Δεν άναψε καλοριφέρ στις μισές πολυκατοικίες

Ψυγείο οι 4 στις 10 πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα - Με σβηστό καυστήρα το 44% (300.000 πολυκατοικίες) φέτος έναντι 33% πέρυσι - Ατομικές εγκαταστάσεις θέρμανσης προωθεί η ΕΠΑ

den-anapse-kalorifer-stis-mises-polukatoikies
SHARE THIS
0
SHARES

Την εκτίμηση ότι στο 44% των πολυκατοικιών δεν άναψε η κεντρική θέρμανση έκανε ο επικεϕαλής της ΕΠΑ (Εταιρία Παροχής Αερίου) Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράϕους. Αν γίνει αναγωγή του ποσοστού σε απόλυτο αριθμό με βάση τα δεδομένα που τηρεί η Ελληνική Στατιστική Αρχη τότε προκύπτει ότι οι πολυκατοικίες ψυγεία ανέρχονται σε περίπου 300.000 σε όλη τη χώρα.

Οι πολυκατοικίες ψυγεία ανέρχονται σε περίπου 300.000 σε όλη τη χώρα

Προκειμένου να δώσει λύση στα διαμερίσματα αυτών των πολυκατοικιών, η ΕΠΑ Αττικής προωθεί πρόγραμμα εγκατάστασης ατομικού λέβητα με χρήση ϕυσικού αερίου.

Μια λύση η οποία είναι εϕικτή μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο. Ο ατομικός λέβητας συνδέεται με τα σώματα καλοριϕέρ του διαμερίσματος με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Το κόστος της λύσης εξαρτάται και από την παλαιότητα της πολυκατοικίας.

Στις παλαιότερες πολυκατοικίες το κόστος αγγίζει τις 3.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ενώ για τις ποιο καινούργιες διαμορϕώνεται περίπου στις 2.500 ευρώ. Για να εγκαταστήσει κάποιος ατομικό λέβητα αερίου πρέπει να πάρει έγκριση από το 51% των ενοίκων της πολυκατοικίας. Για αυτό το λόγο, όπως είπε και ο επικεϕαλής της ΕΠΑ Αττικής γίνονται συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο  

Για να ενισχύσει τη ζήτηση για την εγκατάσταση ατομικών συστημάτων θέρμανσης, η ΕΠΑ έχει αναπτύξει πρόγραμμα χρηματοδότησης. των νοικοκυριών. Κάθε ενδιαϕερόμενος μπορεί να εξασϕαλίσει χρηματοδότηση για 1200 ευρώ και να καταβάλλει τα υπόλοιπα. Το ποσό των 1200 ευρώ επιστρέϕεται στην ΕΠΑ σε δόσεις με τόκο της τάξεως του 7%  

Σύμϕωνα με την ΕΠΑ, η μέση εξοικονόμηση από την καύση ϕυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου είναι της τάξης του 44% ενώ η μείωση στο βιομηχανικό τιμολόγιο για το 2013 ήταν 12% σε σχέση με το 2012 και για το οικιακό τιμολόγιο 11%.

Παρ' όλα αυτά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και του ήπιου χειμώνα η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 11% με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά 18% από 210 εκατ. ευρώ το 2012, σε 171 εκατ. ευρώ το 2013 και των κερδών μετά από ϕόρους κατά 31%. Δηλαδή, από 20,7 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 14,2 εκατ. ευρώ το 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook