Νέα μέτρα πριν από το Πάσχα: Εξοδος μόνο με sms, χρονικό όριο στη βόλτα και περιορισμένος αριθμός εξόδων

Οι έξι δήμοι που έχουν μπει συνολικά σε καραντίνα, είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να ακολουθήσει σταδιακά σε άλλες περιοχές.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Αναπόφευκτη η λήψη και άλλων περιοριστικών μέτρων πριν το Πάσχα, εξαιτίας της μικρής μειοψηφίας της… μαγκιάς!

Ο χρονικός περιορισμός και ο αριθμός των μετακινήσεων, ακόμη και η απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας είναι προ των πυλών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Η αποστολή SMS στο 13033, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο δήλωσης μετακίνησης με απαγορευτικό "μετρητή-κόφτη" του χρόνου της κάθε βόλτας και του αριθμού τους.

Οι έξι δήμοι που έχουν μπει συνολικά σε καραντίνα, είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να ακολουθήσει σταδιακά σε άλλες περιοχές, δήμους, νομούς ακόμη και περιφέρειες, αν "αυτοί οι λίγοι συνεχίσουν να λειτουργούν ανεύθυνα σε βάρος των πολλών", αναφέρουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

"Είμαστε η "δημοκρατία της πειθούς". Κάποιοι λίγοι συνεχίζουν να αδιαφορούν. Η αυστηρότητά μας είναι για αυτούς. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν και η προσπάθειά μας θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Ευγνωμονούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών Μετράμε μέρες και εβδομάδες για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Όμως προειδοποιούμε αυτούς τους αδιάφορους και απερίσκεπτους ότι δεν θα ανεχθούμε τη ανεύθυνη στάση τους. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν αλλά θέμα ευθύνης. Προσωπικά δεν θα κάνω βήμα πίσω. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε τους απερίσκεπτους", είπε εμφατικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση πτήσεων ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων προς τα νησιά, "δείχνοντας" την περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε νησί του Βορείου Αιγαίου.

Σύσφιξη… χρόνου-αριθμού μετακινήσεων

Τον τρίωρο χρονικό περιορισμό μετακίνησης πολιτών, τον περιορισμό του αριθμού των μετακινήσεων ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, επιβεβαίωσε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του, για τα επόμενα, σταδιακά, και αυστηρότερα μέτρα, που μπορεί να επιφέρει η μερική απειθαρχία πολιτών.

"Εξετάζουμε μια σύσφιξη στο χρόνο κάθε μετακίνησης για τον εξής απλό λόγο: Στην πλειονότητά τους -και αξίζουν συγχαρητήρια- οι Έλληνες και Ελληνίδες, συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχουμε αναγκαστεί να πάρουμε. Υπάρχει, όμως, και ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση. Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε επίσης, πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο.

Ο "Ελεύθερος Τύπος" είχε επισημάνει πως όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, δεν αποκλείεται να επέλθει και η κατάργηση της γραπτής δήλωσης και η δήλωση μετακίνησης μόνο με SMS καθώς με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει καταγραφή της ώρας εξόδου, και ενδεχομένως θα περιορίσει και την έξοδο ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Η "πρόγευση" όσων μπορεί να εφαρμοστούν καθολικά στην χώρα, ήταν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή σε πέντε δήμους της βόρειας Ελλάδας.

"Όχι σούβλα,… μόνο φούρνο"

Προς αποφυγή του συνωστισμού πολιτών ενόψει Πάσχα, ο κ. Πέτσας, προέτρεψε τους πολίτες να περιοριστούν στο… ψήσιμο αρνιού ή κατσικιού στον φούρνο.

"Ξέρετε τι γίνεται στα χωριά όπως και τι γίνεται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Είναι ένα σημείο, όπου θα μαζευτεί κόσμος. Δεν λέει κανείς να μην πάρει το αρνί, το κατσίκι, ό,τι επιθυμεί και να το βάλει στον φούρνο του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια. Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό ο οποίος είναι δεδομένος σε αυτές τις συνθήκες" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η Ελλάδα πήρε γρήγορα και αυστηρά μέτρα, γι αυτό και έχει καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με τα κρούσματα, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και τους θανάτους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τόνισε: "Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες".

Αυξητική τάση των παραβάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήθηκαν οι έλεγχοι, αυξήθηκαν και οι παραβάτες του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων πολιτών. Την Τρίτη, 9 μέρα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων, καθώς βεβαιώθηκαν 2.561 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια. Τις τρεις "πρώτες θέσεις" κατέλαβαν η Αττική με 1.051, η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Ελλάδα με 212, και 166 τα Ιόνια Νησιά. Ακολούθησαν η Κεντρική Μακεδονία με 138, 131 στην Κρήτη, 126 στην Πελοπόννησο, 108 στη Θεσσαλία, 104 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 91 στη Στερεά Ελλάδα, 85 στο Νότιο Αιγαίο, 81 στην Ήπειρο, 40 στο Βόρειο Αιγαίο και 16 στη Δυτική Μακεδονία. Από τις 23 Μαρτίου 2020, ημέρα έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί 13.195 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.

Σημειώνεται πως την Δευτέρα, οι παραβάσεις των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊου, ανήλθαν σε 2.193 σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή 368 λιγότερες από την επόμενη μέρα.

Την Τρίτη, για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα, εκ των οποίων 2 στην Ήπειρο, 2 στη Θεσσαλία, 2 στο Νότιο Αιγαίο, και από μία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Σημειώνεται πως από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 318 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 326 άτομα.

Την Τετάρτη, από τις 06:00 έως τις 15:00, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 763 παραβάσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 13.958. Τις "πρώτες θέσεις" κατέλαβαν η Αττική με 258, 88 στα Ιόνια Νησιά, και από 61 σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2020 | 11:12

Στην Ελλάδα η 16η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό

Με αφορμή και την Προεδρία της χώρα μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ 25 Μαϊ 2020 | 10:57

Χαλάρωση μέτρων και στην Ισπανία: Ανοίγουν από σήμερα πάρκα και ταράτσες στη Μαδρίτη

Προς το παρόν, μόνο οι ντόπιοι μπορούν να πάνε στις παραλίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 5.362.160 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ 25 Μαϊ 2020 | 09:46

Παγκόσμιος απολογισμός πανδημίας: Σχεδόν 350.000 οι νεκροί

Η Ευρώπη μετρούσε την Κυριακή στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 173.915 νεκρούς.

ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 09:45

Προκλητικός Μπολσονάρου: Πίνει, τρώει και χαιρετά σαν να μην υπάρχει κορονοίός

Η προκλητική συμπεριφορά του σε μια χώρα με 363.000 κρούσματα.

2.878 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 09:39

Κορονοϊός: 172 οι νεκροί - Κατέληξε 82χρονη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Η γυναίκα είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύονταν επί περίπου μια εβδομάδα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 25 Μαϊ 2020 | 09:16

Ο νέος χάρτης των πτήσεων: Οι "κόκκινες", οι "πορτοκαλί" και το σενάριο να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ενδέχεται να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Η ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ 25 Μαϊ 2020 | 09:03

Δέκα λόγοι που τα "διαβατήρια ανοσίας" είναι κακή ιδέα

Φανταστείτε έναν κόσμο που για να βρείτε δουλειά, στέγη ή δάνειο, εξαρτάται από ένα τεστ αίματος.

25 Μαϊ 2020 | 08:52

Πριν και μετά το σοκ...

To 2020 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά, παρά τις μάχες της οπισθοφυλακής.

ΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:42

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι θεραπείες που μελετούν οι επιστήμονες - Ποιες πάνε καλά

Η στρατηγική για την ταχεία ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον του SARS-CoV-2.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:33

Conde Nast Traveller: Νούμερο ένα ελληνικός προορισμός για φέτος η Σκιάθος - Τα 24 top ελληνικά νησιά

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν περισσότεροι από 600.000 αναγνώστες.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 25 Μαϊ 2020 | 08:30
ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 08:23

Ο Τραμπ στηρίζει Μπολσονάρου στη Βραζιλία αλλά απαγορεύει την είσοδο στους πολίτες της λόγω κορονοϊού

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Κίνα, χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και το Μεξικό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:21

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 40.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Ο αριθμός των νεκρών στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.