Orthochlorobenzalmalononitrile) δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς Κόρσον και Στόκτον τον Μάιο του 1928. Η παραγωγή του ως χημικού όπλου ξεκίνησε τη δεκετία του '50 στην εταιρεία Chemical Defence Experimental Establishment στο Πόρτον της Αγγλίας. Η πρώτη εφαρμογή έγινε από τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο το 1961.

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου - εικόνα 4

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χημείας του γερμανικού στρατού, οι άμεσες συνέπειες της χρήσης του έχουν ως εξής: «Προκαλεί έντονο ερεθισμό στα μάτια και τα ανώτερα αναπνευστικά όργανα. Μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργείται έντονο κάψιμο, πόνος και φλεγμονή. Συνήθως η επίδραση στις αναπνευστικές οδούς οδηγεί σε ανικανότητα αντίδρασης. Όταν η δηλητηρίαση είναι πιο έντονη, τότε προκαλείται πανικός, ο οποίος επιτείνει τα συμπτώματα και το άτομο δεν είναι ικανό ούτε να εισπνεύσει ούτε να εκπνεύσει. Η έκθεση του ατόμου σε υψηλές συγκεντρώσεις CS προκαλεί ερύθημα και φουσκάλες».

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά μυστικά σε ζώα και μετά βγήκε στην «παραγωγή» στη δεκαετία του '50, ενώ από τη δεκαετία του '60 με αρχή τον πόλεμο του Βιετνάμ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά του «εσωτερικού εχθρού». Στο Βιετνάμ ρίχτηκαν τόνοι αυτού του χημικού για να αναγκάσουν τους Βιετκόνγκ να βγουν από τα λαγούμια, όπου λόγω αυτού πέθαναν πάρα πολλοί, μεταξύ αυτών και Αμερικανοί.

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις: Ιστορία μου, (δακρυσμένη) αμαρτία μου - εικόνα 5

Όσο για το CS, που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, ο πρώτος νεκρός από «φυσούνα» σημειώθηκε στη Βρετανία τον Μάρτιο του 1996. Λεγόταν Ιμπραήμ Σέι και ήταν 29 χρόνων.

Πιο αναλυτική για τις μακροχρόνιες συνέπειες του CS είναι η περιγραφή του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ασφάλειας της Γαλλίας:

«Ερεθισμός του δέρματος, των οφθαλμών και της αναπνευστικής οδού, πεπτικές διαταραχές, πονοκέφαλος, πιθανή αλλεργική αντίδραση, δερματικά εγκαύματα. Σε περίπτωση χρόνιας τοξικότητας αναφέρονται: καρκινογόνο, έλκη στο δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, νεφρικές βλάβες (κατόπιν κατάποσης)».

Στο Βιετνάμ ρίχτηκαν τόνοι αυτού του χημικού για να αναγκάσουν τους Βιετκόνγκ να βγουν από τα λαγούμια, όπου λόγω αυτού πέθαναν πάρα πολλοί, μεταξύ αυτών και Αμερικανοί.

Νεκροί

Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει τον θάνατο ενός ατόμου στο Αμβούργο το 1960 και άλλων τριών στις φυλακές της Ν. Υόρκης το 1975, ενός νεαρού διαδηλωτή στο γερμανικό Μπρόκντορφ το 1986 και δύο Κορεατών φοιτητών το 1987.

Πολυάνθρωπη ήταν, επίσης, η αντίστοιχη θυσία στις πόλεις και τα προσφυγικά στρατόπεδα της κατεχόμενης Παλαιστίνης, όπου 68 άτομα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, βρήκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 1987 και Οκτωβρίου 1988 τον θάνατο από εισπνοή υπερβολικής ποσότητας δακρυγόνων -από αυτά που έριχνε μαζικά ο ισραηλινός στρατός για να καταστείλει την Ιντιφάντα.

Η εκτεταμένη χρήση του pepper spray στις ΗΠΑ σχετίζεται με τουλάχιστον 60 θανάτους συλληφθέντων από το 1992 μέχρι σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΚΤΑΣΗ 22 Οκτ 2020 | 14:42

Επεισόδια και μολότοφ και πάλι στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μικρή ένταση επικράτησε στο μαθητικό - φιοιτητικό συλαλλητήριο στην Αθήνα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Οκτ 2020 | 10:42

Θεσσαλονίκη: Με ντουντούκα η αστυνομία έδιωξε 300 νέους από μεταμεσονύκτια "μάζωξη" [εικόνες]

Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν από τον πεζόδρομο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ" 22 Οκτ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Αστυνομικό σχέδιο σε οκτώ στάδια για τις... "κόκκινες" πλατείες

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο από την αστυνομία σε οκτώ στάδια.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ 21 Οκτ 2020 | 13:35

Απάντηση Χρυσοχοΐδη στην "Αυγή" για το ταξίδι Λαγού στις Βρυξέλλες- Δεν μας ξέφυγε, ανυπόστατες οι κατηγορίες

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη μέσω ανακοίνωσης της Αστυνομίας, στο ρεπορτάζ της Αυγής για τα ταξίδι Λαγού στις Βρυξέλλες

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 08:03

Μπαράζ εμπρησμών στην Αθήνα: Πυρπόλησαν έξι αυτοκίνητα και τρεις μηχανές [βίντεο]

Εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι δράστες των εμπρησμών οχημάτων σε περιοχές της Αττικής τη νύχτα.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 20 Οκτ 2020 | 15:17

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι στα λεωφορεία από αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων [εικόνες - βίντεο]

Εντατικούς ελέγχους στα αστικά λεωφορεία πραγματοποιούν αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΣΧΕΔΝ 100% ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ 20 Οκτ 2020 | 10:45

Έγκλημα στο Λουτράκι - Στα ίχνη του δράστη: Βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα στο σπίτι της Φωτεινής

Εντοπίσθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του δράστη του διπλού εγκλήματος στο Λουτράκι αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ 20 Οκτ 2020 | 08:43

Εξαφάνιση 19χρονης: Η γνωριμία στο Facebook, ο χωρισμός και οι τελευταίες της κινήσεις

Εξακολουθεί να αναζητείται η 19χρονη Άρτεμις. Γιατί η αστυνομία ερευνά τα social media της.

ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΛΑΘΗ 19 Οκτ 2020 | 10:01

Φιάσκο η σύλληψη 42χρονου για τρομοκρατία στο Κουκάκι - Η προκήρυξη δεν ήταν δική του

Η νέα απάντηση για την προκήρυξη ήρθε στις 10 Οκτωβρίου 2020, αποκαλύπτοντας το τεράστιο εργαστηριακό λάθος.

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΟΙΝΙ 19 Οκτ 2020 | 08:09

ΗΠΑ: Κρεμάστηκε στον Πύργο Τραμπ και απειλεί να πέσει αν δεν μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο

Συναγερμός στο Σικάγο στον Πύργο Τραμπ. Άνδρας απειλεί να πέσει στο κενό αν δεν μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ 19 Οκτ 2020 | 07:52

Κρήτη: Άγριο ξύλο στο Ηράκλειο με τραυματίες και φωτιές σε κάδους

Άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στο Ηράκλειο Κρήτης. Τρεις τραυματίες.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ 18 Οκτ 2020 | 10:59

Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες στην Αθήνα

Μέσα σε 90 λεπτά άγνωστοι προχώρησαν σε μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες της Αθήνας.

ΚΑΒΓΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΕΓΩΝ 17 Οκτ 2020 | 11:06

Άγρια συμπλοκή στον Πειραιά με έναν νεκρό - Συνελήφθη ο δράστης [εικόνες]

Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Πειραιά. Συνελήφθη ο δράστης.