Δεκατρείς εμπρηστές συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο κάθε μήνα

Δεκατρείς εμπρηστές από αμέλεια ή από πρόθεση συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο, κάθε μήνα, τους τελευταίους… 21 μήνες!

Δεκατρείς εμπρηστές συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο κάθε μήνα

Δεκατρείς εμπρηστές από αμέλεια ή από πρόθεση συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο, κάθε μήνα, τους τελευταίους… 21 μήνες!

Το 2017 συνελήφθησαν 188 εμπρηστές υπεύθυνοι για 171 πυρκαγιές και το 8μηνο του 2018, συνελήφθησαν 98 για 90 φωτιές. Από τους συνολικά 286 εμπρηστές, που συνελήφθησαν, οι 241 ήταν για εμπρησμό από αμέλεια (εργασίες, οξυγονοκολλήσεις, καύση ξερόχορτων) και οι 45 για εμπρησμό από πρόθεση.

Οι 99 νεκροί στο Μάτι, πέρα από τη θλίψη, την οργή για τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό να προστατεύσει τους πολίτες του, μεγέθυνε τα αντανακλαστικά επικοινωνίας με αρμόδιες υπηρεσίες για καταγγελίες και πληροφορίες που σχετίζονταν με εμπρηστές. Από τις 98 συλλήψεις το πρώτο οκτάμηνο του 2018, οι 30 (13 εμπρησμό από πρόθεση, 17 από αμέλεια), έγιναν μόνο τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις κλήσεις και πληροφορίες ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Από αμέλεια ξεκίνησε και η φωτιά στο Νταού Πεντέλης που προκάλεσε την εκατόμβη νεκρών, χωρίς ακόμη τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, να έχουν στοιχειοθετήσει την εμπλοκή του βασικού υπόπτου, που είχε κάψει ξερόκλαδα στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, τέσσερις ώρες νωρίτερα.

Αμέλεια και πρόθεση

Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 σε 90 περιοχές της χώρας, για την εκδήλωση ισάριθμων πυρκαγιών, συνελήφθησαν 98 εμπρηστές, εκ των οποίων οι 77 για εμπρησμό από αμέλεια και οι 21 για εμπρησμό από πρόθεση. Το 2017, σε 171 σημεία της χώρας που εκδηλώθηκαν φωτιές, συνελήφθησαν ως υπαίτιοι 188 άτομα, από τα οποία τα 164 για εμπρησμό από αμέλεια και τα 24 για εμπρησμό από πρόθεση.

Από μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων και των σημείων εκδήλωσης πυρκαγιών, οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, για τους πρώτους μήνες του 2018, χρήζουν «πρωταθλήτρια» περιοχή, αυτή της Ηλείας, στην οποία είχαν σημειωθεί οι θανατηφόρες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, ενώ στην ίδια θέση είναι και το Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα από τις 90 πυρκαγιές, οι 10 καταγράφηκαν στην Ηλεία με την σύλληψη 11 εμπρηστών, ενώ αντίστοιχος αριθμός καταγράφηκε στον νομό Ηρακλείου με ισάριθμες συλλήψεις. Ακολούθησαν οι Μολάοι Λακωνίας, τα Χανιά, η Χαλκίδα και το Ρέθυμνο με 4 συλλήψεις σε κάθε περιοχή, από τρεις συλλήψεις έγιναν σε Ιτέα και Σάμος.

Αντίστοιχη «πρωτιά» έχει το 2017, η Ηλεία και ακολουθούν Πρέβεζα, Εύβοια, Ηράκλειο και Κέρκυρα.

Οι εμπρηστές μετά το… Μάτι

Η τραγωδία στο Μάτι, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε πιο… ενεργούς, πολίτες και πυροσβέστες. Τον Αύγουστο του 2018 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), και υπάλληλοι κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, συνέλαβαν 30 άτομα, ως υπαίτιους εμπρησμού για συνολικά 37 πυρκαγιές. Σχηματίστηκαν δικογραφίες και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια στους 17 από αυτούς, ενώ στους υπόλοιπους 13 συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό από πρόθεση.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πέντε κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση σε αγροτοδασικές πυρκαγιές στις περιοχές: Γεράκι Ηλείας, Σταυρός-Κοντοδεσπότι Ευβοίας,

Ριζάρι Μαραθώνα Αττικής, Κανάκια Σαλαμίνας.

Στις πυρκαγιές στο Γεράκι Ηλείας και Σταυρό-Κοντοδεσπότι Ευβοίας κάηκαν 1.200 και 8.000 στρέμματα περίπου αντίστοιχα. Ποινή φυλάκισης 40 μηνών επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο για εμπρησμό από πρόθεση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Περιστέρι Αττικής. Κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση ήταν τρεις που συνελήφθησαν για πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα στο Αττικό Άλσος, σε απορρίμματα στο Περιστέρι Αττικής και σε υπαίθριο χώρο με οικοδομικά υλικά στο Βόλο. Δικάστηκαν και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης δύο ετών, ενός έτους και 32 μηνών αντίστοιχα, με αναστολή.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση σε αγροτοδασικές εκτάσεις στις περιοχές Ελευθέρηδες στο Καρλόβασι Σάμου, Μαρουλού Ρεθύμνου Κρήτης, Ρίζια Ορεστιάδας, ενώ, και για τους τρεις έχει οριστεί τακτική δικάσιμος.

Ακούσιος εγκλεισμός σε ψυχιατρική κλινική επιβλήθηκε στον υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε μονοκατοικία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κρηνίδων Καβάλας.

Σε υπαίτιο εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στο Άνω Καστρίτσι Πατρών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 17 μηνών με αναστολή, ενώ στους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους για εμπρησμό από αμέλεια, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες και έχουν οριστεί τακτικές δικάσιμοι.

Συλλήψεις εμπρηστών

Αποκαλυπτικοί είναι οι πίνακες.

2017 2018 (8μηνο)

Εμπρηστές από πρόθεση 24 21

Εμπρηστές από αμέλεια 164 77

Σύνολο συλλήψεων 188 98

Αύγουστος 2018

Εμπρηστές από πρόθεση 13

Εμπρηστές από αμέλεια 17

Σύνολο συλλήψεων 30

Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΚΑΒ 01 Ιαν 2022 | 16:44

Τραγωδία στο Περιστέρι: Νεκρή ηλικιωμένη από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Πυρκαγιά ξέσπασεσε διαμέρισμα στο Περιστέρι, από όπου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μια ηλικιωμένη γυναίκα.

ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 31 Δεκ 2021 | 06:42

Σοβαρό τροχαίο στην Κατεχάκη - Χωρίς τις αισθήσεις τους απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική δύο άτομα

Χωρίς τις αισθήσεις τους δύο άνθρωποι μετά από σοβαρό τροχαίο στην Κατεχάκη.

50 ΕΤΩΝ 29 Δεκ 2021 | 09:07

Διακοπτό: Νεκρός άνδρας μετά από φωτιά στο σπίτι του

Ο άνδρας μετά τη φωτιά στο Διακοπτό άφησε την τελευταία του πνοή.

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 25 Δεκ 2021 | 13:39

Ανείπωτος θρήνος στο Ίλιον: Απανθρακώθηκε 37χρονος από ηλεκτρική κουβέρτα

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά προήλθε από ηλεκτρική κουβέρτα την οποία χρησιμοποιούσε για να ζεσταθεί.

ΤΗ ΒΡΗΚΑΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΗ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 20 Δεκ 2021 | 11:50

Πήλιο: 83χρονη έχασε τη ζωή της όταν ξέσπασε πυρκαγιά μέσα στο σπίτι της από θερμαντικό σώμα

83 χρονη στο Πήλιο, έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς από θερμαντικό σώμα μέσα στο σπίτι της. Οι πυροσβέστες τη βρήκαν αναίσθητη στο σαλόνι

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ 20 Δεκ 2021 | 06:55

Τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Φωτιά σε διαμέρισμα - Νεκρός άνδρας με κινητικά προβλήματα

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε ένα διαμέρισμα στο Νέο Ηράκλειο, με την Πυροσβεστική να έχει σπεύσει στο σημείο.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 18 Ιαν 2022 | 07:29

Τρία πρόσωπα έχει αναγνωρίσει η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη - Ρίχνουν φως οι τοξικολογικές και το DNA

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίησή και τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, αναμένονται από τις Αρχές.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 16 Ιαν 2022 | 09:13

Τζώρτζης Μονογυιός: "Κλειδί" το τιμόνι της Ferrari - Είχαν απενεργοποιηθεί τα ηλεκτρονικά συστήματα;

Από τα πρώτα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης υπάρχουν ενδείξεις απενεργοποίησης του συστήματος ευστάθειας της Ferrari.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 15 Ιαν 2022 | 08:19

Τζώρτζης Μονογυιός: Αναπάντητα ερωτήματα πώς χάθηκε ο έλεγχος, γιατί άρπαξε φωτιά η Ferrari- Έτρεχε με 120 χλμ

Με ταχύτητα που υπερέβαινε τα 120 χλμ την ώρα, έτρεχε η Ferrari που οδηγούσε το βράδυ της Πέμπτης, ο 43χρονος Τζώρτζης Μονογυιός. Ερωτήματα για την γρήγορη ανάφλεξη του οχήματος.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ 14 Ιαν 2022 | 16:33

Αποκάλυψη: Ετρεχε με 120 χλμ την ώρα ο Μονογυιός με τη Ferrari- Δεν υπάρχουν ίχνη φρεναρίσματος, ακολουθούσαν οι φίλοι του

Με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 120 χλμ την ώρα έτρεχε ο άτυχος Μονογυιός με τη Ferrari του

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 22:07

Ο αδερφός της βουλευτού της ΝΔ, Κατερίνας Μονογυιού, σκοτώθηκε με τη Φεράρι που οδηγούσε για πρώτη φορά [Εικόνες - Βίντεο]

Η Φεράρι που οδηγούσε ο 45χρονος Τζώρτζης Μονογυιός ξέφυγε από την πορεία της, για αδιευκρίνιστο λόγο, και προσέκρουσε σε δέντρο στη Βούλα - Νεκρός ο οδηγός, που έχει συμμετάσχει σε ριάλιτι

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Ιαν 2022 | 07:52

Πεδίο μάχης η ΑΣΟΕΕ: Σκληρή απάντηση της αστυνομίας στους αναρχικούς "μπετατζήδες" με τα τρυπάνια και τα σφυριά

Αντιεξουσιαστές – "οικοδόμοι", με… τρυπάνια και σφυριά, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ στους διαδρόμους της ΑΣΟΕΕ, συλλήψεις φοιτητών. Πεδίο μάχης το Πανεπιστήμιο.

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ 12 Ιαν 2022 | 07:50

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου και της Ρωσίδας καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.