"Δάρδανος": Το σχέδιο για αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές χαμένο στη... μετάφραση της γραφειοκρατίας

Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Βίλια, Κερατέα, Αρχαία Ολυμπία, Γεράνεια Όρη, μερικές μόνο από τις περιοχές που "σαρώθηκαν" από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Βίλια, Κερατέα, Αρχαία Ολυμπία, Γεράνεια Όρη. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις περιοχές που "σαρώθηκαν" από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Πλέον βρίσκονται ξανά σε κατάσταση συναγερμού, αυτή τη φορά εν αναμονή των πρώτων μεγάλων βροχοπτώσεων. Ο "Δάρδανος", το σχέδιο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ισχύ, οι "κόκκινοι" δήμοι και περιφέρειες όμως, παραμένουν "χαμένοι στη μετάφραση", εν αναμονή του ΦΕΚ που θα μοιράσει τις αρμοδιότητες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Για τις …απαραίτητες διευκρινίσεις, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ενώ το ίδιο πρόκειται να κάνει με δημάρχους και περιφερειάρχες σε όλες τις χαρακτηρισμένες "επικίνδυνες" περιοχές. Μέχρι στιγμής πάντως, όσον αφορά τις προγραμματισμένες εργασίες για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, ούτε το ποιος θα είναι υπεύθυνος, αλλά και ούτε το πότε θα "απελευθερωθούν" τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση τους.

"Άλυτος γρίφος" οι αρμοδιότητες

"Επιδιώκουμε τα έργα να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να προλάβουμε τις βροχές. Τα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα ρέματα στην Περιφέρεια, τα υπόλοιπα είναι σε εμάς, υπάρχει συνεργασία όλα αυτά να γίνουν ταυτόχρονα", ανάφερε λίγες ημέρες πριν ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.

Σύμφωνα με τον "Δάρδανο", Δήμοι, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, όμως όπως περιγράφουν στον "Ελεύθερο Τύπο" στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, ακόμα "ο τεχνικός σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη".

Σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές οι πρώτες προεργασίες έχουν αρχίσει να γίνονται από τα τέλη Αυγούστου με συνεργεία να πραγματοποιούν απομακρύνσεις κορμών, καθαρισμούς ρεμάτων και κορμοδεσίες στα σημεία που θα υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Το μοίρασμα όμως των αρμοδιοτήτων, συνεχίζει να αποτελεί "άλυτο γρίφο", με δασαρχεία, περιφέρειες και δήμους να πραγματοποιούν χωριστές μελέτες για τα προβλεπόμενα έργα, εν αναμονή του τελικού σχεδιασμού.

Αντιδιαβρωτικά… επείγον

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, θα δοθεί προτεραιότητα στις μελέτες και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές κοντά σε καμένες εκτάσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο σχολαστικός έλεγχος των εργασιών στη λεκάνη απορροής των παραπάνω περιοχών, καθώς και λήψη πρόσθετων μέτρων όπου αυτό απαιτείται. Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις, κλπ), καθώς και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των υδατορεμάτων. Εκτός από τις πρόσφατα πληγήσες περιοχές, το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει την επιτάχυνση εργασιών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων και σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμων, με θέμα την πρόληψη και ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Διαβάστε Επίσης

Στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις θα εξετασθούν η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών, η επικοινωνία των εμπλεκόμενων οργάνων, ο συντονισμός των δράσεων πολιτικής προστασίας, η κατάσταση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών, οι αρμοδιότητες για τη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο, ο προσδιορισμός μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ, οι διαδικασίες για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.

Ο "Δάρδανος" σε 4 φάσεις

Ο "Δάρδανος" που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις 4 Φάσεις των προπαρασκευαστικών δράσεων περιφερειών, δήμων, την ενεργοποίηση και επιφυλακή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, Στρατού και άλλων κρατικών φορέων. Επισημαίνει με λεπτομέρειες και χαρτογράφηση τα σημεία επαπειλούμενων περιοχών και τις ενέργειες κινητοποίησης φορέων και ιδιωτών, που έχουν καταχωρηθεί αναλυτικά στο σχετικό Μητρώο.

Πέρα από τις προληπτικές ενέργειες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων περιλαμβάνει η διαχείριση των συνεπειών, η υποστήριξη των πληγέντων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης, η ενημέρωση και φυσικά η άμεση οικονομική ενίσχυση. Τουλάχιστον 7 σελίδες του μνημονίου ενεργειών αφιερώνονται στην λήψη αποφάσεων για τη οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:41

Κολωνός όπως... Βενετία: Βγήκαν με κανό στους πλημμυρισμένους δρόμους [εικόνες]

Απίστευτες εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στον κεντρικό δρόμο του Κολωνού, στην οδό Αντιγόνης. Κάτοικοι επιστράτευσαν καγιάκ και όποιο άλλο... πλωτό μέσο είχαν για να διασχίσουν τον δρόμο.

Η ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "ΜΠΑΛΛΟΥ" 15 Οκτ 2021 | 10:46

"Βυθίστηκε" από τη βροχή ο Κολωνός: Πλημμυρισμένα σπίτια και κλειστοί δρόμοι

Σπίτια είναι πλημμυρισμένα και δρόμοι γεμάτοι νερό στον Κολωνό μετά την επέλαση του "Μπάλλου".

ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 14 Οκτ 2021 | 20:30

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Ευτράπελα από τις καταιγίδες - Περπάτησε με τη σκάλα για να πάει στο αμάξι του [Βίντεο]

Εκτός από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από την κακοκαιρία "Μπάλλος", δεν έλειψαν και τα ευτράπελα

ΣΕ ΜΕΣΟΓΓΗ ΚΑΙ ΜΩΡΑΙΤΙΚΑ 14 Οκτ 2021 | 19:16

Κακοκαιρία Μπάλλος - Κέρκυρα: Super Puma στο νησί για τον απεγκλωβισμό κατοίκων

Εγκλωβίστηκαν από τις πλημμύρες άνθρωποι στις περιοχές Μεσογγή και στα Μωραΐτικα - Επέμβαση της ΠΥ της ΕΜΑΚ και του ΕΚΣΕΔ

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 14 Οκτ 2021 | 18:03

Κακοκαιρία Μπάλλος: Συναγερμός στην Στερεά Ελλάδα για τα καιρικά φαινόμενα

Σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 14 Οκτ 2021 | 17:01

"Κόπηκε στα δύο" η Κέρκυρα: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ακυρώσεις πτήσεων έφερε ο "Μπάλλος" [εικόνες]

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα - Δέντρα ξεριζώθηκαν δέντρα, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και τμήματα τοίχων κατέρρευσαν σε δημόσια κτίρια.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 14 Οκτ 2021 | 16:37

Εύβοια - Κακοκαιρία "Μπάλλος": Εντολή προληπτικής εκκένωσης στο Αχλάδι - Γκρέμισαν γέφυρα στα Πολιτικά [Εικόνες-Bίντεο]

Μπουλντόζα στην παλιά γέφυρα των Πολιτικών στην Εύβοια - Στο Αχλάδι γίνονται οι τελευταίες εργασίες για να οχυρωθεί το χωριό από την κακοκαιρία "Μπάλλος"

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Οκτ 2021 | 15:07

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Διακοπές ρεύματος σε Παγκράτι, Καλλιθέα και κέντρο Αθήνας

Βλάβη στη γραμμή Μέσης Τάσης από την κακοκαιρία "Μπάλλος", με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να διακοπεί το ρεύμα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 14 Οκτ 2021 | 14:59

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Πλημμύρισε η Σχολή Καλών Τεχνών - Στάζουν νερά από τα ταβάνια στη Φιλοσοφική Αθηνών [Βίντεο]

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας "Μπάλλος" η οποία χτυπά εδώ και ώρες το λεκανοπέδιο.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ 14 Οκτ 2021 | 14:21

Κακοκαιρία Μπάλλος: Ποτάμια οι δρόμοι στην Αθήνα - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην Άνω Γλυφάδα [Βίντεο]

Δύο οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Άνω Γλυφάδα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ενώ οι δρόμοι στην Αττική έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 13 Οκτ 2021 | 21:48

Μύκονος: Φωτιά σε εστιατόριο στον Ορνό - Εκρήξεις από φιάλες υγραερίου [Βίντεο]

Στις φλόγες τυλίχτηκε γνωστό εστιατόρια στη Μύκονο - Διεκόπη η κυκλοφορία, έσπευσε η Πυροσβεστική

ΣΕ ΔΙΚΗ 27 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ 13 Οκτ 2021 | 07:34

Φωτιά στο Μάτι: "Δεν γίνεται όλοι να παίρνετε μόνο εμένα" - Εισαγγελική πρόταση κόλαφος για το μπάχαλο του συντονισμού

Κόλαφος για την Πυροσβεστική η πολυσέλιδη πρόταση του Εισαγγελέα για τη φωτιά στο Μάτι - Καθυστέρηση στις ενέργειες, παραλείψεις στη διαχείριση, ασυνεννοησία στις επικοινωνίες.